NTSC (National Television Standards Committee) Nedir?

NTSC (National Television Standards Committee/Ulusal Televizyon Sistemi Komitesi), 1940’larda Amerika Birleşik Devletleri’nde geliştirilen yaygın olarak Amerika ve Japonya’da kullanılan analog renkli televizyon için bir kodlama/iletim sistemidir.

NTSC Nedir?

NTSC Video Formatı Nedir?

NTSC’nin bir türevi, Avrupa’da ve Güney Amerika’daki bazı ülkelerde kullanılan PAL video sistemidir.

NTSC televizyon sistemi, Kuzey Amerika monokrom sisteminin bir uzantısından oluşur, geliştirilmesine 1930’lu yılların sonunda CBS (Columbia Broadcasting System/Columbia Yayın Sistemi) tarafından başlanmıştır. Ancak bu geliştirme 1950’li yıllarda FCC tarafından onaylanmıştır.

Bu sistem, her biri 648 piksele kadar 486 görünür yatay çizgiden oluşan saniyede yaklaşık 30 görüntünün iletiminden oluşur.

Bant genişliğinden daha iyi yararlanmak için video, saniyede 60 alana bölünmüş taramalı mod kullanır. Bu mod toplam 525 yatay çizgi ile 30 kare ve yaklaşık 270 dikey çizgi çözünürlüğüne dönüşen 4,25 MHz’lik bir banttır.

NTSC Özellikleri

NTSC formatı, toplam 525 satır çözünürlükte, saniyede 29,97 kare geçmeli video gönderir. Videoyu saniyede 30 kare ve 60 alanda günceller.

NTSC’nin zorluklarını anlamak için ilk sorunlarına bakmamız gerekiyor. Başlangıçta, siyah beyaz TV’lerin renkli sinyalleri siyah beyaz görüntülemesi gerekiyordu. Renkli TV’lerin ise sinyalleri renkli göstermesi gerekiyordu.

Her iki sürüm de aynı miktarda alan gerektiriyordu. TV tüpü renkli ve siyah beyaz resimler arasında geçiş yapıyordu. Araştırmacılar birlikte çalıştıklarından emin olmak için renkli ve siyah-beyaz sinyaller üzerinde çalıştılar. Her iki sinyal türü de aynı RF taşıyıcısı üzerinden gönderildi.

Parlaklık sinyali renk, ses ve referans sinyalleri gibi diğer parçaları üretti. Bu bileşenler gizli alt taşıyıcıyı hassas zamanlama ve boyut kontrolüyle yeniden yarattı. Doğru renkler üretmek için sistem renk sinyalini (R-Y) ve (B-Y) olmak üzere iki parça halinde gönderdi.

Sistem bu parçaları 90 derece faz farkıyla göndererek aynı renk alt taşıyıcı üzerinde birleştirdi. Bütün bunların tek bir 6 MHz kanala sığması gerekiyordu.

Ek olarak, video taşıyıcısı kanalın alt kısmının 1,25 MHz üzerinde ve ses taşıyıcısının üst kısmının 0,25 MHz üzerindeydi. Bu da görüntü ve sesin her zaman 4,5 MHz ayrı olduğu anlamına geliyordu.

Renk alt taşıyıcısı, resim taşıyıcısından 3,579545 MHz daha yüksekti. TV, alt yan bant 0,75 MHz genişliğinde ve üst yan bant 4 MHz genişliğinde olacak şekilde görüntü için yan bant iletimini kullandı.

Böylece düşük video frekansları, yüksek video frekanslarına eşlik etti. FM ses taşıyıcısı yaklaşık 75 kHz genişliğindeydi. Sistem, genlik ve faz değişikliklerini kullanarak 3,579545 MHz renk alt taşıyıcısındaki renk bilgisini kodladı.

Her şeyin birlikte çalışmasını sağlamak için renk bileşenlerinde özel bir tür modülasyon kullanıldı. 3.579545 MHz alt taşıyıcı da siyah beyaz resmi korudu. Sistem renk bileşenlerini doğru zamanda çıkardığı için her satıra bir renk değişimi gönderdi.

Bu değişiklik senkronizasyonu sürdürmek için bir sinyal görevi gördü. Zaman zaman renk patlaması seviyesi, senkronizasyon seviyesinin video kalitesini nasıl koruduğu gibi renk gücüyle ilgili sorunları düzeltti.

NTSC Avantajları ve Dezavantajları

NTSC sistemleri, 50Hz/25FPS’de çalışan PAL sisteminin klasik titremesini önleyerek 60Hz’de çalışarak gözleri daha az yorar.

İletim ve parazit sorunları, NTSC sistemindeki görüntünün kalitesini düşürme eğilimindedir. Bu sorun renk sinyalinin fazını değiştirir ve bazen çerçeve alındığı anda renk dengesini kaybeder.

Bu sorun bir renk tonu kontrolünün dahil edilmesini gerekli kılar. Bu durum PAL veya SECAM sistemlerinde gerekli değildir.

Dezavantajlarından bir diğeri de, tüm televizyon sistemleri arasında en düşük olan, yalnızca 525 satırlık dikey çözünürlükle sınırlıdır.

Bu çözünürlük sınırı, diğer sistemlerle aynı bant genişliğinde gönderilebilecek olandan daha düşük kalitede bir görüntü verir.

Dijital Sistem

Dijital televizyon, modern video oyun konsolları, DVD gibi cihazlarda kullanılan renk kodlamasının önemi azaldığı için sistemler arasında artık fark yoktur.

NTSC’nin anlamı, saniyede 29.970 görüntü yenileme hızıyla 480 yatay çizgiye eşit sayıda satıra veya taramalı görüntüler için saniyede iki katına indirgenmiştir.

Yayın Sistemi

Amerikan standardı olan NTSC-M ile yayın yapan bir televizyon kanalı, video sinyalini, ses sinyalini ve bazı koruma bantlarını içermek için 6 MHz bant genişliği kullanır.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir