ICMP (Internet Control Message Protocol) Nedir? | Ağda Nasıl Çalışır?

ICMP (Internet Control Message Protocol – İnternet Kontrol Mesajı Protokolü), IP kontrolü/hata raporlaması içindir. Hizmet kullanılabilirliği, yönlendirici/ana bilgisayar durumu için hata mesajları üretir.

Ayrıca ICMP, İnternet Protokolünün (IP) kontrolü ve hata raporlaması için kullanılan bir alt protokoldür. Hata mesajları, bir şeyin çalışıp çalışmadığını bize söyleyen sinyaller gibidir. Bir cihazın veya bağlantının mevcut olup olmadığını gösterebilirler.

ICMP Nedir?

ICMP Protokolü Nedir ve Ağ Sorun Gidermedeki Rolü Nedir?

Kullanıcı uygulamaları, ağ üzerinde doğrudan ICMP kullanmaz. TCP ve UDP’den farklıdır. Ancak, ICMP genellikle bir ağdaki kullanıcı uygulamaları tarafından kullanılmaz. Ancak, TCP ve UDP‘nin çalışma şeklinden oldukça farklıdır.

ICMP protokolü için birincil amaç, ağ bilgisayarlarına ping atmak veya izlemektir. Kullanılabilirliği, seyahat süresini ve rotayı bilgisayarlar aracılığıyla hesaplamak için Echo ICMP istek mesajları gönderir. Kısacası ICMP, ağ bilgisayarı ayrıntılarını belirleyen Ping & Trace işlevlerine hizmet eder.

ICMP, IP protokol paketindedir (RFC 792). Mesajlar IP hatalarına, teşhislere ve yönlendirmeye yanıt verir. Ayrıca, bu mesajlar IP hatalarını, teşhislerle birlikte yönlendirmeyi işler.

ICMP protokolü mesajlarının ağ katmanında iki temel versiyonu vardır. Yani bu mesajlar LAN’da iki temel versiyon halinde gelir;

  1. IPv4 için ICMPv4
  2. IPv6 için ICMPv6.

Sistem, mesajları yeni IP başlığı ile kapsüller. Daha sonra, bunları datagramlar olarak iletir. Sonuç olarak, her cihazın IP paketleri için TTL değeri vardır.

TTL değeri 0 ise, kaynak bir Süre Aşıldı (Time Exceeded) mesajı alır. Ayrıca, ICMP paketi bağlantıyı doğrular. Tüm ICMP mesajları, IP datagramında paket teslimini sağlamaz. Ancak, bazı ICMP protokolü mesajları başarılı paket iletimine katkıda bulunur.

Uygulama genellikle hata mesajını incelemek ve göndermek için iletir. Akabinde, uygun mesaj içeriği iletimini sağlar. Bu işlemin tek faydası, bir paketin TTL’si dolduğunda hedefine ulaşıp ulaşamayacağını kontrol etmektir.

ICMP Protokolü Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

Yerel ağlarda sorun gidermeye yardımcı olan ICMP protokolü, hata & kontrol mesajları oluşturur. Ek olarak, problem tespiti ve düzeltilmesine yardımcı olur. Web’deki cihazları kontrol eden çoğu 3. taraf yazılım, ICMP mesajlarını kullanır.

Kullanıcılar, bilgisayar işletim sistemi sorunlarını belirlemek için Ping & Traceroute kullanır. Ayrıca, bu komutlar belirli sorunları doğru şekilde belirlemeye yardımcı olur.

Ping, ağlarda Yankı İsteği (Echo Request) ve Yanıt (Reply) mesajlarını kullanan cihazları kontrol eder. Ek olarak, UDP datagramlarını kullanarak Yaşam Süresini (Time to Live) ve Ulaşılamayan Hedefi (Destination Unreachable) kontrol eder.

Traceroute, kaynak & hedef cihazlar arasındaki yönlendiricileri ve ana bilgisayarları belirler. Böylece rota boyunca sorunlu cihazları tespit eder. Kısacası, hedefe giden yolun Hop sayısını ve paketin hangi cihazlardan geçtiğini kontrol eder.

ICMP yalnızca sistem yöneticilerine rapor verir ayrıca hataları düzeltmez.

ICMP Protokolü Mesajları Nelerdir?

1. Echo Request / Echo Reply (Yankı İsteği / Yankı Yanıtı)

Ağdaki cihazın çalışıp çalışmadığını belirlemek için yankı mesajlarını kullanır. Böylece, yerel bilgisayar, hedef bilgisayara ICMP Yankı İsteği gönderir. Ardından, alıcı bilgisayar Yankı Yanıtı ile yanıt verir.

2. Destination Unreachable (Hedefe Ulaşılamaz)

Destination Unreachable mesajı, ulaşılamayan hedef veya hizmet hakkında bilgi verir. Böylece, kullanılamama konusunda bilgisayarı uyarır.

Bilgisayar alınan teslim edilemeyen paketler için Ulaşılamaz mesajı gönderir. Böylece sorunu gönderene bildirir. Bu senaryoda, paketlerin iletilmemesini açıklamak için kodlar üretir.

Kodlar şunları içerir;

  1. Destination Unreachable (Ulaşılamaz Hedef): 0.
  2. Network Unreachable (Ağa Ulaşılamıyor): 1.
  3. Host Unreachable (Sunucuya Ulaşılamıyor): 2.
  4. Protocol Unreachable (Ulaşılamayan Protokol): 3.

Ağ ve Ana Bilgisayar Ulaşılamaz mesajları, paket iletim hatasını gösteren yönlendirici yanıtlarıdır. Ayrıca bu mesajlar, kaybın özel nedeni hakkında değerli bilgiler sağlar.

Bir yönlendirici veya sunucu rotasız bir paket aldığında, Destination Unreachable mesajıyla yanıt verebilir. Bu yanıt, ağa erişilemez olduğunu gösterir. Ayrıca, bu yanıtlar, bağlantı sorunlarını etkili bir şekilde çözmek için çok önemlidir.

Son yönlendirici bir mesajla yanıt verebilir: ağ biliniyor, hedef erişilemiyor. Ek olarak, bu yanıt, bağlantı sorunlarının doğru bir şekilde tanımlanmasına yardımcı olur.

3. Time Exceeded (Süre Aşıldı)

IP başlığı, paket yönlendirmesini TTL değeri üzerinden sınırlar. Ayrıca, bu, hedefe verimli teslimat sağlar.

TTL sınırlaması olmadan, yönlendiriciler ağda sonsuz döngüler oluşturur. Ayrıca, bu hedefe işlevsel paket teslimatı sağlar.

IP başlığındaki TTL değeri, paketin hedefine ulaşmak için geçtiği yönlendirici sayısını kısıtlar. Ayrıca, paketlerin ağ içinde sonsuz bir şekilde dolaşmasını engeller.

Yönlendirici, kaynağa Süre Aşıldı mesajı gönderir. Ek olarak, bu, süresi dolmuş TTL nedeniyle paket hatası olduğunu gösterir.

4. Redirect (Yönlendirme)

Yönlendiriciler, Yönlendirme mesajları yoluyla ağ bilgisayarlarına en uygun rota hakkında bilgi verir. Dolayısıyla, yönlendirici, rota ile bir paket alır ve ICMP’yi kullanarak sonraki sekmeyi bilgilendirir. Böylece, mesajı kaynak bilgisayara yönlendirir.

5. Source Quench (Kaynak Söndürme)

Source Quench, akış kontrolünü uygulayarak kaynağa göndermeyi duraklatmasını söyler. Sonuç olarak, paket iletimini geçici olarak düzenler.

Mesaj, datagramlara iletim hızını kaynak mevcudiyetine göre ayarlama talimatı verir. Böylece, ağ performansını ve kaynak tahsisini etkin bir şekilde optimize eder.

Bilgisayar, TCP akış kontrolünü kullanarak Source Quench’i taşıma katmanına bildirir. Böylece ağ iletişiminde paket akışını yönetir.

ICMP Protokolü Bilgi Mesajları

ICMP Bilgi Mesajları
0Echo Reply
3Destination Unreachable
4Source Quench
5Redirect
8Echo
11Time Exceeded
12Parameter Problem
13Timestamp Request
14Timestamp Reply
15Information Request
16InformationReply
17Addressmask Request
18Addressmask Reply

İnternet Kontrol Protokolü Hata Mesajları

İnternet Kontrol Mesajı Protokolü Hata Mesajları
0It cannot reach the network. (Ağa ulaşamıyor.)
1It cannot reach the destination host or application. (Hedef ana bilgisayara veya uygulamaya ulaşamaz.)
2The destination does not have the requested protocol. (Hedef, istenen protokole sahip değil.)
3The system cannot reach the destination port, or the destination application is not free. (Sistem hedef bağlantı noktasına ulaşamıyor veya hedef uygulama boşta değil.)
4While fragmentation is necessary, the corresponding flag indicates otherwise. (Parçalanma gerekli olsa da, karşılık gelen bayrak aksini gösterir.)
5The source path is not correct. (Kaynak yolu doğru değil.)
6The destination network is not known. (Hedef ağ bilinmiyor.)
7The destination host is unknown. (Hedef ana bilgisayar bilinmiyor.)
8The source host is in an isolated state. (Kaynak ana bilgisayar yalıtılmış bir durumdadır.)
9Administrative reasons prohibit communication with the destination network. (Yönetimsel sebepler, hedef ağ ile iletişimi yasaklar.)
10Administrative reasons prohibit communication with the destination host. (Yönetimsel nedenler, hedef ana bilgisayarla iletişimi yasaklar.)
11The type of service prevents reaching the destination network. (Hizmet türü, hedef ağa ulaşmayı engeller.)
12The Type of Service prevents achieving the destination host. (Hizmet Türü, hedef ana bilgisayara ulaşmayı engeller.)

Sonuç

ICMP protokolünü özetlemem gerekirse, IP iletişiminde hata & kontrol mesajları üretir. Böylece, ağ yapınızdaki ağ sorunlarını gidermede size yardımcı olur. Örneğin, Ping ve Traceroute gibi özellikleriyle ağdaki olası sorunları kolayca bulabilirsiniz.

Genellikle, ileri seviye sistem yöneticileri veya siz gibi kullanıcılar için ICMP protokolü önemlidir. Sonuç olarak, bu mesajların içeriğini bilmeniz önemlidir. Böylece, dijital dünyanızda network problemlerini çözerek güvenilirliği arttırırsınız.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir