Oracle VM VirtualBox 7.0 Üzerinde Windows 10 Kurulumu

Sanallaştırmayı keşfetmek ve Windows 10 sistemini VirtualBox ile sanal makinede çalıştırmak mı istiyorsunuz? Açıkçası günümüzde sanallaştırma, farklı işletim sistemlerini test etmemiz için çok önemlidir. Böylelikle geliştirme ve verimliliği artırmak için de kullanıyoruz.

Bu kapsamlı rehberimizde sizlere Oracle VM VirtualBox 7.0 kullanarak Windows 10 nasıl kurulur açıklayacağım. Ek olarak gerekli eklenti paketlerini nasıl yükleyeceğinizi anlatacağım. Artı, USB gibi depolama aygıtlarınızı nasıl kullanacağınızı ve VM’ye ekleyeceğinizi göstereceğim.

VirtualBox ile Windows 10 Kurulumu

VirtualBox 7 Kullanarak Sanal Makine Üzerinde Windows 10 Nasıl Çalıştırılır?

Oracle VM VirtualBox, sanallaştırma destekli donanım üzerinde çalışan bir yazılımdır. Yani Windows, Linux ve macOS işletim sistemlerine kurabilirsiniz. Ayrıca, kullanımı tamamen ücretsizdir. Bu yazılım ile dual-boot yerine sanal bir bilgisayar oluşturabilirsiniz. Ek olarak, kullanmak istediğiniz sistemi bu sanal PC’ye kurabilirsiniz.

Eğer VTx destekli bir bilgisayarınız varsa, VirtualBox’ı kolayca kurabilirsiniz. Mevcut sisteminiz Windows veya Linux olabilir. Örneğin, Ubuntu kullanıyorsanız, VirtualBox ile Windows 10’u çalıştırabilirsiniz. Üstelik, çok fazla performans kaybı yaşamazsınız.

VirtualBox’a bir işletim sistemi kurduktan sonra, daha iyi performans elde etmeniz de mümkündür. Bunun için Guest Additions yazılımını yüklemelisiniz. Bu yazılım, sanal makinenize birçok avantaj sağlar. Örneğin, tam ekran çözünürlüğünde çalışabilirsiniz. Ayrıca, dosyaları sürükle bırak yöntemiyle transfer edebilirsiniz.

Windows 10 İçin Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma

VirtualBox’ı kurduktan sonra, Windows 10’u denemek isteyebilirsiniz. Ayrıca, sanal bilgisayarı doğru oluşturmanız önemlidir. Varsayılan ayarlarla sistem kurarsanız, performans kaybı yaşayabilirsiniz. Bu nedenle, bazı ayarları etkinleştirmeniz gerekir. Sonuç olarak, VM’nin performansı artacaktır.

Adım 1

Oracle VM VirtualBox’ı açtıktan sonra, VM sihirbazını başlatabilirsiniz. Bunun için, kullanıcı arayüzünden Machine menüsüne gidebilirsiniz. Ayrıca, menü altındaki New seçeneğine tıklayabilirsiniz. Bununla birlikte, büyük ikonların olduğu kısımda New butonuna da basabilirsiniz.

Sanal Makine Sihirbazını Açma

Adım 2

Sanal makine sihirbazında, sistem adını Name kısmına yazmalısınız. Ayrıca, Type ve Version kısımları otomatik olarak ayarlanacaktır. Bu ayarlar, yazdığınız sisteme göre belirleniyor.

Name kısmına “Windows 10” yazın. Ayrıca, Folder kısmında harici SSD, HDD veya host diskinizi seçin. Yeni nesil bilgisayarlar genellikle NVMe sürücüsüne sahiptir. Bu durum, VM performansını önemli ölçüde artırır.

Bununla beraber, disk kapasitesini sanal makinelerle doldurmaktan kaçınmalısınız. Özetle, portable bir diske kurulum yapmanızı öneririm. Ayrıca, SSD ve NVMe sürücüler zamanla performans kaybı yaşayabilir. Bu nedenle, yalnızca en sık kullandığınız VM’yi bu disklerde depolamanızda fayda vardır.

İsim ve İşletim Sistemi

Adım 3

Sanal makineye Windows 10 22H2 ISO dosyasını eklemek için, ISO Image bölümüne gidin. İlk olarak, açılır menüden Other tıklayın. Sonrasında, açılan pencerede bilgisayarınıza indirdiğiniz imaj dosyasını seçin. Son olarak, dosyayı açın.

Sanal Makineye Windows 10 ISO Dosyası Ekleme

Adım 4

VirtualBox 7, katılımsız kurulum ayarları ile yenilikler sunar. Eğer eski yöntemi kullanmak isterseniz, Skip Unattended Installation seçeneğini işaretleyin. Sonrasında, Next’e tıklayın.

Katılımsız Kurulumu Atlama

Adım 5

Windows 10 sanal makinesi için RAM kapasitesine göre sanal bellek boyutunu ayarlayın. Eğer host cihazınız 16 GB RAM’e sahipse, Memory Size penceresinde 8 GB veya 4 GB bellek boyutu yapılandırmalısınız.

Bununla beraber, Hardware ayarlarında sanal işlemci çekirdek sayısını artırarak performansı iyileştirebilirsiniz. Sonuçta, daha stabil bir guest makine performansı elde edersiniz.

Bellek Boyutunu Arttırma

Adım 6

Virtual Hard Disk yapılandırma penceresinde, mevcut sanal disk dosyanızı seçebilirsiniz. Eğer daha önce bir sanal disk oluşturduysanız, var olan dosyayı kullanabilirsiniz.

Bununla birlikte, sıfırdan Windows 10 kurmak isterseniz, Create a Virtual Hard Disk Now seçeneğine tıklayın. Disk boyutunu belirleyin ve Create butonuna basın.

NOT: VirtualBox 6.x sürümlerinde disk yapılandırma arayüzü farklıdır. Eğer eski bir sürüm kullanıyorsanız, bu aşamada VDI (VirtualBox Disk Image) seçerek Next’e basın. Öte yandan, Storage on Physical Hard Disk penceresinde Dynamically Allocated seçeneğini işaretleyin ve tekrar Next’e tıklayın. Sonrasında, VM için sabit boyutlu bir depolama alanı ayırmak isterseniz, Fixed Size seçeneğini seçin. Fixed Size seçeneği, sanal makinenin performansını artırabilir. Ancak, birden fazla VM kurarsanız depolama alanınız azalabilir.

Yeni Bir Sanal Hard Disk Oluşturma

Adım 7

Summary (Özet) penceresinde, Windows 10 sanal donanım ayarlarını kontrol edin. Ayrıca, ayarları gözden geçirin ve pencereyi kapatın.

Sanal Makine Özet Penceresini Kapatma

Adım 8

Guest makinenin ayarlarını ileri seviyede yapılandırmak için Settings (Ayarlar) tıklayınız.

Sanal Makine Ayarlarını Açma

Adım 9

General (Genel) ayarlarında, Advanced (Gelişmiş) sekmesine gidin. Ayrıca, sanal makine ve host PC arasında dosya transferi yapabilmek için iki seçeneği etkinleştirin. Bunlar Shared Clipboard (Paylaşılan Pano) ve Drag’n’Drop (Sürükle Bırak) seçenekleridir.

Shared Clipboard ve Drag and Drop Özelliklerini Etkinleştirme

Adım 10

System (Sistem) ayarlarında, Motherboard (Anakart) sekmesine gidin. Boot Order (Önyükleme Sırası) listesindeki Floppy işaretini kaldırın. Ayrıca, Optical (Optik Sürücü) seçeneğini seçin ve yukarı ok tuşu ile ilk sıraya taşıyın.

İlaveten, sistem penceresinde RAM belleğinizin boyutunu yeniden yapılandırabilirsiniz. Ayrıca, Secure Boot (Güvenli Önyükleme) seçeneğini etkinleştirin. Eğer UEFI ile kurulum yapacaksanız, EFI seçeneğini de etkinleştirin.

Boot Sıralamasını Değiştirme

Adım 11

VM’nizin sanal işlemci sayısını host CPU kapasitesine göre yapılandırın. Eğer 8 çekirdekli bir işlemciye sahipseniz, Win10 VM için 4 sanal çekirdek belirleyebilirsiniz.

Ayrıca, kuracağınız sistemde VMware veya Hyper-V kullanmak istiyorsanız, Nested VT-x/AMD-V özelliğini etkinleştirin.

Nested VT-x/AMD-V Etkinleştirme

Adım 12

Acceleration (Hızlandırma) sekmesinde, Paravirtualization Interface (Yarısanallaştırma Arayüzü) ayarı varsayılan olarak Default’tır. VirtualBox, işletim sistemi platformuna göre sanallaştırma ayarını otomatik olarak yapar.

Şimdi, Hardware Virtualization (Donanım Sanallaştırma) kısmında Nested Paging (İç İçe Sayfalama) özelliğini etkinleştirin. Bu, sanal sisteminizle host’unuz arasında daha iyi bellek yönetimi sağlar. Sonuç olarak, performansınız artar.

Nested Paging Etkinleştirme

Adım 13

Display (Görüntü) ayarlarında, Screen (Ekran) sekmesine gidin. Sanal makinenizin grafikleri daha iyi işleyebilmesi için 3D Acceleration seçeneğini etkinleştirin. Ayrıca, Video Memory (Video Belleği) boyutunu en yüksek değere ayarlayın.

3D Hızlandırmayı Etkinleştirme ve Video Belleğini Arttırma

Adım 14

Bu sistemi NVMe sanal diskine kuracağınız için SATA Controller kısmındaki VDI disk dosyasını siliniz.

Windows 10.vdi Sanal Diski Silme

Adım 15

Win10 yükledikten sonra sıkça yaşanan performans sorunu disk denetleyici ayarlarının yanlış yapılmasıdır. İlk olarak, Storage (Depolama) ayarlarına gidin. Sonra, Controller: SATA denetleyicisini seçin ve Host I/O Cache seçeneğini etkinleştirin.

Ayrıca, VirtualBox’ta sanal makine performansının önemli bileşenlerinden biri Host I/O Cache’tir. Oracle, bu dökümanında bu özelliği açıkça belirtmektedir.

Sata Kontrolör İçin Host I/O Önbelleğini Etkinleştirme

Adım 16

VirtualBox’ta NVMe disk eklemek için, alttaki görüntüdeki ekle simgesine tıklayın. Sonraki aşamada, listelenen kontrolörlerden NVMe (PCIe) seçeneğini seçin.

NVMe (PCIe) Portu Ekleme

Adım 17

NVMe Controller ekledikten sonra, Windows 10.vdi sanal diskini ekleyin. Ayrıca, disk dosyası için Host I/O Cache seçeneğini etkinleştirin.

NVMe Disk Ekleme ve Host I/O Cache Etkinleştirme

Adım 18

Windows 10.vdi disk dosyasının yazma ve okuma hızlarını geliştirmek için Solide-State Drive işaretleyiniz.

Sanal Disk Dosyasını SSD Olarak Yapılandırma

Adım 19

VM’nizde USB aygıtlarının kullanımını etkinleştirin. Ardından, denetleyici olarak 3.0 seçerek ayarları kapatın.

USB Denetleyicisini 3.0 Olarak Ayarlama

Adım 20

Tüm ayarları tamamladıktan sonra, sanal makineyi başlatın. Eğer sistemi kurmaya çalışırsanız, NVMe sanal diski görünmeyebilir. Bunun nedeni, NVMe diskinin tanınmamasıdır.

Bu durumda, Oracle VirtualBox’ı kapatın. Ardından, CMD veya Powershell’i yönetici olarak açın. Alttaki kodları çalıştırarak NVMe disk hatasını giderebilirsiniz.

.\VBoxManage setextradata 'Windows 10' "VBoxInternal/Devices/nvme/0/Config/MsiXSupported" 0
.\VBoxManage setextradata 'Windows 10' "VBoxInternal/Devices/nvme/0/Config/CtrlMemBufSize" 0

VirtualBox'da NVMe Disk Hatasını Giderme

Adım 21

VirtualBox NVMe disk hatasını giderdikten sonra sanal bilgisayarınızı kurulum için çalıştırınız.

Windows 10 Guest Makineyi Çalıştırma

VirtualBox ile Windows 10 Kurulumu

Bu adıma kadar Microsoft Windows 10 için yeni ve doğru bir sanal PC oluşturdunuz. VM’nizi çalıştırıp başlangıç diskinden öyükleme yaptıktan sonra artık guest sanal sistem kurulumunu yapabilirsiniz.

Adım 1

Windows 10 kurulum ekranında, önce sistem dilinizi seçin. Bu aşamada, zaman ve tarih formatını yapılandırın. Ardından, klavye düzeninizi belirleyerek Next (İleri) basın.

Windows 10 Kurulum Ekranı

Adım 2

Gerekli sistem ayarlarınızı konfigüre ettikten sonra Install Now (Şimdi Kur) butonuna basın.

Windows 10'u Şimdi Yükle

Adım 3

Eğer Windows 10 lisans anahtarınız varsa, bu pencerede girin. Eğer lisans anahtarınız yoksa, “I don’t have a product key” seçeneğine tıklayarak devam edin.

Ürün Anahtarım Yok Seçeneğini Seçme

Adım 4

İlk olarak, yüklemek istediğiniz Windows 10 sürümünü seçin. Ardından, “Next” butonuna tıklayarak bu işlemle devam edebilirsiniz.

Windows 10 Sürümünü Seçme

Adım 5

Windows 10 Pro lisans anlaşmasını okuyup kabul ediniz ve tekrar Next’e tıklayınız.

Lisans Anlaşmasını Kabul Etme

Adım 6

Windows 10’u yeni bir işletim sistemi olarak yüklemek için Install Windows Only tıklayınız.

Sadece Windows'u Kurma

Adım 7

Disk yapılandırma penceresinde ayrılmamış alanı seçin. Sonra, “New” (Yeni) tıklayın. Otomatik olarak ayarlanan disk alanını onaylamak için “Apply” (Uygula) seçin.

Windows, sistemin düzgün çalışması için ek alanlar oluşturabilir. Bu bildirimi göreceksiniz. İşte bu ekranda, OK’a tıklayın ve devam edin.

Sanal Disk Üzerinde Yeni Bir Bölüm Oluşturma

Adım 8

Bölümlendirdiğiniz disk alanı üzerine sistem kurulumu yapmak için Partition (Bölüm) seçiniz ve Next ile devam ediniz.

Drive 0 Partition 3

Adım 9

Sihirbaz, Windows 10 işletim sistemi için gerekli kurulum dosyaları hazırlıyorken bekleyiniz.

Kurulum İçin Dosyalar Genişletiliyor

Adım 10

Kurulum sihirbazı, belirlenen süre sonunda sisteminizi yeniden başlatacaktır. Ancak, bu süreyi beklemek istemiyorsanız, “Restart Now” (Şimdi Yeniden Başlat) basın. Bu şekilde, hemen yeniden başlatabilirsiniz.

Sanal PC'yi Kurulum Aşamasında Yeniden Başlatma

Adım 11

Sistem dosyaları kopyalandıktan sonra servisler başlatılıyorken bekleyiniz.

Windows Servislerinin Başlaması

Adım 12

Aygıtlar hazırlanıyorken bekleyiniz.

Sistem İçin Aygıtların Hazırlanması

Adım 13

Windows 10’daki bölge ayarını yaşadığınız konuma göre yapılandırın. Ardından, “Yes” seçerek ayarları doğrulamış olursunuz.

Bölge Seçimi

Adım 14

Kurulum ekranında klavye düzeninizi değiştirmek istiyorsanız, bu adımı takip edin. İlk olarak, “Keyboard Layout” ekranına gidin. Ardından, gerekli ayarları burada değiştirebilirsiniz. Bu şekilde, klavye dizaynını güncelleyebilirsiniz.

Klavye Düzeni Seçimi

Adım 15

İkinci bir klavye düzeni eklemek istiyorsanız, Add Layout (Düzen Ekle) basın. Bununla beraber, ek olarak düzen eklemek istemiyorsanız, Skip (Atla) butonuna tıklayabilirsiniz. Sonuçta, bu adımla devam edebilirsiniz.

İkinci Bir Klavye Düzeni Eklemeyi Atlama

Adım 16

Bu pencerede, sanal sisteminizi nasıl kullanacağınızı seçebilirsiniz. Eğer VM’niz bir kuruluşta kullanılacaksa, “Set up for an organization (Bir organizasyon için ayarla)” seçeneğini seçin. Böylece, Active Directory (Aktif Dizin) ortamına üye yapabilirsiniz.

Dahası, sanal sisteminizi bir Microsoft hesabı olmadan yerel bir hesap ile de kullanabilirsiniz. Ancak “Set up for personal use (Kişisel kullanım için ayarla)” seçeneğini seçmelisiniz.

Kişisel Kullanım İçin Ayarla

Adım 17

Eğer Microsoft hesabı ile senkronize bir sanal sistem kullanacaksanız, kişisel hesabınız ile oturum açabilirsiniz. Eğer Microsoft hesabınız yoksa, Create Account (Hesap Oluştur) seçeneği ile yeni bir hesap oluşturabilirsiniz.

Artı, Microsoft hesabı olmadan veya daha sonra hesap eklemek isteyebilirsiniz. Şimdi bu ekranda Offline Account (Çevrimdışı Hesap) seçeneğiyle ilerleyin.

Çevrimdışı Hesap Oluşturma

Adım 18

Windows, bulut tabanlı çözümleri kullanmanızı önerir. Ayrıca, Microsoft hesabı ile tüm cihazlarınızdan uygulamalara kolay erişim sağlar.

Eğer bu hizmetleri kullanmak istemiyorsanız, Limited Experience (Limitli Deneyim) tıklayınız.

Kısıtlı Özellikleri Seçme

Adım 19

Windows 10 sanal PC’nize uygun yeni bir kullanıcı hesabı adı yazarak Next’leyin.

Kullanıcı Adı Yazma

Adım 20

Sanal sisteminizde parola korumalı bir oturum açmak için güçlü bir parola oluşturun. Ayrıca, hatırlanabilir bir parola kullanmaya özen gösterin.

Hatırlanabilir Bir Parola Yazma

Adım 21

Windows 10 gizlilik ayarlarınızı kişisel tercihlerinize göre yapılandırabilirsiniz. Bu nedenle, ilgili seçenekleri etkinleştirip devre dışı bırakınız. Ayrıca, ayarları ihtiyaçlarınıza göre düzenleyin.

Gizlilik Ayarlarını Yapılandırma

Adım 22

Kişisel sanal PC’nizi deneyiminize göre yapılandırabilirsiniz. Böylece, ilgili kategoriyi seçebilirsiniz. Ayrıca, isterseniz Skip (Atla) butonuna tıklayabilirsiniz.

Deneyim Kategorisini Düzenleme

Adım 23

Cortana’yı kullanmak istiyorsanız, Accept (Kabul Ediyorum) tıklayın. Fakat, kullanmak istemiyorsanız, Not Now (Şimdi Değil) ile devam edin.

Cortana Kullanımını Atlama

Adım 24

Masaüstünüz ve gerekli sistem ayarları yapılandırılıyorken bekleyiniz ve VM’nizi kapatmayınız.

Bilgisayarınızı Kapatmayın

Adım 25

Windows 10 masaüstü görünümü ve sistem özellikleri aşağıdaki gibidir.

Windows 10'un Masaüstü Görünümü ve Sistem Özellikleri

Windows 10’da Guest Additions (Misafir Eklentileri) Kurulumu

Sanal bilgisayarınıza Windows 10 guest sistemini kurduktan sonra, birkaç adım atmanız gerekir. Öncelikle, eksik olan sürücüleri yükleyin. Ardından, görüntü bağdaştırıcısını kurun. Ek olarak, sanal PC’nin tüm yeteneklerini kullanmak için Guest Additions (Misafir Eklentileri) yazılımını yükleyin.

Adım 1

Öncelikle, Windows 10 başlat menüsünde sağ tuşa tıklayın. Ardından, açılan seçeneklerden Device Manager (Aygıt Yöneticisi) seçeneğine tıklayın. Burada, kurulu olmayan bir sürücü ve sanal GPU’nun eksik olduğunu görebilirsiniz.

Bununla birlikte, Windows 10’da Guest Additions’ı kurmak için Oracle menüsüne gidin. Devices (Aygıtlar) tıklayın. Son olarak, Insert Guest Additions CD Image seçeneğini seçin.

Guest Additions (Misafir Eklentileri) İmajını VM'ye Ekleme

Adım 2

VirtualBox Additions kurulum sihirbazı otomatik olarak açılmazsa, öncelikle Bilgisayarım’ı açın. Ardından, setup dosyasının içeriğini görüntüleyin. Daha sonra, VBoxWindowsAdditions-amd64 dosyasına çift tıklayın. Böylece kurulumu başlatabilirsiniz.

Guest Additions (Misafir Eklentileri) Kurulumu

Adım 3

Misafir eklentileri sihirbazı açıldığında Next’e tıklayarak devam ediniz.

Misafir Eklentileri Sihirbazı

Adım 4

Kurulum lokasyonunu varsayılan konumda bırakmanız gerekir. Çünkü herhangi bir hata alırsanız VM’nizi tam ekran çözünürlüğünde kullanamazsınız.

Kurulum Lokasyonunu Seçme

Adım 5

Bileşenleri seçme penceresinde, başlat menüsü öğelerinin eklenmesini istemiyorsanız, seçeneğin işaretini kaldırın.

Eğer Windows Security (Windows Güvenliği), Oracle yazılımın sürücülerini kurmak istiyorsa, Oracle Corporation yazılımına güvenin. Bu seçeneğin etkin olduğundan emin olun ve Install (Kur) tıklayın.

Bileşenleri Seçme

Adım 6

Misafir eklentilerini Windows 10 sanal makineye kurduktan sonra guest sisteminizi yeniden başlatınız.

Sanal Sistemi Yeniden Başlatma

Adım 7

VM’nizi yeniden başlattıktan sonra, Aygıt Yöneticisi’ni tekrar kontrol edin. Tüm sürücülerin kurulu olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca, VirtualBox Graphics Adapter (WDDM) aygıtının düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

Eğer Windows 10 sanal sisteminizi tam ekran kullanmak isteyebilirsiniz. Bu durumda, araç menüsünden View (Görünüm) / Full Screen (Tam Ekran) tıklayın.

Sanal Bilgisayarı Tam Ekrana Uyarlamayı Test Etme

Adım 8

Windows VM’nize bir dosya sürükleyip bıraktığınızda, dosyanın kopyalandığını kontrol edin. Ayrıca, bu işlemin başarılı olup olmadığını gözlemleyin.

Host ile Sanal Makine Arasında Dosya Transferi

İnternet Bağlantısını Test Etme

Kontrol etmeniz gereken diğer işlemlerden biri de VM üzerinde İnternet bağlantısıdır. VirtualBox, varsayılan olarak kurulan sanal makineleri NAT ağ türünde yapılandırmaktadır. Artı, bunu VM oluşturma sırasında Network ayarlarından yapabilirsiniz.

Adım 1

Windows 10 misafir makinenizde CMD komut istemini açın. Ardından, ping 8.8.8.8 komutunu kullanarak Google sunucularına ping atın. Bu şekilde ağ bağlantısını kontrol edebilirsiniz.

CMD ile Google Sunucularına Ping Atarak İnternet Bağlantı Testi Yapma

Adım 2

Google sunucularına ping atma başarılı ise, web tarayıcı üzerinden Google anasayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Web Tarayıcı ile Google Anasayfasını Ziyaret Etme

Shared Folder (Paylaşılan Klasör) Yapılandırma

Shared Folder (Paylaşılan Klasör), VM ile host PC arasında veri transferini kolaylaştırır. Bununla birlikte, daha kolay veri aktarımı sağlar.

Adım 1

VirtualBox’ta Shared Folder’ı etkinleştirmek için, program menüsünden Devices / Shared Folders / Shared Folders Settings seçeneklerine tıklayın.

Shared Folder Ayarları

Adım 2

Sanal makine ayarları penceresinde, Shared Folders otomatik olarak açılır. Ardından, Add (Ekle) butonuna tıklayın. Sonra, host’unuzda bir klasör oluşturun. Folder Path (Klasör Yolu) kısmında bu konumu ekleyin.

Ayrıca, Auto-Mount (Otomatik Oluştur) ve Make Permanent (Kalıcı Yap) seçeneklerini etkinleştirin. Böylece, ortak klasörü bir ağ sürücüsü olarak yapılandırabilirsiniz.

Host Üzerinde Paylaşılan Klasörü Seçme

Adım 3

OK butonuna tıklayınız ve Shared Folder ayarlarını kaydediniz.

Klasör Konumunu Seçme

Adım 4

Bilgisayarım üzerinden ortak klasörü kontrol ettiğinizde bir ağ sürücüsü olarak eklendiğini görebilirsiniz.

Bilgisayarım Üzerinden Ortak Klasörü Kontrol Etme

Adım 5

Network’ü görüntülediğinizde başlangıçta ağ ve paylaşım ayarlarının kapalı olduğunu görebilirsiniz. Windows 10’da ağ ve paylaşım ayarlarını bu pencerede etkinleştirdikten sonra VBOXSVR cihazı görünür olacaktır.

Ağ Üzerinden Ortak Klasörü Kontrol Etme

VM’ye USB Flash Bellek Takma ve Kullanma

Fiziksel bilgisayarınıza taktığınız bir USB Flash Belleği, VirtualBox üzerinde sanal makineye tanıtmak oldukça kolaydır. USB belleğinizi host ile VM arasındaki bağlantısını hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.

Adım 1

Host bilgisayarınızın USB portlarından birine flash belleğinizi takınız ve örnek olarak Backup adlı bir klasör oluşturunuz.

Sanal Makinede USB Bellek Kullanma

Adım 2

Flash belleğinizi host bilgisayarınıza takın. Ardından, VirtualBox araç menüsüne gidin. Buradan sırasıyla Devices (Aygıtlar), USB ve ardından USB’nizin Adı yazan aygıtı seçin. Bu adımları izleyerek flash belleğinizi bağlayabilirsiniz.

USB Diski VM'ye Takma

Adım 3

USB aygıtınızı VirtualBox’ta seçin. Sonrasında, guest sisteminizde Bilgisayarım’ı açın. Taşınabilir depolama aygıtınızı burada görebilirsiniz. Bu şekilde, aygıtınızın başarıyla bağlandığını doğrulayabilirsiniz.

Bilgisayarım Üzerinden Flash Belleği Görüntüleme

Video

Eski Sürümlerin Kurulumu

VirtualBox VersiyonYouTube VideoSlayt
5İzleGörüntüle
6İzleGörüntüle
7 (YENİ)İzle

Sık Sorulan Sorular (SSS / FAQ)

  1. Windows 10’u VirtualBox ile neden yüklemek isteyeyim?
Windows 10 sistemini VirtualBox’ta yüklemenin birkaç nedeni olabilir. Öncelikle, yazılımlarını farklı işletim sistemlerinde test etmek isteyen geliştiriciler olabilir. Ayrıca, sadece Windows’a özel uygulamaları çalıştırmak isteyen kullanıcılar için de uygundur.
  1. Windows 10 ISO dosyasını nereden alabilirim?
Windows 10 ISO dosyasını resmi Microsoft web sitesinden indirebilirsiniz. İhtiyacınıza uygun sürümü ve dili seçtiğinizden emin olun. Böylece doğru dosyayı elde edersiniz.
  1. Windows 10’u çalıştırmak için sistem gereksinimleri nelerdir?
VirtualBox’ın kendi sistem gereksinimleri düşüktür. Ancak, Windows 10 için gereksinimler, yüklemek istediğiniz sürüme bağlıdır. Microsoft, 1 GHz işlemci, 32 bit için 1 GB RAM veya 64 bit için 2 GB RAM önerir. Ayrıca, 16 GB boş sabit disk alanı ve DirectX 9 grafik aygıtı gereklidir.
  1. Windows 10 çalıştırmak için önerilen ayarlar nelerdir?
Sorunsuz performans için, Windows 10 sanal makinesine en az 2 GB RAM ayırmanız gerekir. Ek olarak, daha iyi grafik desteği için 3D hızlandırmayı etkinleştirin.

İlgili Yazılar

Sonuç olarak, Oracle VM VirtualBox 7.0 veya daha da yeni sürümü kullansanız da Windows 10 kurabilirsiniz. Sanal makinede böyle bir sistem çalıştırarak farklı işletim sistemlerini sorunsuz bir şekilde test edebilirsiniz.

Sizlere hazırladığım kapsamlı adımları takip ederseniz Windows 10 OS’u sanal olarak kullanabileceksiniz. Böylece VM’nizinden tam performans alacak ve verimliliğinizi en üst düzeye çıkaracaksınız.

Kısacası, ister geliştirme amaçlı, ister yazılım testi veya sadece yeni platformları keşfetmek isteyin VirtualBox tam size göredir! Oracle sanallaştırmanın esnekliği ve gücü sayesinde çok yönlü bilgi işlem deneyimi elde edersiniz.

15 Comments

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir