VMware ESXi 8.0 Üzerinde Windows 10 Kurulumu

Bu yazımızda, fiziki bir sunucuya VMware vSphere Hypervisor ESXi 8.0 sanallaştırma altyapısını kullanarak yeni bir sanal makinede Microsoft Windows 10 işletim sistemi nasıl kurulur ve kullanılır inceleyeceğiz.

ESXi Üzerinde Windows 10 Kurulumu

VMware vSphere Hypervisor ESXi 8.0 Üzerinde Sanal Makinede Windows 10 Nasıl Kurulur?

VMware tarafından geliştirilen harika bir sanallaştırma teknolojisi olan vSphere ESXi kullanarak güçlü bir fiziksel sunucuyu tek bir işletim sistemi ile kullanmak yerine birden fazla sanal sistemle kullanabilirsiniz. Bunun faydası, fiziksel bir sunucudan maksimum verim elde etmek ve firmanın IT maliyetlerini minimuma indirmektir.

Bir firmanın IT koordinasyonunda birden fazla sunucu veya bilgisayar olabilir. Kullanıcıların kullandığı tüm bilgisayarları tek bir sunucudan yöneterek otomatik IP adresi atamak için DHCP servisi kullanımı veya Active Directory servisi ile uzaktan yönetim kontrolü yapabilmek için fiziksel bir sunucuyu ESXi ile daha verimli yapabilir ve Windows Server sistemini ayrı VM’lere kurarak DHCP ve Active Directory gibi servisleri farklı sistemlerde çalıştırabilirsiniz.

Günümüzde yaygın olarak kullanılan son kullanıcı işletim sistemlerinden biri Windows 10‘dur. Lisans maliyetlerinden dolayı bazı durumlarda Windows 10’a Windows Server servislerinden birini aktarabilir ve çalıştırabilirsiniz.

VMware ESXi gerçek dünyada fiziksel server üzerine kurulur, fakat bütçe sorunlarınız varsa veya deneyim kazanmak istiyorsanız bir sanallaştırma programı üzerine kurarak test edebilirsiniz. Size önerimiz ikinci el bir server satın alarak üzerine ESXi kurmanızdır.

Windows 10 İçin Yeni Bir VM Oluşturma

Öncelikle, sunucunuzun IP adresini Google Chrome veya Opera web taraycısında URL adres satırına yazınız ve bağlanınız. Datastore bölümüne Windows 10 ISO dosyasını upload ediniz ve ardından sanal makine oluşturma adımlarına geçiniz.

Adım 1

ESXi Host Client’e bağlantı kurduktan sonra sol panelden Virtual Machines (Sanal Makineler) bölümüne tıklayınız.

ESXi Host Client Arayüzü

Adım 2

Virtual Machines ekranında yeni sanal makine sihirbazını başlatmak için alttaki görseldeki gibi Create / Register VM (Oluştur / Kaydet VM) seçeneğine tıklayınız.

Create / Register VM

Adım 3

New Virtual Machine sihirbazı açıldığında yeni bir sanal bilgisayar hazırlamak için yeni bir disk oluşturarak devam etmeniz gerekir. Bu yüzden, Creation Type (Oluşturma Türü) ekranında Create a New Virtual Machine (Yeni bir Sanal Makine Oluştur) seçeneğini seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Yeni Bir Sanal Makine Oluştur

Adım 4

Sanal sunucuda Windows 10 çalıştıracağınız için Name kısmına ilgili sistemin adını veya farklı bir ad yazınız. Ardından, Compatibility (Uyumluluk) ayarını 8.0, Guest OS Family ayarını Windows, ve son olarak Guest OS Version ayarını ise Microsoft Windows 10 (64-bit) olarak yapılandırınız ve devam ediniz.

  • Compatibility: ESXi 8.0 Virtual Machine
  • Guest OS Family: Windows
  • Guest OS Version: Microsoft Windows 10 (64-bit)

Guest İşletim Sistemi Adını, Ailesini ve Sürümünü Seçme

Adım 5

Select Storage (Depolama Seç) ekranında sanal PC’yi kuracağınız Datastore seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Depolama Aygıtını Seçme

Adım 6

Virtual Hardware (Sanal Donanım) ekranında Windows 10 için CPU sayısını 1 veya istenilen miktarda yapılandırınız. Ayrıca, host makinenin sanallaştırma özelliğini guest makinede kullanmak istiyorsanız Hardware Virtualization (Donanım Sanallaştırma) seçeneğini işaretleyiniz ve VM’de daha iyi bellek yönetimi için IOMMU özelliğini de etkinleştiriniz. Son olarak, VM’nin işlemci performansı ile ilgili bilgileri görüntülemek için Performance Counters (Performans Sayaçları) özelliğini kullanabilirsiniz.

  • Hardware Virtualization: Expose Hardware-Assisted Virtualization to the Guest OS
  • IOMMU: Expose IOMMU to the Guest OS
  • Performance Counters: Enable Virtualized CPU Performance Counters

CPU Sayısını Yapılandırma ve Donanım Sanallaştırmayı Etkinleştirme

Adım 7

Windows 10’u bir NVMe sanal diskinde çalıştırabilmeniz için varsayılan SCSI Controller ve ona bağlı diski kaldırmanız gerekir. Alttaki görseldeki gibi SCSI Controller ve Hard Disk 1 VM’den kaldırmak için X’e tıklayınız.

SCSI Controller ve HDD'yi Kaldırma

Adım 8

Yeni bir disk kontrolcüsü eklemek için önce Add Other Device (Başka Cihaz Ekle) ve ardından NVMe Controller tıklayınız.

NVMe Controller Ekleme

Adım 9

Disk kontrolcüsü ekledikten sonra Add Hard Disk (Sabit Sürücü Ekle) seçeneğini genişleyiniz ve New Standard Hard Disk (Yeni Standart Sabit Sürücü) tıklayınız.

Yeni Standart Hard Disk Ekle

Adım 10

Datastore eklediğiniz ISO dosyasını VM’ye bağlamak için CD/DVD Drive 1 aygıtının seçeneğini genişletiniz ve Datastore ISO File tıklayınız.

Sanal Makineye Windows 10 ISO Dosyası Ekleme

Adım 11

Datastore Browser açıldığında ISO dosyasını yüklediğiniz konumu açınız ve dosyayı işaretledikten sonra SELECT (SEÇ) tıklayınız.

Datastore'dan Windows 10 21H2 ISO Dosyasını Seçme

Adım 12

Windows 10 guest makinenin ekran çözünürlüğünü daha iyi bir değere uyarlamak için Video Card (Grafik Kartı) aygıtının ayarlarını genişletiniz ve Total Video Memory boyutunu 256 MB ve 3D Graphics etkinleştirip 3D Memory boyutunu 1024 MB olarak yapılandırınız. Host sunucunuzun grafik kartının özelliğine göre buradaki video belleği boyutlarını daha yüksek bir değerde ayarlayabilirsiniz.

Grafik Kartı Ayarlarını Yapılandırma

Adım 13

vSphere sanal makinesinde Windows 10 donanım ayarlarını iyi bir şekilde yapılandırdıktan sonra devam ediniz.

Sanal Makine Hazırlamayı Tamamlama

Adım 14

Son olarak, sanal işletim sisteminin donanım ayarlarını tekrar kontrol ediniz ve sihirbazı kapatmak için FINISH (BİTİR) tıklayınız.

Guest Makine Donanım Ayarlarını Kontrol Etme ve Sihirbazı Kapatma

Adım 15

Hazırladığınız sanal bilgisayara işletim sistemi kurmaya başlamak için Power on (Çalıştır) tıklayınız.

Windows 10 VM'yi Çalıştırma

Windows 10 Kurulumu

Windows 10 VM’yi çalıştırdığınızda kurulum medyası ile önyüklenecektir ve bu ekranda kurulum sihirbazını başlatmak için klavyenizden herhangi bir tuşa basınız.

Adım 1

Kurulum sihirbazını başlattıktan sonra Win10 için kullanmak istediğiniz sistem görüntüleme dilinizi seçiniz, zaman ve bölge ayarlarının doğru çalışması için aynı şekilde kullandığınız dili seçiniz ve son olarak guest makinede kullanacağınız klavye düzenini seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Windows 10 Sistem Dilini, Klavye Düzenini ve Zaman Bölgesini Seçme

Adım 2

Önemli sistem ayarlarını düzenledikten sonra sihirbazda Install Now (Şimdi Yükle) butonuna tıklayınız ve devam ediniz.

Windows'u Şimdi Kur

Adım 3

Sanal bilgisayarınızda lisanslı bir Win10 sistemi kullanacaksanız satın aldığınız ürün anahtarını bu ekranda giriniz ve ardından Next’e tıklayınız. Eğer sistemi yalnızca test etmek istiyorsanız I don’t have a product key (Ürün anahtarım yok) seçeneği ile devam ediniz.

Windows Ürün Anahtarı Girmeyi Atlama

Adım 4

Windows 10’un Home, Home N, Home Single Language, Education, Education N, Pro veya Pro N sürümlerinden size ve altyapınıza uygun olanını seçiniz. Genellikle Windows 10 Pro diğerlerine göre gelişmiş özelliklere sahip olduğundan onu seçip devam edebilirsiniz.

Windows 10 Pro Sürümü

Adım 5

Son olarak Haziran 2021 tarihinde güncelleştirilen Windows İşletim Sistemi lisans şartlarını okuduktan sonra kabul ediyorsanız ilgili seçeneği işaretleyiniz ve Next’e tıklayınız.

İşletim Sistemi Lisans Anlaşmasını Kabul Etme

Adım 6

Kurulum türü seçeneklerini içeren pencerede sıfırdan bir Windows 10 yüklemek istiyorsanız Custom: Install Windows Only (Advanced) / Özel: Yalnızca Windows’u Kur (Gelişmiş) seçeneğini seçiniz.

Gelişmiş Sistem Kurulumuna Devam Etme

Adım 7

Sanal diskin boyutunu daha yüsek bir boyutta belirttiyseniz disk bölümleme ekranında ihtiyacınıza uygun disk bölümü oluşturabilirsiniz. Diski yapılandırmadan direk sistem dosyalarını kopyalamayı istiyorsanız Next’e tıklayabilirsiniz.

Ayrılmamış disk alanını düzenlemek için New (Yeni) tıklayınız ve Size (Boyut) kısmını aktif ediniz. Ardından, otomatik olarak belirlenen alanı kullanmayı onaylamak için Apply (Uygula) butonuna tıklayınız ve son olarak tüm Windows özelliklerinin doğru olarak çalışabilmesi için oluşturulacak ek bölümlere izin veriniz ve devam ediniz.

Sanal Disk'te Yeni Bir Bölüm Oluşturma ve Ek Alanları Onaylama

Adım 8

Disk yapılandırmasını yaptıktan sonra mantıklı olarak Drive 0 Partition 3 seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Drive 0 Partition 3'e Sistem Kurmayı Başlatma

Adım 9

Sihirbaz, Windows 10’un tüm sistem dosyalarını seçtiğiniz partition üzerine kopyalıyorken bekleyiniz.

Sistem Dosyaları Kurulum İçin Hazırlanıyor

Adım 10

Gerekli dosyaların kopyalama süreci bittikten sonra belirtilen süreyi bekleyebilir veya direk olarak sanal sisteminizi yeniden başlatabilirsiniz.

Sanal Sistemi Yeniden Başlatma

Adım 11

Windows’un ilk açılışında “aygıtlar hazırlanıyor” ekranında biraz bekleyiniz.

Aygıtlar Hazırlanıyor

Adım 12

Kişiselleştirme ekranına ulaştığınızda ilk olarak listeden yaşadığınız lokasyonu seçiniz ve devam ediniz.

Bölge İçin Ülke Seçimi

Adım 13

Bu aşamada klavye düzeninizi değiştirmek isterseniz listeden size uygun düzeni seçiniz ve Yes’e tıklayınız.

VM İçin Klavye Düzeni

Adım 14

İkinci bir klavye düzenine ihtiyacınız yoksa bu adımı atlayabilirsiniz.

İkinci Klavye Düzeni Eklemeyi Atlama

Adım 15

Guest makinenizi hangi amaçla kullanacağınızı bu ekrandan seçebilirsiniz. Eğer mevcut ağ ortamınızda Active Directory varsa, Set Up for an Organization (Bir Organizasyon İçin Kurulum) ile devam etmenizi öneririz, aksi takdirde normal kurulum için Set Up for Personal Use (Kişisel Kullanım İçin Kurulum) ile devam ediniz.

Sistemi Kişisel Kullanım İçin Ayarla

Adım 16

Microsoft hesabı kullanarak dosyalarınızı çevrimiçi olarak yedekleyebilir ve aygıtlarınız arasında senkronize bir şekilde çalışabilirsiniz. Fakat, Offline Account (Çevrimdışı Hesap) ile devam etmeyi tercih edebilirsiniz.

Çevrimiçi Hesap Eklemeyi Atlama

Adım 17

Microsoft size tekrar çevrimiçi hesap kullanımının önemini vurgulamaktadır, fakat çevrimdışı hesap kullanmayı onaylamak için Limited Experience (Limitli Deneyim) seçeneğine tıklayınız.

Limitli Deneyim

Adım 18

Örneğin, Win10 guest makine ile yalnızca DHCP sunucu servisi hizmeti sağlamak istiyorsanız Win10DHCP adında bir kullanıcı oluşturabilirsiniz.

Kullanıcı Hesabı Adı Yazma

Adım 19

Kullanıcı adınız için şirket politikalarınıza uygun ve güçlü bir parola oluşturunuz.

Hatırlanabilir Parola Oluşturma

Adım 20

Aygıtınızın gizlilik ayarlarını aynı şekilde şirket politikanıza uygun olarak düzenleyiniz ve devam ediniz.

Gizlilik Ayarlarını Düzenleme

Adım 21

Sanal guest işletim sisteminizi hangi amaçla kullanacağınızı kişiselleştirme ekranından seçebilirsiniz.

PC Deneyim Kategorisi

Adım 22

Sistem ayarlarını ve kişisel özellikleri yaptıktan sonra kısa bir süre sonra Windows 10’un masaüstü ekranı sizi karşılayacaktır.

Windows 10 Masaüstü Ortamı

VMware Tools Kurulumu

VMware vSphere ESXi ile Windows 10 kurduktan sonra sanal sunucuda çalıştırdığınız bir Windows, Linux veya macOS sanal sisteminin sürücülerini kurmak için VMware Tools kurmanız gerekir.

Adım 1

Kurduğunuz herhangi bir işletim sisteminin sürücülerini kurmak için araç panelinden Actions (Eylemler) / Guest OS / Install VMware Tools seçeneğine tıklayınız.

ESXi Win10 VM'de VMware Tools Kurma

Adım 2

VMware Tools’un imaj dosyası sanal sisteminize mount edildiğinde Autoplay penceresine tıklayınız ve açılan disk içeriği penceresinde Run setup64.exe tıklayınız.

Setup Dosyasını Çalıştırma

Adım 3

Sürücü kurulum sihirbazı açıldığında belirtilen bilgiyi okuduktan sonra Next’e tıklayınız.

VM Tools Kurulum Sihirbazı

Adım 4

vSphere’de çalışan sanal makineyi VMware firmasının geliştirdiği diğer sanallaştırma platformlarında da kullanmak istiyorsanız Complete (Tümü) işaretleyiniz ve Next’e tıklayınız.

Tüm VMware Özelliklerini Kurma

Adım 5

Kurulum seçeneklerini düzenledikten sonra artık yüklemeyi başlatmak için Install (Kur) tıklayınız.

VM Sürücülerini Kurmayı Başlatma

Adım 6

Win10 sisteminin video sürücüleri ve diğer sanal donanım sürücüleri kuruluyorken bekleyiniz.

Video Sürücüsü ve Diğer Aygıtların Sürücüleri Kuruluyor

Adım 7

Guest işletim sisteminin gerekli driver’larını kurduktan sonra Finish’e tıklayarak sihirbazı kapatınız ve değişikliklerin etkin olabilmesi için sisteminizi yeniden başlatınız.

Sanal Sistemi Yeniden Başlatma

Adım 8

Windows 10 sanal sisteminizin aygıt yöneticisinde Display Adapters (Görüntü Bağdaştırıcıları) altında VMware SVGA 3D aygıtının başarıyla kurulduğunu görebilir ve ayrıca VM’nizi tam ekran çözünürlükte kullanabilirsiniz.

Aygıt Yöneticisinde Grafik Bağdaştırıcıyı Kontrol Etme

Video

Eski Sürümlerin Kurulumu

ESXi Versiyon
YouTube Video
Slayt
8.0 (YENİ)

 

Sonuç

Sonuç olarak, VMware ESXi 8.0 üzerinde Windows 10 kullanmak verimliliği artırır. Ayrıca, BT maliyetlerini azaltır. Kısacası, sunucu sanallaştırma, kaynak kullanımını iyileştirir. Ayrıca, merkezi yönetim sağlayarak verimli iş sürecini arttırır.

Bu makaledeki adımları izleyerek, ESXi hostunuzda Windows 10 için sanal makine oluşturabilirsiniz. Ardından, profesyonelce yapılandırabilir ve bu kurulumun avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Test veya üretim amaçlı kullanımlarda, VMware ESXi 8.0 ile sanallaştırma idealdir. Ayrıca, BT altyapısını optimize eder ve size bir çok seçenek sunar.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir