Chipset Nedir, Ne İşe Yarar?

Chipset (Yonga Seti), bazı durumlarda bu mimarinin ayrılmaz bir parçası olarak tasarlanan ve bu tür işlemcilerin anakart üzerinde çalışmasına izin veren bir işlemcinin mimarisine dayalı olarak tasarlanmış entegre devreler kümesidir.

Chipset Tanımı ve Türleri

Chipset (Yonga Seti) Nedir?

Bellek, genişletme kartları, USB bağlantı noktaları, fare, klavye gibi kartın diğer bileşenleri ile bir iletişim köprüsü görevi görürler.

Modern anakartlar tipik olarak Kuzey ve Güney olarak adlandırılan iki IC içerir ve tipik olarak mikroişlemciden sonraki en büyük IC’lerdir.

Chipset, bir anakartın özelliklerinin çoğunu belirler ve referansı genellikle yonga seti ile ilgilidir.

Mikrodenetleyiciden farklı olarak, işlemci bir desteği olmadan daha fazla işlevselliğe sahip değildir: önemi pazarlama stratejileri ile arka plana düşmüştür.

Chipset Tarihi

İlk Merkezi İşlem Birimi’nin üretiminin başlangıcından itibaren, aslında tarihin ilk mikroişlemcisinin bir dizi entegre destek olduğu düşünülüyordu, Intel 4004, hepsi 4001,4002 ve 4003 numaralı bir dizi entegre benzer bir fiziksel görünüme sahipti ve herhangi bir bilgisayar sisteminin temelini oluşturdu.

Diğer platformlar çok çeşitli genel amaçlı yonga kombinasyonları kullanırken, Commodore 64 ve 8 bit Atari Ailesi’ndeki CPU‘lar da dahil olmak üzere çalışanlar, yonga setleri olarak adlandırılan şey için diğer elektronik ekipmanlarda bulunmayan platform için özel tasarımlardı.

Bu terim, yeni nesil ev bilgisayarlarında genelleştirildi, Commodore Amiga ve Atari ST, 1990’ların en güçlü ekipmanıydı ve her ikisinde de çok sayıda yardımcı yonga vardı. Bellek yönetimi, ses, grafik veya CPU’yu diğer görevler için serbest bırakan yığın depolama birimlerinin kontrolünden sorumluydu.

Amiga’da, her şeyden önce, nesiller her birinde kullanılan Chipset ile farklılaştırıldı.

Hem 8 bitlik Atari hem de Amiga yongaları tasarımcıları olarak Jay Miner’a sahipti, bu yüzden bazıları onu bugün kullanılan modern mimarinin öncüsü olarak görüyor.

Apple Computer, şirket tarafından tasarlanan veya Apple Macintosh serisindeki diğerlerine açıkça görevlendirilen yongaları kullanmaya başlar, ancak PC alanından yongaları entegre edecek olmasına rağmen Chipset terimi, G4 ekiplerinin gelmesine kadar her yeni Mac sürümünde kullanılan yonga setini belirtmek için asla kullanılmaz.

Bu arada IBM genel amaçlı yongalar kullanmayı seçti ve yalnızca grafik alt sistemi CPU’dan biraz bağımsızdı.

IBM System/2’nin ortaya çıkmasına kadar önemli bir değişiklik yoktur ve bu terim, ses veya SCSI alt sistemi gibi tek bir amaca adanmış bir genişletme kartının yonga kümeleri için ayrılmıştır.

Ancak kart alanından tasarruf etme ve maliyetleri azaltma ihtiyacı önce tüm çevresel kontrol yongalarının entegrasyonunu ve PCI veriyolunun gelişiyle ve ilk yonga setlerinin şu anda bildiğimiz ATX spesifikasyonlarını getiriyor.

Chipset Nasıl Çalışır, Ne İşe Yarar?

Chipset, anakartın sistem ekseni olarak işlev görmesini mümkün kılar, çeşitli bileşenleri destekler ve birbirleriyle çeşitli otobüsleri kullanarak iletişim kurabilmelerini sağlar.

İşlemciyle doğrudan bağlantısı olan birkaç öğeden biridir, işlemcinin, video sisteminin ve genellikle RAM belleğin ana veri yoluna giren ve çıkan bilgilerin çoğunu yönetir.

PC bilgisayarlarda, modülerlik sağlayan açık bir mimari şemadır: Yonga Kümesinin diğer cihazlar için standart arayüzlere sahip olması gerekir.

Bu, çeşitli standart cihazlar arasında seçim yapmanıza olanak tanır, örneğin genişleme veriyollarında, bazı anakartlarda PCI-Express veri yolu olabilir ve farklı veri yolu genişliklerine (1x, 8x, 16x) sahip farklı kart tiplerini destekleyebilir.

Taşınabilir veya markalı ekipman durumunda, Chipset özel olarak tasarlanabilir ve çok çeşitli teknolojileri desteklemese de, bazı cihaz arayüzü sunacaktır.

Entegre terminolojisi, 90’lı yılların başında oluşturulmasından yana değişti, ancak hala bazı açıklamalar yapan eşdeğerlik vardır;

1) NorthBridge (Kuzey Köprüsü)

NorthBridge, MCH (memory controller hub/bellek denetleyici hub), GMCH (Grafik MCH), mikroişlemci ile bellek arasında bir bağlantı köprüsü olarak kullanılır.

Mikroişlemci, RAM, AGP grafik bağlantı noktası veya PCI-Express grafik bağlantılarını ve güney köprüsü ile iletişimi kontrol eder. İlk başta, PCI’da bunun kontrolündeydi, ancak bu işlevsellik güney köprüsüne taşındı.

2) SouthBridge (Güney Köprüsü)

SouthBridge, ICH (Input Controller Hub/Giriş Kontrol Merkezi), IDE (Integrated Drive Electronics/Entegre Sürücü Elektroniği) disk denetleyicisi, USB bağlantı noktaları, FireWire, SATA, RAID, PCI yuvaları, AMR yuvası, CNR, kızılötesi bağlantı noktaları, disket sürücü, Yerel Alan Ağı (LAN), PCI-Express 1x ve anakarta entegre olduğunu hayal edebileceğimiz çevre birimlerinden sorumludur.

Şu anda ana yonga üreticileri AMD, ATI Technologies, Intel, NVIDIA, Silicon Integrated Systems ve VIA Technologies’dir.

Ayrıca elektronikte, yonga terimi, elektronik ekipman için özel olarak tasarlanmış entegre devreyi veya bunlardan oluşan grubu ifade etmek için kullanılır, bu da üreticilerinin planladığı dışında herhangi bir amaç için kullanılmasını imkansız hale getirir.

Bu entegre devreler, cihazın içindeki tüm bileşenleri barındırır, baskılı devre üzerinde birkaç ek bileşen gerektirir, kapasitörler, kuvars kristalleri, indüktörler veya çipin geniş bir yüzeyini kaplayan RAM bellekleri gibi entegre edilmesi zor veya imkansızdır ve yüksek üretim başarısızlık oranına sahiptir.

Ürün yazılımının depolandığı flaş bellekler de genellikle entegre edilmez.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir