Varsayılan Rota Nedir? | Cisco Router’a Statik Rota Ekleme

Default Route (Varsayılan Rota) işleminin ağdaki önemini anlamak çok kritiktir. Bu bizler için yönlendiricileri ve ağ altyapısını yönetmek için gereklidir. Bu makalede, sabit bir rota tam olarak nedir ve nasıl çalışır ele alacağım.

Ayrıca, IP paketlerini yönlendirmedeki rolünü açıklayacağım. Sonrasında, Cisco yönlendiricilerinde nasıl bir varsayılan rota ekleriz bakacağız. Dolayısıyla, ağ konusunda yenide olsanız bu ayarı kolayca yapabilir ve ağ uygulamalarınızı düzenleyebilirsiniz.

Varsayılan Route (Rota) Tanımı

Default Route (Varsayılan Rota) Nedir?

Ağda üzerindeki Router (Yönlendirici)’ları yapılandırırken genellikle İnternet’e erişecek cihaza varsayılan rota (default route) eklenir, ve IP paketlerinin tek bir yöne çıkşı yapılaması sağlanır.

Ağ Router’ı üzerinde yönlendirme tablosunda hedef bir ağ adresi bulunmadığı durumlarda, IP paketlerinin nereye gideceğini yapılandırmak için bir Statik Rota yapılandırılır.

Örneğin, ağ ortamında yalnızca bir adet Router varsa, bu cihaz Default Rota görevini gerçekleştirir. Çünkü yerel ağa gelen IP paketlerinin başka bir Router üzerinden geçme ihtimali yoktur.

Eğer ağ ortamında iki adet veya daha fazla Router varsa, Modem cihazı veya ISP Router’a yakın olan ağ cihazı üzerinde Rota yapılandırılır.

Dolayısıyla iç ağdan dış ağa erişecek olan bir bilgisayar, Router’ların yönlendirme tablosunda mevcut olmayan bir ağa erişmek istediğinde, Router otomatik olarak Default Rotayı kullanır ve IP paketlerini iletir.

Cisco Router Default Rota Örneği

Router’da varsayılan route mantığını daha iyi anlamak için aşağıdaki görüntüyü dikkatlice inceleyiniz. Aşağıdaki görüntü, R1’in çözümleyemediği IP paketlerini daima R2’ye yönlendireceği açıklanmaktadır.

Router'da Statik Rota Oluşturma

Küçük veya büyük bir ağ topolojisinde mutlaka default bir rota yapılandırılması gerekir. Aksi taktirde, bilinmeyen ağlara erişirken IP paketleri her zaman düşecektir.

Varsayılan Route Nasıl Oluşturulur?

Bir Cisco Router üzerinde Default Rota tanımlamak için aşağıdaki komut uygulanır.

R1(config)# ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 10.1.1.2

Yukarıdaki komut, R1’e gönderilen kaynağı bilinmeyen bir IP paketi isteğinin daima 10.1.1.2 IP adresine sahip Router’a iletilmesini açıklar.

Böylelikle, R1 paketleri R2’ye gönderir ve LAN’daki bir PC’nin websayfa görüntüleme isteğini yerine getirir.

Default Rota komutu kullanımının diğer bir örneği ise aşağıdaki gibidir.

R1(config)# ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 Serial0/1/0

Bu komutun sonuna eklenen arayüz ve port numası, Router R1’e aittir.

Son Söz

Özetlemem gerekirse, PC ağlarında varsayılan rotaları bilmemiz çok önemlidir. Bu bilgi sayesinde yönlendiricilerimizi ve ağ altyapısını etkili bir şekilde yönetebiliriz. Özellikle, Cisco yönlendiricilerine varsayılan rotaların nasıl ekleneceğini öğrenmemiz şarttır.

Kısacası, ağ konusunda yeni olanlar bile sabit rota uygulamasını kolayca yapabilirler. Böylece, IP paketlerinin doğru yönlendirilmesini sağlarlar.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir