SATA (Serial Advanced Technology Attachment/Seri Gelişmiş Teknoloji Eki) anakart ile sabit sürücüler gibi çeşitli depolama aygıtları veya CD veya DVD oynatıcılar ve yazıcılar gibi optik aygıtlar arasında bir veri aktarım arabirimidir.
SATA (Serial ATA) Nedir?
Bu arayüz, geleneksel IDE arayüzünün yerini alır veya teknik olarak Arayüz Paralel ATA veya P-ATA olarak bilinir.
SATA, üstün performans, daha yüksek hızlar, birden fazla sürücü olduğunda daha iyi kullanım, daha uzun veri iletimi, kablo ve sürücüleri anında bağlama olanağı sağlar. Bilgisayarı kapatmadan ve kısa devre meydana olmadan cihazlarınızı sisteminize ekleyebilirsiniz.
Tarihi
2000’den önce, yeni cihaz arayüzleri ile yenilik arayan bir bir çalışma grubunun araştırmaları sonucu, veri depolama cihazlarının anakartla birbirine bağlanmasına yol açtı. Böylelikle, veri depolama cihazlarının aktarım hızları ve erişim hızları arttırıldı.
Aynı yıl, Seri ATA Çalışma Grubu olarak adlandırılan ve bu projeye yatırım yapan olağanüstü bir destek veren bir grup kuruldu.
Seri ATA II çalışma grubu, kendilerini pazarda standart haline getirmek için gerekli temelleri attı. Fakat daha sonra, 2004 yılında Seri ATA Uluslararası Örgütü (SATA-IO) olarak değiştirdiler.
Kasım 2001’de Intel, Dell, Maxtor, APT Technologies ve Seagate gibi bir grup donanım üreticisi, yeni nesil arayüzlerin ihtiyaçlarını karşılamak için Seria ATA Çalışma Grubunu oluşturdu.
ATA-7 spesifikasyonundaki iyileştirmelerden sonra, PATA arayüzünün geleneksel modeli, 80’lerin ortasında iyi performans sağladıktan sonra tükenme belirtileri göstermeye başladı.
Aynı zamanda, fiber optik ve kablosuz bağlantı teknolojisi seri iletişim alanında büyük ilerlemeler sağlamıştır.
Bu ortamda geliştirmeler, ATA arayüzü için yeni bir seri mimari spesifikasyonu elde etmeye yönelikti.
Komut katmanı, önceki ATA mimarisinin bir üst kümesidir. Bu nedenle yeni cihazlar geleneksel ATA protokolleriyle uyumlu olduğundan mevcut uygulamalarla uyumludur.
Bununla birlikte, fiziksel katman farklıdır, bu da yeni SATA cihazlarının öncekilerle uyumlu olmaması açısından bir kırılma noktasını temsil eder.
Bununla birlikte, yeni mimari değişikliği haklı çıkarmak için yeterli iyileştirme sunuyor.
Fikir, herhangi bir türdeki ATA cihazlarının ortak bir komut kümesini paylaşması ve bu cihazların bağlantısını belirli adreslerin, alan adlarının ve cihazların bulunduğu bir yapıda organize etmesidir.
Bir ATA etki alanından esinlenilen interneti belirsiz bir şekilde anımsatan bir kuruluşta bir SATA ana bilgisayar denetleyicisi ve bir aygıt bulunur.
SATA Hızları
- İlk nesil SATA I saniyede 150 MB/sn aktarım değerleri oluşturdu.
- İkinci nesil SATA II, Seri ATA-300 olarak da bilinen 300 MB/s’ye değerine ulaştı.
- SATA III, 600 MB/s’ye kadar hızlara ulaşıyor.
3Gb/s hızını destekleyen birimler 1.5 Gb/s veriyoluyla uyumludur. Aşağıdaki tabloda SATA I 1,5 Gb/s ve SATA II 3 Gb/s’nin gerçek hız hesaplaması gösterilmektedir:
Frekans | Bit/Saat | Gerçek Hız | |
---|---|---|---|
SATA I | 1500 MHz | 1 | 150 MB/s |
SATA II | 3000 MHz | 1 | 300 MB/s |
SATA III | 6000 MHz | 1 | 600 MB/s |
Fizik Yapısı
Her SATA veya SAS bağlantı noktası, çarpanı, aygıtı veya bağdaştırıcısının benzersiz bir 64 bit bağlantı noktası numarası vardır. Kısaca;
- 4 bitlik NAA kodlu bir çeşit MAC veya barkod.
- 24 bit üretici kodu.
- 36 bit üretici tarafından kullanılabilen bir aygıt kodu.
Topoloji
SATA bir Point to Point (Noktadan Noktaya) mimaridir. Yani, bağlantı noktası ve aygıt arasındaki bağlantı doğrudandır, her aygıt doğrudan bir SATA denetleyicisine bağlanır.
Böylece, her cihaz, eski PATA’da arayüzlerin Master ve Slave olarak yapılandırılması gibi, aygıtlar Collision (Çakışma) tespitinin yükü olmadan tüm bant genişliğine sahiptir.
Host Controller (Ana Bilgisayar Denetleyici) ana karta gömülüdür veya soketlerinden birine kart olarak takılır, bu da veri yolunun paralel verileri ile SATA aygıtı arasında bir köprü görevi görür.
Birden fazla aygıtın bağlanabilmesi için birden fazla çıkışı olan denetleyiciler vardır.
Bağlantı noktası çarpanları, bağlı aygıtların sayısını artırmak amacıyla bir denetleyici bağlantı noktasındaki bağlantı sayısını artırmak üzere tasarlanmıştır.
Verileri serileştirme/paralelleştirme görevine ek olarak, kontrol cihazının çalışmasının önemli bir kısmı, makine çalışır durumdayken parçaları takma (hot-plugging) kapasitesidir. Görüldüğü gibi bu tip bir arayüzde oldukça önemli olan bir bağlantı ve bağlantı kesme protokolleri vardır.
Bağlantı protokolü, bağlantı hızı doğru şekilde çalışıp çalışmadığını tespit eden bağlı aygıt türünü belirleme yeteneğine sahiptir.
SATA bundan daha hızlı olmasına rağmen ve aygıtlar veri yolunun kendisi tarafından desteklenmese de, Seri ATA arabiriminin USB arabirimiyle belirli benzerlikleri vardır.
SATA Kablolar ve Konektörler
SATA arayüzünde kullanılan kablolama türü, önceki PATA’dan çok daha ince ve daha dinamiktir, bu da bu kabloların çok daha ince olması, kutunun içindeki hava akışını kolaylaştırmak ve ekipmanın ısınmasını azaltmak için kullanılır.
Bu tip bir portun bir diğer avantajı, selefinin ATA’sında yarım metreden daha kısa bir uzunluğa kıyasla kabloda 1 metreye kadar uzunluk sağlamasıdır.
Güç kablosu ile ilgili olarak, orijinal ATA disklerinden de farklıdır ve çalışma voltajları daha düşük tüketim ile daha düşüktür.
Buna ek olarak, SATA sürücüleri bağlantı noktası başına bir tane bağlandığından, geleneksel Master/Slave yapılandırması gerekli değildir. Yalnızca önyükleme sırasının ilk sıraya yapılandırılmasıyla SATA bağlantısının konumunu değiştirebilirsiniz.
Avantajları
Yüksek veri aktarım hızına ve daha yüksek bant genişliğine sahiptir, mimarisinin yanı sıra sonraki sürümlerde gelecekteki performans artışları için daha büyük bir kapasite öngörülür.
Veriler ayrıca daha sorunsuz ve güvenli bir şekilde ve daha hızlı aktarılır.
Kablolar daha kompakt, daha estetik ve daha uzundur. İnce konektör yapısı ile daha az yer kaplar, ve hotplug bağlantıya izin verir.
RAID ile mükemmel bir şekilde ölçeklenebilir ve önceki PATA arayüzleriyle çalışan tüm yazılım ve sürücülerle uyumluluk sağlar.
Önceki sistem üzerindeki büyük gelişmelerden bir diğeri, kullanılan kabloların tipi, öncekinden çok daha ince ve daha dinamiktir, bu da kabloların çok daha ince olması, kutu içindeki hava akışını kolaylaştırmak için donanımın ısınmasını azaltır.
Bu tip bir portun bir başka avantajı, 1 metreye kadar kablo uzunluğu sağlamasıdır.
Güç kablosu ile ilgili olarak, orijinal ATA disklerinden de farklıdır ve çalışma voltajları daha düşük tüketim ile daha düşüktür.
External SATA (eSATA – External Serial Advanced Technology Attachment)
eSATA, PATA/SATA’dan USB/Firewire protokollerine geçişte disklerin özelliklerini kaybetmek zorunda kalmadan, harici cihazlarda SATA hızlarına ulaşılabilen, SATA’nın 2004 yılında yürürlüğe konan harici bir sürümüdür.
Kablo uzunluğu 2 metreye düşürüldü ve bir voltaj değeri değişti. Bu standart RAID ile uyumludur ve çok sayıda anakart, bu arayüzle cihazları kullanabilmek için uyarlanmıştır.