Ubuntu 23.10 & 24.04 Üzerinde Wine 9.0 Kurulumu

Linux dünyasında, özellikle Ubuntu gibi dağıtımları yaygın olarak kullanıyoruz. Ancak bazı kullanıcılar sıklıkla Windows uygulamalarını çalıştırma zorluğuyla karşılaşıyorlar. Örneğin, Microsoft Office gibi üretkenlik araçları uyumluluk ihtiyacı çok önemli olabilir.

Neyse ki Ubuntu OS için Wine bir çözüm sunuyor. WineHQ, Windows uygulamalarını Linux sistemlerinde sorunsuz bir şekilde çalıştırmanızı sağlar. Üstelik bunun yanısıra tamamen ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır. Bu makalede sizlere Ubuntu 23.10 ve 24.04’e Wine Stable 9.0’ı kurulum adımlarını göstereceğim.

Ubuntu Üzerinde Wine Kurulumu

Ubuntu PC Üzerine WineHQ 9.0 Nasıl Kurulur ve Kullanılır?

Linux tabanlı bir Ubuntu işletim sistemi kullanıyorsanız ve bir Windows işletim sistemi destekli bir uygulamayı kullanma ihtiyaç duyuyorsanız, tamamen yasal ve ücretsiz yazılım olan Wine programını tercih edebilirsiniz.

Normal şartlar altında Linux/Ubuntu üzerinde bir Windows uygulaması çalıştıramazsınız. Dolayısıyla sisteminizde bir Windows programı çalıştırmak için Wine adlı programı kullanarak, herhangi bir programı bilgisayarınıza kurabilir ve çalıştırabilirsiniz.

Ubuntu’nun eski ve yeni dağıtımları üzerinde WineHQ yazılımı ile Windows uygulamaları çalıştırabilirsiniz. Bu programı kurduktan sonra bilgisayarınıza Microsoft Office, Adobe PhotoShop gibi programları da yükleyebilir ve kolaylıkla çalıştırabilirsiniz.

Wine yazılımının son sürümü 9.0‘dır. WineHQ ekibi 16 Ocak 2024 tarihinde Wine 9.0 Stable, Devel ve Staging sürümlerini yayınladı.

Wine 9.0 Nasıl Kurulur?

Ubuntu 22.10 sisteminizde örneğin bir Notepad++, Photoshop programı kurabilirsiniz ve hatta günümüzde en popüler bilgisayar oyunlarını bilgisayarınızda çalıştırabilirsiniz.

Adım 1

Öncelikle, İnternet bağlantısını sınamak için terminalde “ping -c 2 www.google.com” komutu ile Google‘a Ping atınız.

Daha sonra, Eğer Ubuntu sisteminiz 64-Bit ise 32-Bit mimariyi etkinleştiriniz. Bunu yapmak için terminal’de “sudo dpkg –add-architecture i386” komutunu yürütünüz.

ping -c 2 www.google.com
sudo dpkg --add-architecture i386

Ubuntu'da 32 Bit Mimariyi Etkinleştirme

Adım 2

WineHQ üzerinden Wine Key’i indirmeden önce terminalde “sudo mkdir -pm755 /etc/apt/keyrings” komutunu kullanarak klasör izinlerini düzenleyiniz.

Daha sonra, /etc/apt/keyrings konumuna Winehq-archive.key dosyasını indirmek ve sisteminize eklemek için terminalde “sudo wget -O /etc/apt/keyrings/winehq-archive.key https://dl.winehq.org/wine-builds/winehq.key” komutunu yürütünüz.

sudo mkdir -pm755 /etc/apt/keyrings
sudo wget -O /etc/apt/keyrings/winehq-archive.key https://dl.winehq.org/wine-builds/winehq.key

Repository Key'ini İndirme ve Ekleme

Adım 3

Kullanmakta olduğunuz Ubuntu sisteminizin sürümüne göre yazılım deponuza ayarlamalısınız. Bu sebeple WineHQ kaynağını belirtmek için alttaki tablodaki adreslerden birini eklemeniz gerekiyor.

Distribution NameCommand
noble
Ubuntu 24.04
Linux Mint 22
sudo wget -NP /etc/apt/sources.list.d/ https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/dists/noble/winehq-noble.sources
jammy
Ubuntu 22.04
Linux Mint 21.x
sudo wget -NP /etc/apt/sources.list.d/ https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/dists/jammy/winehq-jammy.sources
focal
Ubuntu 20.04
Linux Mint 20.x
sudo wget -NP /etc/apt/sources.list.d/ https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/dists/focal/winehq-focal.sources
trixie
Debian Testing
sudo wget -NP /etc/apt/sources.list.d/ https://dl.winehq.org/wine-builds/debian/dists/trixie/winehq-trixie.sources
bookworm
Debian 12
sudo wget -NP /etc/apt/sources.list.d/ https://dl.winehq.org/wine-builds/debian/dists/bookworm/winehq-bookworm.sources
bullseye
Debian 11
sudo wget -NP /etc/apt/sources.list.d/ https://dl.winehq.org/wine-builds/debian/dists/bullseye/winehq-bullseye.sources

Ubuntu’nun 24.04 sürümünü kullanıyorsanız, WineHQ’nun son sürümünü kurabilirsiniz. Ancak, bunun için bir adım daha gereklidir. Ayrıca, /etc/apt/sources.list dosyasına Noble kaynaklarını eklemeniz gerekir.

sudo wget -NP /etc/apt/sources.list.d/ https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/dists/noble/winehq-noble.sources

WineHQ-Kinetic Sources Dosyasını İndirme

Adım 4

Ubuntu paket listesini güncellemek için sudo apt update komutunu çalıştırınız.

sudo apt update

Yazılım Listesini Güncelleme

Adım 5

Öncelikle, depo listesini güncelleyiniz. Bunun ardından WineHQ Stable 9.0’ı kurabilirsiniz. Terminalde şu komutu kullanın: “sudo apt install –install-recommends winehq-stable”. Bu komutla gerekli dosyaları indirip kurabileceksiniz.

sudo apt install --install-recommends winehq-stable

Wine-Stable Kurma

Adım 6

Öncelikle, Wine için bağımlı paketlerin kurulumunu onaylayın. Bu yüzden burada Y tuşuna basın ve ardından Enter tuşuyla ilerleyin. Böylece, gerekli bağımlılıkların kurulumunu tamamlayabileceksiniz.

WineHQ İle İlgili Kurulacak Paketleri Onaylama

Adım 7

Ubuntu üzerine Wine kurduktan sonra programı başlatabilirsiniz. Bunun için terminalde “winecfg” komutunu çalıştırın. Ayrıca, gerekli ayarları veya dosyaları bu aşamada yapabilirsiniz. Bu yüzden işlemin tamamlanmasını bekleyin.

.NET framework gerektiren uygulamalar için Wine Mono paketini kurmanız gerekir. Ayrıca, doğru çalışması için “Install (Kur)” butonuna tıklayın.

winecfg

Wine Mono Kurma

Adım 8

Wine Mono paketini kurduktan sonra, WineHQ sürümünü kolayca kontrol edebilirsiniz. Bunun için terminalde “wine –version” komutunu yürütmeniz yeterli olacaktır.

Buna ek olarak, GUI arayüzünden de Wine sürümünü görüntüleyebilirsiniz. Böylelikle kurulumun başarıyla tamamlandığını doğrulayabilirsiniz.

Wine Sürümünü Arayüzden Kontrol Etme

Ubuntu Üzerinde Windows Programlarını Çalıştırmak

macOS, Linux ve Android üzerinde Windows programları çalıştırmak için Wine yükledikten sonra, örnek olarak Notepad++ çalıştıracağız.

Adım 1

Ubuntu sisteminize Notepad programının son sürümünü websitesinden indiriniz ve Downloads (İndirilenler) konumuna gidiniz. Notepad.exe dosyasını Wine ile açmak için dosya üzerinde sağ tuş ve ardından Open With Other Application tıklayınız. Sonrasında aşağıdaki görüntüdeki gibi Wine Windows Program Loader seçiniz.

NOT: Terminal üzerinden kurulum yapmayı istiyorsanız, programın indirme bağlantısını kopyalayınız. Daha sonra wget komutunu kullanarak indiriniz. Ve ardından “wine DosyaAdı.exe” komutu ile sihirbazı başlatabilirsiniz.

cd ~/Downloads
wget https://github.com/notepad-plus-plus/notepad-plus-plus/releases/download/v8.4.7/npp.8.4.7.Installer.x64.exe
wine npp.8.4.7.Installer.x64.exe

Wine Windows Program Loader

Adım 2

Şimdi, Notepad kurulum sihirbazı açıldığında programın dilini seçiniz.

Notepad++ Program Dilini Seçme

Adım 3

Wizard penceresinde Next (İleri) butonuna tıklayarak devam ediniz.

Notepad++ Kurulum Sihirbazı

Adım 4

Notepad++ lisans anlaşmasını kabul etmek için I Agree (Kabul ediyorum) butonuna tıklayınız.

Programın Lisans Anlaşmasını Kabul Etme

Adım 5

Kurulum lokasyonunu manuel olarak seçebilir veya varsayılan olarak yapılandırılan konumu seçebilirsiniz. Kurulum aşamasında belirtilen varsayılan konuma kurulum yapmak için bu adımda sadece Next’leyin.

Hedef Kurulum Klasörünü Seçme

Adım 6

Bileşenleri seçme penceresinde bazı seçenekleri göremeyebilirsiniz. Bunun nedeni, Linux dağıtımı üzerine kurulum yapmanızdır. Ancak bu, programın çalışmasına engel olmaz. Bu nedenle, kuruluma devam etmek için Next butonuna tıklayın.

Not Uygulamasının Bileşenlerini Seçme

Adım 7

Windows tabanlı programı kurduktan sonra masaüstü kısayolu oluşturabilirsiniz. Bunun için “Create Shortcut on Desktop” seçeneğini işaretleyin. Ardından, Install butonuna tıklayarak devam edin.

Masaüstünde Kısayol Oluşturma

Adım 8

Notepad++ kurulumunu tamamlandıktan sonra başlatınız.

Notepad Uygulamasını Çalıştırma

Adım 9

Artık Ubuntu dağıtımı üzerinde bir Windows programının sorunsuz olarak çalıştığını görebilirsiniz.

NOT: Masaüstü kısayolunun simgesini görünür yapmak için birkaç adım uygulamalısınız. Öncelikle, ilgili kısayolun üzerine sağ tıklayın. Ardından, “Allow Launching” seçeneğine tıklayın. Sonuç olarak, ikonun sağ kısmında artık görünür olduğunu görebilirsiniz.

Programın Sürümünü Kontrol Etme

Ubuntu PC’den Wine Kaldırma

Linux bilgisayarınızdan Wine yazılımını kaldırmak veya silmek istiyorsanız öncelikle yaptığınız projelerinizi yedeklemenizi öneririz.

Adımlar:

Adım 1

Diyelim WineHQ ile ilgili tüm paketleri sisteminizden kaldırmak istiyorsunuz. Öylese, bu işlem için terminalde “sudo apt remove wine*” komutunu yürütünüz.

sudo apt remove wine*

Wine Kaldırma

Adım 2

Wine-Stable, WineHQ-Stable-AMD64 ve WineHQ-Stable ile ilgili bağımlı paketleri kaldırmak için onay verin. Bunun için “Y” tuşuna basarak işlemi tamamlamak için Enter’a basın.

Kaldırılacak Bağımlı Paketleri Onaylama

Adım 3

Wine tamamen kaldırıldıktan sonra, gereksiz kalıntıları temizlemenizi öneririm. Bunun için terminalde “sudo apt autoremove && sudo apt autoclean” komutunu kullanın. Bu komut sayesinde otomatik olarak gereksiz dosyaları ve paketleri sisteminizden temizleyebileceksiniz. Bu şekilde PC’nizin düzenli kalmasını sağlayabilirsiniz.

sudo apt autoremove && sudo apt autoclean

Gereksiz Kalıntı Paketleri Silme

Adım 4

Ubuntu PC’nizde gereksiz kalıntı dosyaların toplam boyutu 1 GB’dir. Tüm dosyaları sisteminizden silmeyi onaylıyorsanız Y ve Enter’a basınız.

Gereksiz Kalıntı Paketlerin Silinmesini Onaylama

Adım 5

Son olarak, WineHQ kaynaklarını sisteminizin repo listesinden silmek için terminalde alttaki komutları yürütünüz. Sonrasında “wine –version” komutu ile programın kaldırıldığını kontrol ediniz.

sudo rm -rf /etc/apt/sources.list.d/winehq-kinetic.sources
sudo rm -rf /etc/apt/keyrings/winehq-archive.key

Winehq-kinetic.sources ve Winehq-archive.key Dosyalarını Silme

Video

Eski Sürümlerin Kurulumu

Ubuntu VersiyonWineHQ VersiyonYouTube VideoSlayt
17.102.x 3.xİzle 1,
İzle 2
Görüntüle
18.043.x 4.xİzle 1,
İzle 2
18.103.x 4.x 4.xİzle 1,
İzle 2,
İzle 3
Görüntüle
20.106.xİzleGörüntüle
22.047.xİzleGörüntüle
22.10 (YENİ)7.xİzle

Sık Sorulan Sorular (SSS / FAQ)

  1. Ubuntu’da Wine’ı nasıl kurarım?
Ubuntu’da WineHQ kurmanız aslında oldukça basittir. Kısacası öncelikle bir terminal açın (Ctrl + Alt + T) ve şunu yürütün “sudo apt update” yürütün. Sonrasında yazılım merkezinden kurmayı tercih ediyorsanız da “sudo apt install wine” komutunu kullanabilirsiniz.
Ancak, en son sürümü kurmak istiyorsanız, WineHQ deposunu eklemeniz gerekiyor. Bunu yapmak için ise “sudo dpkg –add-architecture i386”, “sudo apt update”, ve “sudo apt install -y wine64 wine32” yürütmelisiniz.
  1. Wine yazılımının kurulu olup olmadığını nasıl anlarım?
Wine’ın sisteminize kurulu olup olmadığını kontrol etmek için terminalinizde “wine –version” komutunu çalıştırmanız yeterlidir. Eğer kuruluysa, bu komut sürüm numarasını döndürür. Kurulu değilse, komutun bulunamadığını belirten bir mesaj görürsünüz.
  1. Hangi uygulamaların kurulu olduğunu nasıl görürüm?
Wine aracılığıyla yüklediğiniz uygulamaları görüntülemek için, varsayılan olarak ana dizininizde “.wine” altında bulunan Wine önek dizinine gidebilirsiniz. Yüklenen uygulamaları incelemek için terminalde “cd ~/.wine/drive_c/Program\ Files” dizinine gidin. Yüklediğiniz uygulamaları görmek için ise “ls” komutuyla içeriğini listeleyin.
  1. Wine Linux’ta güvenli midir?
Wine kullanımı genellikle güvenli kabul edilir. Ancak, Windows app’lerini her zaman saygın kaynaklardan indirin. Ayrıca, İnternet’ten araç indirip yüklerken güvenilir satıcılardan geldiğinden emin olun. Böylece, kötü amaçlı yazılımlardan kaçınabilirsiniz. Dahası, bilinmeyen uygulamaları çalıştırırken dikkatli olun. Artı, en son güvenlik iyileştirmelerini ve hata düzeltmelerini almak için Wine’ı ve yüklü uygulamalarınızı güncel tutun.

Sonuç

Wine Stable 9.0’ı Ubuntu sisteminize yükleyerek birçok avantaja sahip olursunuz. Bu kurulum, temel Windows uygulamalarını ve oyunlarını sorunsuz çalıştırmanıza yardımcı olur.

Öncelikle, adımları dikkatlice izleyerek Windows yazılımlarını Ubuntu ortamınıza entegre edebilirsiniz. Örneğin, Microsoft Office veya Adobe Photoshop gibi yazılımlar için Wine güvenilir bir çözümdür.

Dahası, kullanıcı dostu yapılandırmasıyla Wine, Linux kullanıcıları için değerli bir kaynaktır. Sonuç olarak, Ubuntu sisteminizin esnekliğini benimseyerek her iki dünyanın avantajlarından faydalanabilirsiniz.

One Comment

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir