Bu yazımızda, Kali Linux 2024 kurulu bir bilgisayarda Windows, Linux veya macOS işletim sistemlerini sanal olarak çalıştırmanıza izin veren Oracle VM VirtualBox sanallaştırma programı nasıl kurulur ve yeni bir sanal makine nasıl oluşturulur inceleyeceğiz.
Kali Linux 2024 Üzerinde Sanal Makine Oluşturmak İçin Oracle VM VirtualBox Nasıl Kurulur?
Kali Linux, Offensive Security tarafından geliştirilen ve içerisinde sistem ve ağ ile ilgili birden çok ücretsiz araç içeren Debian tabanlı bir Linux dağıtımıdır. Bu dağıtımı kullanarak ücretsiz programlar aracılığıyla sistem denetimi yapabilir ve ağ güvenliğinizi sınayabilirsiniz.
Oracle VM VirtualBox yazılımı, Intel ve AMD işlemciye sahip bilgisayarlar üzerine kurulabilen ücretsiz bir sanallaştırma uygulamasıdır. Bu yazılımı kullanarak fiziksel bilgisayarınızda dual-boot yapısına gerek duymadan Windows, Linux, Solaris veya macOS sistemlerinden birini veya birkaçını sanal olarak çalıştırabilirsiniz.
Dolayısıyla, Kali Linux PC’nizde bir sanal makine oluşturmak ve üzerine bir guest işletim sistemi kurmak ve çalıştırmak için Oracle yazılımını sisteminize ücretsiz olarak kurabilirsiniz. Host bilgisayarınızın USB, webcam gibi aygıtlarını kullanabilmeniz için de programı kurduktan sonra Extension Pack kurmanız gerekir.
VirtualBox İndirme ve Kurma
Windows sistemlerinde bir programın kurulumu genellikle basit aşamalardan oluştur ve herhangi bir ek işlem yapmanıza gerek yoktur. Fakat, Linux dağıtımlarında bir programın sağlıklı olarak çalışabilmesi için kurulum aşamasında bağımlı paketleri de kurmanız gerekir.
Adım 1
Oracle VM VirtualBox’ı Linux sisteminize indirmek için resmi websitesini ziyaret ediniz ve anasayfasındaki Download VirtualBox 6.1 görseline tıklayınız.
Adım 2
Oracle yazılımını Linux bilgisayarınıza indireceğiniz için VirtualBox 6.1.38 Platform Packages başlığı altındaki Linux Distributions tıklayınız.
Adım 3
Açılan websayfasında VirtualBox 6.1.38 for Linux başlığı altında birden fazla Linux dağıtımı sürümü görebilirsiniz. Bilgisayarınızda kurulu olan Linux dağıtımı hangi sistemin kod yapısından türetildiyse ilgili dağıtımı seçmeniz gerekir.
Kali distro, Debian kod yapısından türetildiği için son sürüm olan Debian 11’e tıklayınız ve ardından açılan pencerede deb paketini bilgisayarınıza kaydetmek için Save File (Dosyayı Kaydet) seçeneğini işaretleyiniz ve OK’a tıklayınız.
Adım 4
VirtualBox.deb paketini sisteminize kurmadan önce Linux sisteminizde kurulu olan paketlerin listesini güncellemek için terminalde “sudo apt update” komutunu yürütünüz.
sudo apt update
Adım 5
VirtualBox’ın düzgün olarak çalışabilmesi için gerekli ek paketleri kurmak için de terminalde “sudo apt install build-essential dkms” komutunu yürütünüz.
sudo apt install build-essential dkms
Adım 6
Şimdi, Linux bilgisayarınıza VirtualBox’ı kurmak için terminalde “cd ~/Downloads” komutu ile deb paketini indirdiğiniz konuma gidiniz. Daha sonra, “ls” komutuyla klasörün içeriğindeki dosyaları listeleyiniz ve deb paketinin mevcut olduğunu kontrol ettikten sonra kurulumu başlatmak için “sudo dpkg -i FileName.deb” komutunu yürütünüz.
sudo dpkg -i virtualbox-6.1_6.1.38-153438\~Debian\~bullseye_amd64.deb
VirtualBox’ı kurarken libqt5opengl5, libsdl1.2debian ve libvpx6 bağımlı paketlerin sisteminizde kurulu olmadığını görebilirsiniz. Bu paketleri kurabilmeniz için Debian Repository adresini sisteminize eklemeniz gerekir.
dpkg: dependency problems prevent configuration of virtualbox-6.1:
virtualbox-6.1 depends on libqt5opengl5 (>= 5.0.2); however:
Package libqt5opengl5 is not installed.
virtualbox-6.1 depends on libsdl1.2debian (>= 1.2.11); however:
Package libsdl1.2debian is not installed.
virtualbox-6.1 depends on libvpx6 (>= 1.6.0); however:
Package libvpx6 is not installed.
Adım 7
Kali sisteminizde yazılım paketlerinin ve uygulamalarının bulunduğu kaynaklara erişebilmesi için sources.list yapılandırma dosyasına alttaki komutu yürüterek Debian Bullseye repo adresini ekleyiniz. Daha sonra, “sudo apt update” komutu ile tekrar paket listesini güncelleyiniz.
echo "deb http://ftp.us.debian.org/debian bullseye main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list
sudo apt update
Adım 8
VirtualBox.deb için gerekli bağımları paketlerin kurulmasını zorlamak için “sudo apt install -f” komutunu yürütünüz.
sudo apt install -f
NOT: Bu aşamada ek paketleri indirip kurduktan sonra bu kez VirtualBox için linux-headers-5.18.0-kali5-amd64 kernel hatası alabilirsiniz. Bu sorunu gidermek için bu paketi ve bağımlı paketlerini kurmak için terminalde alttaki komutları yürütünüz.
wget http://http.kali.org/pool/main/l/linux/linux-headers-5.18.0-kali5-amd64_5.18.5-1kali6_amd64.deb | wget http://http.kali.org/pool/main/l/linux/linux-headers-5.18.0-kali5-common_5.18.5-1kali6_all.deb | wget http://http.kali.org/pool/main/l/linux/linux-kbuild-5.18_5.18.5-1kali6_amd64.deb | wget http://http.kali.org/pool/main/l/linux/linux-compiler-gcc-11-x86_5.18.5-1kali6_amd64.deb
sudo dpkg -i *.deb
Adım 9
VirtualBox için bağımlı paketleri indirip kurduktan sonra artık Linux bilgisayarınızda sanallaştırma yazılımını çalıştırabilirsiniz. Programı açtığınızda araç menüsünden Help / About kısmından yeni sürümü kontrol edebilirsiniz.
Kali Linux PC’de Extension Pack Kurulumu
Kali Linux üzerine VirtualBox kurduktan sonra sanal makinelerde host bilgisayarınızın USB 3.0, webcam gibi donanımlarını kullanabilmeniz için Extension Pack (Uzantı Paketi) yazılımını kurmanız gerekir.
Adım 1
Oracle VM VirtualBox Manager çalıştırdıktan sonra araç menüsünden File (Dosya) / Preferences (Tercihler) tıklayınız ve açılan pencerenin sol panelinden Extensions (Uzantılar) tıkladıktan sonra ve mevcut Extension Pack olup olmadığını kontrol ediniz.
Adım 2
Extension paketi programınızda kurulu değilse, tekrar Oracle websitesini ziyaret ediniz ve All Supported Platforms tıklayarak vbox-extpack paketini bilgisayarınıza indiriniz.
Adım 3
Downloads (İndirilenler) klasörünü açınız ve Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-6.1.38.vbox-extpack paketine çift tıklayarak kurulumu başlatınız.
Adım 4
Extension Pack açıklamasını bildiren pencerede Install (Kur) tıklayınız.
Adım 5
Uzantı paketinin lisans anlaşmasının tüm metnini okumak için sayfayı aşağıya kaydırınız ve I Agree (Kabul Ediyorum) tıklayınız.
Adım 6
Kali sisteminize Extension Package başarıyla kurduktan sonra bilgi penceresini kapatmak için OK’a tıklayınız.
Adım 7
Preferences’ten tekrar Extensions kısmını kontrol ettiğinizde uzantı paketinin kurulu olduğunu görebilirsiniz.
Kali Linux Üzerinde Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma
Kali Linux PC’nize Oracle sanallaştırma yazılımını başarıyla kurduktan sonra artık fiziksel bilgisayarınızın üzerinde Windows yazılımlarını kullanabilmeniz için bir Windows 10 veya diğer sistemlerden birini kurabilirsiniz.
Adım 1
Oracle VM VirtualBox yazılımını açtıktan sonra büyük ikonların olduğu kısımdan New (Yeni) butonuna tıklayarak sanal makine sihirbazını başlatınız.
Sihirbazı açıktan sonra öncelikle Name (İsim) kısmına kuracağınız guest işletim sisteminin adını yazınız ve ardından Type (Tür) ve Version (Sürüm) ayarlarında Microsoft platformu ve işletim sistemi sürümünün doğru olduğunu kontrol ediniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 2
Windows 10 guest işletim sisteminin sanal bellek boyutunu host bilgisayarınızın kapasitesine göre yapılandırınız.
Adım 3
Temiz bir sistem kuracağınız için Create a Virtual Hard Disk Now (Şimdi Sanal Bir Hard Disk Oluştur) işaretleyiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 4
Sanal makinenizin diskini diğer sanallaştırma yazılımları ile kullanmayacaksanız VDI (VirtualBox Disk Image) disk türünü seçiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 5
Windows 10 sanal bilgisayarınızın sanal diskinin kullanıldığı alan kadar büyümesini sağlamak ve host diskinizi gereksiz yere doldurmamak için Dynamically Allocated (Dinamik Olarak Genişleyen) depolama türünü seçiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 6
Sanal disk dosyasını Oracle yazılımı tarafından belirlenen varsayılan konuma yedeklemeyi kabul ediyorsanız File Location (Dosya Konumu) değiştirmeyiniz. Bu pencerede, yalnızca Windows 10 VM’nize kuracağınız programlarını boyutuna bağlı olarak uygun bir sanal disk boyutu belirleyiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 7
Windows 10 sanal sisteminizi hazırladıktan sonra daha gelişmiş donanım ayarlarını görüntülemek için Settings (Ayarlar) tıklayınız.
Adım 8
Sanal makinenin ilk olarak General (Genel) / Advanced (Gelişmiş) ayarlarında host sisteminiz ile VM’niz arasında sürükle bırak ve kopyala yapıştır özelliklerini kullanarak dosya transferi yapabilmeniz için alttaki görseldeki gibi ilgili özellikleri Bidirectional (Çift Yönlü) olarak değiştiriniz.
Adım 9
Floppy aygıtı eski bir teknoloji olduğu için System (Sistem) / Motherboard (Anakart) ayarlarından Boot Order (Önyükleme Sırası) aygıtlarından siliniz.
Adım 10
Sanal PC’nizin daha performanslı çalışabilmesi ve işlerinizi daha rahat yapabilmeniz için host CPU’nuzun gücüne göre sanal işlemci çekirdeği sayısını 2 veya daha yüksek bir değer olarak yapılandırınız.
Adım 11
Windows 10 sanal işletim sisteminizde Photoshop gibi yüksek GPU gücü gerektiren uygulamaları kullanacaksanız Display (Görüntü) ayarlarından 3D Acceleration özelliğini etkinleştiriniz ve Video Memory (Video Belleği) boyutunu 256 veya daha yüksek bir değerde yapılandırınız.
Adım 12
Storage (Depolama) aygıtı ayarlarından sanal diskin SATA kontrolcüsü için Host I/O Cache özelliğini etkinleştirerek VM’nizi biraz daha hızlandırabilirsiniz.
Adım 13
Aynı şekilde, Windows 10.vdi sanal disk dosyasının çalışma prensibini de Solid-State Drive (SSD) olarak değiştiriniz.
Adım 14
Hazırladığınız VM’ye Windows 10 veya başka bir işletim sisteminin kurulum medyasını eklemek için Empty (Boş) optik sürücüyü seçiniz ve CD/DVD ikonuna tıkladıktan sonra Choose a disk file (Bir disk dosyası seç) tıklayınız.
Adım 15
Please Choose a Virtual Optical Disk File (Lütfen Sanal Optik Disk Dosyası Seçin) penceresi açıldığında host bilgisayarınızdan Windows 10 ISO dosyasını seçiniz ve Open (Aç) tıklayınız.
Adım 16
Kali bilgisayarınızdan sanal makinenize boyutu yüksek dosyaları daha hızlı bir şekilde transfer edebilmeniz için USB donanım ayarlarından USB 3.x (xHCI) Controller etkinleştiriniz.
Adım 17
Windows 10 guest makinenizin tüm ayarlarını doğru bir şekilde yaptıktan sonra Start (Başlat) tıklayınız ve onu çalıştırınız.
Adım 18
Sanal bilgisayarınız açıldığında herhangi bir tuşa basınız ve Windows 10 kurulum sihirbazını başlatınız.
Kali PC’den Sanal Makineyi Silme
Oracle VM VirtualBox kullanarak oluşturduğunuz Windows veya diğer guest işletim sistemlerini silmeye karar verdiğinizde bu işlemi kolayca yapabilirsiniz.
Adım 1
Oracle VM VirtualBox’ın sol panelinde kurduğunuz sanal makine üzerine sağ tuş tıkladıktan sonra Remove (Sil) seçeneğine tıklayınız ve açılan pencerede tüm dosyaların PC’nizden silinmesini onaylamak için Delete All Files (Tüm Dosyaları Sil) butonuna tıklayınız.
Adım 2
Sanal makineyi sisteminizden tamamen sildikten sonra VirtualBox VMs konumuna gidiniz ve herhangi bir klasör veya dosya olup olmadığını kontrol ediniz.
VirtualBox Kaldırma
Kali PC’nizden Oracle sanallaştırma yazılımını tamamen kaldırmak istiyorsanız bu işlemi terminali kullanarak hızlıca gerçekleştirebilirsiniz.
Adım 1
Terminali açınız ve VirtualBox’ı kaldırmak için “sudo apt remove –purge *VirtualBox*” komutunu yürütünüz ve ardından kullanıcı hesabı parolanızı yazınız ve Enter’a basınız.
sudo apt remove --purge *VirtualBox*
Adım 2
Bu işlemden sonra sisteminizden kaldırılacak paketleri onaylamak için Y tuşuna ve Enter’a basınız.
Adım 3
Oracle VM VirtualBox ile ilgili tüm uygulamaları sisteminizden kaldırdıktan sonra alttaki komutları terminalde yürütünüz ve kalıntı dosyaları da siliniz.
sudo rm -rf ~/"VirtualBox VMs"
sudo rm -rf ~/.config/VirtualBox/
sudo rm -rf /usr/lib/"VirtualBox"
Adım 4
VirtualBox’ı veya başka bir programı bilgisayarınızdan kaldırdığınızda kurulan ek paketleri de silmek için “sudo apt autoremove && sudo apt autoclean” komutunu kullanabilirsiniz.
sudo apt autoremove && sudo apt autoclean
Adım 5
Son olarak, Oracle programı kurulumunda Linux sisteminize eklenen VBox grubunu siliniz.
cat /etc/group | grep vbox
sudo groupdel vboxusers
Video
Oracle Repository Üzerinden VirtualBox’ı Kurma
VirtualBox yazılımını manuel olarak bilgisayarınıza kurduktan sonra yeni bir güncelleme yayınlandığında bu işlemi de manuel yapmanız gerekir. Eğer programın yeni sürümü yayınlandığında Linux sisteminizde güncelleme işlemini sudo apt update ve sudo apt upgrade komutlarını kullanarak yapabilirsiniz.
- Linux sisteminizde kurulu paketlerin listesini güncellemek için terminalde alttaki komutu yürütünüz.
sudo apt update
- Oracle yazılımı için gerekli kernelleri indirmek ve derlemek için terminalde alttaki komutu yürütünüz.
sudo apt install build-essential dkms
- VirtualBox için diğer bağımlı paketlerin daha kolay kurulmasını sağlamak için alttaki komutu kullanarak repository adresinizi düzenleyiniz.
sudo echo "deb http://ftp.us.debian.org/debian bullseye main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list
- Oracle repository adresini eklemek için terminalde alttaki komutu yürütünüz.
sudo echo "deb https://download.virtualbox.org/virtualbox/debian bullseye contrib" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list
- Sisteminize Oracle public key’i indirmek ve eklemek için terminalde alttaki komutu yürütünüz.
wget -q https://www.virtualbox.org/download/oracle_vbox_2016.asc -O- | sudo apt-key add -
- Sisteminizin paket listesini tekrar güncelleyiniz.
sudo apt update
- VirtualBox’ı kurmak için terminalde alttaki komutu yürütünüz.
sudo apt install virtualbox-6.1
- Kurulum aşamasında bağımlı paketlerin indirilmediğini görürseniz, terminalde Downloads konumuna gidiniz ve bir sonraki komutları kullanarak ilgili paketleri indiriniz.
cd ~/Downloads
- VirtualBox için gerekli Linux kernelini ve ek paketlerini de indirmek için terminalde alttaki komutu yürütünüz.
wget http://http.kali.org/pool/main/l/linux/linux-headers-5.18.0-kali5-amd64_5.18.5-1kali6_amd64.deb | wget http://http.kali.org/pool/main/l/linux/linux-headers-5.18.0-kali5-common_5.18.5-1kali6_all.deb | wget http://http.kali.org/pool/main/l/linux/linux-kbuild-5.18_5.18.5-1kali6_amd64.deb | wget http://http.kali.org/pool/main/l/linux/linux-compiler-gcc-11-x86_5.18.5-1kali6_amd64.deb
- Downloads konumuna indirdiğiniz 3 adet deb paketini aynı anda kurmak için terminalde alttaki komutu yürütünüz.
sudo dpkg -i *.deb
- Oracle VM VirtualBox’ı terminalde “virtualbox” komutunu kullanarak çalıştırınız.
virtualbox
- Terminalde Linux kernellerinin kurulu olmadığını tekrar gördüğünüzde kernelleri dermek için terminalde alttaki komutu yürütünüz.
sudo /sbin/vboxconfig
- Terminalden sanal makine yazılımınızı tekrar çalıştırdığınızda bu kez herhangi bir hata almayacaksınız.
- Son olarak, Kali sisteminize Extension Pack kurmak için terminalde alttaki komutu yürütünüz.
sudo apt install virtualbox-ext-pack
- Extension paketini kaldırmak istediğinizde alttaki komutu kullanabilirsiniz.
sudo apt purge virtualbox-ext-pack
Eski Sürümlerin Kurulumu
VBox / Kali Versiyon | YouTube Video | Slayt |
---|---|---|
5.2 / 2018 | İzle | Görüntüle |
6.1 / 2020 | İzle | Görüntüle |
6.1.3x / 2022 | İzle | Görüntüle |
6.1.3x / 2022.3 (YENİ) | İzle | – |
Sonuç
Sonuç olarak Kali Linux 2024 üzerinde sanal makine oluşturmak için çok yöntem vardır. Ancak bunlar arasından en iyisi ve ücretsizi Oracle VM VirtualBox’tır. Böylece Oracle ile birden fazla işletim sisteminin tek bir fiziksel cihazda kullanabilirsiniz.
Bu size Kali PC’nizde hem güçlü hemde maliyetsiz bir çözüm sunar. Açıkçası anlattağım tüm adımları takip ederseniz Kali Linux PC’nize VirtualBox yazılımını başarıyla kurabilirsiniz. Sonrasında ise hızlıca yeni bir sanal makine kurabilirsiniz.
Host yani ana bilgisayarınızın donanımını sanal ortamda simüle edebilmeniz için de Extension Pack’i kurmalısınız. Özetçe, VirtualBox sayesinde Kali sisteminizde çift önyükleme yapılandırmalarına ihtiyaç duymazsınız.
Çok teşekkürler. bir çok yer gezdim ama burada mutlu sona ulaştım.
Yorumunuz için teşekkürler.