Bandwidth (Bant Genişliği) Nedir? | Veri Aktarımının Temelleri

İnternet bağlantılarında gönderilen veya alınan bilgi miktarı Bandwidth (Bant Genişliği) belirler. Bilgisayar donanım aygıtları ve ağ bağlantıları için geçerlidir. Belirli bir süre içinde, kullanıcılar verileri verimli şekilde aktarabilir.

Bant genişliği, veri iletiminin hızını ayrıca kapasitesini belirler. Dolayısıyla, İnternet & ağ tabanlı uygulamaların performansını etkiler.

Bandwidth Nedir?

Ağda veya İnternet’te Bandwidth (Bant Genişliği) Nedir?

Bilgisayar teknolojilerinde bant genişliği terimi sıklıkla belirtilir. Spesifikasyon bit/saniye (bps), kilobit/saniye (kbps) veya megabayt/saniye (Mbps) cinsindendir.

Bant genişliği, veri aktarım kapasitesini ifade eder. Verilerin belirli sürede bir noktadan diğerine hareketi, bant genişliği olarak bilinen aktarılan paket miktarını belirler. Aktarım, ağ performansında önemli faktördür. Terim, verileri ne kadar hızlı iletebileceğinizi belirler.

Bant genişliğini hesaplamak amacıyla iki temel unsur vardır. Bunlar, güvenli ve verimli iletişimi sağlayan elektrik iletimi ve protokolüdür.

Ayrıca, bu unsurlara bir yol var. Bileşenler arasında noktadan noktaya iletişime izin verir. Ayrıca, veri yolu bir protokol kullanır. Kontrollü ve düzenli iletişim sağlar.

Veri yolları, çeşitli üreticilerin donanımlarını birbirine bağlar. Bazı durumlarda, yol bir üreticiye aittir. Bu gibi durumlarda standardizasyon çok önemlidir. Üreticilerin kolaylıkla iletişim kurmasını sağlar. Farklı bileşenleri kurabilir ve bunlarla etkileşim kurabilirler. Bütün bunlar standart bir arayüz aracılığıyla mümkündür.

Bilgisayar Donanımında Bant Genişliği

Bilgisayar donanımı çeşitli paket yolu türlerine sahiptir. Örnekler, depolama aygıtları için ATA, SATASCSI arabirimlerini içerir. Ayrıca, ağlar Ethernet kullanır. Ayrıca, ISA, PCI/PCI-E ve USB arabirimleri genişleme yolları olarak işlev görür.

Veriyolları yollara benzer, ancak aralarında farklılıklar vardır. Veri yolları, sistem bileşenlerinin içindedir. Ancak genel amaçlı uygulamalar bunları optimize eder. Hız ve düşük maliyete odaklanırlar. Bu yollar, CPU (İşlemci) veya GPU (Grafik Kartı) çipindeki önbelleğe veya belleğe giden yollarıdır.

Bandwidth sorunları çeşitli nedenlerle ortaya çıkar. Örneğin, cihaz donanımı yolu paylaştığında, tüm cihazlar için yeterli tarih oranını düşürür.

Ek olarak, veri yolu, kendisine bağlı sabit sayıda cihazla ayrılmış kaynak olabilir. Ancak yolun elektriksel özellikleri mevcut bant genişliğini sınırlar.

Bant genişliğini ölçmek bazı durumlarda zordur. Genellikle saniyede megabit (Mbps) cinsinden ölçülür. Bu nedenle, çok sayıda biti ifade etmek nedeniyle kullanılan terim megabittir. Mbps, saniye başına veri genişliği temsil eder.

Geniş bant bağlantılara sahip cihazlar, daha yüksek verim amacıyla Gigabit hızını veya Gbps’yi görüntüler. Ayrıca, bağlantının saniyede Gigabit cinsinden gönderebileceği veri miktarını gösterir.

Çok fazla kullanılabilir bandwidth vardır, ancak ağ gecikmesinden kaçınmak gerekir. Bunu yapmak, ağ genelinde veri paketlerinin iletim hızını artırır.

Ağ Bağlantısı & Paket İçeriği

İnternet geniş bir ağdır. Bu nedenle, ağlarla birbirine bağlı milyonlarca bilgisayardan oluşur. Ev kullanıcılarının ağa erişmek için ISP’lerden bağlantıya ihtiyacı vardır.

Ev kullanıcıları veri iletimi için DSL bağlantılarını kullanır. İSS’ler, belirli maliyet veya sözleşme üzerinden oranı belirler. Dolayısıyla, daha düşük maliyetli İnternet bağlantılarının paket iletim hızı daha düşüktür.

İnternete DSL bağlantısı olan kullanıcının bilgisayarı ile İnternet sağlayıcısı arasında belirli veri aktarımı vardır. Bu bant genişliğini ihtiyaçlarını karşılamaya adarlar. Ancak diğer müşteriler için yeterli paket hızının mevcut olduğundan da emin olmaları gerekir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir