Ubuntu Root Parolası & Şifresi Sıfırlama

Ubuntu işletim sisteminizin root şifresini mi unuttunuz? Endişelenmeyin, işletim sisteminin tamamını yeniden yüklemenize gerek yok. Bu yazıda Ubuntu dağıtımında unutulan root şifresini sıfırlama sürecinde size rehberlik edeceğim.

Herşeyden önce, Ubuntu sisteminzde Recovery Mode (Kurtarma Modu) ile hesabınızın parolasını değiştirebilirsiniz. Bu sayede sisteminize herhangi bir sorun yaşamadan erişebileceksiniz. Hadi başlayalım!

Ubuntu PC'de Root Parolası/Şifresi Sıfırlama

Ubuntu Üzerinde Root Parolası & Şifresi Nasıl Sıfırlanır?

Diyelim host PC’nizde harika Linux dağıtımlarından biri olan Ubuntu’yu kullanıyorsunuz. Uzun süre sisteminize giriş yapmadınız ve root parolasını unuttunuz. Bu gibi durumlarda pek çok endişeye girmenize gerek yok. Basit adımlarla herhangi bir ek yazılıma ihtiyaç duymadan hesabınızı kolayca sıfırlayabilirsiniz.

Unuttuğunuz bir parola yüzünden işletim sisteminizi yeniden kurmanıza gerek yoktur. Çünkü böyle bir süreç sizin hem zamanınızı hem de enerjinizi alacaktır. Kısacası, birkaç basit adımı takip ederek şifreleri sıfırlayabilirsiniz.

Şifrenizi sıfırlamak için bilgisayarınızı Ubuntu Recovery Mode (Kurtarma Modu) olmalısınız. Buraya girmek için PC’nizi yeniden başlatarak Root Shell erişebilirsiniz. Bu işlem yaklaşık bir dakika sürerken diğer Linux dağıtımları için farklı olabilir.

Şimdi, Linux sisteminizde root şifrenizi sıfırlamak için aşağıdaki adımları uygulamanız yeterlidir.

Ubuntu PC’de Root Parolası Resetleme

Diğer Linux platformları üzerinde de şifre & parola sıfırlama işlemleri hemen hemen aynıdır. Ancak bu işlemi size yaygın kullandığımız Ubuntu sisteminde göstereceğim.

Adım 1

Bilgisayarınızı açtığınızda Ubuntu parolanızı hatırlayamadınız. Ve bu durumda aşağıdaki görüntüdeki ekran ile karşılaştınız. Bu ekran size girdiğiniz veya denediğiniz parolanın yanlış olduğunu gösteriyor.

Hemen işe atılalım ve parolamızı sıfırlayalım diyorsanız PC’nizi yeniden başlatınız.

PC’niz açılır açılmaz Boot ekranında Shitft tuşuna basılı tutarak GRUB menüye giriniz.

Ubuntu Geçersiz Parola Hatası

Adım 2

Ubuntu dağıtımının eski veya yeni sürümlerinde GRUB menüsünü alttaki görsel gibi olduğunu göreceksiniz. Şimdi, GRUB menüden “Advanced options for Ubuntu” seçeneği üzerinde Enter’layın.

Advanced options for Ubuntu

Adım 3

Daha sonra, “Ubuntu, with Linux 4.10.0-21-generic (recovery mode)” seçeneği üzerinde Enter tuşuna basınız. İşte tam bu noktada, Linux dağıtımında Recovery Mode (Kurtarma Modu) başlatacağız.

Ubuntu Recovery Mode (Kurtarma Modu)

Adım 4

Ubuntu sisteminiz kurtarma moduna geçiş yapıyorken bekleyiniz.

RamDisk Başlatılıyor

Adım 5

Recovery Mode üzerinde Root “Drop to root shell prompt” seçeneğini seçiniz.

Drop to root shell prompt seçme

Adım 6

Bu adımda artık konsol ekranına ulaşmamız için Enter’a basınız.

Shell Prompt Açma

Adım 7

Root komut isteminde, mount -o rw, remount / komutunu yazarak Enter’layın.

root@sysnettechubuntu:~# mount -o rw, remount /

mount -o rw, remount / komutunu uygulama

Adım 8

Bu süreçte şifresini sıfırlamak istediğiniz kullanıcı adını yazmanız gerekiyor. Bu sebeple ilgili ekranda passwd (kullanıcı adı) komutuyla yeni bir parola belirleyiniz.

root@sysnettechubuntu:~# passwd (kullanıcı adı)

Son olarak, sudo reboot komutunu kullanarak Linux bilgisayarınızı yeniden başlatınız. Bu işlemden sonra artık sisteminize yeni şifreniz ile giriş yapabileceksiniz.

root@sysnettechubuntu:~# sudo reboot

Ubuntu Root Şifresini Sıfırlama ve PC'yi Reboot Etme

Adım 9

Ubuntu OS’unuz yeniden açılıyorken bir süre bekleyiniz ve sabırlı olunuz.

Ubuntu Yeniden Başlama Ekranı

Adım 10

Sisteminiz açıldıktan sonra GRUB menüye düşerse, Ubuntu seçeneğini seçerek devam ediniz.

Ubuntu GRUB Menüsü

Chroot Yöntemiyle Şifre Değiştirme

Ubuntu’da root veya kullanıcı hesabı şifresini sıfırlamak üstteki yöntem işe yaramadıysa sorun etmeyin. Kurtarma Modu yöntemi işe yaramıyorsa, bunu başarmanın alternatif bir yöntemi var. Bu yaklaşım, canlı bir ortama önyükleme yapmaktır. Yani live bir CD veya USB kullanarak root bölümünü monte edebilirsiniz. Hemen ardından ise monte edilmiş sistemde chroot kullabilirsiniz.

Bir CD & USB ile parolayı resetlemek için şunları takip edin:

  1. Canlı CD/USB’den bilgisayarınızı boot ediniz. Aslında bu süreç sadece sistemi kurmadan extra bir sistem kullanmanızı sağlayacaktır.
  2. Root yani kök bölümünü bağlamanız gerekiyor. Bunu yapmak için canlı ortamda bir terminal açın. Daha sonra kurulu Ubuntu sisteminizin kök bölümünü tanımlayın. Bu bölümü belirlemeniz için fdisk veya lsblk komutunu kullanın. Bu komut size mevcut diskleri ve bölümleri listeleyecektir.
  3. Kök bölümü tanımladıktan sonra (örneğin, /dev/sda1), onu bir dizine bağlayın. Örneğin, sudo mkdir /mnt/ubuntu veya sudo mount /dev/sda1 /mnt/ubuntu komutlarını kullanabilirsiniz.
  4. Şimdi monte ettiğiniz sisteme chroot yapacaksınız. Root bölümünü bağladıktan sonra sanki kurulu sisteminizde çalışıyormuşsunuz gibi komutlar çalıştıracaksınız. Bu aşamada sudo chroot /mnt/ubuntu komutunu uygulayınız.
  5. Chroot ortamına girdikten sonra passwd komutunu kullanmanız lazım. Örneğin ubuntuuser kullanıcısının şifresini değiştirmeyi planlayın. Bu durumda root şifresini değiştirmek için passwd ubuntuuser komutunu kullanacaksınız.
  6. Şifreyi değiştirdikten sonra exit yazıp Enter tuşuna basarak chroot ortamından çıkın. Sonrasında sudo umount /mnt/ubuntu komutuyla root bölümü bağlantısını kesin.

Son olarak bilgisayarınızı yeniden başlatın ve Canlı CD/USB’yi çıkarın. Artık yeni belirlenen root şifresini kullanarak Ubuntu sisteminizde oturum açabilmelisiniz. Kısacası, Chroot işlemi Kurtarma Modu çalışmadığında bizlere yardımcı oluyor.

Video Eğitimi

Ubuntu Root şifrenizi unuttuysanız nasıl sıfırlayacağınızı öğrenmek için aşağıdaki videoyu izleyin. Videoyu faydalı bulduysanız desteğinizi göstermek için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz!

Sık Sorulan Sorular (SSS / FAQ)

  1. Ubuntu sistemimin root şifresini unuttum, nasıl sıfırlayabilirim?
Ubuntu parola sıfırlama işlemi için öncelikle kurtarma modunu kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için PC’nizi reboot ederken yani açarken Shift tuşunu basılı tutun. Bu tuş sayesinde GRUB önyükleme menüsünü açacaksınız. Dahas sonra “gelişmiş seçenekler”i seçin ve ardından kurtarma modu seçeneğini seçin. Kurtarma moduna girdikten sonra, root alanına girin. İşte bu ekranda root şifresini değiştirmek için “passwd” komutunu kullanabilirsiniz.
  1. Parola sıfırlama için başka bir yöntemi var mı?
Evet, kurtarma moduna erişemiyorsanız parola sıfırlama için live CD & USB de kullanabilirsiniz. Ancak medyanızı hazırladıktan sonra PC’nizi bunlardan biriyle önyükleyiniz. Sonrasında ise root bölümünü bağlayın. Burada, ona chroot yapabilir ve şifrenizi değiştirebilirsiniz.
  1. Root parolayı sıfırlarken nelere dikkat etmeliyim?
Hesabınızın şifresini değiştirirken güvenlik açısından dikkatli olmanız gerekiyor. Şifre sıfırlama işlemini gerçekleştirmek için gerekli yetkiye sahip olmalısınız. Ayrıca, daha hatırnabilir bir parola belirleyerek güvenli alanınıza not ediniz. Böylece gelecekte unuttuğunuz şifrelerinize kolayca erişebilirsiniz.
  1. Şifremi sıfırladıktan sonra ne yapmalıyım?
Ubuntu parola değiştirme sürecinden sonra hesabınızın uygun ayrıcalıklara sahip olduğunu doğrulayınız. Olası hatalar için de ek kullanıcı hesabı oluşturmayı düşünebilirsiniz.

Sonuç

Özetlemem gerekirse, Ubuntu işletim sistemlerinde unuttuğumuz Root şifresini kolayca sıfırlayabiliriz. Bu işlem sayesinde OS’umuzu yeniden kurmaya gerek kalmaz.

Bu rehberimizde açıkladığım adımları izleyerek sorunsuz bir şekilde Linux sisteminizin hesabına tekrar erişebilirsiniz.

6 Comments

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir