Modem, modüle edici sinyal adı verilen bir giriş sinyali yoluyla bir taşıyıcı sinyal gönderen bir cihazdır, 1960’lardan bu yana kullanılmaktadır, çünkü esas olarak elektronik sinyallerin uzun mesafelerde doğrudan iletimi etkili değildir.
Modem (Modülatör/Demodülatör) Nedir?
Birçok anahtarlı ağ modemi, PSTN’den (Public Switched Telephone Network/Genel Anahtarlamalı Telefon Ağı) bir çağrı aldıklarında bağlantı kurmalarını ve daha önce kullanıcı tarafından kaydedilen herhangi bir numarayı aramaya devam etmelerini sağlayan yanıt kolaylığı ve otomatik arama sağlar.
Bu fonksiyonlar sayesinde tüm iletişim kurma işlemleri otomatik olarak yapılabilir.
Modem Nasıl Çalışır?
Modemlerin temel işlevi, verici bir bilgisayardan veya istasyondan veri kabul etmek ve ses iletim telefon hatları üzerinden iletilebilen analog veya dijital sinyalleri dönüştürmektir.
Bu şekilde yansıtılan modülatör, taşıyıcı adı verilen bir sinyal yayar. Genellikle, modülasyon sinyaline göre çok daha yüksek bir frekansa sahip basit bir elektrik sinüzoidal sinyaldir.
Modülasyon sinyali, iletim için hazırlanan bilgiyi oluşturur. Modem iletilecek bilgileri hazırlar, ancak iletimi gerçekleştirmez. Modülatör, taşıyıcının bazı özelliklerini değiştirir, böylece modülatörün bilgilerini içeren bir sinyal elde edilir.
Böylece demodülatör, taşıyıcıyı kaldırarak orijinal modülasyon sinyalini geri kazanabilir. Taşıyıcı sinyalin değiştirilebilen özellikleri şunlardır:
- Genlik, genlik modülasyonuna yol açar (AM/ASK).
- Frekans, frekans modülasyonuna (FM/FSK) yol açar.
- Faz modülasyonuna yol açan faz (PM/PSK)
Modülasyonların bir kombinasyonu veya kareleme genliği modülasyonu gibi daha karmaşık modülasyonlar da mümkündür. Modem ne kadar çok işleve sahipse, o kadar akıllı olur.
PC Modemleri
Genellikle yapılan ana ayrım, dahili modemler ve harici modemler arasında olmasına rağmen, winmodems veya linuxmodems olarak bilinen yazılım modemleri olarak adlandırılan modemler ortaya çıkmıştır. XDSL, ISDN ve 75 ohm koaksiyel kablo (kablo modemler) ile bağlanmak için kullanılan modemler de vardır.
İç
Modemi oluşturan farklı bileşenlerin düzenlendiği bir genişletme kartından oluşurlar. Çeşitli konektör türleri için mevcutturlar:
- ISA Bus/Veri Yolu: Bu cihazlarda kullanılan düşük hızlar nedeniyle, bu konektör yalnızca yıllarca kullanılmıştır.
- PCI Bus/Veri Yolu: Günümüzde hala kullanılan en yaygın biçimdir.
- AMR: Bazı plakalarda; ekonomiktir ancak düşük performansı nedeniyle önerilmez. Bugün kullanılmayan bir teknolojidir.
Bu modemlerin ana avantajı, masaya yer kaplamadığı ve doğrudan bilgisayarın kendisinden elektrik gücü almadığı için bilgisayarla daha fazla entegrasyonlarıdır.
Ek olarak, genellikle biraz daha ucuzdurlar, çünkü özellikle PCI’lerse bir kasa ve transformatörden yoksundurlar.
Aksine, kurulumu biraz daha karmaşıktır ve durumları hakkında bilgi sadece yazılım tarafından elde edilebilir.
Dış
Öncekilere benzer, ancak bilgisayar veya PDA’nın dışındadır. Bu modemlerin avantajı, farklı bilgisayarlar arasındaki kolay taşınabilirliklerinde yatmaktadır, buna ek olarak, içerdikleri durum LED’leri aracılığıyla modemin durumunu bilmek mümkündür.
Modem Özellikleri
En güncel olanlar bir mikroişlemci ve bir hafızadan oluşur.
1) Bellek
Modemin kullanıcı tarafından istendiğinde otomatik olarak arayabileceği telefon numaralarını kaydetmek için kullanılır.
2) Otomatik Numara Arama
Bu işlev, kullanıcının telefonun sayısal tuş takımını kullanmak yerine iş istasyonunun veya PC’nin klavyesini kullanarak bir telefon numarasını çevirmesini sağlar.
3) Otomatik Cevaplama
İstasyona kullanıcıdan herhangi bir müdahale yapmadan bir aramayı cevaplama imkanı sağlar.
4) Otomatik Arama
Kullanıcının belirli bir saat ve tarihte belirli bir yere gönderilecek mesaj bırakmasına izin verir.
5) Geri Arama
Modem bir aramayı cevapladığında, önceden kurulmuş bir yetkilendirme listesindeki gönderenin kimliğini doğrular. Gönderen yetkili ise, modem aramayı sonlandırır ve daha sonra kullanıcıyı listede belirtilen telefon numarasına otomatik olarak arar.
6) Otomatik Numara Tekrarı
Kullanıcının numarayı tekrar aramasını gerektirmeden son kez çağrılan numarayı tekrar arar.
7) Otomatik Numara Açma
Uzaktaki bir bilgisayarı tanımak için gerekli olan diğer sinyallere şifreyi otomatik olarak tanıtır.
8) Otomatik Sınama
Bunlar modemdeki sorunları bulmak için kullanılan tanılama programlarıdır.
Bağlantı Türleri
1) Harici Modem
Genellikle seri veya COM (RS232) portlarından biri ile yapılır, bu nedenle yeterli iletişim hızı sağlayabilmesi için bilgisayarın UART’ı kullanılır.
28.800 bps veya daha yüksek bir modemin performansının yeterli olması için UART’ın 16550 veya üstü olması gerekir. Bu modemlerin transformatörünüz için bir fişe ihtiyacı vardır.
2) PC Kartı Modemleri
PCMCIA’nın gelişinden önce dizüstü bilgisayarlarda kullanılan bir kart şeklindedir. Boyutu biraz daha kalın bir kredi kartına benzer, ancak yetenekleri standart modellerle aynıdır.
USB bağlantı noktası, bağlantı ve yapılandırma için daha da kolay olan ve prize ihtiyaç duymayan modeller vardır. Hem sabit hat hem de cep telefonu bağlantıları için modeller vardır.
3) Yazılım Modemleri, HSP veya Winmodemler
Genellikle dahili olarak, içinde birkaç elektronik parçanın çıkarıldığı, böylece bilgisayarın mikroişlemcisinin işlevini bir program aracılığıyla sağlaması gerekir.
Tipik olarak, tüm PCI modemler bu tipte olmasa da, bağlantı olarak bir PCI yuvası veya AMR kullanırlar. CPU kullanımı, diğer uygulamaların çalışmasını engeller.
Buna ek olarak, programa sahip olma ihtiyacı, üretici tarafından desteklenmeyen işletim sistemleriyle kullanılmasını imkansız kılabilir, böylece, örneğin üretici kaybolursa, modem gelecekteki bir sistem güncellemesi nedeniyle kullanılamaz hale gelir. Düşük maliyetlerine rağmen, çok az tavsiye edilir veya önerilmez.
4) Komple Modemler
Bunlarda, performans neredeyse tamamen mikroişlemciye değil, modemin ve bilgisayarın UART’ın hızına bağlıdır.