AGP (Accelerated Graphics Port/Hızlandırılmış Grafik Bağlantı Noktası), 1996 yılında Intel Corporation tarafından geliştirilen tek bir cihaz olduğu için bağlantı noktası olarak adlandırılır. PCI veriyolunu kullanan grafik kartlarından kaynaklanan düşük performansı gidermek için kullanılır ve tasarımı PCI 2.1 teknik özellikleri içerir.
Bilgisayarda AGP Slotu Nedir?
AGP ekran kartları, o zamanın x86 mimarisiyle uyumlu sistemlerde 1997’de ortaya çıkmaya başladı.
Pentium Socket 7 veya Slot/Yuva 1 işlemcilerini temel alan bir yonga setine ihtiyaçları vardı. Ayrıca, Microsoft, Windows 95‘e Service Release 2’yi yayımlayarak AGP desteği ekledi.
Bu bağlantı noktası PCI‘ya benzer şekilde 32 bit, ancak RAM‘e 8 ek erişim kanalı gibi önemli farklılıkları vardır.
Doğrudan kuzey köprüsü üzerinden erişmenin yanı sıra, video belleğini RAM’de taklit etmeyi de yönetir. Ayrıca, veri yolu hızı 66 MHz’dir.
Çalışma Modları
Hızlandırılmış grafik bağlantı noktası veri yolunun farklı çalışma modları vardır.
1X
66 MHz hız 266 MB/s aktarım hızına sahiptir ve 3.3V voltajda çalışır.
2X
133 MHz hız, 532 MB/s aktarım hızına sahiptir ve 3.3V voltajda çalışır.
4X
266 MHz hız, 1 GB/s aktarım hızına sahiptir ve grafik kartlarının tasarımlarına uyum sağlamak için 3,3 veya 1,5V voltajda çalışır.
8X
533 MHz hızın 2 GB/s aktarım hızı vardır ve 0.7V veya 1.5V voltajda çalışır.
Bu aktarım hızları, bir çarpan kullanarak ancak fiziksel olarak değiştirilmeden bus (veriyolu) saat çevrimlerinden faydalanarak elde edilir.
Bu bağlantı noktası yalnızca grafik kartlarının bağlantısı için kullanılır ve mimarisi nedeniyle, yaklaşık 8 cm olan ve PCI yuvalarının yanında bulunan yalnızca bir yuva olabilir.
2006’dan başlayarak, frekans ve bant genişliği açısından daha fazla fayda sağlayan PCI-Express‘in ortaya çıkması ve AMD ve NVIDIA gibi ana ekran kartı üreticileri bu bağlantı noktası için daha az ürün ürettiği için artık bu slot kullanılmamaktadır.
PCI ile AGP Arasındaki Avantaj
AGP grafik slotunun, PCI bağlantılı grafik kartlarına göre birçok avantajı vardır. AGP, PCI’nin aksine, grafik adaptörlerinde kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmış bir veriyolu/sistemdir.
Bu portun en büyük avantajı ise, CPU‘ya özel bir kanal eklenerek daha hızlı iletişim ve bilgi aktarımı sağlayarak performansı arttırmasıdır.
Geriye Dönük Uygunluk
AGP kartları eski ekipmanlarla uyumluydu ancak bazı sınırlamalar vardı. Bazı kartlar, standart ve profesyonel sürümler gibi farklı türleri içeriyordu ve bu da slot uyumsuzluğuna sebep oldu.
Bazı kartlar 1.5 volt, bazıları ise 3.3 volt gerektiren voltaj uyumluluğu sorunları vardı.