Microsoft Corporation Nedir?

Microsoft Corporation, 1975 yılında Bill Gates ve Paul Allen tarafından kurulan bir bilgisayar şirketidir. Bir yazılım ve elektronik ekipman geliştiren, üreten ve lisanslayan şirketin merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nde Redmond, Washington’dadır.

Microsoft Corporation Tanımı ve Tarihi

Microsoft Nedir, Kuruluşu, Tarihi ve Şirketi Hakkında Bilgiler

En çok kullanılan ürünleri, her ikisi de bilgisayar dünyasında önemli bir konuma sahip olan Windows işletim sistemi ve Microsoft Office uygulamasıdır.

Tarihi

Microsoft’un tarihi, bazı durumlarda yasadışı olan iş tutumları ile doludur. Çeşitli ülkelerde maruz kaldığı sayısız adli mahkumiyettir, örneğin, 2004 yılında Avrupa Birliği’nin, tekelci konumunun kötüye kullanılmasında rekabet karşıtı uygulamalar için yaklaşık 500 milyon avro para cezası kesilmiştir.

Microsoft (MS), 4 Nisan 1975’te Bill Gates ve Paul Allen’ın Harvard Üniversitesi’nde öğrenci olduğu bir zamanda kuruldu.

Kuruluş tarihinde, Popular Electronics dergisinin kapağı ve makalesinde ilk kişisel bilgisayar olan Altair 8800 yer aldı.

Bill Gates yeni mikrobilgisayar, Mikro Enstrümantasyon ve Telemetri Sistemleri’nin (MITS) kurucuları ile iletişime geçti ve sistem için BASIC programlama dilinin uygulanması için teklif sundu. Daha sonra, MITS, Altair BASIC’i dağıtmayı kabul etti.

Gates, bilgisayar satışların %50’sinin bilgisayar diline yatırılmasını kabul etmek için üniversiteden ayrıldı ve ardından Altair’in merkezi Albuquerque’ye taşındı ve Microsoft’u kurdu.

Şirketin ilk uluslararası ofisi 1 Kasım 1978’de Japonya’da ASCII Microsoft adı altında büyük bir çoşkuyla açıldı. Daha sonra, 1 Ocak 1979’da Microsoft Corporation, Bellevue, Washington’a taşındı.

11 Haziran 1980’de Steve Ballmer şirkete katıldı ve Microsoft’un CEO’su olarak Bill Gates’in yerini alacaktı.

Şirketin kuruluşundan sonra, BASIC dışında ilk Microsoft ürünleri olan COBOL ve Fortran derleyicileri olacaktı. Şirketin genel kullanıma sunduğu ilk işletim sistemi 1979’da Unix‘in bir varyantıydı.

AT&T’den bir dağıtım lisansı ile edinilen Microsoft, Xenix adını alarak işletim sistemini büyük platformlara geliştirmesi için Santa Cruz Operation şirketini kiraladı.

Xenix, 1985 yılında 80286 mikroişlemci sistemini SCO UNIX adı altında geliştiren Santa Cruz Operation’a geçici olarak verildi.

1980’de Bill Gates, Seattle’daki IBM temsilcileriyle bir araya geldi ve henüz geliştirmemesine rağmen DOS işletim sistemini sattı. MS-DOS işletim sisteminin PC-DOS adı altında dağıtımı için IBM şirketi ile sözleşme imzaladı.

Eski ismi Q-DOS olarak adlandırılan bu sistem Microsoft tarafından Seattle Computer Products’tan 50.000 dolara satın alındı. Fakat, satın alma sırasında IBM ile olan gizli sözleşmesi nedeniyle dava açıldı.

IBM, Microsoft’tan MS-DOS satın almayarak yeniden dağıtımı için sözleşme imzaladı. 1983 yılında Microsoft Mouse’un piyasaya sürülmesiyle şirket yeni pazarlara adım attı.

Microsoft Şirket Yapısı

Şirket, yaklaşık on kişiden oluşan bir Yönetim Kurulu tarafından yönetilmektedir. Mevcut yönetim kurulu üyeleri Steve Ballmer, James Cash, Dina Dublon, Bill Gates, Raymond Gilmartin, Reed Hastings, David Marquardt, Charles Noski, Helmut Panke ve Jon Shirley’dir.

Yönetim Kurulu’nun on üyesi her yıl hissedarlar toplantısında seçilir ve oy çokluğu elde etmeyenlerin Yönetim Kurulu’na istifa etmeleri gerekir.

Ayrıca, yönetim kurulunda daha özel konuları denetleyen beş komite bulunmaktadır.

Şirketin her biri belirli sorumluluklara sahip çeşitli komiteleri vardır:

  1. Denetim Komitesi: Muhasebe sorunları, denetimler ve raporlamayla ilgilenir.
  2. Ücret Komitesi: Başkan ve çalışanlara verilecek tazminatları onaylar.
  3. Finans Komitesi: Birleşme teklifleri de dahil olmak üzere mali konuları ele alır.
  4. Randevular ve Yönetişim Komitesi: Çeşitli şirket sorunlarını ele alır.
  5. Anti-Tekel Uyum Komitesi: Şirketin antitröst yasalarını ihlal etmesini önlemek için çalışır.

Şirketin, küresel ilişkiler için, dünya çapında on altı şirket yetkilisinden oluşan ve çeşitli işlevlerden sorumlu olan yürütme ekibi de vardır.

Şirket politikalarının onaylanması da dahil olmak üzere şirket personelinin tüm temel işlevlerini ele alan Kurumsal Personel Konseyi bulunmaktadır. Diğer yöneticiler ise, farklı ürün bölümlerinin Başkanları ve Başkan Yardımcıları, pazarlama bölümünün liderleri ve BT Yöneticisi olarak sınıflandırılabilir.

Microsoft Windows

Microsoft Windows Ağustos 1985’te piyasaya sürüldü, ancak 1990’a kadar istikrarlı değildi. IBM-PC ile uyumlu bilgisayarlarda ilk geniş difüzyon grafik ortamı oldu.

Teknik açıdan bakıldığında, çok daha yüksek kalitede benzer ortamlar olduğu için herhangi bir yenilik sunmuyordu.

Apple şirketi tarafından 1970’lerden beri açık bir örnek verildi. 1989’da Microsoft, ana ofis paketi olan Microsoft Office ve Microsoft Word ve Microsoft Excel gibi ofis uygulamaları paketlerini piyasaya sundu.

22 Mayıs 1990’da, işletim sisteminin yeni işlevleri olan yeni sürümü, daha rasyonel ve kaliteli bir grafik kullanıcı arabirimi (GUI) ve Intel 386 işlemci için geliştirilmiş korumalı mod olan Windows 3.0 piyasaya sürüldü.

1993’te Microsoft, Windows 3.1 arabirimine sahip, ancak tamamen farklı bir çekirdeğe sahip bir işletim sistemi olan Windows NT 3.1‘i piyasaya sürdü.

1995 yılında tamamen yeni bir kullanıcı arayüzüne sahip şirketin amiral gemisi işletim sisteminin yeni bir sürümü olan Windows 95, yeni Başlat Menüsü ve geliştirilmiş dosya gezgini, Tak ve Donanım uyumluluğu gibi yeni özellikler arasında yer aldı.

Aynı yıl, Windows 95 Plus ile birlikte gelen Internet Explorer web tarayıcısı sistemin yeni bir sürümü yayınlandı.

Başlangıçta, Internet Explorer ile ilgili hatalar ve sorunlar çoktu ancak zamanla bunlar önemli ölçüde iyileşti.

24 Ağustos 1995’te, AOL (America Online) ile rekabet etmek amacıyla ana çevrimiçi hizmeti MSN (MS Service Network/MS Hizmet Ağı) servisini başlattı. MSN hizmeti, Microsoft’un çevrimiçi hizmetler için genel markası oldu ve kullanıcıları yaygın bir şekilde kullandı.

2009’da Microsoft birdenbire, ABD’nin ticaret ambargosu tuttuğu ülkelere Messenger hizmetini iptal etmeye karar verdi.

Etkilenenler ülkeler arasında ABD politikalarını reddettiklerini açıkça ifade eden Küba, İran, Suriye, Sudan ve Kuzey Kore de vardı.

Kullanıcılar MSN hizmetine bağlanmaya çalışırken, çevrimiçi olmalarını engelleyen 810003c1 hatası almaya başladı.

ABD’nin Küba’ya karşı olan tutumu, Cumhurbaşkanı John F.Kennedy tarafından adaya uygulanan ticari, ekonomik ve mali bir blokajdı.

Ekim 1995’te, ABD’nin Adalet Bakanlığı Federal Mahkemesi tarafından 1994 yılında imzalanan bir anlaşmayı ihlal ettiğini belirten bir dava açtı ve tarayıcı satışının üreticileri zorlaması nedeniyle Windows ile dağıtılmamasını istedi.

1998’de Bill Gates Steve Ballmer’ı Microsoft Başkanı olarak atadı, ancak şirketin Yönetim Kurulu’na başkanlık etmeye devam etti.

O yıl, Windows’un yeni sürümü olan Windows 98 piyasaya sürüldü. Yeni özellikler içeren ve yeni cihaz türleriyle uyumlu olan 95 için bir güncellemeydi.

Windows 98’in ortaya çıkmasından bir yıl sonra, 98 SE piyasaya sürüldü. Bu yeni sistem  98 için bir güncelleme değildi, tamamen yeni bir üründü.

Windows 98 SE, önceki sürümlerin hatalarını düzelterek, daha fazla kararlılık sağlayarak, çevre birimleri ve NT ile uyumluluğunu genişletti ve yerel ağ üzerinden bir İnternet bağlantısı paylaşma olanağı sağladı.

Mahkeme emriyle Microsoft, Windows’un önceki sürümünde buna izin verilmeyen bazı bölgelerde bu işletim sisteminin Internet Explorer’ı içermeyen bir sürümünü satmak zorunda kaldı.

17 Şubat 2000’de, Windows 2000, yenilikleri arasında, kuruluşların tüm makineleriyle, Aygıt Yöneticisi, Media Player’ın dahil edilmesi ve NT uyumluluğunu artırması için global olarak çalışmasına izin veren Active Directory özelliği eklendi.

Windows 2000 sistemi profesyonel kullanım için tasarlandı ancak ev kullanıları ve çalışanları için yaygın olarak kullanılmamıştır.

Bu nedenlerden dolayı, 25 Ekim 2001’de Microsoft, Windows’un hem ev hem de iş bilgisayarları için uyumluluğu sağlayan Windows XP‘yi yayınladı.

Ancak Windows XP, bulunan ve aygıtlarla ve bazı programlarla daha az uyumlu olan güvenlik kusurlarından dolayı çok eleştiri aldı.

Microsoft’un yeni iş çözümü 24 Nisan 2003’te tanıtılarak işletmeleri hedefleyen Windows 2000 Server’dan %150 ve NT 4.0’dan %250 kat daha hızlı olan Server 2003 sistemi geliştirildi.

Şirket, baskın piyasa kötüye kullanımı nedeniyle Avrupa Birliği tarafından Microsoft’a karşı yasal işlem başlatıldı. Microsoft daha sonra Windows XP sisteminin yeni sürümlerini pazarlamak zorunda kaldı.

Bu yeni sürümler Home Edition N ve Professional N olarak tasarlandı ancak Media Player içermiyordu.

2006 yılında, Bill Gates bir geçiş döneminin başlangıcını açıkladı, Yazılım Mimarisi Başkanı olarak pozisyonu Ray Ozzie atadı. Ancak Gates, Yönetim Kurulu Başkanı ve kilit projelerde danışman olarak kalmaya devam etti.

Şirket 29 Ocak 2007’de resmi olarak Windows Vista‘yı başlattı.

Windows Vista’dan bir buçuk yıl sonra, şirketin başkan yardımcısı Brad Brooks, Dünya Çapında İş Ortağı Konferansı’ndaki konuşma sırasında, Vista’nın sadece bir noktaya kadar sunduğu birçok önemli hatalarını kabul etti.

Güvenlikle ilgili sorunlara gelince, Brooks, işletim sistemi tarafından kaydedilen ilerlemeden çok memnundu, ancak ilk güvenlik açığı, ürün resmi olarak piyasaya sürülmeden önce ortaya çıkması kötü bir durum olmuştur.

Bu sistemde kullanıcıyı rahatsız eden güvenlik uyarıları, dizüstü bilgisayarlardaki pil tüketimi ve yeni özellikleri kullanırken performansın düşmesi durumları değerlendirilmedi.

Windows 7, 8, 8.1 ve 10, Microsoft tarafından evlerde ve ofislerde masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, tablet PC’ler, netbook’lar ve medya merkezi bilgisayarlar dahil olmak üzere PC’lerde kullanılmak üzere üretilmiş bir işletim sistemi olan bir Windows sürümüdür.

Yahoo! ve Microsoft Arasındaki Anlaşmalar

1 Şubat 2008’de Microsoft, en büyük rakiplerinden biri olan Yahoo’dan 44,6 milyar dolar nakit ve 31 dolar’lık hisse senedi satın alma niyeti olduğunu duyurdu.

Bu teklif, yakın zamanda şirketinin %7’sinin işten çıkarılmasının şirketi yeniden yapılandırmaya çalıştığını açıklayan Yahoo için zor zamanlarında yapıldı.

Kısa süre sonra, Yahoo, Microsoft’un teklifinin büyük ölçüde değerli olmayan Yahoo olduğunu düşünerek teklifi kabul etmemeye karar verdi.

Ardından, Google, Microsoft ve Yahoo arama motorunu yenmek için sektördeki liderler ile bir arama işbirliği anlaşması imzaladılar.

Anlaşmanın şartlarından ilki, 10 yıl boyunca Microsoft’un Yahoo’yu varsayılan arama motoru olarak kullanacağını belirtir. İkincisi, ilk 5 yıl boyunca web sitelerinde reklam gelirlerinin %12’sini Microsoft’a aktarılacağını belirtir.

Yahoo, herkesin web sitelerini aradığı bir makro diziniydi. Fakat, kendi geliştirmeye başladıktan kısa bir süre sonra Google adında arama motoruna dış kaynak kullanmaya karar verdi.

Bu karar ile birlite Yahoo, Google ile rekabet eden bir arama motoru geliştirme fırsatını kaybetti.

Microsoft’a Karşı Yapılan Davalar

1980 yılından bu yana Microsoft, bilgisayar endüstrisinde tartışmalara konu olmuştur.

Microsoft başlangıçta standart bir ürün üretir ve daha sonra standartlara uymayan, işten çıkıp rakiplerin ürünün yeni sürümünü kullanmasını önleyen ürünlerinin sürümlerini geliştirir.

Bu taktikler, çeşitli şirket ve hükümetlerin şirkete karşı dava açmasına yol açtı.

Uluslararası yazılım devi Microsoft, çok sayıda tekel davasıyla karşı karşıya kaldı.

Windows işletim sisteminin kullanıcının istediği tarayıcıyı seçmesine izin vermemesinden kaynaklanan durum yüzünden, Norveç şirketi Opera tarafından dava açıldı ve Mozilla da davaya katıldı.

Komisyon davayı kabul ederek dava açtı fakat Microsoft’un önerileri kabul edildi.

2007’de i4i şirketi, Microsoft’a, patentini manuel olarak biçim kodları girme ihtiyacını ortadan kaldıran bir belge sistemi için dava etti ve yargıç Bill Gates şirketinin 250 milyon dolardan fazla ödemesi nakit ödemesi gerektiğini sonuçlandırdı.

Bu şirketlerden bir diğeri de Symantec Microsoft’a dava açtı. Bunun nedeni ise, Windows Vista, Gates şirketinin Symantec’e karşı yürüttüğü endüstriyel sırların açığa vurulmasıdır.

Bill Gates’in En Büyük Rakibi

Steve Case, yüksek teknoloji sektöründe Bill Gates ile karşılaşan ve kazanan tek kişidir. America OnLine (AOL) başkanı Microsoft patronunu büyük bir başarılı ile yendi.

Amerika Birleşik Devletleri ve Batı Avrupa’da pazar lideri olan ve Latin Amerika ve Asya’da iddialı genişleme planlarıyla AOL, insan türlerinde çalışma, satın alma ve oynama tarzında devrim yaratan dünyanın en büyük İnternet gücüdür.

Şirketin Diğer Ürünleri

Microsoft, Windows işletim sistemi ve Office yazılımı ile genel anlamda tanınsada iş dünyasında da önemli adımlar atmıştır. Bu harika iki ürününün yanında aşağıdaki bazı yazılımları da içerir;

  • Biztalk Server

İş süreçlerinin otomasyonu ve yönetimi sağlar.

  • Exchange

Mesajlaşma ve takvim hizmetini de içeren bir e-posta sunucusudur. En önemli özelliklerinden biri Microsoft Office ile entegrasyonudur.

  • Internet Security and Acceleration Server (ISA)

Kurumsal, çok katmanlı ve önbellek Güvenlik Duvarı Sunucusudur.

  • Operations Manager

Windows Server sistemlerinin ve .NET uygulamalarının izlenmesini sağlar.

  • Sharepoint Portal Server

Office’e entegre olarak, işbirliği, içerik yönetimi ve iş süreçlerinin uygulanması için profesyonel araçlar sağlar.

  • SQL Server

İş veri yönetim araçları sunan veritabanı platformudur.

  • Systems Management Server

Uzaktan kumanda, yazılım dağıtımı gibi sistem yönetimi araçları sağlar.

  • Microsoft Project

İş projelerinin oluşturulmasını, düzenlenmesini ve yönetilmesini sağlar.

  • Security Essentials

Eski adı Morro olarak bilinen ücretsiz bir antivirüs programıdır.

  • Microsoft Works

Ev kullanıcıları için bir metin düzenleyici, e-tablo, veritabanı yöneticisi ve proje planlayıcı içeren üretkenlik araçları sağlar.

  • Microsoft Mobile

Akıllı telefonlar ve PDA’lar için işletim sistemidir.

  • Encarta

Hem bir web sitesi hem de bir program ile hizmet sağlayan Elektronik Ansiklopedidir.

  • Microsoft Picture It!

Fotoğraf ile ilgili tüm düzenlemeleri sağlayan bir programdır.

  • Microsoft Live

Eski adı Windows MSN olan bir anlık ileti programıdır.

  • Visual Studio

Bilgisayar uygulamaları geliştiricileri için Visual Basic, Visual C++, Visual C, Visual J gibi araçları içerir.

  • Internet Explorer

Internet Explorer web tarayıcısının Windows, Apple Macintosh ve Solaris Unix sürümleri vardır.

  • Xbox/Xbox 360

Microsoft’un geliştirdiği yeni nesil oyun konsoludur.

  • Surface

El hareketleri ile yapılan işlemlerin dijital içeriğe işlenmesini sağlar.

  • Zune

Dijital müzik çalardır.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir