UDP Nedir, Ne İşe Yarar?

UDP (User Datagram Protocol – Kullanıcı Datagram Protokolü), datagramın başlığında yeterli adres bilgileri içerdiği için datagramların daha önce bir bağlantı kurulmadan ağ üzerinden gönderilmesine izin verir.

Ayrıca onay veya akış kontrolü yoktur, bu nedenle paketler birbirinin önünde olabilir ve teslimat veya alım onayı olmadığından doğru gelip gelmediği bilinmemektedir.

UDP Protokolü Tanımı ve Özellikleri

UDP (User Datagram Protocol) Nedir?

Ana kullanım alanı DHCP, BOOTP, DNS ve bağlantı/bağlantı kesme paket alışverişinin iletilen bilgilere göre daha büyük olduğu veya kârlı olmadığı diğer protokoller ve ayrıca ses ve videonun katı gecikme gereklilikleri nedeniyle yeniden iletimin mümkün olmadığı zaman gerçek zamanlı olarak iletilmesi içindir.

UDP Protokolü Ne İşe Yarar?

UDP, aynı makinede çalışan birçok programı ayırt etmek için kullanılan protokol bağlantı noktalarını sağlar. Yani, verilere ek olarak, her UDP mesajı hem hedef port numarasını hem de kaynak port numarasını içerir, bu da hedefteki UDP yazılımının mesajı doğru alıcıya teslim etmesini ve bir cevap göndermesini mümkün kılar.

UDP, bir mesajı bir makineden diğerine aktarmak için temel protokol olarak İnternet Protokolü’nü (IP) kullanır ve bunun gibi dağıtım hizmeti sağlar:

  • Not connection-oriented/Bağlantı Yönelimli Değildir: Mesajların gelmesini sağlamak için onaylar kullanmaz, gelen mesajları sipariş etmez veya makineler arasında bilgi akış hızını kontrol etmek için geri bildirim sağlamaz. Bu nedenle, UDP mesajları çoğaltılamaz veya sipariş verilmeden ulaşılabilir.
  • Unreliable/Güvenilmez: UDP kullanan bir uygulama programı, kayıp, çoğaltma ve iletilerin gecikmesi, sipariş dışı teslimat ve bağlantı kaybı gibi güvenilirlik sorunlarının ele alınmasında tam sorumluluk kabul eder.

Mesaj Formatı Nedir?

  • UDP mesaj uzunluğu (16 bit). Üstbilgi dahil UDP iletisinin bayt cinsinden ortalama uzunluğunu belirtir. Minimum uzunluk 8 bayttır.
  • UDP sağlama toplamı (16 bit, isteğe bağlı). İleti hatası sağlama toplamı. Hesaplama için, kaynak ve hedef IP adreslerini de içeren bir sözde başlık kullanılır. Bu verileri bilmek için, UDP protokolünün IP protokolüyle etkileşime girmesi gerekir.
  • Veri: Burada uygulamalar tarafından gönderilen veriler seyahat eder. Kaynak uygulamanın gönderdiği veriler, tüm ağlar arasında geçiş yaptıktan sonra hedef uygulama tarafından alınır.

Bağlantı Noktaları

UDP, uygulamalar arasında iletişime izin vermek için bağlantı noktalarını kullanır. Bağlantı noktası alanı 16 bit uzunluğunda olduğundan, geçerli değer aralığı 0 ile 65.535 arasındadır. Bağlantı Noktası 0 ayrılmıştır, ancak gönderme işlemi yanıt olarak ileti almayı beklemiyorsa kaynak bağlantı noktası olarak izin verilen bir değerdir.

1 ile 1023 arasındaki bağlantı noktalarına “well known/iyi bilinen” bağlantı noktaları denir ve Unix benzeri işletim sistemlerinde bu bağlantı noktalarından birine bağlanmak için süper kullanıcı erişimi gerekir.

Bağlantı noktaları 1024 ila 49.151 kayıtlı bağlantı noktalarıdır.
49,152 ila 65,535 numaralı bağlantı noktaları geçici bağlantı noktalarıdır ve özellikle sunucularla iletişim kurarken istemciler tarafından geçici bağlantı noktaları olarak kullanılır.

Uygulamada, her uygulama programının bir datagramı gönderebilmesi için bir protokol portu ve ilişkili bir port numarası almak üzere işletim sistemiyle görüşmesi gerekir. Bağlantı noktası atandıktan sonra, uygulama programı tarafından onun aracılığıyla gönderilen herhangi bir datagramın PORT SOURCE alanında bağlantı noktası numarası olacaktır.

Giriş işlenirken, HEDEF BAĞLANTI NOKTASI’na dayalı olarak gelen IP yazılımını ve multipleks datagramları kabul eder.

UDP bağlantı noktası bir kuyruk olarak düşünülebilir. Bir uygulama, bağlantı noktasının işletim sistemiyle kullanımını müzakere ettiğinde, işletim sistemi arabellekte bir arabellek ve gelen iletileri saklayan bir dahili bekleme kuyruğu oluşturur.

UDP bir datagram aldığında, hedef port numarasının kullanımda olan portlardan birine karşılık gelip gelmediğini doğrular. Bu bağlantı noktası numarası yoksa, ICMP‘ye erişilemeyen bağlantı noktası hata iletisi gönderir ve datagramı atar. Bağlantı noktasını bulursa, bağlantı noktasındaki yeni datagramı sıralar ve uygulamanın bu konuma erişmesini bekler.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir