Bir intranet (private network, özel ağ), İnternet teknolojisini kullanan özel bir ağdır. Kurumsal firmalar TCP/IP ile iç ağlar oluştururlar. İnternet iletişimi için çeşitli donanımlar üzerinde çalışır. Ek olarak, kişiler bu ağları intranet olarak bilirler.
Bir Intranet Ağı Nedir? Özel veya İç Ağların Önemi Nedir?
Intranet ağı, donanım ve yazılım protokollerine ihtiyaç duyar. Böylece yerel alan ağları ile etkin bir şekilde işbirliği yapar.
Büyük firmalar ağ tasarımı yaparken veritabanlarını merkezi sunuculara yedeklerler. Ayrıca, bu aslında web planlaması sırasında önemli verileri korur.
Intranet ağı, belirli hizmetlerde güvenlik kontrolleri olan web sunucusuna sahiptir. Ayrıca, bu kurulum güvenlik protokollerini sağlar ve korur.
Intranet Kullanım Alanları
İnternet, işletmelerin iletişim kurma, bilgi paylaşma ve reklam verme şeklini değiştirebilir. Benzer şekilde, insanların daha fazla öğrenmesini ve daha verimli iş yapmasını sağlar.
Birçok şirket, insanların birbirleriyle konuşmasını kolaylaştırmak amacıyla intranetleri kullanmaya başladı. Böylece kullanımı kolay olduğundan moda oldular.
TCP/IP ağları olmayan şirketler intranet’in kesintisiz faydalarını kaçırırlar. Ancak intranet ağı, bilgi ve yardıma sorunsuz erişim sunar.
TCP/IP ağ yapısında, evde veya seyahatte küresel LAN erişimine fayda sağlar. Bu kolaylık, insanların dünya çapında zahmetsizce bağlantı kurmasını sağlar. Bir intranet bağlantısı, aynı şirkette çalışan kişilere belirli İnternet gibidir. Şirketin daha iyi çalışmasına katkı sağlar.
Intranet ağı, üstün güvenlik sistemleri nedeniyle farklılık gösterir. Ayrıca, bu yapılar onu İnternet’ten ayırır. Bir güvenlik duvarı, şirketin LAN’ını korur; belirli hedeflere erişimi sınırlar. Böylece LAN’ı korur ve yetkili kaynakları yönetir.
İşbirliğinin anahtarı; intranetler paylaşılan uygulamaları destekler. Bu, şirketlerde üretkenliği ve ekip çalışmasını artırır. Ayrıca, görev işleri güvenli fikir alışverişiyle destek olur. Dolayısıyla, bu yöntem verimliliği ve sonuçları iyileştirir.
Özgür yazılım, şirketlerde ağların değerini artırarak İnternet hizmetlerini destekler. Böylece değeri olan LAN’lar daha da büyüdü.
Intranet Özellikleri
Intranet, TCP/IP protokollerini kullanan işletmelere ve okullara özel bir ağdır. Ayrıca, kuruluşların sınırları içinde veri iletir.
Protokoller ağ donanımıyla çalışır; IPX ile uyumludurlar. Ayrıca, çeşitli cihazları ve standartları etkili bir şekilde eşleştirirler.
Ağ kullanıcıları çevrimiçi kaynaklara erişir; intranet’e uygun ayarlarla erişilebilir. Bu nedenle, bir intranet ağı, web’e erişmede belirli konumlar gerektirir.
Intranet ağı, şirket içindeki ağları TCP/IP protokolü aracılığıyla birbirine bağlar. Sonuç olarak, çeşitli ağlar bir şirketin intranetinde işbirliği yapar. Alt ağlar, kişisel bilgisayarlar içindeki farklı ağları ifade eder. Böylece tasarım içinde organize bir yapı oluştururlar.
Özel yazılım, insanların özel bir LAN üzerinde birlikte çalışmasına ve e-posta göndermesine olanak tanır. Ayrıca şirketlerinde bir ekip olarak konuşmalarını ve çalışmalarını destekler.
Intranet Ağı Yapısında Kullanılan Yazılımlar
Uygulamalar bilgi gönderir, projelere yardım eder ve şirketler içindeki finansmanı yönetir. Ayrıca, bu uygulamalar her şirkete özeldir. JavaScript ve C++ gibi araçlarda yazılan uygulamalar, LAN işlevlerini geliştirir. Bu şekilde, programlama araçları ağlar üzerinde uygulama geliştirmeyi güçlendirir.
İnternet Explorer, Chrome & Microsoft Office gibi standart yazılımlar işlevlere geliştirir. Ayrıca, programlar ağdaki normal görevleri kolaylaştırır.
Ağlar, işletmeler arasında siparişler veya ödemeler gibi sektör ticaretini mümkün kılar. Böylece firmalar arasındaki sorunsuz süreçleri ya da ekonomik ilişkileri kolaylaştırırlar. Intranet ağları arasında çevrim içi işlemlere gerek yoktur. Aynı şekilde İnternet bağlantısı gerektirmeden bağımsız olarak çalışırlar.
Firma, intranet’i çevrimiçi iş yapacak şekilde yapılandırarak ev kullanıcısının çevrimiçi ürün sipariş etmesini sağlayabilir. Online sipariş verdiğinizde, sistem bilgilerinizi güvenli şekilde gönderir. Ardından, şirketin dahili ağı siparişi işler ve tamamlar.
Online olarak gönderilen sipariş bilgileri, yönlendiriciler aracılığıyla hedefine ulaşır. Bu yönlendiriciler, her bir TCP paketindeki IP adresini inceler ve sonraki yönlendiriciye iletir. Yönlendirici yakındaysa paketleri doğrudan gönderir. Aksi takdirde, onları göndermek için uygun yol bulur.
Farklı ağlar için, paketler internete bağlı yönlendiricilerden geçer. Bu şekilde, yönlendiriciler çeşitli ağlara veri akışını yönetir.
Güvenlik duvarı verileri korur, dahası intranet ağı erişimini yetkili kullanıcılarla sınırlar. Böylece, hassas bilgiler yetkisiz erişime karşı güvende kalır.
Private Ağda Web Servisleri
WWW, intranet ağı oluşturmayı, artı ağlar arasında web kaynaklarının paylaşılmasını sağlar. Ayrıca şirket içinde HTTP veya HTTPS protokolleri üzerinden erişilebilir ayrıca güvenli kaynak paylaşımına olanak sağlar.
Multimedya içerikli web sayfalarına izin verir: metin, grafik, ses & video. Böylece, ilgi çekici web içeriği oluşturmak için çeşitli öğeler bir araya gelir.
HTTP kaynaklara erişir; bir web sayfası aracılığıyla dahili ağa erişebilir. Ayrıca, şirket tasarımlarına verimli bağlantı sağlar.
Hizmetler, istemci-sunucu yapısına, yerel istemci yazılımına ayrıca intranet ağı üzerindeki sunuculara dayanır. Dolayısıyla, bu yapılandırmalar etkin iletişim & kaynak paylaşımını sağlar.
Sonuç olarak, böyle hizmetler istemci & sunucu ilişkilerine dayalı olarak gerçekleştirilir. İstemci yazılımı yerel bir kişisel bilgisayarda çalışırken, sunucu yazılımı barındırılan intranet ağı üzerinde çalışır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, belirli işletim sistemlerinin ötesinde İstemci yazılımıdır. Ayrıca, çeşitli sistem türlerinde çok yönlüdür.
Intranet’lerdeki yüksek hızlı kablolar verimli ağ bağlantıları oluşturur. Sonuçta, veri trafiği hatlar üzerinden hızlı şekilde akar.
Ağ Büyümesi & Alt Ağlar
Büyük intranet’lerin tek bir ağ olarak yönetilmesi çaba gerektirir. Ayrıca, bunları birleşik sistem olarak ele almak özveri gerektirir. Ağ, daha iyi yönetim ve organizasyon için alt ağlara bölünür. Bu sayede her bölüm daha yönetilebilir ya da verimli hale gelir.
Şirketin farklı lokasyonları olsa da, hepsi tek bir geniş ağda birbirine bağlıdır. Bu, işbirliğine yardımcı olur; yönlendiriciler uzak alt ağlara erişir. Böylece, alanlar arasındaki teması & takım çalışmasını geliştirirler. Sonucunda, farklı ağ parçaları arasında iletişimi sağlarlar.
Kurumsal alt ağlar için, Internic Registry Services tarafından atanan belirli IP adreslerini kullanın. Bu nedenle, bu adresler LAN segmentlerini yapılandırmak için gereklidir.
Özel ağlar: A, B, C sınıfları. Daha büyük ağlar için A, daha küçük ağlar için C. Ek olarak, A Sınıfı ağ 127 ağı & 16.777.214 düğümü destekler.
B Sınıfı ağlar, 16.383 ağ & 65.383 düğümden oluşabilir. C sınıfı ağ, 2.097.151 ağ & 254 düğümden oluşabilir.
Intranetler büyüdükçe, farklı yerler arasındaki bilgi akışını yönetmenin yollarını bulmak çok önemli hale geliyor. Özellikle birbirinden uzak konumlarla uğraşırken geçerlidir.
Verimlilik için uzak şubede ikinci bir ağ oluşturun. Kurulum, verileri farklı bilgisayarlarda daha etkin şekilde yönetir.
Intranet ve Ağ Güvenliği
Intranet ağı saldırılarla karşı karşıyadır; kötü niyetli kişiler verilere zarar verebilir veya verileri çalabilir. Bu nedenle, değerli bilgileri korumak için güvenlik önlemleri çok önemlidir. İnternet ihlalleri, işletmeleri kötü niyetli saldırılara maruz bırakabilir. Bu nedenle, protokol güvenliğinin sağlanması koruma için esastır.
Herkesin güvenliğini sağlamak için, trafiği yönetmede donanım & yazılım kombinasyonu kullanıyoruz. Güvenlik için önemlidir, dahası herkes için güvenli ortam oluşturur.
Kimlik doğrulama, virüs taramaları ve istenmeyen siteleri engellemek için şifreleyin. Dolayısıyla, bu adımlar kalkan ayrıca ağ verimliliğini artırır.
Güvenlik duvarı: korumalar, belirli izinler, kötü engeller; proxy sunucusu güvenliği güçlendirir. Benzer şekilde, proxy sunucuları ağ korumasını ya da kontrolünü geliştirir.
Proxy sunucusu, ağa giren veya çıkan trafiği izler; güvenliğe yardımcı olur. Dahası, yöneticilere ağ etkinliğini yönetme ve güvenceye alma konusunda destekleyici olur.
Şirketlerde ağ güvenliği için katı kimlik doğrulaması kullanın; çünkü çok önemlidir. Aynı şekilde, bu önlemler ağa yalnızca yetkili erişimi sağlar.
Sunucu, istenmeyen siteleri engelleyerek kullanıcının çevrimiçi güvenliğini artırır. Dolayısıyla, bu yazılım istenmeyen web adreslerine erişimi kısıtlar. Sunucu, antivirüs yazılımıyla birleştiğinde dosyaların virüssüz olmasını sağlar. Dolayısıyla, yaklaşım güvenli arka planı garanti eder.
Bir yönlendirici, uygun olmayan kişileri veya ağa ulaşamayan yetersiz verileri filtrelemelidir. Yönlendirici paketleri, IP’yi ayrıca başlığı inceler; yönetici girişi kontrol eder. Ayrıca, yönlendiricinin kullanımını yalnızca yetkili personel yönetir.
Site engelleme yazılımı, İnternet isteklerinden gelen URL’leri inceler. Her URL’yi istenmeyen sitelerden oluşan veritabanına karşı kontrol eder.
Engelleme yazılımı, sakıncalı URL’ler algıladığında erişimi engeller. Böylece böyle bilgilerin ağ üzerinden geçmemesini sağlar. Bundan dolayı, uygunsuz kelimeler için URL’leri kontrol eder; güvenli tarama sağlar.
Özetçe, daha güvenli çevrimiçi deneyimi garanti eder. İnternet genişlerken, tehlikeli web sitelerinin listesini güncellemek çok önemlidir.
Sonuç
Özetleyecek olursam, bir intranet ağı nedir veya neden kullanırız sorusunun basit cevabı; kesintisiz kurum içi iletişimi kolaylaştırır. Özellikle şirketler arasında işbirliğini geliştirmenin yanısıra hassas verilerin güvenliğini de sağlar.
Dahası, web gibi hizmetlerle özel yazılımlar aracılığıyla geniş kapsamlı projeleri de destekliyorlar. Kısacası, PC ağlarındaki intranet gibi gelişmeler, kurumsal alanda şüphesiz iş verimliliği sağlamaya devam ediyor.