PDF (Portable Document Format) Nedir? | Tarihi ve Özellikleri

PDF (Portable Document Format / Taşınabilir Belge Biçimi), bir Amerikan şirketi olan Adobe Systems tarafından oluşturulan bir dijital belge deposudur. Ayrıca, yaygın bir popülerlik kazanmıştır.

PDF Nedir?

PDF Dosyası Nedir ve Ne İşe Yarar?

Farklı işletim sistemleri belgeleri düzenleyebilir ve görüntüleyebilir. PDF formatı birçok platformda çalışır ve bu da sorunsuz uyumluluk sağlar. Bir kopyayı düzenlerken metin, video, ses ve yer imleri gibi multimedya öğeleri ekleyebilirsiniz. Ek olarak, yazılım köprü metni bağlantılarını ve görüntüleri destekler.

PDF, internette belge alışverişi için modaya uygun bir dijital formattır. Birçok şirket, hükümet ve eğitim kurumu bunu diğer biçimlere tercih ediyor.

Özgür yazılım aynı zamanda bu formatta belgelerin oluşturulmasına, görüntülenmesine veya değiştirilmesine olanak tanır. Bu yazılımlardan bazıları, oluşturulan içeriği korumak için şifreleme ve dijital imzalama gibi özelliklere sahiptir.

Microsoft Office veya OpenOffice gibi yazılımları kullanarak bir bu dosya türünü oluşturabilirsiniz. Ayrıca, işletim sistemleri belgelerin sanal yazıcılar aracılığıyla dönüştürülmesine izin verir.

Bu dosyalar, uzun vadeli belge koruması için bir standardı destekler. Bunları herhangi bir yazıcı türüyle yazdırabilirsiniz.

Hataları veya uyumsuzlukları önlemek için PDF, özgeçmişler için en iyi biçimdir. Adobe’nin görüntüleyicisi ücretsiz olduğu için insanlar bunu tercih ediyor.

PDF’nin Tarihi

1991’den beri, geliştiriciler bu dosyaları ve düzenleme/görüntüleme yazılımı oluşturdu. Sonraki yıllarda, ticari olarak piyasaya sürülen yazılımlar, belge düzenlemeye izin verdi. Başlangıçta, bu yazılım ücretsizdi, ancak tüm özellikler mevcut değildi.

Bu belgelerin ilk sürümlerinde harici bağlantı ekleme özelliği yoktu. Bu nedenle, bu formatın İnternette kullanımı önemli ölçüde azalmaya başladı.

O zamanlar internete çevirmeli modem üzerinden erişiyorlardı. PDF belgeleri düz metin belge türlerinden daha büyük olduğundan, PDF formatı geniş bant bağlantılarda daha popüler hale geldi. Reklamcılık gibi birkaç farklı alanda popüler oldu.

Üstelik bu dökümanları herhangi bir baskı sorunu yaşamadan ekranda görüntüleyebilirsiniz.

Bu dosyaları düzenlemek ve görüntülemek için birçok yazılım programı mevcuttur. Ticari seçenekler arasında Adobe Acrobat Reader bulunurken, OpenOffice ücretsiz bir alternatif sunar.

PDF Avantajları

PDF’ler, postalama olmadan elektronik imzaya izin verme avantajını sunar. Ayrıca, bunları İnternet üzerinden güvenli bir şekilde iletebilirsiniz.

Uzak bir kurumla anlaşırken belgeleri çevrimiçi olarak imzalamak ve göndermek daha uygundur. Fiziksel mevcudiyet veya postalama ihtiyacını ortadan kaldırır. Dijital platformları kullanarak bireyler zamandan ve emekten tasarruf eder. İnternette bir PDF uzantısı kullanarak posta veya yazışma yoluyla göndermekten kurtulabilirsiniz.

Böylece belgeleri Photoshop gibi uygulamalarla düzenleyerek taşınabilir bir format oluşturabilirsiniz. Daha iyi kontrol için bir grafik tablet kullanarak bunu yapabilirsiniz.

Portable Document Format Kullanma

Biçim, belge bütünlüğünü koruyarak çeşitli platformlarda uyumluluk sağlar. İşletim sisteminden bağımsız olarak belgeleri göndermek ve yazdırmak kolaydır. Kopyaları herkesle kolayca paylaşabilirsiniz.

Oluşturulan belgelere bağlı olarak PDF içeriğine açıklamalar veya notlar ekleyebilirsiniz. Dahası, kullanıcıların doldurabileceği elektronik formlar oluşturabilir ve kaydedebilirsiniz.

Ayrıca ofislerde kağıt kullanımından kaçınarak veri alışverişini kolaylaştırır. Etkileşimli belgeler oluşturmak için diğer formatlardan daha profesyoneldir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir