Ubuntu 23.10 & 22.04 Üzerinde VMware Workstation 17 Pro Kurulumu

Ubuntu 23.10 & 22.04 üzerinde VMware Workstation 17 Pro kurulumu ve kullanımı için kapsamlı rehberimize hoş geldiniz. Bu yazılım, size tek bir bilgisayarda sanal makineler oluşturmanızı kolaylaştırır. Bunun yanısıra birden fazla aynı veya farklı işletim sistemini çalıştırmanıza yol sağlar.

Bu makalede, VMware Workstation’ı Ubuntu’da indirip kurmayı anlatacağım. Ek olarak, yapılandırma ve sanal makineler oluşturma sürecini de ele alacağım. Bununla birlikte, sanal makineleri yönetme konusunda size rehberlik edeceğim.

Ubuntu Üzerinde VMware Workstation Kurulumu

Ubuntu 23.10 & 22.04 Üzerinde Sanal Makine Çalıştırmak İçin VMware Workstation 17 Pro Nasıl Kurulur?

Bildiğiniz gibi VMware Workstation en popüler sanallaştırma programıdır ve bu yazılım Microsoft Windows işletim sistemlerinde çalıştığı gibi, Ubuntu gibi tüm Linux dağıtımlarında da çalışmaktadır.

Windows 10 platformunda VMware kurmak sadece birkaç adımdan oluştuğu için yapacağınız işlemler basittir, ancak Linux tabanlı sistemler üzerinde kurulum işlemleri basit olmasına rağmen bazı durumlarda bağımlı paketleri yüklemeniz gerekebilir.

VMware Workstation ile sanal makineler oluşturabilir ve bilgisayarınız üzerinde birden fazla sanal bilgisayarı aynı anda çalıştırabilirsiniz. Ayrıca, bu sanallaştırma programı açık kaynaklı ve ücretsiz program değildir fakat 30 gün ücretsiz olarak deneme süresinden faydalandıktan sonra satın alabilirsiniz.

Ubuntu PC’ye VMware Pro İndirme ve Kurulumu

Herşeyden önce, bilgisayarınızda dual boot yapılandırmasıyla hem Windows hem Ubuntu kullanıyorsanız, bu sanallaştırma yazılımının veya diğer 3. parti yazılımların her yeni sürümleri yayınlandığında onları direk olarak çalışan sisteminize kurmayınız. Önce, sanal bir makineye Ubuntu kurunuz ve ardından ilgili programların yeni sürümlerini kurarak sistem uyumluluğunu kontrol ettikten sonra mevcut sisteminize kurulum yapmanızı öneririz.

Adım 1

Linux için VMware indirmek için bu kaynağı ziyaret ediniz ve aşağıdaki görüntüdeki gibi “Download Now” seçeneğine tıklayarak indirme işlemini başlatınız.

VMware resmi websitesinden web tarayıcı aracılığıyla Workstation yazılımını kolayca indirebilirsiniz. Fakat bu işlemi terminal üzerinden tek bir komut aracılığıyla da yapabilirsiniz.

cd ~/Downloads
wget https://download3.vmware.com/software/WKST-1700-LX/VMware-Workstation-Full-17.0.0-20800274.x86_64.bundle

VMware Workstation Bundle Dosyasını İndirme

Adım 2

Bundle uzantılı setup dosyasını indirdikten sonra, sisteminizde kurulu uygulamaların ve bileşenlerin paket listesini güncellemek için terminalde “sudo apt update” ve “sudo apt upgrade” komutlarını yürütünüz.

sudo apt update
sudo apt upgrade

Şimdi, VMware programının sorunsuz çalışabilmesi için gerekli Linux kernel paketlerini sisteminize indirmeniz ve kurmanız gerekir. Aksi takdirde, GNU C Compiler hatası alacaksınız ve programı başlatamayacaksınız.

GNU C Compiler hatası hatasını gidermek ve sanal makine programını çalıştırmak için gerekli bağımlı paketleri kurmak için terminalde “sudo apt install build-essential” komutunu yürütünüz ve ardından bağımlı paketlerin kurulumunu onaylamak için Y ve Enter tuşuna basınız.

sudo apt install build-essential dkms

VMware İçin Linux Kernellerini Kurma

Adım 3

Downloads konumuna VMware sanal makine yazılımını indirdikten sonra, dosyanın çalıştırılabilirlik izinlerini düzenlemek ve kurulumu başlatmak için alttaki komutları terminalde yürütünüz.

chmod +x VMware-Workstation-Full-17.0.0-20800274.x86_64.bundle
sudo ./VMware-Workstation-Full-17.0.0-20800274.x86_64.bundle

Terminalden VMware Workstation Pro'yu Kurma

Adım 4

Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra, Show Applications kısmından VMware Workstation programını bulunuz ve çalıştırınız. Ayrıca, kurulum sonrası Virtual Network Editor ve VMware Player yazılımlarının da kurulduğunu görebilirsiniz.

NOT: Eğer bu aşamada VMware programını çalıştırdığınızda “Unable to install all modules (Tüm modüller yüklenemiyor)” hatası ile karşılaşıyorsanız, Workstation programının vmmon ve vmnet modüllerini manuel olarak indirmeniz ve derlemeniz gerekir.

Ubuntu’da “Unable to install all modules” hatasını çözmek için Github üzerinden gerekli modülleri indirmek ve ilgili konuma kopyalamak için alttaki komutları terminalde sırasıyla yürütünüz.

sudo apt install git
git clone https://github.com/mkubecek/vmware-host-modules
cd vmware-host-modules
git checkout workstation-17
sudo make && sudo make install
tar -cf vmnet.tar vmnet-only && tar -cf vmmon.tar vmmon-only
sudo cp -v vmmon.tar vmnet.tar /usr/lib/vmware/modules/source/
sudo vmware-modconfig --console --install-all

VMware Programını Çalıştırma

Adım 5

Gerekli paketleri kurduktan sonra VMware End User License Agreement penceresi açıldığında lisans şartlarını okuyunuz ve kabul etmek için “I accept the terms in the license agreement” seçeneğini işaretleyip Next butonuna tıklayınız.

Workstation Son Kullanıcı Lisans Anlaşmasını Kabul Etme

Adım 6

OVF Tool component for Linux (Linux için OVF Aracı Bileşeni) lisans anlaşmasını da kabul ediniz ve Next butonuna tıklayınız.

Workstation OVF Tool Lisans Anlaşmasını Kabul Etme

Adım 7

Sanal makine yazılımının sistem başlangıcında güncellemeleri kontrol etmesini istiyorsanız Yes (Evet) seçeneğini işaretleyiniz ve Next’e tıklayınız.

Sistem Başlangıcında Program Güncellemelerini Kontrol Etmeyi Etkinleştirme

Adım 8

VMware müşteri deneyimi programına katılmayı onaylamak için Yes’i seçiniz ve ardından Next’e tıklayınız.

VMware Müşteri Deneyimi Programına Katılmayı Onaylama

Adım 9

Linux için programı satın aldıysanız lisans anahtarınızı yazınız. Eğer sanallaştırma programını 30 gün ücretsiz kullanmak ve denemek istiyorsanız, “I want to try VMware Workstation 17 for 30 days” seçeneğini seçiniz ve Finish butonuna tıklayınız.

Workstation Programını 30 Gün Denemek İstiyorum Seçeneğini Etkinleştirme

Adım 10

VMware Pro yazılımını başarıyla kurduktan sonra artık host bilgisayarınızda Windows, Linux veya macOS işletim sistemlerinin yeni veya eski sürümlerini kurabilir ve test edebilirsiniz.

Sanallaştırma Yazılımının Sürümünü Kontrol Etme

Ubuntu Üzerinde Sanal Makine Oluşturma

Ubuntu üzerine VMware Workstation kurduktan sonra yeni bir VM oluşturarak istediğiniz işletim sistemini kurmaya başlayabilirsiniz.

Adım 1

Linux sisteminizde VMware Workstation 17 Pro yazılımını açınız ve Create a New Virtual Machine (Yeni Bir Sanal Makine Oluştur) seçeneğine tıklayınız.

Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma

Adım 2

Sanal makine yapılandırmasını gelişmiş ayarlar ile yapmak için Custom (Advanced) / Özel (Gelişmiş) işaretleyiniz ve Next’e tıklayınız.

Gelişmiş Sanal Makine Oluşturma

Adım 3

Sanal bilgisayarın donanım uyumluluğunu VMware yazılımınızın son sürümü olarak yapılandırınız ve Next’e tıklayınız.

Donanım Uyumluluk Sürümünü Değiştirme

Adım 4

İşletim sistemini yükleyeceğiniz yöntem olarak fiziksel sürücünüzü veya ISO kurulum medyasını kullanabilirsiniz. Fakat, sanal makinenin ayarlarını daha iyi yapılandırabilmek için I will install the operating system later (İşletim sistemini daha sonra kuracağım) seçeneğini seçiniz ve Next’e tıklayınız.

İşletim Sistemini Daha Sonra Kuracağım Seçeneğini Seçme

Adım 5

Guest işletim sistemi olarak Windows 10’u kurmayı planladıysanız Microsoft Windows’u işaretledikten sonra Version kısmından Windows 10 and later x64 seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Guest Sistemi Seçme

Adım 6

Windows 10 sanal bilgisayarı kurmak istediğiniz konumda yeni bir klasör oluşturunuz ve onu seçiniz.

Sanal Makine Kurulum Konumunu Yapılandırma

Adım 7

Firmware türü olarak UEFI’yi seçiniz ve devam ediniz.

UEFI/Secure Boot Firmware Türünü Seçme

Adım 8

Sanal işlemci yapılandırmasında host bilgisayarınızın gücüne göre işlemci ve çekirdek sayısı değeri belirleyiniz.

Sanal İşlemci Çekirdek Sayısını Ayarlama

Adım 9

Aynı şekilde, host’unuzun RAM kapasitesine göre Windows 10 guest makine için sanal bellek boyutu yapılandırınız.

Sanal Bellek Boyutunu Yapılandırma

Adım 10

Guest makineyi fiziksel ağınıza bağlamak istiyorsanız Bridged ağı seçebilirsiniz. Sanal bilgisayarınızın yerel ağınızdan bir IP adresi almasını istemiyorsanız varsayılan seçenek olan Network Address Translation (NAT) ile devam ediniz.

Network Address Translation (NAT) Bağdaştırıcıyı Seçme

Adım 11

I/O kontrolcü türü olarak önerilen LSI Logic SAS seçeneği ile devam ediniz.

I/O Controller Tipini Seçme

Adım 12

Sanal makinenin sanal diskinin türünü IDE, SCSI, SATA veya NVMe olarak belirleyebilirsiniz. NVMe daha yeni bir teknoloji olduğu için guest işletim sisteminizin daha performanslı olmasını sağlar. Bu yüzden, sanal disk türü için NVMe disk türünü seçiniz ve Next’e tıklayınız.

NVMe Sanal Disk Türünü Seçme

Adım 13

Kullanmak istediğiniz disk yapısını seçerken sıfırdan bir Windows 10 kuracağınız için Create a new virtual disk (Yeni bir sanal disk oluştur) seçeneğini seçiniz ve devam ediniz.

Yeni Bir Sanal Disk Oluşturma

Adım 14

Guest makinenin sanal disk kapasitesini yapacağınız işlemlere bağlı olarak belirleyiniz ve sanal diski tek dosya türü olarak yedeklemeyi seçiniz.

Sanal Diski Tek Dosya Olarak Depolama

Adım 15

Sanal diskin konumunu varsayılanda bırakınız ve devam ediniz.

Sanal Disk Konumu

Adım 16

Yapılandırdığınız Windows 10 sanal bilgisayarın donanım bilgilerini özet penceresinde görebilirsiniz. Sanal sisteminizin donanım bilgilerini son kez kontrol ettikten sonra Finish (Bitir) tıklayınız ve sihirbazı kapatınız.

Sanal Sistemin Donanım Ayarlarını Görüntüleme

Adım 17

Guest sisteminizi kurduktan sonra yapmanız gereken ilk şeyin VMware Tools yazılımını kurmanız gerektiğini bildiren uyarı penceresini kapatınız ve devam ediniz.

VMware Tools Bildirisi

Adım 18

Windows 10 guest sisteminizin donanım ayarlarını daha ileri seviyede yapılandırmak için Workstation arayüzünden Edit Virtual Machine Settings (Sanal Makine Ayarlarını Düzenle) seçeneğine tıklayınız.

Sanal Makine Ayarlarını Düzenleme

Adım 19

Windows 10 sanal PC’nin performansını arttırmak için Processors (İşlemciler) donanım ayarlarını açınız ve Virtualization Engine (Sanallaştırma Motoru) kısmındaki özelliklerin hepsini işaretleyiniz ve pencereyi kapatınız.

Sanallaştırma Motoru Özelliklerini Etkinleştirme

Adım 20

Hardware kısmından CD/DVD aygıtını seçtikten sonra Use ISO Image (ISO İmajı Kullan) seçeneğini işaretleyiniz ve ardından imaj dosyasının konumunu belirtmek için Browse (Gözat) tıklayınız. Ardından, Linux bilgisayarınıza indirdiğiniz Windows 10 imaj dosyasını seçiniz ve Open (Aç) tıklayınız.

Sanal PC'ye Windows 10 ISO Dosyası Ekleme

Adım 21

Windows 10 VM’nizde daha hızlı dosya transferi yapabilmeniz için USB donanımı ayarlarından USB 3.x kontrolcüsünü seçiniz ve ayarlar penceresini kapatınız.

USB 3.1 Uyumluluğunu Seçme

Adım 22

Windows 10 x64 sanal makinenizi çalıştırmak için Start up this guest operating system tıklayınız.

Guest İşletim Sistemini Çalıştırma

Adım 23

Windows 10 işletim sistemi önyükleme aşamasında kurulumu başlatmak için klavyenizdeki herhangi bir tuşa bastıktan sonra Windows setup penceresi açılacaktır.

Windows 10 Kurulum Sihirbazı

Sanal Makineyi Silme

Ubuntu veya diğer Linux platformlarında kurduğunuz guest sanal sistemlerini artık kullanmamaya karar verdiğinizde Workstation yazılımının sanal makine kütüphanesinden onları kolayca tamamen silebilirsiniz.

Windows 10 VM ile ilgili tüm dosyaları host diskinizden tamamen silmek için üzerinde sağ tuşa tıkladıktan sonra Manage (Yönet) / Delete From Disk (Disk’ten Sil) seçeneğine tıklayınız ve açılan pencerede tüm dosyaların silinmesini onaylamak için Yes’e tıklayınız.

Windows 10 Guest Makineyi Tamamen Silme

VMware Workstation Kaldırma

Linux/Ubuntu sisteminize kurduğunuz VMware sanallaştırma yazılımını kaldırmak istediğinizde bu işlemi terminali kullanarak hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Terminali açınız ve sisteminizde kurulan olan VMware ürünlerini listelemek için “vmware-installer –list-products” komutunu yürütünüz.

vmware-installer --list-products
OR
vmware-installer -l

Daha sonra, VMware Workstation programının sisteminizde kurulu olduğunu kontrol ettikten sonra sisteminizden tamamen kaldırmak için “sudo vmware-installer -u vmware-workstation” komutunu yürütünüz.

sudo vmware-installer -u vmware-workstation

VMware Workstation Kaldırma

Video

Eski Sürümlerin Kurulumu

Eski Ubuntu Sürümleri ve Kaynaklar
UbuntuVMware WorkstationYouTube VideoSlayt
17.0414 Proİzle
17.1014 ProİzleGörüntüle
18.0414 ProİzleGörüntüle
18.1014 Proİzle
18.1015 ProİzleGörüntüle
20.1016 Proİzle
21.1016 ProİzleGörüntüle
22.0416 ProİzleGörüntüle
22.1016 ProİzleGörüntüle
22.1017 Pro (YENİ)İzle

Olası Kurulum Hataları

Unable to copy the user’s Xauthorization File Hatası

Bu hata genellikle Ubuntu 17.04 ve 17.10 sürümlerinde kurulum yaparken ortaya çıktı. Xauthorization hatasını gidermek için aşağıdaki komutları sırasıyla terminalde yürütünüz ve tekrar VM’yi açmayı deneyiniz.

touch ~/.Xauthority
chmod 600 ~/.Xauthority

GCC7 Hatası

GCC7 hatası, Ubuntu’nun 18.04 veya 18.10 sürümlerinde kurulum aşamasında ortaya çıktı. Bu hatayı gidermek için ise terminalde aşağıdaki komutu yürütmeniz yeterli olacaktır.

sudo apt install gcc-7

Sonuç

Sonuç olarak, VMware Workstation 17 Pro, Ubuntu 23.10 & 22.04 OS’ta size güçlü bir sanallaştırma çözümü sunar. Ayrıca, birden fazla işletim sistemini çalıştırmak için idealdir. Bu makalede profesyonelce özetlediğim adımları takip ederek, VMware Workstation’ı sorunsuzca kurabilirsiniz. Bununla birlikte, host sisteminzide sanal makineler oluşturabilir ve çeşitli işletim sistemlerini kurabilirsiniz.

Ayrıca, herhangi bir yazılım test ediyorsanız veya uygulama geliştiriyorsanız, VMware Workstation esneklik sağlar. Ayrıca, farklı işletim sistemlerini araştırmak isteyenler için de uygundur. Bu sayede, birden fazla sanal bilgisayarı aynı anda çalıştırabilirsiniz. Sonuç olarak, bu VM yazılımı sizin için hem kişisel hem de profesyonel kullanım için değerli bir araçtır.

6 Comments

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir