DVI Nedir, Ne İşe Yarar?

DVI (Digital Visual Interface/Dijital Görsel Arayüz), grafikle ilgili sinyallerin bilgisayardan bir ekrana gönderilmesinden ve kullanıcıya gösterilmesinden sorumlu olan 24 veya 29 terminalli yarı dikdörtgen bir konektördür.

DVI Tanımı ve Özellikleri

DVI Portu Nedir?

Bilgisayarla harici bir aygıt (çevresel) arasında veri gönderilmesine izin verir. Bu standart VGA konektörleri, HDMI konektörleri ve S-video konektörleriyle rekabet eder.

Özellikleri

DDWG (Digital Display Working Group/Dijital Ekran Çalışma Grubu) tarafından tasarlanan yarı dikdörtgen bir konektördür. Düz ekran video cihazlarının görsel kalitesini en üst düzeye çıkarmak için tasarlanmıştır. Tak ve Kullan özelliklerine sahiptir, yani aygıtı bilgisayara bağladığınızda, sürücüleri yüklemeden otomatik olarak çalışır.

TMDS (Transition Minimized Differential Signaling/Geçiş Minimize Edilmiş Diferansiyel Sinyal) adı verilen PanelLink veri formatını veya herhangi bir sıkıştırma türü kullanmayan minimize edilmiş diferansiyel geçişle sinyal kullanırlar.

Bağlantı noktası, sinyallerin bilgisayardan ekrana gönderilmesinden sorumludur. Genellikle grafik hızlandırıcı kartlarda ve video yakalama kartlarında bulunur.

DVI Portu Teknik Özellikler

Veri formatı, yarı iletken üreticisi Silicon Image Inc. tarafından geliştirilen PanelLink seri formatına dayanmaktadır.

Bir DVI bağlantısı, her bir ana renk (kırmızı, yeşil ve mavi) ve saat için bir tane olmak üzere dört bükümlü çift kablodan oluşur. Sinyal zamanlaması neredeyse bir analog video sinyalininki ile aynıdır.

Görüntü, her satır arasında ve her kare arasında boşluk aralıkları olacak şekilde satır satır iletilir. Sıkıştırma veya paket iletimi kullanılmaz ve görüntünün yalnızca değişen alanlarının iletilmesini desteklemez. Bu, tüm ekranın sürekli yayın yaptığı anlamına gelir.

Tek bir DVI bağlantısı (veya Single Link/Tek Bağlantı) ile 60 Hz’de mümkün olan maksimum çözünürlük 2,6 megapikseldir. Bu nedenle, konektör, kırmızı, yeşil ve mavi için başka bir bükümlü çift seti ile ikinci bir bağlantıyı (Dual-Link/Çift Bağlantı) destekler. Tek bir bağlantının izin verdiğinden daha fazla bant genişliği gerektiğinde, ikinci bağ aktif hale gelir ve her ikisi de alternatif pikseller yayabilir.

DVI standardı, tek bağlantılar için maksimum 165 MHz’lik bir sınır belirler, bu nedenle daha düşük frekans gerektiren görüntü modları tek bağlantı modunu kullanmalı ve daha fazlasını gerektiren modlar çift bağlantı modunu ayarlamalıdır.

İki bağlantı kullanıldığında, her biri 165 MHz’i aşabilir. İkinci bağlantı, piksel başına 24 bitten fazla gerektiğinde de kullanılabilir, bu durumda en az önemli bitleri iletir.

Modern analog VGA konektörleri gibi, DVI konektörde de grafik bağdaştırıcısının EDID (Extended Display Identification Data/Genişletilmiş Ekran Kimlik Verilerini) okumasını sağlayan ekran veri kanalı, sürüm 2 (DDC 2) için pimler bulunur.

Genel Bakış

VGA gibi yukarıdaki standartlar analogdur ve CRT (cathode ray tube or cathode tube/katot ışınlı tüp veya katot tüpü) cihazlar için tasarlanmıştır. Kaynak, çıkış parlaklığını istenen parlaklığı temsil etmek için yaydığı her bir hatla değiştirir.

Bir CRT ekranında, bu, ışına ekran boyunca hareket ederken uygun yoğunluğu atamak için kullanılır. Bu ışın dijital ekranlarda mevcut değildir; onun yerine bir piksel dizisidir ve her birine bir parlaklık değeri atanmalıdır. Kod çözücü bunu düzenli aralıklarla giriş voltajı örnekleri alarak yapar.

Kaynak da dijital olduğunda (bilgisayar gibi), numuneler her pikselin ortasına alınmazsa bu bozulmaya neden olabilir. Genel olarak bitişik pikseller arasındaki gürültü derecesi yüksektir.

DVI farklı bir yaklaşım benimser. Piksellerin parlaklığı, ikili sayılar listesi şeklinde iletilir. Ekran doğal çözünürlüğüne ayarlandığında, her sayıyı okur ve bu parlaklığı uygun piksele uygular.

Bu şekilde, kaynağın çıkış arabelleğindeki her piksel doğrudan ekrandaki bir piksele karşılık gelirken, analog bir sinyal ile her pikselin görünümü, bitişik piksellerinin yanı sıra elektriksel gürültü ve diğer analog bozulma şekillerinden de etkilenebilir.

Monitörleri

IBM T221 monitörü 2003’ün başlarında piyasaya sürüldü ve dört adet tek bağlantılı DVI konektörü ve 3820×2400 veya yaklaşık 9,2 milyon piksel çözünürlük sunuyor. Tek bağlantı grafik kartına bağlı olan yenileme hızı sadece 13Hz’dir. Dört konektörün tümünü grafik kartlarına bağlayarak 41Hz’ye erişebilirsiniz.

Çift bağlantılı bir grafik kartına bağlanabilen modeller var, böylece 24 Hz’lik bir frekans elde ediliyor. Ancak bu, çift bağlantı sinyalini monitör için iki tek bağlantı sinyaline dönüştüren harici bir ayırıcı kutusu kullanılarak başarılıyor.

Apple Computer 30 inç Sinema HD Ekranı, 2004 yılının ortalarında piyasaya sürüldü ve piyasadaki çift bağlantılı bir bağlantı kullanan ilk ekranlardan biriydi. Doğal çözünürlüğü 2560×1600, yaklaşık 4.1 milyon pikseldir.

Dijital Özellikler

  • Minimum saat frekansı: 21 Hz Tek bağlantı için maksimum saat frekansı: 165 MHz
  • Çift Bağlantı için Maksimum Saat Hızı – Yalnızca Kablo ile Sınırlı
  • Saat döngüsü başına piksel: (tek bağlantı) veya 2 (çift bağlantı)
  • Piksel başına bit sayısı: 24
  • Ekran modları (tek bağlantı):
      • HDTV (1920 × 1080) at 60 Hz with 5% LCD erase (131 MHz)
      • 1920 x 1200 at 60 Hz (154 Mhz)
      • UXGA (1600 × 1200) at 60 Hz with GTF erase (161 MHz)
    • SXGA (1280 × 1024) at 85 Hz with GTF erase (159 MHz)
  • Ekran modları (çift bağlantı):
    • QXGA (2048 × 1536) at 75 Hz with GTF erase (2 × 170 MHz)
    • HDTV (1920 × 1080) at 85 Hz with GTF erase (2 × 126 MHz)
    • 2560 × 1600 (on 30-inch LCD screens)

GTF (Generalized Timing Formula/Genelleştirilmiş Zamanlama Formülü) bir VESA standardıdır.

DVI Avantajları

Çok uzun zaman önce, DVI bağlantı noktası grafik kartı bağlantıları için kullanılmaya başlandı ve grafik kartlarının sadece büyük çoğunluğunun VGA bağlantısıyla birlikte bu tür bir bağlantıya sahip olmadığı noktaya kadar hızla kuruldu. Ancak şimdi daha fazla üst seviye grafik kartları var.

Bu göz önüne alındığında, bu iki bağlantı noktası arasındaki farkların ne olduğunu ve hangilerinin daha iyi olduğunu sormak mantıklıdır.

Bunun için ne tür bağlantı noktalarının konuşulduğunu ve nasıl çalıştığını ve ne tür ekranların (monitörler) kullanıldığını göreceksiniz.

VGA Konnektörü

VGA konektörü, grafik kartımızın çıkışını monitöre bağlamak için normalde kullanılan konektördür.

VGA olarak bilinmelerine rağmen, akım konektörleri VGA standardı altında gerçekten çalışmaz, bu da 262.144 renk paletinden maksimum 720×480 ve bir çözünürlükle maksimum 256 rengin görüntülenmesini sağlar maksimum yenileme hızı 70Hz, ancak SVGA, alıştığımız gibi çok daha yüksek çözünürlüklere ve renk paletlerine izin veriyor.

Bu iki sistem, 15 pimli D-sub VGA adı verilen aynı tip konektörü kullanır.

Ancak CRT tipi monitörler için iyi çalışan bu tip konektör, TFT monitörler veya diğer benzer tipler söz konusu olduğunda yeterli görüntü kalitesi sağlayamaz. Bunun nedeni, grafik kartı türü ne olursa olsun, monitöre bağlantıyı analog bir şekilde yapmasıdır. Renk derinliği basit voltajla tanımlanır. Bu nedenle teoride bir SVGA veya VGA monitörün (CRT veya Katot Işın Tüpü tipi) gösterebildiği renk sayısında neredeyse hiçbir sınır yoktur.

Her rengin parlaklığı, karşılık gelen çizgi boyunca hareket ederken ışının yoğunluğundaki bir değişiklikle belirlenir.

Ancak, bildiğimiz gibi bugün en çok kullanılanlar olan bir TFT monitör söz konusu olduğunda bu aynı şekilde gerçekleşmez. Ve bu böyledir çünkü bu tür bir ekran bu katot ışın sistemini kullanmaz. Bunun yerine bir piksel matrisi ile çalışır ve her birine bir parlaklık değeri atamak gerekir.

Bu, düzenli aralıklarla voltaj giriş girdilerini alan kod çözücü kullanılarak yapılır. Gürültü ve renk bozulmalarını önlemek için, bu sistem hem yayma kaynağı hem de alıcı kaynak dijital olduğunda bir sorun yaratır. Çünkü bu örneği pikselin tam ortasından almayı gerektirir. Bu, diğer şeylerin yanı sıra, bir pikselin tonunun ve parlaklığının çevresindeki piksellerinkinden etkilenmesine neden olur.

DVI Konnektörü

DVI formatında, bu dijital bir format olduğu için farklı bir şekilde yapılır. Böylece her pikselin parlaklığı ikili kod kullanılarak iletilir.

Bu, bir TFT ekran bir DVI bağlantısıyla çalıştığında ve kendi doğal çözünürlüğünde, her çıkış pikselinin ekrandaki piksele karşılık geldiği ve piksellerin tam renk, kalite ve parlaklığa sahip olduğu anlamına gelir. Bunun gerçekleşmesi için her iki öğenin de dijital bağlantıları (DVI veya HDMI) olması gerekir.

Ancak tüm monitörlerde bu tür bir bağlantı yoktur, bu nedenle piyasada DVI-VGA adaptörleri vardır. Çünkü dediğimiz gibi, çoğu grafik kartı bu tür bir bağlantıyı benimser. Ve birçok durumda VGA bağlantılarını bile ortadan kaldırır.

Bunun nedeni, DVI konektörlerinin, grafik kartlarının kullandığı modellerden birinde (DVI-I) hem analog hem de dijital sinyalleri iletebilmesidir.

Konnektör Tipleri

İletebildikleri sinyal türlerine bağlı olarak birkaç konektör türü vardır:

  1. DVI-D yalnızca dijital yayın yapar.
  2. DVI-A tek analogu iletir.
  3. DVI-I hem dijital hem de analog sinyalleri iletir.

Buna karşılık, DVI-D ve DVI-I tipleri çift olabilir (DL veya Çift Bağlantı), yani iki bağlantıyı destekleyebilir.

DVI ve HDMI Arasındaki Savaş

HD-DVD ve Blue-ray arasındaki savaş zorsa, ikinci teknolojiye yaslanmış gibi görünse de, DVI ve HDMI arasında gerçekleşen savaş daha sessizdi. Ancak aynı zamanda açık bir kazanana sahip gibi görünüyor; HDMI.

HDMI, özellikle televizyonlar, konsollar, kameralar, hem video hem de fotoğraflar gibi tüketici cihazları alanında DVI’yı geçti. Sesi aynı kabloya dahil etmesi, konektörleri aynı stile sahip, USB’ye benzer, daha küçük ve daha yönetilebilirdir.

DVI’nın monitörlerle bağlantısı için en çok uygulandığı bilgisayarlarda, HDMI’nın zaten sahip olduğu bazı yenilikleri içeren DisplayPort’un yerini alması muhtemeldir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir