Bilgisayar Ağında Bridge (Köprü) Nedir? | Nasıl Çalışır?

Bilgisayar ağlarında, bir Bridge (Köprü), bir İntranet’te OSI katman 2 adı verilen bir düzeyde çalışır. Bu şeyler, donanım veya yazılım, farklı parçaları birbirine bağlar.

Bridge (Köprü) Nedir?

Bilgisayar Ağında Bridge (Köprü) Nedir ve Tam Olarak Ne İşe Yarar?

Temel olarak, köprü cihazları Yerel Alan Ağlarını (LAN’lar) bağlar. Ancak bazen, yalnızca belirli ağları birbirine bağlamak için kullanılırlar.

Ancak, ihtiyacınıza bağlı olarak, yakındaki veya uzaktaki şeyleri bağlayabilirsiniz. Ayrıca kurduğunuz her bölüm için bir MAC adresleri listesi kullanır.

Resmi belgelere göre Bridge, baştan IEEE 802.1D standardında açıklanan bir cihaz gibidir.

Bridge Tarihi

Bilgisayarlar LAN’lar üzerinden birbirleriyle daha çok konuştukça işler daha da zorlaştı. İnsanlar bu sorunları çözmek için köprü cihazı adı verilen özel bir yardımcı geliştirdi.

1980’lerin sonlarında, bilgi gönderirken bilgisayar ağlarının daha da iyi çalışmasını sağlamak için bridge aygıtı yaptılar. O zamanlar binalar büyüdüğü için farklı noktalardaki yerlerin birbiriyle konuşması önemliydi. Böylece, bu sorunları çözmek için bir bridge yaptılar.

Esas olarak iki yeri kablolarla birbirine bağlayan bu cihazı kullandılar. Bu şekilde, bilgilerin bir LAN’dan başka bir kısma taşınabilmesini sağladılar. Ancak bunu yapmak için MAC (Medya Erişim Kontrolü) kullandılar. Birçok kişisel bilgisayarın bulunduğu yerlerde bilgilerin güzel ve hızlı bir şekilde taşınmasına yardımcı oldu.

Gelişen teknoloji sayesinde bu cihazlar da bazı güncellemelerden geçti. Örneğin, yazılım tabanlı çözümler ağ cihazlarına daha fazla esneklik sağladı. Bu sayede LAN bridge işlevselliği programlar aracılığıyla yönetilmeye başlandı.

Günümüzde bir çok işyerinde network bridge kullanmaktadırlar. Bu sayede trafik kontrolü, güvenlik, hata toleransı ve performans gibi alanlarda vazgeçilmezdirler.

Bridge veya Köprü Nasıl Çalışır?

Bir yerel alan ağında büyük miktarda trafik olduğunda paketler çarpışabilir. Bu nedenle LAN verimliliğini düşürür ve yavaşlatır. Bu oranı azaltmak için bir LAN’ı iki veya daha fazla bölüme ayırmanız gerekir.

Böylece, her bölümdeki trafik yalnızca kendi LAN’ında kalır. Bu durumda, trafiğin tüm bilgisayarlarda dolaşması gerekmediğinden çarpışmalar azaltılır ve performans artırılır. Kısacası, LAN’ları birbirine bağlamak için bridge cihazları kullanıyoruz.

İntranet üzerindeki her veri paketi, bir IP adresinden daha fazla veri içerir. Özellikle Ethernet gibi ağ mimarisi için gerekli olan adresleme bilgilerini de içerir. Bridge cihazı bu bilgiyi dışarıdan kontrol eder. Paketi bir LAN üzerindeki belirli bir adrese gönderir.

Ardından, tüm LAN düğümlerinin adreslerini içeren bir öğrenme tablosunu sorgular. Bir köprü aygıtı, bir paketin LAN’ına ait olduğunu keşfederse, paketi geçerli konumunda tutar.

Bridge, hedef PC’nin başka bir LAN’da olduğunu tespit ederse, paketi gönderir. Ardından, trafiği izlerken ve yönlendirirken öğrenme tablosunu sürekli olarak günceller.

Ağları Nasıl Bağlar?

Bridge veya köprü cihazları, LAN’ları birkaç farklı şekilde bağlar. Örneğin, geleneksel telefon hatlarını ve modemleri kullanır. Böylece doğrudan kablo veya ISDN hatlarından seri bağlantı kullanarak ağları birbirine bağlayabilir.

Ek olarak, CSU/DSU üniteleri, uzaktan iletkenliği kullanarak bridge cihazlarını telefon hatlarına bağlar. Ayrıca, bazen ağ yapılandırmalarında BRouter adlı bir cihaz içerir.

Bu BRrouter, köprülerin ve Router’ların görevlerini yerine getirir. Dolayısıyla, verileri yalnızca belirli bir ağa veya başka bir LAN’a gönderirse, bunları Ethernet’e dayalı olarak gönderir.

Hedef başka bir LAN üzerinde ise IP paketlerini inceler. Ardından, verileri IP adresine göre yönlendirir. Burada yönlendirici görevi görür ve segmentleri birbirine bağlar.

Kısacası, ağ bridge cihazları fiziksel olarak birbirine yakın iki veya daha fazla LAN veya WAN‘ı birbirine bağlar.

Bridge Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Bilgisayar ağlarının karmaşıklığı her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle, bunların yönetimi ve optimizasyonu giderek daha fazla önem kazanıyor. Bu bağlamda, bridge ağ cihazının birçok avantajı vardır.

  1. Ağ Trafiği Kontrolü

Bir bridge ağ trafiğini kontrol edebilir. Bu cihaz, yöneticilerin LAN’ları daha etkili bir şekilde optimize etmesine olanak tanır. Ayrıca trafiği analiz eder ve gereksiz veya zararlı trafiği engeller.

  1. Ağ Segmentasyonu

Ayrı odalar gibi, ağın farklı bölümlerini ayrı tutar. Bu, kapsamlı LAN’ların daha iyi çalışmasını sağlar. Örneğin, büyük bir ofiste çeşitli ekipler için ayrı bölümler oluşturabilirsiniz. Bu sayede birimler birbirine karışmadan bağımsız olarak çalışabilmektedir.

  1. Veri Yoğunluğunu Azaltma

Ağın bir bölümüne ne kadar bilgi gireceğini kontrol edebilirsiniz. Bu, ağın fazla meşgul olmasını engellemeye yardımcı olur. Önemli yerlerde, dolaşan çok sayıda veri olabilir. Ağı bölümlere ayırarak ve gereksiz verileri durdurarak daha hızlı hale getirebilirsiniz.

  1. Güvenlik Artışı

Herhangi bir grup gibi, bu ağ cihazı da işleri daha güvenli hale getirmek için gereklidir. Bu nedenle, istenmeyen trafiği ve insanların içeri girmesini engelleyerek işlerin sabit kalmasına yardımcı olur.

  1. Hata Toleransı

Şebekede oluşabilecek hatalara karşı toleranslı davranır. Yani bir segmentteki problem diğer segmentlere yayılmaz. Bu şekilde, LAN’ınızı daha güvenilir hale getirir.

  1. Performans İyileştirme

Ağın performansını artırmanın yanı sıra veri trafiğini de kontrol eder. Böylece yapının daha verimli çalışmasını sağlar.

Bridge Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

  • Genellikle fiyat olarak ucuz bir network cihazıdır.
  • LAN bölümlerini ayırarak çarpışmayı önler.
  • Gelişmiş yapılandırma gerekmez.
  • Erişim kontrolü ve LAN yönetimi sağlar.
  • Döngülerden kaçınmak için Spanning Tree Protocol (Yayılan Ağaç Protokolü) kullanır.

Dezavantajları Nelerdir?

  • Yayın yayınlarının limiti yoktur.
  • Kapsamlı ağlar için değerli değildir.
  • Aldığı verileri uzun süre işler.
  • Birden çok LAN’a bölünmüş ağ ortamında bir Loop (Döngü) neden olur.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir