Blu-ray Nedir, Ne İşe Yarar?

Blu-ray (Blu-ray Disk veya BD), yüksek tanımlı video ve yüksek yoğunluklu veri depolama için CD ve DVD gibi yeni nesil 12 cm çapında optik disk biçimidir.

Blu-ray Teknolojisi Özellikleri

Blu-ray Disk Nedir?

Daha fazla kapasite olmasına rağmen, depolama kapasitesi bir katmana 25 GB ve çift katmana 50 GB’a ulaşır. PlayStation 3 oyun konsolu çift katmanlı diskleri okuyabilir.

Rekabet

HD DVD’ye hakim olan Blu-ray, VHS ve Betamax veya fonograf ve gramofon arasında olduğu gibi DVD standardını değiştirmeye başladı.

Her ne kadar diğerleri DVD’nin halefinin optik bir disk olmayacağına dikkat çekiyor olsa da bir hafıza kartıdır. Bununla birlikte, 3,9 TB ile HVD veya Versatile Holographic Disk/Çok Yönlü Holografik Disk üzerinde çalışmalar devam etmektedir. SD/MMC formatlı kartlardaki kapasite sınırı halihazırda 128 GB’tır. Artı, en az 5 yıl boyunca yeniden yazılabilir olma avantajına sahiptir.

Şubat 2008’de, HD DVD desteği düştükten sonra, Toshiba, formatını geliştirmek için oyuncu üretimini ve araştırmalarını bırakmaya karar verdi.

Üçüncü bir biçim olan HD-VMD de vardır. Bu da yüksek bir tanım sunmaya odaklandığından da adlandırılmalıdır. Ana dezavantajı, büyük şirketlerin desteğine sahip olmaması ve halkın çoğu tarafından bilinmemesidir.

Bu yüzden ana taahhüdü diğer teknolojilerle aynı olanı daha uygun bir fiyatla sunmaktır. Bu nedenle DVD teknolojisinin (kırmızı lazer) bir parçasıdır. Gelecekte, mavi lazer teknolojisi güvenilir ve ucuz olduğunda, buna adapte olmayı planlıyorlar.

Blu-ray Çalışma Prensibi

Blu-ray disk, 650 nanometre dalga boyuna sahip DVD oynatıcılarda kullanılan kırmızı lazerin aksine, 405 nanometre dalga boyuna sahip mavi bir lazer ışını kullanır. Bu, diğer teknolojik ilerlemelerle birlikte, aynı boyutlara ve dış görünüme sahip bir disk üzerinde DVD’den önemli ölçüde daha fazla bilgi depolanmasına izin verir.

Blu-ray adını lazer ışınının mavi renginden alır. Orijinal kelimeden mavi olan e harfi kaldırıldı. Bunun nedeni bazı ülkelerde ticari bir isim için ortak bir kelime kaydedilemiyor. Sony ve Philips tarafından yönetilen Blu-ray Disc Association (BDA) adı verilen bir grup teknoloji şirketi tarafından ortaklaşa geliştirildi.

DVD, 720×480 (NTSC) veya 720×576 (PAL) çözünürlüğü sunabildiği için yüksek kalite sundu. Bu da Blu-ray tarafından sunulan 1920×1080 (1080p) yüksek çözünürlüklü kapasiteden çok daha fazladır.

İkincisi, daha önce dışa aktarılacak formata dönüştürülmüş olan stüdyoların üretimlerini arşivlemek için kullandıkları formattır. Bu artık gerekli olmayacak. Böylece dijital sinema endüstrisi film çözünürlüğünü değiştirmek için çaba ve zaman harcamak zorunda kalmayacak, bu da maliyetleri düşürecek.

Kapasite ve Hız

Blu-ray Disk Katmanı yaklaşık 25GB veya yaklaşık 6 saatlik HD video ve ses alabilir. Yaklaşık 50 GB kapasiteye sahip çift katmanlı disk de piyasada mevcuttur.

Veri aktarım hızı 36 Mbit/s’dir (BD-ROM için 54Mbps), ancak 2x aktarım hızındaki prototipler zaten geliştirilmektedir. Standart BD-RE (yeniden yazılabilir format), BD-R (kaydedilebilir) ve BD-ROM formatları artık sürüm 2.0’ın bir parçası olarak mevcuttur.

Drive SpeedTransfer Hızı (Mbit/s)Transfer Hızı (MB/s)Teorik Yazma Süresi (dakika, Tek Katman)Teorik Yazma Süresi (dakika, Çift Katman)
1x364.590180
2x7294590
4x1441822.545
6x216271530
8x2883611.2522.5
12x432547.515

19 Mayıs 2005’te TDK, 100GB dört katmanlı Blu-ray Disc prototipi duyurdu. 3 Ekim 2007’de Hitachi, TDK ve Panasonic versiyonunun aksine, ticari olarak satılan okuyucularla uyumlu ve sadece bir ürün yazılımı yükseltmesi gerektiren 100 GB’lık bir BD-ROM prototipi geliştirdiğini açıkladı. Hitachi ayrıca 200GB kapasiteli bir versiyon geliştirdiğini de belirtti.

Pioneer’in son gelişimi, Hitachi’nin yaptığı gibi, piyasada bulunan okuyucu üniteleri ile uyumlu olmasa da, toplam 500 GB kapasiteli 20 katmanlı bir Blu-ray disk oluşturmasına izin verdi.

Blu-ray Teknolojisi

Bir lazerin odaklanabileceği minimum noktanın boyutu, kırınım ile sınırlıdır ve ışık demetinin dalga boyuna ve onu odaklamak için kullanılan lensin sayısal açıklığına bağlıdır. Blu-ray disklerde kullanılan mavi-mor lazer durumunda, dalga boyu önceki teknolojilere kıyasla daha kısadır, bu nedenle sayısal açıklığı arttırır.

Bu ve çift lens sistemi ve daha ince bir koruyucu kapak sayesinde, lazer ışını disk yüzeyine çok daha net bir şekilde odaklanabilir.

Başka bir deyişle, disk üzerindeki okunabilir bilgi noktaları çok daha küçüktür ve bu nedenle aynı alan çok daha fazla bilgi içerebilir. Son olarak, optik teknolojideki gelişmelere ek olarak, bu diskler daha fazla bilginin paketlenmesini sağlayan geliştirilmiş bir veri şifreleme sistemi içerir.

DVD’nin Blu-Ray teknolojisi ile çözmeye çalışılan iki sorunu vardı, bu yüzden yapı farklı. Her şeyden önce, DVD’de okumak için lazerin, lazerin iki ışık demetine kırılabileceği 0.6mm polikarbonat katmanından geçmesi gerekir. Bu kırınım yüksekse, örneğin çizilirse, diskin okunmasını önler.

Ancak yalnızca 0,1 mm’lik bir katmana sahip olan bu disk, veri katmanına daha az seyahat ettiğinden bu sorunu önler; Ayrıca, bu tabaka çizilmeye karşı dayanıklıdır. İkinci olarak, eğer disk eğilirse, DVD durumunda, önceki problemle aynı nedenden ötürü, lazer ışınının bozulması, yanlış pozisyonda okunmasına neden olarak hatalara yol açacaktır. Merceğin yakınlığı ve lazerin hızlı yakınsaması sayesinde, bozulma daha düşüktür ve olası okuma hataları önlenebilir.

Blu-ray disklerin bir başka önemli özelliği de çizilmelere ve kire karşı dirençleridir. Okuma katmanı ve disk yüzeyi arasındaki ince boşluk, bu diskleri normal DVD’ye göre çizilmelere ve kire daha yatkın hale getirdi.

Bu yüzden ilk önce onları bir tür davada veya Caddy’de pazarlamak düşünülüyordu. Fikir, TDK tarafından Durabis adı verilen ve sadece kırılganlığı telafi etmekle kalmayıp aynı zamanda söz konusu diskin çiziklerine karşı ekstra koruma sağlayan koruyucu bir substratın geliştirilmesi sayesinde hurdaya çıkarıldı. Bu korumalı DVD diskler de vardır, ancak verileri disk yüzeyinden 0.6 mm ayıran daha büyük katman kalınlığı nedeniyle çok gerekli değildir.

Bölge Kodları

Her Blu-ray disk, dünyanın her dağıtımının yönlendirildiği yeri veya alanlarını gösteren bir veya daha fazla bölge kodu içerir. Bazen bölge kodlarına bölge denir. Her bir üreme ekipmanının özellikleri, hangi bölgeyi yeniden üretebileceklerini gösterir.

Teorik olarak, bu, film stüdyolarının, bölgeye göre edinmeye dayalı olarak içerik, tarih ve fiyat dahil olmak üzere sürümün çeşitli yönlerini kontrol etmesini sağlar.

Pratikte, çeşitli oyuncular herhangi bir diski oynatmanıza izin verir veya bu amaçla değiştirilebilir. Veri şifrelemenin aksine, bölge kodları video oyun endüstrisinden kaynaklanan bölgesel engellemeye izin verir.

Region Code/Bölge KoduArea/Alanı
A/1Amerika, Doğu Asya (anakara Çin ve Moğolistan hariç), Güneydoğu Asya ve diğer ülkeler
B/2Afrika, Güneybatı Asya, Avrupa (hariç Belarus, Rusya ve Ukrayna), Orta Doğu, Okyanusya ve diğer ülkeler
C/3Orta Asya, Doğu Asya (Anakara Çin ve Moğolistan yalnızca), Güney Asya, Orta Avrasya (Rusya dahil) ve diğer ülkeler

Bugün, çok bölgeli birçok oyuncu Blu-Ray tarafından desteklenen bölgeyi tanımlayıp seçerek veya kullanıcının belirli bir bölgeyi seçmesine izin vererek bölgesel kilit ve RCE kilidini açmayı başarıyor.

Diğerleri ise bölgeyi tamamen kontrol etmeyi atlıyor. Bazı oyuncu üreticileri artık bölgesel kilidin nasıl devre dışı bırakılacağı konusunda serbestçe bilgi veriyor. Fakat, bazı son modellerde varsayılan olarak devre dışı bırakılmış gibi görünüyor.

Bu uygulama, birçok insan için, bu alanda tanımlanmış bir yasa olmamasına rağmen, Dünya Ticaret Örgütü’nün ticaret anlaşmalarının ihlalidir.

Codec Bileşenleri ve BD-J

Blu-ray, UDF ve ISO 9660 gibi öncekilerle aynı dosya sistemlerini destekler. Depolama kapasitesi sayesinde video, yüksek tanımlı ve 8 kanala kadar sestir. MPEG-2, MPEG-4 ve VC-1 sıkıştırma formatlarını destekler. MPEG-4 AVC ve SMPTE VC-1 formatları, yüksek kalite sağlayan daha gelişmiş sıkıştırma algoritmaları uygular.

MPEG-2 formatı geriye dönük uyumluluk için korunur; Neredeyse kullanılmıyor, ancak Blu-Ray formatında çıkan ilk filmlerin çoğunu kodlamak için hala kullanılıyor. Bunun nedeni, MPEG-4 AVC’nin yüksek gereksinimleri, kaynak tüketimi ve yüksek kodlama süresi olmasıdır.

SMPTE VC-1, Microsoft’un egemen olduğu bir şirketler konsorsiyumuna aittir. Bu, codec‘in uygulama derecesini dengesiz hale getirir ve HD DVD’yi tercih eder. Buna rağmen, Microsoft, VC-1’in kabulünü arttıran sektördeki şirketler için seminerler düzenleyerek kayda değer bir çaba gösterdi.

Java platformunun Blu-ray’e kaydedilen film standardına dahil edilmesi yenidir. BD-J (Blu-ray Disc Java) olarak adlandırılan bu platform, geliştiricilere filme içerik eklemek için daha fazla özgürlük sağlar.

Oynatma sırasında herhangi bir zamanda bir menü görüntüleme veya uygulamaları diske gömme yeteneği değildir. İnternetten diske ek içerik indirme olasılığı da planlanmıştır.

Örneğin, belirli dillerdeki altyazılar, özel içerik, sahneleri kesmek, diğerleri arasında. Öte yandan, gereksiz yere karmaşık olduğunu ve kullanım telif haklarının aşırı olduğunu söyleyen detraktörler var.

Blu-ray tarafından desteklenen ses sıkıştırma kodekleri LPCM, DTS, Dolby Digital, Dolby True HD ve DTS-HD Master Audio’dur.

İlk üçü DVD’nin yanı sıra video ile geriye dönük uyumluluk için korunur. Son ikisi kayıpsız sıkıştırmaya izin verdikleri için büyük bir gelişmeyi temsil ediyor.

Aşağıdaki tabloda, aynı örnekleme frekansını yüksek bir aktarım hızıyla nasıl koruduklarını görebilirsiniz.

LPCMDTSDolby DigitalDD True HDDTS-HD
Transfer Rate27Mbps1536Kbps640Kbps18Mbps18Mbps (HD DVD) 24.5Mbps (Blu-ray)
Discrete Channels88688
Quantification24b24b24b24b24b
Sampling Rate192KHz48KHz48KHz192KHz192KHz

Blu-ray Kopya Koruması

Blu-ray sistemleri dört kopya önleme sistemi içerir: AACS, BD + Rom-Mark, SPDG ve ICT.

1) AACS

AACS, Disney, Sony, Microsoft, IBM, Intel, Panasonic, Toshiba ve Warner Brothers’ın girişiminin bir ürünü olan DVD’nin CSS’si üzerinde bir gelişmedir. Ana işlevi içeriğin dağıtımını kontrol etmektir. Bunun sonuçlarından biri, bu kopya önleme yönteminin bir kayıt listesi kara listesi oluşturmasıdır.

Bu sistem her gravür modeline bir anahtar verilmesini sağlar. Bu, hangi anahtarların şifresi çözüldüğünü ve hangi kayıt cihazlarının kopyalara izin verdiğini takip etmeyi kolaylaştırır. Sonuç, anahtarı iptal etmek ve sonraki oynatıcılara dahil etmemek ve kayıt cihazıyla uyumsuzluğu garanti etmek olacaktır.

Bu olasılık büyük bir tartışmaya yol açtı, çünkü eğer yapılmazsa, onu asla yasadışı bir şekilde kullanmayan kullanıcılar kayıt cihazlarının nasıl kullanılamaz hale geleceğini görecekti. Şimdilik, sadece toplu kopyalama için kullanılan endüstriyel oyunculara odaklanacaklarını açıkladılar.

Sistem, teorik olarak, her bir oyuncuya, söz konusu sistem için tuşları iptal edebilen ve sadece üzerinde oynatmayı önleyen bir dizi anahtar sağlamaya bile izin verebilir.

Başlangıçta, Blu-Ray Disk Birliği kısıtlayıcı yönetilen kopyayı (MC) dahil etmeye karar verdi. Hemen dahil olan bilgisayar şirketleri, yüksek kısıtlamaları nedeniyle protesto gösterileri gerçekleştirdiler.

Sonunda, içerik dağıtım kontrolünün HD DVD’de kullanılan zorunlu yönetilen bir kopya (MMC) olmasına karar verdiler. Ve bu da bir diskin en az bir kopyasının diğer cihazlara gönderilmesine izin verdi.

Bu karar, kullanıcı bu konuda daha az kısıtlayıcı bir sistem seçebileceğinden, HD DVD’nin onu benimsemiş olmasından etkilenmiştir.

2) BD+ ve Rom-Mark

Blu-ray diskler standartlarında BD + adı verilen özel bir kopya önleme sistemine sahiptir. Bu sistem, orijinal BD’lerin şifreleme koruması için anahtarların dinamik olarak değiştirilmesine izin verir.

Bu anahtarlardan biri bulunursa, üreticilerin yalnızca anahtarı değiştirmeleri gerekir. Böylece ürünün yeni birimleri söz konusu keşfedilen anahtarla hacklenemez.

HP’nin talebi üzerine, bir kullanıcının bu anahtarları satın alması için satın aldıkları diskin sınırlı sayıda kopyasını alma ve bu formatı kullanan kullanıcılardan kopya haklarını alma olasılığı eklendi. BD + ayrıca donanımın değiştirilip değiştirilmediğini kontrol edebilir ve oynatmayı önleyebilir.

BD’lerin dijital filigran taşımaları da kabul edildi. Rom-Mark adı altında, bu teknoloji tüm orijinal disklerde mevcut olacak ve kopyalama sırasında filigranı eklemek için belirli kayıt cihazlarında lisanslı özel bir donanım bileşeni gerektirecektir. Tüm Blu-ray okuyucular bu markayı aramalıdır. Bu şekilde BDA, bu diskin büyük kopyasını durdurmayı amaçlamaktadır.

3) SPDG

SPDG, Kendini Koruyan Dijital İçeriğin kısaltmasıdır ve oynatıcılara dahil edilecek bir programdır.

Bir işletim sistemininkine benzer bir davranışa sahiptir. Artı, kaydedicilerin izlenen filmleri kaydetmesini önler.

Bu aynı zamanda, sadece kopya önleme politikasının aşırılığı nedeniyle değildir. İşletim sistemleri bilgisayar virüslerine karşı hassas olduğu için ciddi bir güvenlik açığı oluşturabileceği için de tartışmalıdır.

4) ICT

ICT (Image Constraint Token/Görüntü Kısıtlama Simgesi), yüksek çözünürlüklü içeriğin şifrelenmemiş ortamlarda seyahat etmesini engelleyen ve bu nedenle kopyalanabilen bir sinyaldir.

Uygulamada, oynatıcı yüksek tanımlı olsa da oynatıcıdan televizyona giden kablo analogsa video çıkışını 960×540 çözünürlükte sınırlamaktır.

BİT zorunlu değildir, her şirket kendi başlıklarına eklenip eklenmeyeceğine serbestçe karar verir. Örneğin, Warner kullanımı lehine iken, Fox buna karşıdır.

Uyumluluk

BDA, BR oyuncularının yukarıdaki tanımla uyumlu DVD oynamasını tavsiye eder. Bugün hibrit CD, DVD, HD-DVD ve Blu-ray oynatıcıları bulabilirsiniz.

JVC (Japonya Victor Şirketi), standart DVD ve BD’nin aynı diskte olmasını sağlayan üç katmanlı bir DVD/BD kombinasyonu geliştiriyor. Bu şekilde, mevcut DVD oynatıcılarda görülebilen bir film satın alabilir ve ayrıca bir Blu-ray oynatıcıya yerleştirilirse yüksek tanımlı olabilirsiniz.

Katmanlardan ikisi çift katmanlı bir DVD’ye (8,6 GB) ve üçüncü katman ise Blu-ray’e karşılık gelir.

Yukarıdakilere rağmen, şu an için bazı aşılmaz uyumsuzluklar var. Bu sorun montaj hatlarından gelir. Üreticiler Blu-ray diskler oluşturmaya başlamak için makinelerine büyük yatırım yapmak zorunda kaldılar.

Bunun nedeni, bu disk ve DVD arasındaki teknolojideki büyük farktan, özellikle de eskisinin özel koruma katmanından kaynaklanmaktadır. Blu-ray oluşturmak 5 saniye sürer. Hibrit Blu-ışınları oluşturma olasılığı vardır: iki katmanı olanlar, birini DVD tipi olmaya adamıştır.

İlk olarak, ilişkili çalışmalar bu yöntemde derece elde etmemeye karar verdiler. Ancak rakip HD DVD, kullanıcıların DVD oynatıcılarında ve daha sonra HD DVD oynatıcılarında izlemek için film satın almalarına izin veren bu olasılıkla başlıklar yayınladı. Blu-Ray stüdyoları geri çekildi ve 2006’nın sonundan bu yana bu yöntemde zaten lansmanlar var.

HD Ready, Full HD ve HDMI

Bu bölüm, uyumluluk ve adaptasyon arasındaki farkı ve yüksek Blu-ray tanımından en iyi şekilde nasıl yararlanacağınızı vurgulamaya çalışır. Uyumluluk, o diskin içeriğini oynatmanıza izin veren tüm televizyonlar anlamına gelir.

Bu, HD Ready veya 1080i logosunu taşıyan cihazlarla elde edilir, bu da yüksek çözünürlükten en iyi şekilde yararlanacağınız anlamına gelmez. Bunun nedeni aşamalı arama ile yalnızca minimum çözünürlüğün panoramik (1280×720) 720 satır olduğunu garanti eder.

İstediğimiz, aşamalı modda 1920×1080 çözünürlüğe sahip yüksek tanımlıysa, Full-HD veya 1080p logosu altında işaretlenmiş cihazlar bulunmalıdır.

Uyarlama, ses ve/veya video sinyalinde bir kayıp içeren bir dönüşüm anlamına gelir. İkincisi, maksimum akışkanlık ve sahnelerin kalitesini garanti etmek için yerel yüksek tanımlı sinyalin gönderilmesine izin veren bir konektör olan HDMI içerir.

Analog veya dijital diğer tüm bağlantıların mantıksal sonuçlara uyum sağlaması gerekecektir. Bir HDMI konektörüne sahip olsa bile, şu anda tüm ses ve video formatlarını destekleyen ve aktarım oranını 1.2 sürümüne göre iki katına çıkaran tek sürüm olduğundan, 1.3 sürümüne sahip cihazlara bakmanız önerilir.

Oynatıcıyı görüntüleme cihazına bağlamak için kullanılan herhangi bir konektör ve ortam, sinyalin DVD kalitesine dönüştürülmesinden önce HDCP uyumlu (HDMI) olmalıdır. Gördüğünüz gibi, yüksek tanımlamaya karar verenler HDMI 1.3 konektörleri olan oyuncuları ve Full-HD’ye sahip cihazları aramalıdır.

Blu-ray teknolojisinin video için nasıl daha yüksek bir aktarım hızına izin verdiğini görebilirsiniz. Bu fark, çeşitli faktörler nedeniyle birçok durumda kullanılmamıştır. Birincisi, oran değişkendir ve hangisinin kullanılacağını seçmek, en fazla değil, şirkete bağlıdır. İkincisi, oranın videonun iletimi dışında başka faydaları da olabilir.

Son olarak, kodek etkileri etkiledi, ilk kullanımda kullanılan şirketler MPEG-2’yi piyasaya sürdü. Başından beri, esas olarak VC-1’de kodlanmıştır. Ses aktarım hızı da Blu-ray üzerinde HD DVD’den daha yüksektir.

Blu-ray ve HD DVD arasındaki farkları anlamak için, birincisinin performansı artırmaya çalışan yeni bir teknoloji olmasına rağmen, ikincisinin DVD desteğini büyük ölçüde iyileştirmek istediğini fark etmeniz gerekir.

Bu nedenle HD DVD, Blu-ray’de yeni ve pahalı üretim ekipmanının kurulması gerektiğinde, DVD üretim ekipmanında birkaç değişikliğin yeterli olması lehinedir.

Bu yüzden fiyatlarda, maliyetler daha yüksek olduğu için albümün kaybedecek çok şeyi vardır. Bu da örneğin okuyuculara yansıtılır. HD DVD oynatıcılar Blu-ray’ın yaklaşık yarısına mal oluyor, ancak 2007 başında bu fark azaldı. Aksine, filmler benzer bir maliyete sahiptir.

Hibrit başlıklara gelince, Blu-ray sistemi daha iyi görünüyor ve her formatı yüzleri değiştirmeden bir katmana atamanıza izin veriyor.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir