Ping Nedir, Ne İşe Yarar? | Ping Nasıl Atılır?

Ping (Packet InterNet Groper – Paket İnternet Groperi) bir ağ veri paketinin hedefe başarılı bir şekilde iletildiğini doğrulamak için kullanılan yardımcı bir programdır. Ayrıca ağ üzerindeki bir bilgisayarın veya ağa bağlı herhangi bir cihazın ağ bağlantısını kontrol etmek için kullabilirsiniz.

Ping Tanımı ve Nasıl Atılır

Ping Nedir Ne İşe Yarar?

Ping, “Packet InterNet Groper” kelimelerinin kısaltmasıdır. Kısaca, ağ sorunlarını test etmek için kullanırız. Ağa bağlı bir cihazın bağlantısını sınamak için ping atabilirsiniz. Örneğin, LAN veya WAN üzerindeki bir bilgisayara ping atarak ağ bağlantısını kontrol edebilirsiniz.

Mike Muss, 1983 yılında Ping protokolünü geliştirdi. Bu protokol, hedefe 32 baytlık paketler gönderir ve bağlantıyı kontrol eder. Yakındaki bir sunucuyu pinglerseniz, tepki süresi düşük olur. Bununla birlikte, uzak bir sunucuyu pinglediğinizde tepki süresi daha yüksek olacaktır.

Ping protokolü, Internet Control Message Protocol (ICMP) kullanır. Hedefe Echo Request paketi gönderir ve Echo Reply paketini bekler. Eğer istemci Echo Reply alırsa, bağlantı başarılıdır. Sonuç olarak, ping işlemi ağ bağlantısını doğrular.

ICMP Nedir?

ICMP (Internet Control Message Protocol – Internet Denetim İletisi Protokolü), hata bildirimi ve IP kontrolü için bir alt protokoldür. Bu nedenle, bir hizmetin mevcut olmadığını veya bir yönlendiricinin bulunamadığını belirten hata mesajları gönderir.

ICMP, TCP ve UDP‘den farklıdır, çünkü genellikle ağ kullanıcıları doğrudan kullanmaz. Bununla birlikte, Ping ve Traceroute araçları, ICMP’yi kullanarak bir ana bilgisayarın kullanılabilirliğini test eder. Ayrıca, paketlerin o ana makineye ulaşma süresini ve geçtiği ana bilgisayar sayısını da belirler. Sonuç olarak, ICMP, ağ hatalarını belirlemek için kritik bir rol oynar.

Nasıl Çalışır?

ICMP, IP protokol paketinin bir parçasıdır ve RFC 792’de tanımladılar. ICMP iletileri, IP datagramlarındaki hatalara yanıt olarak çalışır. Ayrıca, tanılama ve yönlendirme amacıyla da kullanırız.

IPv4 için ICMP sürümü ICMPv4’tür. Ancak, IPv6 için eşdeğer olan ICMPv6 protokolü vardır. ICMP iletileri, ağ katmanı düzeyinde işler. Bu yüzden IP, uygun iletiyi yeni bir IP üstbilgisiyle kapsüller ve datagramı iletir.

Örneğin, bir IP datagramı ileten her yönlendirici, TTL alanını bir birim azaltır. TTL 0’a ulaşırsa, bir ICMP “Time to Live Exceeded” mesajı gönderir. Fakat, ICMP iletileri, tek bir IP veri biriminde kapsüllenir ve iletim garantisi yoktur.

ICMP iletileri, IP datagramlarında yer alır ve normal IP işlemlerinin özel bir durumu olarak işler. ICMP, bir paketin ömrü dolduğunda hedefe ulaşıp ulaşamayacağını kontrol eder. Ayrıca, ağ hatalarını algılar ve ilgili sorunları önler veya düzeltir.

Çoğu ağ yardımcı programı ICMP’ye dayanır. Traceroute komutu, özel TTL IP alanlarına sahip UDP datagramları kullanır. Ping aracı ise “Echo request” ve “Echo reply” mesajlarını kullanır. Sonuç olarak, ICMP ağların sorunsuz çalışması için ciddi bir iş yapar.

Protokol Biçimi

İzin verilen kontrol mesajlarının listesi:

KodMesaj Türü
0Echo Reply
1Reserved
2Reserved
3Destination Unreachable
4Source Quench
5Redirect Message
6Alternate Host Address
7Reserved
8Echo Request
9Router Announcement
10Router Request
11Time Out
12Parameter Problem
13Timestamp
14Timestamp Response
15Request for Information
16Information Response
17Request for Address Mask
18Address Mask Response
19Reserved for security
20-29Reserved for robustness experiments
30Traceroute
31Datagram Conversion Error
32Mobile Host Redirection
33IPv6
34IPv6
35Mobile Registration Request
36Mobile Registration Response
37Domain Name Request
38Domain Name Response
39SKIP Discovery Algorithm Protocol
40Photuris, Security Bugs
41-255Reserved

ICMP parametlerinin tam listesi için IANA’nın yayınladığı listeye göz atabilirsiniz.

Ping Nasıl Kullanılır?

Windows XP, 7, 8, 8.1, 10 ve Windows 11 üzerinde CMD komut istemini kullanarak Ping’i kullanabilirsiniz. Bu basit ağ aracını kullanabilmeniz için alttaki adımları sırasıyla takip ediniz.

Adımlar:

Adım 1

Öncelikle, host sisteminizde Windows tuşuna basılı tutarak R’ye basarak Run (Çalıştır) aracını açınız.

Windows Çalıştır

Adım 2

Çalıştır penceresinde Open (Aç) yazan kısmı göreceksiniz. Burada, metin kutusuna “cmd” yazın ve ardından OK (Tamam) tıklayın.

Komut İstemini Çalıştırma

Adım 3

CMD (Command Prompt) aracını başlattığınızda sisteminizde alttaki gibi bir ekranla karşılaşacaksınız.

CMD Konsolu

Adım 4

ADSL modeminizin IP adresini pinglemek için, CMD üzerinde ping 192.168.1.1 yazınız ve Enter‘a basınız. Ancak, buradaki varsayılan ağ geçidi IP adresiniz farklı olabilir.

Test aşağıdaki görüntüdeki gibi başarılı ise, ağınız üzerinde ADSL modeminize bağlantınız var demektir.

( 0% loss ) çıktısı paketlerin sorunsuz bir şekilde iletildiğini bildirir. Bytes=32 yazan kısım ise, Ping’in varsayılan olarak 32 Byte paket gönderdiğini gösterir.

192.168.1.1 Adresine Ping Atma

Adım 5

Destination Host Unreachable (Hedef Makine Ulaşılamaz) Nedir?

Ağ üzerinde Down olmuş bir istemciyi pinglediğinizde Destination Host Unreachable (Hedef Makine Ulaşılamaz) mesajı alacaksınız. Ulaşılamaz mesajının başlıca sebepleri şunlardır:

  1. Hedef makine Down olduğunda Hedef Makine Ulaşılamaz hatası alırsınız.
  2. Hedef makinenin TCP/IP yapılandırmasında bir hata olduğunda bu hatayı alırsınız.
  3. Hedef ağı bulduğunda fakat hedef istemciyi bulamadığında bu hatayı alırsınız.

Hedef Makine Ulaşılamaz Hatası

Adım 6

Request Timed Out (İstek Zaman Aşımına Uğradı) Nedir?

Aynı ağ üzerinde olmayan bir istemciye Ping attığınızda Request Time Out (İstek Zaman Aşımına Uğradı) hatası alacaksınız.

Örneğin, 192.168.1.0/24 ağındaki tüm istemcilere başarılı bir şekilde pingliyorsunuz. Fakat 192.168.2.0/24 ağındaki bir istemciye pingleyemiyor ve bu hatayı alıyorsunuz diyelim. Bu noktada bu durumu hedefe kesinlikle erişemediğiniz anlamına gelir.

Request Time Out hatasının başlıca nedenleri şunlardır:

  1. Hedef Down olduğunda İstek Zaman Aşımına Uğradı hatası alırsınız.
  2. Hedef istemci belli fakat yinede pingleyemiyorsanız, kablosuz yönlendirici üzerinde Routing (Yönlendirme) protokolü hatasından dolayı da bu hatayı alırsınız.
  3. Hedef üzerinde kurulu bir Firewall (Güvenlik Duvarı) varsa, ICMP paketlerini engellediği için de bu mesajı alırsınız.

İstek Zaman Aşımına Uğradı

Adım 7

Web Sitesine Ping Nasıl Atılır?

Bir web sitesini pinglemek çok kolaydır. Web sitesinin bağlantısını sınamanın amacı, onun online olup olmadığını kontrol etmektir. Aynı şekilde, CMD komut istemini açınız ve pinglemek istediğiniz bir web sitesini belirledikten sonra, aşağıdaki komutu yazınız ve Enter‘a basınız.

Aşağıdaki görüntüyü incelediğinizde websitesine başarılı bir şekilde erişilebiliyor olduğunu görebilirsiniz.

Web Sitesine Pingleme

Linux Üzerinde Ping Nasıl Atılır?

Linux tabanlı Ubuntu, Fedora, Linux Mint, Debian, Kali Linux gibi işletim sistemleri üzerinde de pingleme oldukça kolaydır. Ve Windows sistemlerinde yaptığınız işlem ile aynıdır.

Linux/Ubuntu’da Ping atmak için Ctrl + Alt + T tuşlarına birlikte basarak Terminal’i açınız. Terminal’de aşağıdaki komutunu uygulayınız.

Aşağıdaki görüntüde gördüğünüz gibi, Ubuntu üzerinde bağlantı testi sürekli olacaktır.

Linux Üzerinde Ping Atma

Aynı zamanda Linux üzerinde bir web sitesini pinglemek o websitesinin adını yazmanız yeterlidir.

Ubuntu'da Pingleme

Bir başka örnek ise paket sayısını belirlemektir. Komuta [ -c  sayı ] komutunu ekleyerek hedefe gönderilecek paket sayısını belirleyebilirsiniz.

Paket Sayısını Ayarlama

macOS Üzerinde Ping Nasıl Atılır?

MacBook veya iMac üzerinde çalışan tüm macOS sistemlerde Ping atmak için iki farklı yöntem vardır. İlk yöntem macOS üzerinde Terminal kullanmaktır. İkinci yöntem ise, macOS’un Network Utility aracını kullanmaktır.

macOS üzerinde Terminal üzerinden pinglemek için öncelikle Terminal’i açınız. Terminal’i açmak için Windows Tuşu + Space (Boşluk) Tuşu’na birlikte basınız. Arama kutusuna terminal yazarak programı bulunuz ve çalıştırınız.

macOS'ta Terminal'i Çalıştırma

Terminal’i açtıktan sonra, ping 192.168.1.1 komutunu kullanarak IP adresini sürekli pingleyebilirsiniz.

macOS'ta Ping Atma

Sadece belirlediğiniz sayıda bir IP adresine veya web sitesini pinglemek [ -c + sayı ] komutunu ekleyebilirsiniz.

Ping -c 192.168.1.1

macOS üzerinde Network Utility programını kullanarakta bir IP adresine veya web sitesinin bağlantısını sınayabilirsiniz. Arama kutusuna network utility yazınız ve programı bulunuz ve açınız.

macOS Network Utility

Ping sekmesine tıklayınız ve aşağıdaki görüntüdeki gibi gerekli alanları doldurduktan sonra Network Utility ile Ping komutunu kullanabilirsiniz.

macOS Network Utility Kullanımı

Ping Kullanımı Video Eğitimi

Windows Video 1

Linux Video 2

macOS Video 3

Sonuç

Sonuç olarak, Ping ve ICMP, ağ bağlantısını sürdürmede hayati değerlere sahiptir. Ayrıca, ağ sorunlarını teşhis etmek için de bunları genellikle kullanıyoruz. Örneğin, ağ yöneticileri, Ping ile cihazların erişilebilirliğini doğrulayabilir. Bununla birlikte, ilgili konumda bağlantı sorunlarını da giderebilirler.

Kısacası, ICMP mesajlarını ve kodlarını anlamanız, ağ hatalarını yorumlamak için önemlidir. Ek olarak, sorunsuz ağ operasyonları sağlamak için de bunları bilmeli ve kullanmalısınız. Ping’in nasıl kullanılacağını ve sonuçların nasıl analiz edileceğini bilmek, ağ profesyonellerine avantaj sağlar. Sonuç olarak, ağ altyapısını etkili bir şekilde yönetebilir ve optimize edebilirsiniz.

7 Comments

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir