Günümüzün dijital çağında, adware yani reklam yazılımı virüsleri oldukça yaygındır. Bu casus yazılımların yaygınlığı, İnternet kullanıcıları için önemli zorluklar oluşturuyor. Dahası, bu yazılım programları, cihazlarımıza sızma gibi girişimleri yaparlar. Böylece hassas bilgilerimizi toplama ve çevrimiçi deneyimlerimizi bozma becerisine sahip olurlar.
Bu bilgi rehberimizde, reklam yazılımları yani adware virüsü tam olarak nedir ele alacağız. Ayrıca, kendimizi bu siber tehditlerden nasıl koruyacağımız konusuna değineceğiz. Öyleyse, size dijital varlığınızı korumak için gereken bilgileri sağlayalım!
Adware (Advertising Software & Reklam Yazılımı) Virüsü Nedir?
Adware virüsü, “Advertising Software” (Reklam Yazılımı) kelimesinin kısaltmasından doğan bir terimdir. Ayrıca, bu yazılımlar reklam gösteren programlardır.
Adware, reklam görüntüleyen yazılımdır. Ayrıca, pop-up’lar ve banner’lar gibi araçları kullanır. Bununla birlikte, ana sayfa değişiklikleri veya tarayıcı araması da yapar.
Reklam, içerik oluşturucular veya üçüncü taraflar tarafından sunulan ürünlerle ilişkilidir. Ayrıca, hizmetlerle de bağlantılıdır.
Genel olarak, bu uygulamalar internet tarayıcılarının araç çubuklarına grafik simgeleri ekler. Dahası, posta istemcilerinin araç çubuklarına da simgeler ekler.
Bu özel görev çubuklarında önceden tanımlanmış anahtar kelimeler bulunur. Ayrıca, kullanıcının reklam destekli sitelere ulaşmasını sağlarlar. Yani, bu kelimeler aramadan bağımsızdır.
Adware virüsü ve Spyware‘in en yaygın işlevi, kullanıcı hakkında bilgi toplamaktır. Ayrıca, bu bilgileri reklam şirketlerine veya diğer ilgili kuruluşlara dağıtırlar. Dolayısıyla, resmi kurumlar da bu yazılımları kullanmıştır. Sonuç olarak, yazılım korsanlığı gibi suç şüphelilerine karşı bilgi toplarlar.
En yaygın amaç reklam şirketlerine veya diğer ilgili kuruluşlara dağıtılmasıdır. Normalde, bu yazılım sunucularına ziyaret edilen web siteleri hakkında bilgi gönderir. Ayrıca, istenen bilgiler ve taranan IP adreslerini de iletir. Extra olarak, URL’ler hakkında da bilgi gönderir.
Bu bilgileri pazarlama amacıyla kullanıyorlar ve kişiselleştirilmiş reklamlar için hedefleme yapıyorlar. Ayrıca, genellikle spam e-postalarının kaynağıdır. Bundan dolayı, bu verilerle İnternet kullanıcılarının istatistik profilleri oluşturabilirler.
Casus yazılımlar çeşitli yollarla sisteme yükleyebilirler. Ayrıca, Truva Atı gibi zararlı yazılımlar da bu yüklemeyi yapar. Bu yüzden, belirli ActiveX denetimleri de kullanabiliriz. Ek olarak, indirdiğimiz çoğu Shareware veya Freeware uygulamaları güvenlik açıkları içerir. Sonuç olarak, bu yazılımlar güvenlik açıklarını kullanarak sistemlerimize sızarlar.
Adware & Reklam Virüsünden Nasıl Korunuruz?
Adware virüsü kurulumu genellikle kendi kendine gerçekleşir. Ayrıca, şüpheli şirketler tarafından sunulmaları yaygındır. Bu nedenle, görüntülenen sitelerin doğrulanması önemlidir. Ek olarak, güvenilir olmayan sitelere dikkat edilmelidir. Sonuç olarak, kullanıcılar dikkatli olmalıdır.
Mümkünse, bu tür uygulamaların gizlilik politikalarını dikkatle okumanızı öneririm.
Casus yazılım içeren anti-spyware olmayı simüle eden uygulamaların önemli bir görünümü vardır. Bir uygulamanın sizin izniniz olmadan otomatik olarak yüklenmeye çalıştığını kontrol etmeniz gerekir.
Web siteleri, işletim sistemi tarayıcısındaki açıklardan faydalanır. Bu yüzden, yüksek düzeyde zararlı yazılımı kendi kendine yükleme olasılığına sahip olur. Bu nedenle, bu tür siteleri ziyaret etmekten veya erişimini engellemekten kaçının.
Bilgisayarda oluşturulan kullanıcıların yönetici izinlerini doğrulamak gerekir. Bu, sistem güvenliği için hayati bir adımdır.
Bu her zaman böyle olmak zorunda değildir. Her kullanıcının kendi profiline sahip olması öneririm. Ancak görevlerini yerine getirmek için gerekli izinlerle bu olası bir davetsiz misafirin eylem alanını azaltabilirsiniz.
Uygulamalar sürekli gelişiyor. Bu yüzden, güncel bir antivirüs ve proaktif yetenekler önemlidir. Bu, uygulamaları algılamak ve kurulumlarını engellemek için gereklidir.
Adware Virüsü ve Spyware Arasındaki Fark
Adware virüsü ve Spyware aralarındaki tek fark, ikincisinin genellikle Shareware programlarına dahil edilmesidir. Bunun sonucunda, bu programların yüklenmesi sırasında yasal koşulları otomatik kabul eder. Bu sebeple, bilgisayarlarımızda yürütülmelerine farkında olmadan izin veririz.
Bunun bir örneği, çeşitli yazılımlarda gördüğümüz ve kısmen bu programları ücretsiz kullanmak için bir ödeme şekli olan reklam bannerlarıdır.
Özellik | Adware | Spyware |
---|---|---|
Tanım | Kullanıcının bilgisayarına veya cihazına reklamları göstermek için yükledikleri yazılıma denir. | Kullanıcının izni olmadan kişisel bilgilerimizi izledikleri veya topladıkları zararlı yazılıma denir. |
Amaç | Reklam geliri elde etmek için reklamları göstermeyi hedeflerler. | Bilgisayarındaki faaliyetleri hem izlemek hemde kişisel bilgilerimizi toplama amacıyla kullanıyorlar. |
İzleme | Genellikle kullanıcıya bildiri yaparak izin alırlar. | Hiçbir bilgimiz veya rızamız olmadan izleme amacıyla kullanıyorlar. |
Zararlılık | Genellikle doğrudan zarar vermez, ancak kullanıcıyı rahatsız eder. | Gizliliğimizi ihlal ederek kötü niyetli amaçlar için kullanıyorlar. |
Kaldırma | Çoğu zaman kontrol panelinden kaldırabiliriz ancak antivirüs yazılımları tarafından daha kolay yakalayabiliriz. | Bu virüs türünü kaldırmamız zordur. Antivirüs yazılımları genellikle bunu yakalayamadığı için dikkat etmeliyiz. |
Sonuç
Adware yani reklam virüsü nedir sorusuna son sözlerim şunlardır. Çevrimiçi platformlarda sörf yaparken çok dikkatli olmalıyız. Bu zararlı yazılımlar hakkında az da olsa temel bilgiye sahip olmalıyız. Böylece daha basit ve kalıcı çözümler üretebiliriz.
Özellikle, ziyaret ettiğimiz web sitelerinin güvenli olmasını denetlemeliyiz. Güvenli bir sertifikaya sahip olmasının yanısıra gizlilik politikalarını da okumalıyız. Böylelikle, izinsiz giriş yapmaya çalışan programların hızlıca belirleyebiliriz. Bunun sonucunda da potansiyel tehditleri azaltabiliriz ve kişisel bilgilerimizi koruyabiliriz.