BGP (Border Gateway Protocol) Nedir? | Ağdaki Rolünü Anlama

BGP veya Border Gateway Protocol (Sınır Ağ Geçidi Protokolü), ağların birbirleriyle konuşmasına yardımcı olur. İnternetin farklı bölümleri arasında yön alışverişinde kullanılan bir dil gibidir. Büyük internet şirketlerinin kendi çalışma yöntemleri vardır.

Bu nedenle, hepsinin birbiriyle konuşabildiğinden emin olmak için BGP protokolü kullanmak çok önemlidir. İnternetin farklı alanlarında veri akışının sorunsuz olmasını sağlayarak her şeyin verimli çalışmasını sağlar.

BGP Protokolü Tanımı

Ağ İletişiminde BGP (Border Gateway Protocol) Nedir?

BGP protokolü, internet sağlayıcılarının sistemleri arasında yol tarifi paylaşmalarına yardım eder. BGP’yi kullanan her sistem, veri göndermenin en iyi yolunu bularak diğer sistemlerle konuşur. Kısacası verilerin İnternet ortamında ağlar arasında hareket edebilmesini sağlar. Bu nedenle ağ yöneticileri bunu sıklıkla kullanır.

BGP’yi ayarlamak basittir. İlk önce AS (Autonomous Systems – Otonom Sistemlerin) nerede olduğunu bulun. Ardından ağlar arasındaki trafiği yönetin. Son olarak, iyi çalışması için BGP protokolü kurun.

AS üniteleri içindeki dahili bağlantılar iBGP’dir, yani Dahili. Harici oturumlar Haricidir, yani eBGP. Böylece, iBGP bir AS içindeki bağlantıları yönetirken, eBGP onun dışındaki bağlantıları yönetir. Kiminle konuştuğuna bağlı olarak farklı konuşma şekline sahip olmak gibi. Bu Harici Ağ Geçidi Protokolüdür. Kısacası, eBGP en iyi yolları seçerek farklı ağlar arasındaki yönleri paylaşır.

Büyük internet şirketleri bu protokolü kullanıyor. Bu yüzden ağların veriler için rotaları bulmasının önemli yoludur.

BGP4, CIDR ve yol toplamaya başlar. IGP, RIP, OSPF ve EIGRP gibi diğer yönlendirme protokollerinin aksine, kaç atlama, bant genişliği veya verilerin ne kadar hızlı hareket ettiği gibi şeyleri umursamaz. Diğer protokollerden farklı olarak verinin nasıl seyahat edeceğine karar verir. Ağ kurallarına bakar, daha sonra bu kararları vermek amacıyla farklı routing özelliklerini kullanır.

RFC 1105, 1989’da BGP’nin ilk sürümünü EGP’nin yerine geçecek şekilde tanımladı. RFC 1163, 1990’da ikinci sürümü tanımladı. Daha sonra, bunu 1991’de üçüncü sürümü tanımlayan RFC 1267 izledi. Yani, RFC 1771 & RFC 4271, bu protokolün CIDR desteğini içeren 4. sürümünü açıklar.

BGP Protokolü Özellikleri

Sınır ağ geçidi protokolünün temel özellikleri;

  • Verileri iletmesi amacıyla en kısa yolu bulmayı sunar.
  • VLSM & CIDR gibi IP adreslerini düzenlemenin ve rotaları birlikte gruplandırmanın farklı yollarını destekler.
  • Başka sistemle konuşmaya başladığında tüm rota bilgilerini gönderir.
  • TCP bağlantı noktası 179 üzerinden eşler arası bağlantıları kurar ve sürdürür.
  • Ağda değişiklik olduğunda bunu herkese bildirir.
  • Verilerin hangi yolu izlemesi gerektiğine karar vermek amacıyla nitelikleri kullanarak birçok ayrıntı verir.
  • Trafiğin ağda hareket etme şeklini değiştirebildiği için esnektir.
  • Kendi rota listesine sahiptir ancak diğer sistemlerden de yardım isteyebilir.
  • Bu nitelikleri kullanarak verinin nasıl aktığını kontrol edebilir.
  • Bu protokol, ağın belirli bölümlerine dikkat ederek her biri için uygun rotayı bulur.
  • Rotalarla ilgili güncellemeleri yalnızca gerekli bilgiler dahil olmak üzere başkalarıyla paylaşır.
  • Bu protokol, herkesin rota bilgilerini güncel tutarak verilerin gitmesi gereken yere güvenli ulaşmasını sağlar.

AS (Otonom Sistem) Nedir?

Her AS kendi başına çalışır ve verilerin nasıl seyahat etmesi gerektiğine ilişkin kendi kurallarına sahiptir. Öte yandan bu AS’leri bu protokol aracılığıyla birbirine bağlayarak birbirleriyle konuşmalarını sağlar.

AS’ler diğer ISP’lerin ağlarında neler olduğunu bilmiyor. Bunları birlikte yönetilen büyük bir alan olarak görüyorlar. Kısacası yönlendirme bilgilerini paylaşarak routing tablolarını düzenli tutmayı kolaylaştırır.

Sınır Protokolü internetteki tüm AS’lerin bir listesini yapar. Routing bilgileri bu sistemlerden geçer. Bu kuruluşlar:

  • IANA (Internet Assigned Numbers Authority)
  • RIR (Regional Internet Registries)

BGP Protokolü Nasıl Çalışır?

Sınır Ağ Geçidi Protokolü, 179 numaralı bağlantı noktasını kullanır. Ve farklı AS’lerde bağlantı kurmak için TCP üzerinden çalışır. Öncelikle, özellikle AS’lerde rotalar değiştiğinde verilerin güvenli bir şekilde seyahat etmesini sağlar. Ayrıca ağın iç işleyişini gizli tutar.

Her AS, bağlantıların uygun yollarını belirlemek için bir IGP kullanır. Rotalara sınır koymak, her yere giden en hızlı yolu bulmayı zorlaştırabilir. Ancak verimli bir şekilde dolaşabilmek için belirli sınırları düşünmek önemlidir. Sonuçta, en az AS’nin geçeceği rotaları seçmek için yol haritasına benzeyen algoritma kullanıyor.

BGP yönlendirme tabloları belirli ağlara ulaşmanın yollarını takip eder. Belirli adrese ulaşmak için otonom sistem numaralarından oluşan yolları takip etmeniz gerekir. Yani rotalar farklı sistemlerden geçerek sizi doğru adrese ulaştırıyor.

Tüm rotaların takip edilmesi döngülerin bulunmasına ve durdurulmasına katkı sağlar. Döngüler, paketler aynı AS’den tekrar tekrar geçmeye devam ettiğinde meydana gelir. Bu şekilde verilerin döngüye takılmadan güvenli olarak aktarır.

iBGP ve eBGP Arasındaki Farklar Nelerdir?

iBGP ve eBGP, ağ oluşturmada farklı BGP türleridir. iBGP, Dahili BGP anlamına gelirken, eBGP, Harici BGP anlamına gelir. Temel fark, AS arasındaki bağlantıları nasıl ele aldıklarıdır.

Basit ifadeyle, Dahili AS içindeki yönlendirmeyle ilgilenirken, Harici farklı AS’lerde yönlendirmeyle ilgilenir. Yani, AS içindeki rotaları dağıtırken, eBGP dışındaki rotaları paylaşıyor.

Router harici bir eşten rota aldığında, bunu iBGP kullanarak aynı AS’yi kullanan diğer yönlendiricilere gönderir. Bu şekilde AS’deki tüm yönlendiriciler rotayı bilir ve paketleri doğru şekilde iletebilir. Ancak Router bir iBGP eşinden rota alırsa, bunu diğer eşlere iletmez. Bunun yerine yönlendirici, kendi tablosunu kullanarak hedefe giden yola kendisi karar verir.

eBGP’de Next Hop özelliği, paketlerin iletilmesine yardımcı olan eşin IP adresi haline gelir. Ancak dahili olanda orijinaliyle aynı kalır. Kısacası Yönlendiriciler, paketlerin sonraki adımda nereye gönderileceğini tanımlamak için tablolarını kullanır.

Kısacası her iki tür de BGP protokolü yönlendirmede önemlidir. İç kısım bir AS’nin içindeki yolla ilgilenirken, dış kısım AS’ler arasındaki yolla ilgilenir. Neticede aralarındaki farkları anlamak yöneticilerin daha iyi LAN’lar oluşturmasına yardımcı olur.

BGP Türleri Arasındaki Farklar
ÖzellikiBGP (Internal BGP)eBGP (External BGP)
AS’ler arası yönlendirmeHayırEvet
AS içerisinde yönlendirmeEvetHayır
Gelen rota yönlendirmeDiğer iBGP rotalarınaTüm rotalara
Next HopAynı kalırEşin (Peer) IP’si olur
KararlarKendi tablosunu kullanıyorDışarıya rota gönderir

Mesaj Türleri

BGP, başkalarına yeni routing bilgilerini anlatmak sebebiyle farklı türde mesajlar kullanır.

Open

Protokol, ayarlanmış TCP bağlantısından sonra konuşmaya başlamak sebebiyle bu mesaj türünü kullanır.

Update

Update mesaj türü BGP için hayati öneme sahiptir. Yönlendirici bir yere ulaşmanın daha iyi bir yolunu bulduğunda, bunu herkese yeni önekler duyurarak bildirir.

Notification

Hataları bildirmek ve oturumdan çıkmak için bunu kullanır.

Keepalive

Keepalive mesajlar oturumların başlangıç zamanını takip eder ve oturumların doğru şekilde çalışmasını sağlar.

Sınır Geçidi Protokolüne İlişkin Durum Türleri

Router (Yönlendirici), nasıl çalıştığını göstermek için farklı durumlar kullanır. Yani oturum kurarken bu durumlardan geçer.

Idle

Boşta durumu, yönlendiricinin başladığı yerdir. BGP protokolü bunu esas olarak komşu eklerken veya arayüz ayarlarken kullanır. Bu aynı zamanda oturum ayarlamanın da başlangıcıdır.

Connect

Yönlendirici TCP oturumunu bitirmeyi beklerken meydana gelir. Bundan sonra yönlendiricinin yeni gelen TCP oturumlarını dinlemesine izin verir.

Active

Aktif durum, TCP oturumunun bekleme süresini ifade eder.

OpenSet

OpenSet durumu, açık mesajın teslim süresini bildirir. Ancak yönlendirici hâlâ bağlanmaya çalıştığı cihazdan yanıt beklemektedir.

OpenConfirm

OpenConfirm, yönlendiricinin daha önce gönderdiği Aç mesajını aldığı anlamına gelir. Ama hala KeepAlive mesajını bekliyor.

Established

Kurulu durumda, yönlendirici mesaj göndermeye başlar. İlk KeepAlive’ı aldıktan sonra Update, Information ve KeepAlive mesajları gönderir.

BGP Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

  1. BGP protokolü nedir ve neden kullanıyoruz?
BGP, farklı AS konumlarında yönlendirme bilgilerini paylaşır. Böylece farklı uzak ağları birbirine bağlar. Özellikle ISP’ler (İnternet Servis Sağlayıcıları) bu protokolü yaygın olarak kullanmaktadır. Böylece diğer İSS’lerle bilgi alışverişinde bulunurlar. Ayrıca büyük kuruluşlar da bunu birçok siteye bağlanmak için kullanıyor.
  1. BGP adım adım nasıl çalışır?
Bu protokol, farklı Yönlendiriciler arasında bilgi paylaşarak komşularını bulur. Örneğin komşu cihazdan güncelleme alırsa hemen rota tablosunu günceller. Böylece ağ trafiğinin verimini artırmayı sağlar. Özellikle bunu yaparken AS’nin ve içinden geçtiği diğer AS’lerin uzunluğuna bakar. Sonuçta diğer cihazlara giden yolun maliyetini hesaplar.
  1. BGP ve OSPF arasındaki fark nedir?
Öncelikle BGP protokolü ve OSPF, routing protokolleridir. Elbette aralarında farklılıklar var ve ikisini de farklı amaçlarla kullanıyoruz. Genel olarak aynı AS’ye sahip Router’lar arasında OSPF kullanırız. Ancak bunu farklı AS’ler arasında kullanıyoruz.
  1. BGP’nin faydaları nelerdir?
Border Gateway Protocol ciddi faydalarını şöyle sıralayabiliriz. Birincisi, büyük ölçüde ölçeklenebilir olmasıdır. Yani çok sayıda cihazınızın olduğu yerde büyük ağları yönetebilirsiniz. İkincisi, hem genel hem de özel ağlarınızı bağlayabilirsiniz. Nihayetinde, güvenli ve hızlı yakınsamaya sahip olması nedeniyle faydalıdır.

Sonuç

Sonuç olarak, BGP çok önemlidir çünkü farklı sistemlerin birbirleriyle sorunsuz şekilde haberleşmesini sağlar. Benzersizdir çünkü diğer yönlendirme yollarından farklı çalışır. Üstelik yeni sürümler ve güncellemelerle daha da iyi olmaya devam ediyor.

Daha fazla insanın hızlı verilere ihtiyaç duymasıyla durum daha da kritik hale geliyor. Yöneticilerin hoşuna giden karmaşık routing kurallarını yönetmede iyidir. Bu yüzden büyümesi gereken büyük ağlar için sıklıkla tercih ediyoruz.

BGP protokolü geliştikçe ağ iletişimi için çok önemli hale gelir. Bunun sonucunda, İnternet’in nasıl çalıştığı önemli konu olmaya devam edecek.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir