Ağlar hakkında biraz bilginiz varsa Yayılan Ağaç Protokolü (STP) adı verilen bir şeyle karşılaşmış olabilirsiniz. Anahtarların konuşmasına ve bir temel köprü seçmesine izin vererek ağ döngülerini durduran bir protokoldür. Şimdi, STP’deki harika şeylerden biri Portfast. Bu, bir anahtar bağlantı noktasının engelleme durumundan iletme durumuna daha hızlı geçmesine yardımcı olur. Ağınızın daha iyi çalışmasını sağlayacak kullanışlı bir araçtır. Peki Portfast tam olarak nedir ve nasıl çalışır? Hadi kontrol edelim.
Bir bilgisayar veya sunucu Switch bağlantı noktasına bağlandığında ağa erişebilir ve diğer aygıtlar ile haberleşebilir. Bazı durumlarda, ağ üzerinde döngüler meydana gelir. Dolayısıyla bunları STP protokolü ile bu önleyebilmekteyiz.
Cisco Switch’lerde Portfast Özelliği Nedir ve Ne İşe Yarar?
Portfast, Cisco anahtarlarında bulabileceğiniz bir şeydir. İletişimde olağan dinleme ve öğrenme adımlarını atlar. Bunun yerine doğrudan yönlendirme moduna atlar. Bu, STP işlemlerinin neden olduğu gecikmeyi önlediği anlamına gelir. Böylece ağ trafiğini hemen gönderip almaya başlar.
Peki bu neden önemli? Basit. Bilgisayar veya yazıcı gibi şeyleri bir anahtara bağlarız. Bazen anahtarlardaki STP işlemlerinden kaynaklanan gecikmeler sorun yaratabilir. Bir bilgisayarın ağa bağlanmasının sonsuza kadar sürdüğünü hayal edin. Kullanıcıları rahatsız eder ve sebepsiz yere bekletir. İşte bu yüzden önemlidir; bu sinir bozucu gecikmeleri durduruyor.
Switch’lerde Portfast Niye Kullanıyoruz?
Kapsamlı şirket ağlarında ağ için bir yedekleme planına sahip olmak çok önemlidir. Yerel ağda veya internette her zaman çok fazla aktiviteye sahip bir sunucu vardır. Bu nedenle, bir yedekleme planına sahip olmak çok önemlidir. Bu nedenle Cisco’nun bu özelliğini kurmanızı gerçekten öneriyoruz.
STP protokolünü kullanan bir ağda bir anahtar arızalandığında STP, ağ haritasını yeniden düşünür. Ağın etrafına BPDU çerçeveleri gönderir. Ancak bir yedekleme yolunu bulmak yaklaşık 50 saniye sürer. Bu durumda Spanning Tree (Yayılan Ağaç) bağlantı noktası durumlarını kontrol edebilirsiniz.
Şöyle düşünün: Switch’in FastEthernet 0/0’ına bağlı bir sunucu var. Sunucunun ağ bağlantısı kesilirse yeniden bağlanmak 50 saniye sürer. Bu süre zarfında sunucu işini yapamaz. Bu durum şirket için büyük mali ve hizmet kayıplarına yol açar.
Geniş bir ağda bu tür şeyler kesinlikle doğru değil. STP protokolü, yedekleme yollarına sahip anahtarlar üzerinde çalışır. Bu gibi durumların üstesinden gelmek için bu özellik sayesinde ağ kesintilerini azaltabilirsiniz.
Portfast, bazı ağ hizmetleri için son derece önemlidir ve bağlantı gecikmelerini azaltır.
Örneğin DHCP’yi ele alalım. Ağdaki cihazlara IP adreslerini dağıtır. Portfast ile bu IP adreslerini anahtarın bağlantı noktasına bağlı cihazlara hızlı bir şekilde aktarır. Bu, son kullanıcı cihazlarının hemen ağa bağlanarak gereksiz gecikmeleri önlediği anlamına gelir.
Nasıl Etkinleştirilir?
Bazen Switch’in FastEthernet portlarından birini STP’den muaf tutmanız gerekir. Bu durumda, bu arayüzü PortFast olarak yapılandırmalısınız.
Bu özelliği yapılandırmanın amacı Listening (Dinleme) ve Learning (Öğrenme) bypass etmektir. Kısacası portun anında Forwarding (İletme) moduna girmesi sağlar. Sonuç olarak, FastEthernet 0/0 arayüzüne bağlanmış Sunucu 50 saniye beklemeden hemen ağa katılacaktır.
Portfast olarak yapılandırılan portlar, Switch, Hub veya Bridge cihazlarına bağlanmayan portlardır. Bu yüzden, sadece son kullanıcı cihazlarında tercih ederler.
Bir Switch portunu forwarding moduna ayarlamak için alttaki komut bir örnektir.
Switch(config)# int fastEthernet 0/0
Switch(config-if-range)# spanning-tree portfast
Eğer birden fazla portu yapılandıracaksanız şu komutu uygulayınız:
Switch(config)# int range fastEthernet 0/1 - 12
Switch(config-if-range)# spanning-tree portfast
Forwarding modun nasıl çalıştığını görmek için aşağıdaki videoyu izleyin. Faydalı buluyorsanız YouTube kanalımıza destek olabilirsiniz!
Sonuç
Sonuç olarak Portfast, Cisco Switch cihazlarında bulunan bir özelliktir. Bu harika özellik, bağlantı noktalarını anında iletme durumuna geçirir. Bu sayede ağ bağlantı gecikmelerini en aza indiriyoruz.
Ayrıca bu, kullanıcı deneyimini iyileştirir ve ağ döngülerini önler. Ama dikkatli kullanmanız gerekiyor. Çünkü kullanıcı cihazlarına bağlı portlarda etkinleştirdiğinizde bir Switch veya Router’a bağlamadığınıza emin olmalısınız.