GNS3 (Graphical Network Simulator-3) yazılımı, Cisco Router, Switch veya Firewall gibi piyasada bilinen ağ cihazlarının sanal ortamda simüle edilmesini sağlayan bir araçtır.
Bu simülasyon aracı, bilgisayarınızda karmaşık LAN kurulumlarını gerçekleştirmenizi sağlar.
Ağ Simülasyonu İçin GNS3 Yazılımının Önemi Nedir?
Teknoloji çok hızlı büyüdüğü için bilgi teknolojilerini bilen insanlara ciddi bir ihtiyaç var. Bu, bu alandaki işlerin giderek daha kritik hale geldiği anlamına geliyor.
Bunun kritik bir kısmı, ister yakın ister uzak olsun, şirketler için bilgisayar ağlarının kurulması ve onarılmasıdır. Buna yardımcı olmak için, GNS3 yazılımı gibi bilgisayar programları, gerçek ağ donanımlarını kullanmak yerine, bilgisayarda pahalı network ekipmanlarıyla pratik yapmanızı sağlar.
Daha önce de söylediğim gibi, bazı LAN cihazları maliyetlidir ve herkesin karşılayamayacağı bir şeydir. Böylece insanlar hiçbir ücret ödemeden bunları taklit edip bilgisayarlarında kullanabilirler.
Artık GNS3 emülatör adında kullanabileceğiniz ücretsiz bir yazılım var. Bilgisayarınızın güçlü olması ve onu kullanabilmek için sanallaştırma yapabilecek yeni tür bir işlemciye sahip olması gerekir.
GNS3 emülatör ağlar için gereklidir çünkü karmaşık ağlar oluşturmanıza yardım eder. Ayrıca sanal makineler ekleyip birbirleriyle konuşmalarını sağlayabilirsiniz. Bu yüzden ağlarla çalışan kişiler ve Cisco gibi testlere hazırlanan öğrenciler GNS3 kullanıyor.
GNS3 Ne İşe Yarar?
GNS3 yazılımı, farklı üreticilerin network cihazlarını taklit eden simülasyon programıdır. Çeşitli markalara ait cihazları kopyalar, böylece bunları bilgisayarınızda kullanıyormuş gibi yapabilirsiniz. Bu yöntemle çok pahalı olabilecek cihazları deneyebilirsiniz.
Kullanıyormuş gibi yapabileceğiniz birkaç cihaz var, örneğin:
Hem kolay hem de zorlu LAN & WAN cihazlarıyla oynayabilirsiniz.
Böylece tek bir markanın ürününe bağlı kalmadan her türlü cihazı test edebilirsiniz.
Ayrıca GNS3 emülatör programı, Cisco IOS çalıştırma konusunda iyidir. Bu sebeple, RouterSim veya Boson NetSim gibi yazılımlardan çok daha iyidir. GNS3 bunu hipervizör adı verilen özel arka uç yazılımıyla yakın işbirliği içinde çalışarak yapar.
Basitçe söylemek gerekirse GNS3 yazılımı, PC’nizde orijinal bir Cisco Router kullanmanızı sağlar. IDLE-PC değerini kullanarak sorunsuz çalışır. Bu da bilgisayarınızın işlemcisinin fazla meşgul olmasını önler. Böylece Cisco Router veya Switch’in uygun şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Ağ Simülasyon Yazılımını Kimler Kullanıyor?
Aslında konu PC ağları oluşturmaya gelince, GNS3 emülatör programı en popüler araçtır. Temel network bilgilerini geliştirmeyi amaçlayan kullanıcılar bundan yararlanır.
Ayrıca birçok kolej ve eğitim merkezi GNS3 yazılımı çok fazla kullanıyor. Bunun nedeni gerçek yapının nasıl göründüğünü ve çalıştığını anlamalarına olanak sağlamasıdır.
Üstelik VM’ler veya VPCS cihazları ekleyerek sanal PC’ler yapabilirler. Böylece son kullanıcı bilgisayarlarındaki IP paketlerine bakarak LAN deneyimlerini geliştirebilirler.
Basit bir ifadeyle okullar, eğitim yerleri ve kurslar ağlar hakkında bilgi edinmek için bu harika PC programını kullanır.
GNS3 Tarihi ve Gelişimi
Dynamips programını 2005 yılında Christophe Fillot geliştirdi. Bu program, Cisco cihazlarını gerçek cihaz yerine PC’nizde deneyimlemenizi sağlar. Bu fikir daha sonra PC’nizdeki sanal cihazlarla çalışmanızı sağlayan bir program olan GNS3 emülatör yazılımına dönüştü.
Ağlar için vazgeçilmez bir PC programı olan GNS3, 2007 yılında başladı. Zaman çizelgesine baktığımızda Jeremy Grossmann’ın bu projeyi ücretsiz ve açık kaynak olarak oluşturduğunu görebiliriz.
Bu program ilk çıktığında yalnızca Cisco Router cihazlarıyla çalışıyordu ve onlar gibi davranabilmek için Dynamips adı verilen bir şey kullanıyordu. Başlangıçta basit görünüyordu ve insanlar için kullanımı kolaydı. Cisco cihazlarıyla çalışması ve kullanımının kolay olması bugün birçok kişinin onu sevmesinin nedenidir.
GNs3 ağ simülasyonunu severek kullananların programı daha da iyi olmasına yardımcı olduğunu belirtmekte fayda var. Yazılım zaman geçtikçe daha da ağ cihazıyla çalışacak şekilde güncellendi ve geliştirildi.
Bu programın VirtualBox, VMware ve QEMU gibi seçenekleri vardır. Bu seçeneklerden dolayı diğer firmaların Cisco ürünleriyle çalışmaya başlamıştır.
GNS3 simülasyon programını mükemmel hale getirmek için Docker gibi yeni özellikler eklediler. Bu, kişilerin kapsayıcılarda depolanan uygulamaları network planlarına dahil edebilir.
Bu gibi kullanıcı desteği sağlayan özellikleri sayesinde dünya çapında popüler hale geldi. Ayrıca programı yapan kişiler sürekli olarak yeni araçlar ekliyor ve geliştiriyor.
Sonuç olarak GNS3’ün hikayesine baktığımızda her şeyin bir araya gelmesinden mutlu oluyor ve harika olduğunu düşünüyoruz.
GNS3’ün Temel Özellikleri Nelerdir?
- Dynamips Entegrasyonu
Başından beri GNS3’ün bir parçası olan harika bir şey de Dynamips yazılımının kullanılmasıdır ve bugün hala GNS3’te kullanılmaktadır. Bu, kullanıcıların Cisco IOS imajlarını bilgisayarlarında sanal ortamda denemelerine imkan tanır.
- VirtualBox ve VMware Desteği
Emülasyon programı VMware’in Workstation ve Oracle’ın VirtualBox’uyla çalışır. Bundan dolayı kullanıcılar çeşitli işletim sistemlerini konuk makine olarak ekleyebilirler.
- QEMU Desteği
Cisco olmayan cihazları çalıştırmak istiyorsanız bu özellik mükemmel! QEMU sayesinde daha geniş ağ cihazı yelpazesine sahip olabilirsiniz. Ayrıca bu sayede daha gelişmiş IOS görsellerini sanal olarak bilgisayarınızda kullanabilirsiniz.
- Cisco LAN Ürünleri
GNS3 emülatör programı, Cisco ürünleriyle uyumlu şekilde çalışır.
- Cisco Olmayan LAN Ürünleri
GNS3 yazılımı ayrıca QEMU özelliğiyle Juniper Junos, MikroTik, Arista, ve Vyatta gibi diğer şirketlerin network cihazlarına izin verir. Bu durumda, farklı satıcılara ait cihazların nasıl kurulacağını da öğrenmelisiniz.
- Wireshark Paket Analizi
GNS3, Wireshark ile kullandığınızda IP paketlerine bakmayı kolaylaştırır. Basitçe, insanlar verilerin kapsamlı LAN topolojilerinde nasıl hareket ettiğini kontrol edebilir.
- Solarwinds ve Diğerleri
Grafiksel ağ simülatör programı aynı zamanda SolarWinds yazılımı ve diğerleri gibi şeylerle de çalışır. Bu sayede kişiler gerçek hayatta kullandıkları yazılımları getirip sanal programda kullanabilmektedir.
Diğer Harika Özellikler
- Docker Entegrasyonu
Docker özelliği ile network projelerinize konteyner uygulamaları ekleyebilirsiniz. Ayrıca, özel veritabanları veya web sunucuları gibi hizmetleri de dahil edebilirsiniz.
- Python API
Python API, ağ simülatörünü kodla kullanmanızı sağlar. Sonuç olarak bu, bir komut dosyası yazabileceğiniz ve bilgisayarın farklı görevleri otomatik olarak yapmasını sağlayabileceğiniz anlamına gelir.
- Snapshot
Snapshot (Anlık Görüntü) özelliği ile ağınızın mevcut görünümünü kaydedebilirsiniz. Daha sonra mevcut konfigürasyona farklı unsurlar ekleyerek testler yaptığınızı hayal edin. Bu durumda anlık görüntü ile hızlı bir şekilde önceki duruma dönebilirsiniz.
- Cloud (Bulut) Tabanlı Dağıtımlar
Bulut özelliği ile uzaktaki sunuculardaki projelerinizi yerel yazılımınıza taşıyabilirsiniz. Dolayısıyla bulut tabanlı sistemlerin nasıl çalıştığını öğrenmek isteyenler için harika.
GNS3 Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Artıları
- Gerçek Ağ Senaryosu
GNS3 ağ simülasyon yazılımı harikadır. Çünkü PC’nizdeki gerçek network uygulamalarını sanal emülasyon ortamında kullanmanıza izin verir. Özellikle bu, kişilerin LAN’lar hakkında ileri seviye bilgi edinmesine veya yeni şeyler denemesine sebep olur.
- Çeşitli Cihaz Desteği
Gerçek ağda genellikle farklı şirketlerin cihazları bulunur. Yani her birini doğru şekilde ayarlamak önemlidir. Bu doğrultuda diğer cihazların kurulumunu yapabilir ve geliştirebilirsiniz.
- Uygun Maliyetli Çözüm
Fiziki ağ cihazları satın almadan öğrenmenin ve çalışmanın paradan tasarruf sağlayan bir yoludur. Bundan dolayı kişiler sanal alanda pratik yapabilir ve bazı şeyleri geliştirebilirler.
- Gerçek Cihaz Deneyimi
Fiziksel ağ üzerinde çalışan bir Cisco Router’ı taklit ederek size gerçek gibi gelen bir kurulum sunar. Command Line Interface CLI (Komut Satırı Arayüzünü) gerçek bir cihazda nasıl kullanacağınızı biliyorsanız, aynı şeyi bu sahte cihazda da yapabilirsiniz.
- Ağ Tasarımında Esneklik
Mevcut ağ kurulumunuzu geliştirmek istiyorsanız aynısını çalışma ortamında yeniden oluşturabilirsiniz. Daha sonra farklı yapılandırmaları deneyebilir ve mevcut yapıyı değiştirmeye hazır olduğunuzda en iyi olanı kullanabilirsiniz.
- İşbirliği
Bir okulda veya öğrenim yerinde aynı proje üzerinde birlikte çalışmasına katkı sağlar. Bu, herkesin birbirine yardım etmesini ve sorunları çözmesini kolaylaştırır.
Eksileri
- Aşırı Kaynak Tüketimi
Cisco veya diğer satıcı cihazlarını taklit ederken çok fazla PC gücüne ihtiyaç duyar. Örneğin, kapsamlı ve karmaşık bir ağ için çok sayıda yönlendirici ekliyorsanız, daha yeni, daha sağlam bir bilgisayar işlemcisine (CPU) ve extra belleğe (RAM) ihtiyacınız vardır.
- Ağ Bilgisi Gereksinimi
GNS3 kullandığınızda zaten ağlarla birçok bilgi sahibi olmanız gerekir. Kısacası, iki Cisco yönlendiriciyi bağlamak gibi ağ aygıtlarını doğru şekilde nasıl bağlayacağınızı anlamalısınız.
- Cihaz Kısıtlamaları
Belirli cihazları taklit ederken tüm özellikleri tam olarak desteklemeyebilir. Dolayısıyla bazı sınırları vardır ve gerçek dünyadaki gerçek cihazların yerini alamaz. Kullandığınız bilgisayar ve taklit cihazlar birlikte çalışmalarını etkileyebilir.
- Güvenlik Sorunları
Gerçek ağ cihazlarının sistemlerini sanal topolojide kullanıyorsanız lisans kurallarına ve bunları nasıl kullanabileceğinize bakın. Ayrıca şirketlerin kurulumlarda kullandıkları cihazlar için güvenlik açısından yardım veya destek sunmayabileceğini de unutmayın.
Ağ Simülatörü Programı Terimleri
Terim | Açıklama |
---|---|
GNS3 | GUI (Graphical User Interface) |
Dynamips | iOS İçin Emülatör |
Dynagen | Dynamips İçin Başlangıç Arayüzü |
Pemu | Qemu Based Cisco PIX Firewall Emülatör |
(Win)Pcap | Packet Capture Library (Sniffer Driver) |
Wireshark (Old Name: Ethereal) | Ağ İzleme / Dinleme |
VPCS – Virtual PCs (Sanal Bilgisayar) | Sanal Bilgisayar Aracı |
VirtualBox VMS | VirtualBox ile Sanal Makineleri Topolojiye Dahil Etme |
VMware VMS | VMware Workstation ile VM’leri Topolojiye Ekleme |
IOU Devices | Gerçek bir Layer2 ve Layer3 Switch, IOS imajı ekleyerek ağ cihazınızın tüm özelliklerini kullanmanızı sağlar. |
GNS3 Ağ Simülatörü Cihaz Özellikleri
- Bu emülatör programı için aylık veya yıllık bir ücret ödemenize gerek yok.
- Bu programda istediğiniz kadar cihazı kullanabilirsiniz ancak bu, işlemci (CPU) ve hafıza gibi bilgisayarınızın gücüne bağlıdır.
- Çoklu anahtarlama seçeneklerini destekler (ESW16 Etherswitch, IOU/IOL Layer 2, VIRL IOSvL2).
- Tüm VIRL IOS görüntülerini (IOSv, IOSvL2, IOS-XRv, CSR1000v, NX-OSv, ASAv) destekler.
- GNS3, birçok markanın cihazlarıyla çalışır. Artı özel bir yazılıma (hipervizör) ihtiyaç duymaz.
- Virtualbox, VMware Workstation, VMware Player, ESXi ve Fusion gibi ücretsiz ve ücretli hipervizörlerle çalışır.
- Ekstra sanallaştırma yazılımına ihtiyacınız yok; büyük bir insan topluluğu onu seviyor ve kullanıyor.
- IOS görsellerini Cisco.com‘dan alabilir veya VIRL lisansı satın alabilirsiniz.
- Yönlendiriciler veya anahtarlar için indirdiğiniz IOS görüntülerini manuel olarak eklemeniz gerekir.
Hangi Sistemler GNS3’ü Destekliyor?
- Windows İşletim Sistemleri
GNS3, 7, 8, 8.1, 10 ve 11 işletim platformları dahil olmak üzere Microsoft Windows’un tüm sürümlerini destekler. Yani, kullanıcılar ağ simülatör programını bu ana bilgisayar sistemlerine yükleyebilirler. Ayrıca Windows’un herhangi bir sürümü kullanıcı arayüzü açısından oldukça başarılıdır. Bu programı yüklemek ve hızlıca denemek için rehberimize göz atın.
- Linux Dağıtımları
Açık kaynaklı işletim sistemlerini kullanmayı seviyorsanız Linux iyi bir seçimdir. Yani, Ubuntu, Kali, Mint veya Fedora gibi iyi bilinen dağıtımlarda çalıştırabilirsiniz. Örneğin, Ubuntu için her zaman güncel olan bir kurulum rehberimiz var.
- macOS Sistemleri
Mac’iniz varsa, macOS çalıştırıyor olsa bile PC’nizdeki ağ simülasyon yazılımını kolayca kullanabilirsiniz. Hangi macOS sürümüne sahip olursanız olun kurulum basittir. Detaylı ayrıntı için daha evvel belirttiğim gibi güncel rehberimize göz atabilirsiniz.
GNS3 VM Nedir?
GNS3 VM (Graphical Network Simulator 3 Virtual Machine) simülasyon yazılımının bir parçasıdır. Sanal makine gibi işleyişi vardır. Ve GNS3’ün hem performansını hem de yeteneklerini geliştirmeyi amaçlar.
Linux üzerine kurulu olup sanal makine teknolojisi gibi çalışır. Bu, sanal ağlar oluşturmayı daha esnek hale getirir. Ayrıca, diğer şirketlere ait her türlü Cisco IOS görüntüsünü bu VM’ye ekleyebilirsiniz. Böylece ağ cihazlarınız üzerinde kontrol sahibi olabilirsiniz.
GNS3 Sanal Makineyi VMware Workstation, VirtualBox veya Fusion gibi yazılımlarla ayarlayabilirsiniz. Ancak ana bilgisayarınız bu kurulumda daha çok kaynağa ihtiyaç duyacaktır.
Neden GNS3 VM Kullanıyorlar?
Birçok kişi GNS3 VM’yi seviyor çünkü iyi çalışıyor ve karmaşık ağ kurulumlarında kararlı kalıyor. Mesela mevcut yazılımlar daha basit tasarımlara uygunken, daha gelişmiş tasarımlarda VM teknolojisini kullanıyorlar.
Hızlı olmasının yanı sıra farklı PC sistemleriyle de uyumludur. Böylece kullanıcılar tasarladıkları şeye birçok sistem ekleyebilmektedir.
Deneyimli bir ağ mühendisiyseniz bu yazılım çok önemlidir. Bunun gibi görevlerde çok başarılıdır ve işleri benzersiz bir şekilde ayarlamanıza yardım eder. Bu şekilde daha karmaşık yapıları tasarlayabilir ve test edebilirsiniz.
Bu sistemi güçlü bir ana bilgisayara kurmak, tüm cihaz ayarlarınızı tek bir yere kaydetmenize izin verir. Böylece yalnızca daha fazla esneklik elde etmekle kalmaz, aynı zamanda işinizi daha uygun takip edebilirsiniz.
GNS3 Server Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Ağ simülatörü VM aracısı oldukça basit çalışır. Örneğin grafik yazılımını açtığınızda aynı anda VM’yi de başlatır. Böylece iki parça arasında ağ bağlantısı ve veri paylaşımı sağlanır.
Kullanımının ne kadar kolay olduğuna gelince, faydaları şunlardır:
- Performans
GNS3 VM kullanırsanız daha verimli çalışırsınız. Buna yapıyla karmaşık karmaşık ağlar oluşturabilirsiniz.
- Guest OS Desteği
Projelerinizde hem Windows’u hem de desteklenen diğer sistemleri kullanabilirsiniz.
- Entegrasyon
VM kurulumunu farklı sanallaştırma uygulamalarına kolayca ekleyebilirsiniz. Bu, daha ayrıntılı bir ağ tasarımı yapmanıza yardımcı olur.
- Özel Yapılandırmalar
Özellikle gelişmiş network tasarımları için işleri istediğiniz gibi ayarlamanıza izin vererek size daha fazla güç verir.
GNS3 ile Packet Tracer Arasındaki Farklar Nelerdir?
Gerçek gibi görünen ve hareket eden ağlar oluşturmak, protokollerin nasıl çalıştığını anlamak veya sorunları çözmek istiyorsanız GNS3 tam da ihtiyacınız olan şeydir. Dolayısıyla, ciddi bir topoloji üzerinde çalışıyorsanız, gelişmiş destek sağlayan bu programı kullanmak akıllıca bir seçimdir.
Diğer taraftan, PT yazılımı ağlar hakkında yeni bilgi edinmeye başlayan kişiler içindir. Ancak işin püf noktası şu; bu yalnızca Cisco ürünleriyle çalışır. Yani başka şirketlerin cihazlarını kullanamazsınız. Özetle bu yazılım, özellikle sınıf ortamında ağların temellerini öğretmek için uygundur.
Karşılaştırma Tablosu
Bakış Açısı | GNS3 | Packet Tracer |
---|---|---|
Amaç | Ağlarla çalışan uzmanlar için mükemmel bir bilgisayar programıdır. | Cisco cihazları hakkında bilgi edinmenize yardımcı olacak bir araçtır. |
Hedef Kitle | Ağlarda iyi olan kişiler ve BT hakkında bilgi sahibi olan öğrenciler için mükemmeldir. | Öğrenciler, öğretmenler ve ağ kurmaya yeni başlayan kişiler için mükemmeldir. |
Aygıt Desteği | Yönlendiriciler, anahtarlar ve VM’ler gibi farklı şirketlerin ürünleriyle çalışır. | Yalnızca birkaç Cisco cihazıyla, örneğin yönlendiriciler ve anahtarlarla çalışır. |
Çok Yönlülük | Yalnızca Cisco ile değil, birçok farklı ağ türüyle çalışır. | Cisco ağlarında iletişimin nasıl çalıştığını kontrol etmek için uyarlanmıştır. |
Simülasyon Gerçekliği | Gerçek cihazların nasıl davrandığını kopyalar. | Temel Cisco kavramlarını anlamayı hedefler ancak gelişmiş özelliklere derinlemesine inmez. |
Simülasyon Karmaşıklığı | Zorlu kurulumlar ve gelişmiş ayarlar için iyi çalışır. | Temel ve orta düzey beceriler için pratik yapmanıza olanak sağlayan daha basit ağ tasarımları için daha iyidir. |
Kullanım Kolaylığı | Biraz zordur, özellikle de yeni başlıyorsanız. Ancak ihtiyaçlarınıza göre uyarlayabileceğiniz şık bir ekranı vardır. | Kullanımı kolay bir ekrana sahiptir ve adım adım öğrenmenize yardımcı olur. Geliştiriciler bunu insanların daha rahat kullanabilmesi için tasarlamıştır. |
Gerçek Dünya Araçlarıyla Entegrasyon | Wireshark gibi paketleri incelemeye yardımcı olan pratik araçlarla çalışır. | Wireshark gibi harici araçları desteklemez. |
Genişletilebilirlik | Birçok kişinin geliştirilmesine katkı sağladığı esnek bir yapıya sahip, ücretsiz bir yazılımdır. | Cisco bunu belirli şeyleri öğretmek ve öğrenmek amacıyla oluşturmuştur. |
GNS3 Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS / FAQ)
- GNS3 ücretsiz mi?
- GNS3 bir simülatör mü yoksa emülatör mü?
- Hangisi daha iyi, Packet Tracer mı GNS3 mü?
- Hangisi daha iyi, EVE-NG mi GNS3 mü?
Sonuç
Router gibi ağ cihazlarını satın almak yerine Cisco sınavlarına hazırlanmak için GNS3 emülatörü kullanabilirsiniz. Ayrıca, ağ oluşturma becerilerinizi sonuna kadar geliştirebilirsiniz.
Ayrıca bu ağ aracında, PT’nin belirli yönlendiriciler için işlemediği komutları kullanabilirsiniz.
Teşekkür ederım
Rica ederim, yorumunuz için teşekkürler.
Siteniz üzerindeki GNS3 makalelerini takip ediyorum. Başarılarınızın devamını dilerim.
Takip ettiğiniz ve güzel yorumunuz için çok teşekkürler.