BIOS (Basic Input/Output System-Temel Giriş/Çıkış Sistemi), anakart üzerindeki bir çip üzerine, özellikle EEPROM (Elektrik Silinebilir Programlanabilir Salt Okunur Bellek) tipinde kaydedilmiş bir programdır.
Bilgisayar Teknolojilerinde BIOS Nedir?
BIOS, İşletim Sistemini RAM’e yüklemek için gerekli bir Anakartın (MB) tüm aygıtlarını bulan, tanıyan ve yapılandıran bir uygulamadır. En azından klavyeyi çalıştıran ve başlatma sırasında temel bir çıktı (bilgisayar hoparlöründen standart bipler yayan) sağlayan düşük düzeyli iletişim, çalıştırma ve sistem donanımı yapılandırması sağlar.
BIOS genellikle Assembly Dili ile yazılır. İlk terim, CP/M işletim sisteminde ortaya çıktı ve CP/M’nin başlatma sırasında yürütülen ve doğrudan donanıma bağlanan kısmını açıklar. Çoğu MS-DOS sürümü, CP/M BIOS’a benzeyen IBMBIO.COM veya IO.SYS adlı bir dosyaya sahiptir.
Tipik olarak bilgisayarların son kullanıcıları tarafından fark edilmeyen temel bir giriş / çıkış sistemidir. İşletim sistemini bulmak ve RAM’e yüklemekle sorumludur. Bir donanım ve bir yazılım bileşenine sahiptir. İkincisi, PC’de yüklü olan saat veya işletim sisteminin hangi depolama aygıtlarından başlayacağı gibi çeşitli donanım seçeneklerini yapılandırmanıza izin veren genel bir metin arayüzü (SETUP) sağlar.
En azından bilgisayar klavyesini yönetir. Hatta arızalanan veya bağlanması gereken bir cihaz gibi bir hata olduğunda anakarttaki dahili hoparlörden sesler şeklinde oldukça temel bir çıkış sağlar.
Bu hata mesajları teknisyenler tarafından ekipmanı monte ederken veya onarırken çözümler bulmak için kullanılır. Bu, EEPROM belleğinde bulunur. Firmware tipi bir programdır.
Kısmen yapılandırılabilir olan ve bilgi akışı işlemlerinin bilgisayar veri yolunda, işletim sistemi ve diğer çevre birimleri arasında kontrol edildiği donanımın önemli bir parçasıdır. Ayrıca, makinenin çok önemli yönlerinin yapılandırmasını da içerir.
Standart bir bilgisayarın BIOS sistemi aslında dört bağımsız işlevi yerine getirir:
- Donanım Envanteri ve Test Programı (Power On Self Test/Açılış Sırasında Kendi Kendini Sınama).
- İlk yazılım yükleme işlemi.
- Gerektiren donanım cihazlarının başlatılması; bazı temel yazılımların yüklenmesi ve işletim sisteminin başlaması.
- Belirli sistem donanım aygıtları için destek.
Erişimi
Genellikle Kurulum olarak adlandırılan BIOS yapılandırma programına erişmek için, bilgisayarın başlatılması sırasında bir veya daha fazla tuşa basarak bunu yapmanız gerekir.
Genel olarak, genellikle Delete /Silme tuşudur. Ancak bu, kart türlerine ve dizüstü bilgisayarlara göre değişir. Kullanılan diğer tuşlar F1, Esc, F2 veya bir tuş kombinasyondur. Tam olarak anlamak için anakartınızın kılavuzuna başvurmanız veya ilk açılış ekranına dikkat etmeniz yeterli olacaktır. Çünkü genellikle bir mesaj altta görünür. Buna benzer: Press DEL to enter Setup/Kuruluma girmek için DEL’e bas.
BIOS programı genellikle mükemmel İngilizcedir. Ve gerçekten basit olmayan terimler de görünür. Ne yaptığınızı bilmiyorsanız, kılavuza veya bir uzmana danışın, aksi takdirde sorunlarla karşılaşırsınız. Farklı adlara sahip olmalarına rağmen, tüm BIOS türlerinde ortak olan bazı bölümler vardır. Bir sınıflandırma şunlar olabilir:
- Basic parameter configuration – Standard CMOS Setup.
- BIOS Options – BIOS Features, Advanced Setup.
- Advanced configuration and chipset – Chipset features.
- Password, peripherals, hard drives.
BIOS Türleri
Normalde bu yazılım, anakart üzerinde bulunan ve bellek ROM BIOS adında, salt okunur bir bellek yongası ROM’una kaydedilir. Bu, Sistemi kapatırken kaybolmayacağını ve performansının herhangi bir diskin varlığına veya düzgün çalışmasına bağlı olmayacağını garanti eder, bu nedenle her zaman kullanılabilir olacaktır.
İkincisi önemlidir, çünkü herhangi bir dış kaynak gerektirmeden ekipmanın ilk çalıştırılmasını sağlar. Bilgisayarın ömrünün ilk günlerinden itibaren, ROM-BIOS mevcut donanımda problemler verdi, çünkü teknik gelişmeler sabitti. Disk ve ekipmana bağlı cihazların kapasitelerini arttırması gerekenlerdi.
Bu, anakartı değiştirmek ya da en azından sonraki modellerde ROM BIOS’u içeren tümleşik olanı değiştirmek için gerekli olan yeni BIOS’ları gerektiriyordu. Sorunu çözmek için EPROM (Erasable programmable read-only memory/Silinebilir programlanabilir salt okunur bellek) ve EEPROM (Electrically erasable programmable read-only memory/Elektrikle silinebilir programlanabilir salt okunur bellek) gibi yeniden yazılabilir bellekler başlatıldı.
Şu anda, herhangi bir özel silme veya kayıt cihazı kullanılmadan yeniden yazılabilen ve çok rahat bir şekilde güncellenmesini sağlayan bir tür geçici olmayan flash bellek (Flash BIOS) kullanılmaktadır.
Genellikle sadece uygun sürümü internetten (genellikle anakart üreticisinin sitesinden) indirmek ve programla birlikte gelen talimatları takip etmek gerekir.
BIOS normal PC işletiminde sürekli olarak kullanıldığından ve RAM’e ROM’dan daha hızlı erişir. Birçok üretici BIOS ROM içeriğinin önyükleme işleminin bir parçası olarak RAM’e kopyalanmasını gerektirir. ilk. Bu, Shadowing/Gölgeleme olarak bilinir ve sistem performansını hızlandırma etkisine sahiptir. RAM’e yüklenen BIOS sürümüne shadow/gölge BIOS adı verilir.
Doğal olarak, bu kesme vektörlerinin yeniden hizalanmasını gerektirir. Böylece RAM’deki yeni konumlara işaret ederler. En modern BIOS’a PnP BIOS veya PnP uyumlu BIOS denir. Bu, Microsoft’un “Plug and Play/Tak ve Kullan” PnP standardını ele almayı amaçladıkları anlamına gelir.
IRQ, bağlanan herhangi bir donanım aygıtını tanımlamasına ve geri kalanıyla çakışmadan gerekli kaynakları imzalamasına izin veren bir teknolojidir. Bu teknolojiden önce, PC tasarımcılarının beklediği kaynak sıkıntısı göz önüne alındığında, yeni cihazların eklenmesi gerçek bir baş ağrısıydı. Örneğin, tanınmış IRQ’lar ve bağlantı noktası adresi çakışmaları.
Adaptör Kartlarındaki Firmware
Bir sistem BIOS bellenimine sahip çeşitli yongalar içerebilir. Sabit sürücü ve anakart üzerinde bulunan önyükleme BIOS’una ek olarak.
Üretici Pazarı
PC anakart satıcılarının büyük çoğunluğu, BIOS’un üretimini ve bir takım araçları üçüncü taraflara devrediyor.
Bunlar bağımsız satıcılar veya IBV’ler olarak bilinir. Anakart üreticileri daha sonra bu BIOS’u kendi donanımlarına göre özelleştiriyorlar. Bu nedenle, güncellemeler genellikle doğrudan anakart üreticisinden alınır.
Üretici, web sitesi üzerinden bellenim güncellemeleri yayınlayabilir, ancak donanımla zayıf uyumluluk anakart boyunca yayılan bir hataya neden olarak tamamen yararsız hale gelebilir. Ana sağlayıcılar Amerikan Megatrends (AMI), Genel Yazılım, Insyde Yazılım ve Phoenix Technologies (1998’de Award Software International satın aldı).