VirtualBox 7.0 Üzerinde Debian 12 Kurulumu

Oracle VM VirtualBox 7 kullanarak Debian 12 sürümünü bir sanal makineye kurmayı mı düşünüyorsunuz? Başka yerde aramayın çünkü tüm detaylarıyla sizin için kapsamlı bir rehber hazırladım!

Bu kapsamlı rehberimizle Debian 12’yi performanslı bir şekilde çalıştırabileceğiniz bir sanal makine oluşturabileceksiniz. Aynı zamanda sadece performans değil ayarları doğru yaparak tam bir VM işlevselliği kazanacaksınız. Debian işletim sistemini sanal ortamda keşfetmeye yeniyseniz ücretsiz yöntem olan VirtualBox’ı kullanmaya başlayalım!

VirtualBox ile Debian 12 Kurulumu

Oracle VM VirtualBox 7.0 Kullanarak Sanal Makine Üzerinde Debian 12 Çalıştırma

Debian, Linux tabanlı bir işletim sistemidir ve Linux kernel veya FreeBSD kernel’ini kullanır. Ayrıca, open-source (açık kaynak kodlu) bir projedir ve 59,000’den fazla uygulamaya sahiptir.

Debian 11 dağıtımının temel sürümü 14 Ağustos 2021 tarihinde yayınlandıktan sonra güncellenen 11.3 sürümü ise 26 Mart 2022 tarihinde piyasaya sürüldü.

Bu Linux işletim sistemini fiziksel bilgisayarınız üzerine kurabileceğiniz gibi, sanallaştırma programları kullanarakta bilgisayarınıza sanal olarak kurabilir ve kullanabilirsiniz. Böylece host bilgisayarınızda kurulu Windows veya diğer işletim sistemini silmeden veya yeniden başlatmaya gerek duymadan Linux dağıtımını hızlı bir şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.

Debian’ı sanal makinede kullanmak Linux’e giriş seviyesindeki kullanıcılar için önerilir. Çünkü, kullanıcılar bilgisayarlarına temiz bir sistem kurduktan sonra snapshot yedekler oluşturarak sonraki zamanlarda hatalı bir kod veya yazılım yüzünden çöken sistemlerini hızlı bir şekilde geri alabilirler.

Debian İçin Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma

Debian Linux işletim sistemini host’unuzda bir VM aracılığıyla kullanmayı tercih ettiğinizde ayarlarını doğru olarak yapılandırmanız gerekir. Çünkü, sanal donanımın bazı ayarlarını doğru olarak yapılandırmazsanız VM’nin performansını ve sistem kararlılığını etkiyebilirsiniz.

Adım 1

Host bilgisayarınıza Oracle VirtualBox yazılımını kurduktan sonra onu çalıştırınız ve program açıldığında ana ekranındaki seçeneklerden New (Yeni) butonuna tıklayınız ve sanal makine oluşturma sihirbazını başlatınız.

Name and Operating System (İsim ve İşletim Sistemi) penceresinde kuracağınız sistemin adını Name kısmına yazar yazmaz Type (Tür) ve Version (Sürüm) alanları VirtualBox tarafından otomatik olarak yapılandırılacaktır. Eğer bu aşamada yükleyeceğiniz sistemin ayarları belirlenemezse manuel olarak seçmeniz gerekir.

Örneğin, Debian sisteminin x86 (32 Bit) veya x64 (64 Bit) sürümlerinden birini kuracaksanız versiyon kısmında bu mimari türünün doğru ayarlandığını kontrol etmeniz gerekir.

Debian sisteminin mimari türünü seçtikten sonra kurulacak konumunu da yapılandırdıktan sonra Next’e tıklayınız.

Debian İçin Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma

Adım 2

Memory Size (Bellek Boyutu) penceresinde host PC’nizin RAM kapasitesine göre sanal makine için uygun bir sanal bellek boyutu yapılandırınız.

Debian için minimum 4 GB veya 8 GB bellek boyutu yeterli olabilir fakat guest sisteminizde yapacağınız işlere ve kullanacağız programlara göre bu değeri yükseltebilirsiniz.

Bellek Boyutunu Yapılandırma

Adım 3

Hard Disk (Sabit Disk) yapılandırma penceresinde sıfırdan bir Debian kuracağınız için yeni bir sanal disk oluşturmalısınız. Eğer daha önceden kurmuş olduğunuz bir VM varsa, VDI sanal disk dosyasını bu pencereden ekleyebilirsiniz.

Şimdi Yeni Bir Sanal Hard Disk Oluştur

Adım 4

Hazırladığınız sanal makineyi daha sonradan diğer sanallaştırma programları ile kullanmayacaksanız Oracle tarafından önerilen VDI (VirtualBox Disk Image) disk türünü seçiniz ve Next’e tıklayınız.

VDI (VirtualBox Disk Image)

Adım 5

Hostunuzun fiziksel depolama aygıtı üzerinde VM’yi dinamik veya sabit olarak depolayamayı seçebilirsiniz. Fixed Size (Sabit Boyut) olarak seçtiğinizde sanal diskin boyutu kadar host diskinizden alan ayrılacaktır.

SSD veya NVMe disk kullanıyorsanız performans kaybı olmayacağı için Dynamically Allocated (Dinamik Olarak Genişleyen) depolama yöntemini seçmenizde fayda vardır.

Dinamik Olarak Genişleyen Disk Yapısını Seçme

Adım 6

Sanal makine disk dosyasının konumunu varsayılanda bırakınız ve guest makinede yapacağınız işlere göre uygun bir disk boyutu belirleyiniz.

Sanal Disk Konumunu ve Boyutunu Yapılandırma

Adım 7

Debian sanal makineyi hazırladıktan sonra daha gelişmiş ayarları yapmak için araç menüsünden Settings (Ayarlar) tıklayınız.

Sanal Makine Ayarlarını Açma

Adım 8

General (Genel) / Advanced (Gelişmiş) sanal donanım ayarlarından host makineden VM’ye dosya transferi veya metin kopyalayabilmek için Shared Clipboard (Paylaşılan Pano) ve Drag and Drop (Sürükle ve Bırak) özelliklerini Bidirectional (Çift Yönlü) olarak değiştiriniz.

Paylaşılan Pano ve Sürükle Bırak Özelliklerini Çift Yönlü Olarak Değiştirme

Adım 9

System (Sistem) / Motherboard (Anakart) ayarlarından Boot Order (Önyükleme Sırası) kısmındaki aygıtlardan Floppy devre dışı bırakınız ve birincil sıraya Optical (Optik Sürücü) ayarlayınız.

Önyükleme Aygıtlarını Yapılandırma

Adım 10

Processor (İşlemci) sanal donanımının ayarlarını açınız ve sanal işlemci sayısını host CPU’nuzun kapasitesine göre arttırınız. Sistem kararlılığı açısından minimum sanal işlemci çekirdeği sayısını 2 veya 4 olarak yapılandırabilirsiniz.

Sanal İşlemci Sayısını Arttırma

Adım 11

Display (Görüntü) / Screen (Ekran) aygıtı ayarlarını açınız ve sanal makinede daha iyi grafik deneyimi için 3D Acceleration (3D Hızlandırma) özelliğini etkinleştiriniz. Ardından, sanal sisteminizin grafik belleğini 128 MB veya daha yüksek bir değere ayarlayınız.

3D Grafik Hızlandırmayı Etkinleştirme ve Video Belleğini Arttırma

Adım 12

Storage (Depolama) ayarlarından IDE Controller’ı seçiniz ve siliniz.

IDE Controller Silme

Adım 13

SATA optik sürücü eklemek için SATA Controller yanındaki simgeye tıklayınız ve Optical Disk Selector (Optik Disk Seçici) penceresinde Leave Empty (Boş Bırak) butonuna tıklayınız.

SATA Optik Disk Sürücüsü Ekleme

Adım 14

SATA Controller seçiniz ve sanal PC performası için Attributes (Öznitellikler) kısmından Host I/O Cache özelliğini etkinleştiriniz.

SATA Controller İçin Host I/O Cache Etkinleştirme

Adım 15

Debian 11.vdi sanal disk dosyasını seçiniz ve aynı şekilde disk performansını iyileştirmek için Solid-State Drive (SSD) özelliğini etkinleştiriniz.

VDI Sanal Disk Dosyasını SSD Olarak Yapılandırma

Adım 16

Sanal makineye Debian 11 ISO dosyası eklemek için Empty (Boş) disk sürücüsünü seçiniz ve ardından CD/DVD ikonuna tıklayınız ve açılan seçeneklerden Choose a disk file (Bir disk dosyası seç) tıklayınız.

Sanal Makineye Debian 11 ISO Dosyasını Ekleme

Adım 17

Buradaki bağlantıyı ziyaret ediniz ve host bilgisayarınıza indirdiğiniz Debian 11 ISO dosyasını seçiniz ve açınız.

Debian 11 ISO Dosyasını Seçme

Adım 18

Son olarak, sanal sisteminizde USB 3.x aygıtlarınızı kullanarak daha hızlı dosya transferi yapabilmek veya dosya boyutu çok yüksek belgelerinizi hızlı bir şekilde yedekleyebilmek için USB 3.0 (xHCI) Controller türünü seçiniz ve sanal bilgisayarın ayarlarını kapatınız.

USB 3.0/3.1 Kontrolcüsünü Etkinleştirme

Adım 19

Debian 12 sanal bilgisayarın ayarlarını doğru bir şekilde ayarladıktan sonra araç menüsünden Start (Başlat) tıklayınız.

Debian Sanal Bilgisayarı Çalıştırma

VirtualBox ile Debian 12 Kurulumu

Debian guest sistemini hazırladıktan ve çalıştırdıktan sonra artık sistem kurulumuna başlayabilir ve host PC’nize sanal olarak kurabilirsiniz.

Adım 1

Debian sanal PC’nizi çalıştırdıktan sonra alttaki görseldeki gibi Installer Menu ile karşılaşacaksınız. Bu ekranda, Graphical Install (Grafiksel Kurulum) seçeneğinde Enter’a basınız ve devam ediniz.

Debian GNU/Linux Installer Menu (BIOS Mode)

Adım 2

Linux sanal sisteminizin dilini seçiniz ve Continue (Devam Et) butonuna tıklayınız.

Linux Sistem Dilini Seçme

Adım 3

Yaşadığınız bölgeyi seçiniz ve Continue butonuna tıklayarak devam ediniz.

Bölge Seçimi

Adım 4

Debian guest işletim sistemi için klavye düzeninizi seçiniz ve Continue tıklayınız.

Klavye Düzeni Seçme

Adım 5

Sanal PC’nizi ağ ortamınızda tanımlayan benzersiz bir hostname adı yazınız ve devam ediniz.

Hostname Adını Yapılandırma

Adım 6

VM’nizi kullandığınız ortamda bir Active Directory sunucusu yoksa domain adını boş bırakınız.

Domain Adı Yazmayı Atlama

Adım 7

Yetkisiz kullanıcıların Linux sisteminize zarar vermesini önlemek için güçlü bir root parolası oluşturunuz.

Root Parolası Oluşturma

Adım 8

Yönetimsel olmayan aktiviteler için root hesabı yerine normal bir kullanıcı hesabı kullanılır. Yerel kullanıcı hesabı için tam adınızı yazınız ve Continue tıklayınız.

Yeni Kullanıcının Tam Adını Yazma

Adım 9

Kullanıcı hesabı adınız, ilk adınızı içerdiği için otomatik olarak belirlenmiştir, fakat bunu isteğinize göre değiştirebilirsiniz. Kullanıcı adınızın küçük harfler ile yazdığınızdan emin olduktan sonra Continue tıklayınız.

Kullanıcı Adını Küçük Harfler ile Yazma

Adım 10

Kullanıcı hesabınız için küçük veya büyük harflerden ve de sayılardan oluşan güçlü bir parola oluşturunuz.

Yerel Kullanıcı Hesabı İçin Parola Oluşturma

Adım 11

Sistem saatinizin doğru olarak gösterilmesi için zaman diliminizi seçiniz ve Continue tıklayınız.

Saati Yapılandırma

Adım 12

Disk yapılandırması seçeneklerinden Guided – use entire disk (Kılavuzlu – tüm diski kullan) seçeneğini seçiniz ve devam ediniz.

Guided - Use Entire Disk

Adım 13

Partition yapılandırması için VBOX HARDDISK sanal diskini seçiniz.

VBOX HARDDISK Seçme

Adım 14

Farklı disk şemaları kullanarak sistemi kurabilir veya emin değilseniz ilk seçeneği yani All files in one partition (Tüm dosyalar tek bölümde) seçebilirsiniz.

Tüm Dosyalar Tek Bölümde

Adım 15

Disk yapılandırmasını tamamlamak için Finish partitioning and write changes to disk (Disk bölümlemeyi bitir ve değişiklikleri diske yaz) seçeneğini seçiniz ve Continue tıklayınız.

Disk Bölümlendirmesini Tamamlama

Adım 16

Diskte yapılacak işlemleri kontrol ettikten sonra diske değişiklikleri onaylamak için Yes’i seçiniz.

Diske Değişiklikleri Yazma

Adım 17

Herhangi ek bir kurulum medyasına sahip değilseniz ve extra bir medyayı taramadan devam etmek istiyorsanız No seçeneği ile devam ediniz.

Başka Kurulum Medyası Taramayı Atlama

Adım 18

Bir DVD imajından sistem kurduktan sonra bir programı İnternet’ten indirmek istediğinizde repository listesinde güncel adreslerin tanımlı olması gerekir. Bu yüzden, bir network mirror eklemek için Yes’i seçiniz ve Continue tıklayınız.

Network Mirror Kullanmayı Seçme

Adım 19

Debian archive mirror için yaşadığınız konumu veya size en yakın ülkeyi seçiniz.

Debian Archive Mirror Ülkesini Seçme

Adım 20

Debian archive mirror için önerilen deb.debian.org ile devam ediniz.

Debian Archive Mirror Seçme

Adım 21

Proxy adresi yapılandırmak istemiyorsanız ilgili seçeneği boş bırakınız.

HTTP Proxy Bilgisi

Adım 22

Debian geliştiricilerine istatistiklerinizi göndermek istiyorsanız Yes’i seçebilirsiniz. Eğer istemiyorsanız, No seçeneğini seçiniz ve Continue tıklayınız.

Paket Kullanım Anketine Katılmayı Reddetme

Adım 23

Yazılım seçimi ekranında tercih ettiğiniz Debian masaüstü ortamınızı seçiniz.

Debian Masaüstü Ortamını Seçme

Adım 24

GRUB Boot Loader’ı birincil disk bölümüne yüklemeyi onaylamak için Yes’i seçiniz ve Continue tıklayınız.

GRUB Boot Loader'ı Yükleme

Adım 25

GRUB Boot Loader’ı kurmak için /dev/sda aygıtını seçiniz.

VBOX Sanal Diski Seçme

Adım 26

Kurulum tamamlandığında yeni sisteminizi boot etmek için öncelikle kurulum medyasını çıkarınız ve sisteminizi yeniden başlatınız.

Kurulum Sihirbazını Kapatma

Adım 27

Debian guest makineniz açıldığında GRUB menüden Debian GNU/Linux üzerinde Enter’a basınız veya seçili girişin otomatik olarak gerçekleşmesi için belirtilen süre boyunca bekleyiniz.

Debian GNU/Linux

Adım 28

Debian kullanıcı hesabınızı ve parolanızı yazınız ve oturum açınız.

Sistemde Oturum Açma

Adım 29

Debian 11 masaüstü açıldığında başlat menüsünden terminali bulunuz ve açınız. Sisteminizin sürümünü kontrol etmek için terminalde “lsb_release -a” komutunu yürütünüz.

lsb_release -a

Terminal Üzerinden Debian Sürümünü Kontrol Etme

Debian VM’ye Guest Additions Kurulumu

VirtualBox ile Debian kurduktan sonra yapmanız gereken ilk şey Guest Additions kurmaktır. Bu sayede sanal bilgisayarınızın ekran çözünürlüğünü ayarlayabilir ve host ile VM’niz arasında dosya transferi yapabilirsiniz. Ek olarak, Shared Folder özelliğini etkinleştirebilir ve USB cihazlarınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Adım 1

Debian guest sisteminizi tam ekran moduna almaya çalıştığınızda alttaki görseldeki gibi tam ekrana uyarlanmadığını görebilirsiniz.

Tam Ekran Çözünürlüğü Sorunu

Adım 2

VirtualBox araç menüsünden Devices (Aygıtlar) / Insert Guest Additions CD Image (Konuk Eklentileri CD İmajını Ekle) seçeneğine tıklayınız.

Insert Guest Additions CD Image

Adım 3

Guest Additions kurmadan önce Linux kernellerini kurmanız gerekiyor, aksi taktirde derleme sırasında hata alacaksınız. Debian sisteminizde terminali açınız ve “sudo apt install build-essential dkms” komutunu yürütünüz.

sudo apt install build-essential dkms

Linux Kernellerini Kurma

Adım 4

Kurulacak paketleri kontrol ettikten sonra 258 MB ek disk alanı kullanımını onaylamak için Y ve Enter’a basınız.

Kurulacak Yeni Paketleri Onaylama

Adım 5

Terminal kullanarak Guest Additions kurmak için öncelikle cdrom konumuna gitmeniz ve .run uzantılı dosyayı çalıştırmanız gerekir. Bunu yapmak için “cd /media/cdrom” komutu ile imaj konumuna gidiniz ve “sudo sh ./VBoxLinuxAdditions.run” komutunu yürütünüz.

cd /media/cdrom
ls
sudo sh ./VBoxLinuxAdditions.run

Guest Additions Kurma

Adım 6

VirtualBox Guest Additions Installer başladığında Linux kernellerinin derlendiğini terminaldeki çıktılardan görebilirsiniz. Kurulum tamamlandığında değişikliklerin etkin olması için bilgisayarınızı yeniden başlatmak için “sudo reboot” komutunu yürütünüz.

sudo reboot

Guest İşletim Sistemini Yeniden Başlatma

Adım 7

Sanal PC’nizi yeniden başlattıktan sonra Guest Additions sürümünü kontrol etmek için terminalde “sudo /usr/sbin/modinfo vboxguest” komutunu yürütünüz.

sudo /usr/sbin/modinfo vboxguest

GA Sürümünü Kontrol Etme

Adım 8

Sanal makinenin ekran çözünürlüğünü kontrol ettiğinizde tam ekrana uyarlandığını görebilirsiniz.

Tam Ekran Çözünürlüğünü Kontrol Etme

Shared Folder (Paylaşılan Klasör) Yapılandırma

Host PC’nizden sanal bilgisayarınıza bir dosya kopyalamak istediğinizde bu işlemi kolayca yapabilmeniz için Shared Folder özelliğini etkinleştirebilirsiniz. Bu sayede, belgelerinizi host’unuzdan VM’nize hızlı bir şekilde transfer edebilirsiniz.

Adım 1

VirtualBox araç menüsünden Devices / Shared Folders / Shared Folders Settings tıklayınız.

Shared Folder Etkinleştirme

Adım 2

Shared Folders penceresinde Add (Ekle) simgesine tıkladıktan sonra açılan Add Share (Paylaşım Ekle) penceresinde Folder Path (Klasör Yolu) kısmında açılır menüyü genişletiniz ve Other (Diğer) tıklayınız.

Paylaşım Klasörü Konumunu Seçme

Adım 3

Select Folder (Klasör Seç) penceresinde host’unuzun herhangi bir konumunda yeni bir klasör oluşturunuz ve seçiniz.

Host Üzerinde Paylaşım Klasörü Oluşturma ve Seçme

Adım 4

Paylaşım klasörünü seçtikten sonra Auto-Mount (Otomatik Ekle) ve Make Permanent (Kalıcı Yap) seçeneklerini işaretleyiniz ve OK’a tıklayınız.

Paylaşımı Otomatik ve Kalıcı Yapma

Adım 5

Debian VM’nizden Files (Dosyalar) açınız ve Bookmark (Yer İmi) kısmından sf_DebianSharedFolder tıklayarak paylaşım klasörünün içeriğini görüntüleyebilirsiniz. Eğer alttaki görseldeki gibi bir hata alırsanız kullanıcı izinlerini düzenlemeniz gerekir.

Shared Folder Kullanıcı İzni Hatası

Adım 6

Terminali açınız ve yerel kullanıcı hesabınızın Shared Folder’a erişimine izin vermek için “sudo adduser $USER vboxsf” komutunu yürütünüz.

sudo adduser $USER vboxsf

Mevcut Kullanıcıyı VBOXSF Grubuna Üye Yapma

Adım 7

Sanal sisteminizi yeniden başlatınız ve tekrar Shared Folder erişip erişemediğinizi kontrol ettiğinizde bu kez işlemin sorunsuz olduğunu görebilirsiniz.

Shared Folder Özelliğini Kontrol Etme

Debian Guest Makinede USB Flash Bellek Kullanımı

Host’unuz ile VM’niz arasında dosya boyutu çok yüksek belgelerinizi hızlı bir şekilde kopyalamak veya yedeklemek için USB depolama aygıtlarınızı kullanabilirsiniz. Örneğin, USB 3.0/3.1 destekli bir external SSD’nizi sanal bilgisayarınıza bağlayabilir ve kolayca dosyalarınızı yedekleyebilirsiniz.

Adım 1

Host’unuzun USB 3.x portlarından boş olanına bir flash bellek takınız ve onun içerisinde Backup adlı bir klasör oluşturunuz.

Host'ta USB Flash Bellekte Klasör Oluşturma

Adım 2

USB flash belleğinizi Debian VM’nize takmak için araç menüsünden Devices / USB / USB’nizin Adı tıklayınız.

Sanal Makineye USB Diski Bağlama

Adım 3

Sanal makinenize USB diskiniz otomatik mount edildikten sonra içeriğini görüntülediğinizde oluşturduğunuz Backup adlı klasörü görebilirsiniz.

VM'de USB Diskin İçeriğini Kontrol Etme

Video

Eski Sürümlerin Kurulumu

Debian Sürümleri ve Kaynaklar
Debian VersiyonuYouTube VideoSlayt
9İzleGörüntüle
11 (YENİ)İzle

Sonuç

Sonuç olarak, Oracle VM VirtualBox ile sanal makineye ikincil olarak Debian sistemini kurabilirsiniz. Bu durumda hiçbir zaman birincil işletim sisteminizi etkilemeden işlerinize devam edersiniz.

VirtualBox’ın çok yönlü özellikleri sayesinde bir yandan Windows bir yandan ise Linux dağıtımı kullanırsınız. Açıkladığım adımlarla ihtiyacınıza uygun bir Debian makinesi oluşturabilirsiniz.

7 Comments

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir