Cisco Packet Tracer yazılımının ne olduğunu ne işe yaradığını biliyor musunuz? Bu harika yazılım, bilgisayar ağları yapıyormuş gibi davranmanıza yardımcı olur. Bununla zorlu LAN kurulumlarını planlayabilir, deneyebilir veya düzeltebilirsiniz. Basit ifadeyle, ağlar hakkında bilgi sahibi olan öğrenciler & çalışan profesyoneller için süper yararlı araçtır.
Cisco tarafından geliştirilen araç bize birçok fayda sağlıyor. Örneğin pahalı donanımlar ve gerçek aygıtları satın almak zorunda değiliz. Bunları bilgisayarda para harcamadan kullanabiliyoruz. Bu rehberimizde Cisco Packet Tracer nedir, ne işe yaradığından & ana özelliklerinden bahsedeceğiz.
Cisco Packet Tracer Nedir ve Ağ Tasarımlarında Neden Kullanıyoruz?
Profesyoneller veya öğrenciler gibi ağlarla çalışan kişiler, uzun süredir Cisco Packet Tracer kullanarak Cisco sınavlarına hazırlanıyorlar. Neden bu pratik programı kullanmayı seviyorlar?
Öncelikle Cisco Packet Tracer mükemmel & ücretsiz bir ağ yazılımıdır. Ayrıca Cisco’nun neredeyse tüm cihazlarında da yardım eder. Yani ekstra şey yapmadan cihazları hayali ortamda kullanabilirsiniz.
Ayrıca Packet Tracer ile gerçek hayattaki durumları kopyalayan sanal network’ler oluşturabilirsiniz. Gerçek makineleri kullanmadan farklı kurulumları deneyebilir ya da pratik yapabilirsiniz. Böylece verilerin ağlar arasında nasıl hareket ettiğini görürsünüz.
Kişilerin bunu sevmesinin başka bir nedeni de kullanımı kolay olmasıdır. Ayrıca, kullanıcı arayüzü öyle basit ki her yaştan kişiye hitap ediyor. Böylece çeşitli network aygıtlarını hızlıca ekrana taşıyarak bırakabilirsiniz.
Bundan sonra bunları sanal kablolarla bağlayabilirsiniz. Basitliği nedeniyle simülatör programını tercih ediyorlar. Böylece programın nasıl kullanılacağına dair açıklamaya ihtiyaç duymak yerine bilgisayar topolojilerini öğrenmeye başlayabilirsiniz.
Aslında önemli neden, Cisco’nun network sertifikasyon programlarıyla iyi çalışmasıdır. Mesela CCNA veya CCNP gibi sınavlara hazırlanabilirsiniz. Sınavlar için gereken dersleri, sanal LAN kurulumları yaparak bitirebilirsiniz.
Yani sanal dünyada pratik yaparak sınavlara hazırlanırsınız. Kısacası, gerçek makinelere para harcamanıza gerek kalmadan zamandan tasarruf edersiniz.
Packet Tracer Tarihi Nedir ve Bugünkü Gelişimi Nasıldır?
BT alanında çalışıyorsanız muhtemelen Cisco simülasyon yazılımını kullanırsınız. Peki Cisco Networking Academy programında uzun süredir kritik öneme sahip olduğunu biliyor muydunuz?
Packet Tracer hikayesi 2000’li yıllara dayanıyor. O zamanlar insanlar ağlarda pratik yapmanın yolunu arıyordu. Cisco Systems bunu fark etti ardından simülatör yazılımı yaptılar.
Aslında o dönemde mevcut olan yazılımlar pahalıydı. İnsanların onu nasıl kullanacaklarını anlamaları çok fazla çalışma gerektirdi. Cisco bunu farkederek kullanıcılara daha basit çözüm bulmaya karar verdi.
Onların çabaları sonucunda 2004 yılında ilk sürümünü yayınladılar. Bu sürüm, kullanıcıların temel network kurulumlarını simüle etmesine olanak tanıyordu.
Zaman geçtikçe simülatör yazılımına çok sayıda cihaz desteği eklediler. Olağanüstü değişikliklerle durumu elverişli hale getirmeye devam ettiler. Sonuç olarak, kullanıcıların & öğrencilerin karmaşık ağlarla rol yapmaları daha kolay hale geldi.
Peki nasıl başladığına ayrıca şu anki haline bakarsak, eklenen yeni şeyler var. En son sürümlerde IoT denilen aygıtlar var. Bunlarla akıllı ev sistemlerinin çalışmasını sağlayabilirsiniz. Üstelik kablosuz ağlarla ilişkili olduğundan günümüzde daha kritik hale geliyor.
Cisco Packet Tracer Özellikleri Nelerdir?
Cisco simülasyon aracı LAN kurulumlarında bize destek olur. Güçlü yazılım olmasıyla ağlarla çalışma konusunda iyi olabiliriz.
Şimdi Packet Tracer özelliklerinin neler olduğuna bakalım:
1. Gelişmiş Ağ Simülasyon Desteği
Cisco simülasyon yazılımı, Router (Yönlendirici), Switch (Anahtar) ve Firewall (Güvenlik Duvarı) gibi cihazlarla çalışır. Elbette, çalışma alanına yerleştirebileceğiniz sanal PC’ler ayrıca Server (Sunucu) da var. Yani farklı cihazlarla taklit yaparak sanal ağlar oluşturabilirsiniz.
Böylece cihazları birbirine bağlayarak detaylı ağ dizaynları yapabilirsiniz. Ağların işlerini nasıl yaptığı hakkında bilgi edinebilirsiniz. Yani, Packet Tracer size birçok yönden yararlıdır. Önemli olan şey, gerçek makinelere ihtiyacınızın olmamasıdır.
2. Çeşitli Ağ Cihazları
Ağ yazılımı ayrıca cihaz grubundaki birçok cihazla birlikte gelir. Böylece doğru kategoriden istediğinizi seçebilirsiniz. Daha sonra sanal LAN projelerinize ekleyebilirsiniz.
Örneğin, yönlendiriciler, anahtarlar ya da hub’lar gibi bir dizi cihaza sahiptir. Yani, onları istediğiniz gibi kullanabilirsiniz demektir.
3. Gelişmiş Ağ Protokolleri Desteği
Cisco’nun bu mükemmel aracı birçok ağ protokolü teknolojisine dayanır. Yani, TCP/IP, DHCP, DNS, OSPF ya da EIGRP gibi bilgisayar ağlarında sıklıkla duyduğunuz kuralları destekler.
Elbette sadece bunlar değil; aynı zamanda VPN ve Radius türleri var. Bu konuda daha iyi olmanın yanı sıra, LAN ortamında kuralları anlayabilirsiniz.
4. Gerçek Zamanlı Ağ Simülasyonu
Sanal ağınızdaki cihazlar arasındaki canlı verilere kolayca bakabilirsiniz. Yani, olup bitenleri gerçek zamanlı olarak simüle edebilirsiniz.
Ağlar hakkında ayrıntılı bilgi edinmenize yardımcı olacak bu özelliği deneyin. Bu, verilerin cihazlar arasında nasıl taşındığını anlamanızı kolaylaştıracaktır.
Ayrıca bu özellik sayesinde LAN yapınızdaki sorunları tespit edebilirsiniz. Üstelik network sorunlarının tam olarak nerede başladığını anlayabilirsiniz.
5. Öğrenciler Arasında İşbirliği Desteği
Birçok kişinin aynı ağ tasarımı üzerinde çalışmasını sağlar. Ayrıca birçok kişi aynı proje üzerinde aynı anda çalışabilir.
Ağ planlarınızı arkadaşlarınıza gösterebilir ve çeşitli projeler üzerinde birlikte çalışabilirsiniz. Temel olarak, ekip kurmak istediğiniz insanlarla bağlantı kurarsınız. Bunun sonucunda bilgi paylaşarak ileri seviyeye gidebilirsiniz.
6. Değerlendirme & Not Özelliği
Daha gelişmiş seçenek olarak Packet Tracer eğitmenleri de bunu kullanıyor. Eğitmenler, öğrencilerin ağları nasıl kurduğunu kontrol edebilir, çalışmalarına not verebilir.
Artık öğretmenler öğrencilerinin ne bildiğini ya da yapabildiğini kontrol ediyor. Öğrencilerin ağları tasarlamaları amacıyla onlara teslim etmeleri gereken çeşitli görevler oluşturuyorlar.
Sonuçta nasıl çalıştığını ve nesnelerin nasıl etkileşimde bulunduğunu anlayabiliriz. Yani öğretmen ya da başka biri olabilirsiniz. Ancak birlikte çalışmanın getirdiği uygulamalı öğrenmenin tadını çıkarabilirsiniz.
7. IoT ile Nesnelerin Simülasyonu
IoT cihazlarıyla çalıştığından dolayı sensörleri de dahil edebilirsiniz. Ayrıca motorları hareket ettirmek amacıyla aktüatör parçalarını kullanmanıza da izin verir.
Bu özellik, IoT cihazlarını yapınıza eklemenizi destekler. Dahası, akıllı otomasyon sistemleri oluşturmaya başlamanızı sağlar.
8. Mobil Cihaz Simülasyonu
Ayrıca akıllı telefonlar ve tabletler gibi mobil cihazların kullanımını simüle etmenize de imkan sunar. Kısacası, sanal ortamda mobil ağlar oluşturabilirsiniz.
Bu, mobil uygulamaları denemek için olağanüstü özelliktir. Sonunda mobil ağ kurma alanında iyi duruma gelir ve dahası deneyim kazanırsınız.
9. Paket Yakalama & Ağ Analizi
Cisco Packet Tracer’da simülasyondaki mesajlar gibi paketleri yakalayabilirsiniz. Böylece, ağdaki sorunları anlayarak çözebilirsiniz. Örneğin, LAN’lar arasında giden veri parçalarını alıp kontrol edebilirsiniz.
Temel olarak, iki ağı birbirine bağlayan OSPF gibi yönlendirme kuralını gerçekten anlamak iyidir. Bu iletişim yöntemlerinin nasıl çalıştığını anlarsanız ağ oluşturma oyununuzu hızlandıracaksınız.
10. WAN Özelliği
Cisco sanal network yazılımı elbette yukarıda bahsettiklerimizle sınırlı değil. Dahası, geniş alan ağı (WAN) bağlantılarını simüle etmenize olanak tanır.
Örneğin Frame Relay, leased lines (kiralık hatlar) yanısıra VPN’ler var. WAN bağlantılarını kurmak için bu teknolojileri deneyebilirsiniz. Sonuçta, Cisco’nun Routing (Yönlendirme) sınavında zorluk yaşamazsınız.
Packet Tracer Kullanım Alanları Nelerdir?
- Eğitim Alanı
Packet Tracer temel kullanım alanlarından biri eğitimdir. Network oluşturmayı yeni öğrenmeye başlayanlar için mükemmeldir. Öğretmenler bunu öğrencilerin network temellerini anlamalarına yardımcı olmak için kullanabilir. Bu şekilde onlara daha gelişmiş yardımcı olmayı hedefleyebilirler. Örneğin bu aracı farklı IP bloklarındaki bilgisayarların birbirleriyle nasıl iletişim kurabileceğini göstermek için kullanabilirler.
- LAN Tasarımı ve Testi
Bu alanda, taklit ağları kullanarak gerçek LAN uygulamalarını test ederler. Mühendisler gerçek ağ kurulumunun sorunsuz çalıştığından emin olmak ister. Yani planı gerçek anlamda denemeden önce Cisco simülatörüyle pratik yapabilirler.
- LAN Sorunlarını Düzeltme
Yararlı olduğu başka yol da ağlarda sorun gidermeye yöneliktir. Örneğin, yönlendirme protokolü çalışmıyorsa, neyin yanlış olduğunu anlamak için Packet Tracer deneyimleyebilirsiniz. Gerçek ağa müdahale etmeden simüle edebilirsiniz.
- LAN Güvenliğinde Daha İyi Olma
Network güvenliği temel ve ciddi konudur. Bu konuda deneyimli olmak istiyorsanız güvenli ve emniyetli şekilde pratik yapabilirsiniz. Gerçek ortamda test etmek yerine, sanal ortamda pratik yapabilirsiniz. Bu, herhangi bir zarara veya soruna neden olmadan öğrenebilirsiniz.
- Güvenli Sanal Laboratuvarlar Oluşturma
Ayrıca farklı şeyleri test ederek ya da deneyerek taklit laboratuvarlar da oluşturabilirsiniz. Bu Packet Tracer kullanmanın basit bir yoludur, ancak faydalıdır. Size pratik yapmak ve öğrenmek sebebiyle güvenli bir yer sağlar. Gerçek bir ağda riske girmek çok kritiktir. Bunun yerine, simüle ortamda deneyebilir ve deneyler yapabilirsiniz.
Cisco Simülatörünün Avantajları ve Dezavantajları
Elbette Packet Tracer pek çok iyi yanı var. Ancak her şeyde olduğu gibi bunun da bazı dezavantajları vardır.
Artıları
- Uygulamalı Alıştırma: Ağdaki şeyleri denemek amacıyla size alan sunar. Gerçek ekipmana ihtiyaç duymadan işleri yapabilirsiniz.
- Çoklu Platform Desteği: Geniş kullanıcı kitlesine sahiptir. Böylelikle Windows, Linux, macOS gibi sistemlerinizde kullanabilirsiniz.
- Kullanımı Basit: Görünümü ve çalışma şekli herkese kolaydır. Yani eğer ağlarla başlıyorsanız, bu işleri kolaylaştırır.
- Maliyet Yok: Packet Tracer üzerindeki her şey sanaldır. Yani gerçek donanımlara para ödemenize gerek yok.
- Gerçekçi Simülasyonlar: Bir başka harika kısım da ağları gerçek gibi gösterebilmenizdir. Yani bu onlardan sorumluymuş gibi davranmanıza olanak tanır.
Eksileri
- Sınırlı İşlevsellik: Packet Tracer ne olduğunu bilseniz bile sınırlarını bilmek çok önemlidir. Örneğin, bu araçla gerçekten karmaşık ağ kurulumları yapmak için yardıma ihtiyacınız olabilir.
- Sınırlı Cihaz Desteği: Yalnızca az sayıda Cisco cihazıyla çalışır. Büyük projeler üzerinde çalışıyorsanız daha fazlasına ihtiyacınız olabilir.
- Ağ Protokollerine Sınırlı Erişim: Packet Tracer yalnızca bazı kural türleriyle çalışabilir. Ancak birlikte çalıştığı kişiler için bile hangi komutları kullanabileceğiniz konusunda bazı kısıtlamalar vardır.
- Sınırlı Gerçek Dünya Deneyimi: Elbette gerçek dünya, sahip olduğunuz Cisco cihazlarıyla aynı değildir. Bunları yalnızca programın simüle ettiği ölçüde kullanabilirsiniz.
Packet Tracer Sayesinde Hangi Protokolleri Kullanabilirim?
Günümüz ağlarında kullanılan birçok protokol türüyle çalışır. Örneğin, Cisco yazılımında sıklıkla kullandığınız kurallardan bazıları şunlardır:
- TCP/IP: Network kuralları için en yaygın olanıdır. Kısacası verileri tüm cihazlar arasında taşımada kullanabilirsiniz.
- DHCP: Ağdaki cihazlarınıza IP adresleri vermek için bunu ayarlayabilirsiniz. Örneğin cihazlarınız IP detaylarını tek başına alabiliyor. Böylece DHCP kullanarak IP adreslerini, alt ağ maskelerini ve diğer şeyleri almalarını sağlayabilirsiniz.
- DNS: Sanal kurulumunuzda web sitesi adlarını numaralara dönüştürmek için DNS’yi kullanabilirsiniz. Bu şekilde, numaralar yerine adları kullanarak web sitelerine hızlı şekilde gidebilirsiniz.
- FTP: Dosyaları bir ağ üzerinden göndermek nedeniyle FTP’yi kullanabilirsiniz. Dosyaları taşımanın benzersiz yolu gibi. Örneğin, dosyaları uzaktaki sunucuya koyabilir veya Router IOS’unun kopyasını kaydedebilirsiniz.
- HTTP/HTTPS: Web’de bir şeyler yapmak istiyorsanız bu kuralları kullanabilirsiniz. Bu, ister yakın ister uzak ağda olun, projenizde oluşturduğunuz web sayfasına çevrimiçi olarak ziyaret edebilirsiniz.
- SMTP/POP3/IMAP: Bu kuralları kullanarak e-posta mesajları gönderip alabilirsiniz.
- Telnet/SSH: Telnet ve SSH kurallarını kullanarak cihazlarınıza çok uzaklardan ulaşabilirsiniz. Ayrıca, onları kontrol edebilir ve onlara komutlar verebilirsiniz.
Unutmayın, bahsedilenlerden çok fazla protokol desteklenmektedir. Özellikle Router’lar OSPF, EIGRP, BGP, VLAN, STP gibi protokoller ile çalışır.
Ne Tür Cihazlarla Çalışır?
Cisco Packet Tracer, temel Cisco sınavlarında öğrendiğiniz tüm cihazları destekler. Buna yönlendiriciler, anahtarlar, erişim noktaları ve diğer cihazlar gibi şeyler dahildir. Hangi cihazlarla çalıştığına ilişkin aşağıdaki tabloya bakın.
Cihaz Türü | Desteklenen Modeller ve Seriler |
---|---|
Routers (Yönlendiriciler) | Cisco 800, 1900, 2900, 3900, 4000, 7200 |
Switches (Anahtarlar) | Cisco 2960, 3560, 3750, 3850, 4500, 6500 |
Access Points (Erişim Noktaları) | Cisco 3700, 4300 |
Firewalls (Güvenlik Duvarları) | Cisco ASA 5505, ASA 5506-X |
Servers (Sunucular) | Genel olarak sunucu simülasyonları |
Hubs | Genel olarak merkez simülasyonları |
End Devices (Uç Cihazlar) | Bilgisayarlar, Dizüstü Bilgisayarlar, Telefonlar, Tabletler |
Diğer Ağ Cihazları | Modemler, Köprüler, Geniş bant modemler, IP Telefonlar, IP Kameralar |
Cisco Packet Tracer Hakkında Sık Sorulan Sorular (SSS / FAQ)
- Packet Tracer basit tanımı nedir?
- Cisco simülatörü kullanmaya nasıl başlayabilirim?
- Herhangi bir eğitim mevcut mu?
- Cisco Packet Tracer ücretsiz mi?
- Packet Tracer nasıl çalışır?
Sonuç
Sonuçta, Cisco Packet Tracer tanımını, özelliklerini ve kullanım alanlarını rehberimizde inceledik. Ayrıca, avantajları & dezavantajları yanısıra genel olarak destekli cihazlar nelerdir anlattım.
Özetlemek gerekirse, eğer network oluşturma işleriyle ilgileniyorsanız, gerçekten simülatöre ihtiyacınız var. Bir şeyleri ayarlama ve onarma konusunda size uygulamalı deneyim sunar. Pek çok öğrenci, BT çalışanı & mühendis bunu kullanıyor. Cisco’nun sınavlar için yetkilendirdiği yerler bile kullanıyor. Yani Cisco testlerine tek başınıza veya öğretmen eşliğinde hazırlanmanızı öneririm.
Güzel yazı olmuş yeni başlayanların işine yarayacaktır.
Yorumunuz için teşekkürler. Ayrıca, Cisco Packet Tracer üzerine daha da yoğunlaşacağım.
Çok teşekkürler.
Rica ederim, ayrıca yorumunuz için teşekkürler!
Teşekkurler
Rica ederim. Yorumunuz için teşekkürler!
Emeğiniz için çok teşekkürler.
Rica ederim. Ben teşekkür ederim. Sitemiz üzerinde Cisco Packet Tracer hakkında diğer yazılara göz atabilirsiniz.