Dinamik Yönlendirme, Statik’e göre daha spesifik çalışır. Basit olarak, statik rotalar manuel olarak yapılandırılırken, dinamik rotalar ise Router tarafından otomatik olarak oluşturulur.
Dinamik Yönlendirme (Dynamic Routing) Nedir?
Oluşturulan dinamik rotalar, Router’lar arasında belli zaman aralıklarında gönderilen hello paketleri ile yayılırlar. Ağın topoloji haritası Router’lar arasında otomatik olarak paylaşılır.
Ağ üzerindeki her bir Router’a bağlı olan alt ağlar bir kez eklenir ve Router’lar daha sonra kendi aralarında yönlendirme tablosunu paylaşırlar.
Ağ üzerinde meydana gelen hatalar sonucunda, rotaları yeniden hesapları. Sonra, Router’lar yönlendirme tablolarını güncellerler.
Örneğin, ağdaki bir Router arızalanırsa, diğer aygıtlar bu hedefi belli bir süre bekleyecek. Sonrasınra zaman aşımından sonra yönlendirme kayıtlarını güncelleyerek bu rotayı topoloji tablolarından kaldıracaklardır.
Ağ ortamına yeni bir Router eklendiğinde, dinamik protokoller sayesinde bu yeni aygıt ağa hemen katılabilir. Eğer yeni aygıt üzerinde dinamik bir protokol yerine statik rota yapılandırılırsa, iş yükü ve zamanı oldukça fazla artacaktır.
Dynamic protokoller tüm ağları öğrenir, keşfeder ve en iyi rotaları yönlendirme tablolarına kaydederler. Bir protokolün en iyi rotayı hesaplaması işlemine Yönlendirme Algoritması (Routing Algorithm) denir.
Yönlendirme Algoritmaları Nelerdir?
- Uzaklık Vektörü (Distance Vector)
- Bağlantı Durumu (Link State)
- Cisco’ya Özgü Hibrit Yönlendirme Protokolü (Hybrid)
1. Uzaklık Vektörü (Distance Vector)
Uzaklık Vektörü, hedef ağa giden en iyi yolu seçer. Her geçtiği Router hop (sıçrama) diye adlandırılır. Sayısı en az olan Hop Count (Hop Sayısı) en iyi rota olarak kabul edilir. Vector (Vektör) uzak ağın yönünü belirtir. Örneğin; RIP protokolü bir Uzaklık Vektör yönlendirme protokolüdür.
2. Bağlantı Durumu (Link State)
Bağlantı Durumu yönlendirme protokolüne, ayrıca Shortest-Path-First (En Kısa Yol Önceliği) de denmektedir. Bu algoritmada yönlendiriciler 3 ayrı tablo tutmaktadır. Bunlar;
- Tüm Ağın Topolojisi
- Komşu Cihazlar
- Yönlendirme Tablosu’dur.
Bağlantı Durumu yönlendirme protokolü, Uzaklık Vektörü yönlendirme protokolünden daha gelişmiş bir protokoldür. Örneğin; OSPF bir bağlantı durumu protokolüdür.
3. Hibrit (Hybrid) Yönlendirme Protokolü
Bu yapı hem Uzaklık Vektörü hem de Bağlantı Durumu protokolü kullanır. Hibrit için EIGRP örnek gösterilebilir.
Dinamik Protokollerin Yapılandırması Video
- RIP Yönlendirme ⇒ Video
Packet Tracer ağ simülatör programı ile Router’lar üzerinde RIP’i yapılandırmak için aşağıdaki videoyu izleyebilir ve ayrıca bize destek olmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz!
- EIGRP Yönlendirme ⇒ Video
Router’lar üzerinde EIGRP yapılandırmak için aşağıdaki videoyu izleyiniz.
- OSPF Yönlendirme ⇒ Video
Router’lar üzerinde OSPF yapılandırmak için aşağıdaki videoyu izleyiniz.
Son Söz
Bu yazımızda Dynamic Routing algoritmalarını açıkladık. Bu algoritmaları ağ topolojisi oluşturarak test edebilir ve daha iyi anlayabilirsiniz. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!