Switch Nedir, Ne İşe Yarar?

Bilgisayar ağlarında kullanılan Switch’ler birden fazla bilgisayarın, yazıcının vb. birbiri ile haberleşebilmelerini sağlayan bir ağ aygıtıdır.

Switch Tanımı ve Özellikleri

Bilgisayar Ağlarında Kullanılan Switch Nedir?

Bilgisayar ağlarında kullanılan Switch veya Switch’ler birden fazla bilgisayarın veya diğer aygıtların haberleşmesine olanak sağlar. Anahtarların en temel çalışma prensibi IP paketlerini hedef bilgisayara filtreler ve iletir.

Switch’ler MAC adres tablosu (CAM tablosu) kullanarak ağ üzerindeki bilgisayarların MAC adresi ve IP adreslerini bu tabloya kaydeder. İlk defa bir dosya gönderecek bilgisayar, hedef bilgisayarın MAC adresi ve IP adresini IP Paketi içerisine yazması gerekecektir. Fakat, paket gönderen bilgisayar, hedef bilgisayarın MAC adresini bilmiyorsa, ağ ortamına bir ARP (Address Resolution Protocol – Adres Çözümleme Protokolü) yayını yapar.

Sonuç olarak hedef bilgisayarın MAC adresi bilgisi elde edilir ve MAC adresi tablosuna yazılır. Sonraki yeni paket gönderimlerinde ARP yayını yapmadan hedef bilgisayara direk olarak gönderir.

Anahtarlar ayrıca güç kablosu takıldığı anda çalışmaya başlarlar. Birden fazla portları vardır ve Collision (Çatışma) durumlarını önlemek için CSMA/CD mekanizmasını kullanır.

Switch Hangi Katmanda Çalışır?

Anahtarlar kullanılarak bir LAN oluşturulur, Router’lar ile de bu LAN’lar birbirinden ayrılabilir. Anahtarlar OSI modelinin 2. ve 3. katmanlarında çalışmaktadır.

2. Katman Anahtarlar (Layer 2 Switch)

2. katman anahtarlar donanım tabanlıdır ve anahtar üzerinde bulunan tüm bağlantı noktaları paketleri kablo hızına göre iletir. MAC adresi tablosunu kullanarak IP paketlerini iletir.

2. katman anahtarlar yalnızca aynı IP bloğundaki bilgisayarlara IP paketlerini gönderebilir.

3. Katman Anahtarlar (Layer 3 Switch)

3. katman anahtarlar ise hem donanım tabanlı anahtarlama hem de donanım tabanlı yönlendirme kullanır. 3. katman anahtarlama tümleşik devre ASIC donanımı ile gerçekleşir. Ayrıca Çerçeve iletimi ve Paket iletimi ASIC donanımı kullanılarak iletilir.

3. katman anahtarlar farklı IP bloklarına da paket iletebilir. 3. katman anahtarları bir Router olarak da düşünebiliriz. 3. katman anahtarlar kaynak ve hedef yönlendirme bilgilerini, ilk yönlendirme işleminden sonra önbelleğine kaydeder. Bir sonraki paket gönderimlerinde ise tekrardan yönlendirme aramasına gerek kalmayarak bu bilgiyi önbelleğinden alır ve hızlıca iletir.

3. katman anahtarlar bu önbellek özelliği ile Router’lara göre daha performanslıdırlar.

2. Katman Anahtar (Switch);

Katman 2 Anahtar

3. Katman Anahtar (Switch);

Katman 3 Anahtar

Temel Cisco Anahtar Yapılandırma ⇒ Video

GNS3 ağ simülatör programını kullanarak Cisco 2. Katman Anahtar yapılandırmasını izleyebilir ve ayrıca bize destek olmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz!

Sonuç

2. katman ve 3. katman anahtarlar birbirinden çok ayrı göreve sahiptirler. Günümüzde 3. katman anahtarlar çoğunlukla iş ağlarında kullanılmaktadır. Bir sonraki yazımızda anahtarların çalışma mantığını ve ARP yayını yapıldıktan sonra anahtar üzerinde MAC adresi tablosunu inceleyeceğiz. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!

One Comment

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir