VMware Workstation Üzerinde Clone Alma / Oluşturma

Bu yazımızda, Windows 10 üzerinde VMware Workstation 16 Pro yazılımı üzerinde kurulu bir sanal makine clone özelliği ile nasıl yedeklenir veya çoğaltılır inceleyeceğiz.

VMware Clone Alma / Oluşturma

VMware Üzerinde Bir Windows, Linux veya macOS Sanal Makine İçin Nasıl Clone Alınır veya Oluşturulur?

VMware Workstation programını kullanarak Windows, Linux, macOS işletim sistemlerini bilgisayarınıza kurduktan sonra eğer onları tekrar kurmadan çoğaltmak istiyorsanız bu sanallaştırma programının güzel bir özelliği olan Clone (Klonlama) kullanabilirsiniz.

VMware sanallaştırma yazılımı üzerinde kullanılan bu özellik bir çeşit sanal makine yedekleme yöntemidir. Dolayısıyla, sanal makinenizin anlık durumunu yeni bir VM oluşturarak çoğaltabilirsiniz. Böylece, ağ projeleri için gerek duyduğunuz VM’leri her seferinde yeniden kurmak yerine, sadece bir kez klonlayarak çoğaltabilirsiniz.

Clone Nedir?

Kısaca Clone nedir ve ne işe yarar sorusunu yanıtlarsak;

  1. Sanal işletim sisteminin bir kopyasıdır.
  2. Sanal işletim sistemleri kolaylıkla çoğaltılabilir.
  3. Kolayca yedekleme yapılabilir.

Türleri

VMware üzerinde sistem klonlama için linked ve full olmak üzere iki tür mevcuttur.

1. Linked Clone (Bağlantılı Klon)

Linked Clone (Bağlantılı Klon), klonlanacak sanal makinenin kurulum konumunda bir klasör oluşturur ve ana makine silindiğinde, oluşturulan Linked Clone da silinir. Kısacası birbiri ile bağlantılıdır.

Linked Clone alınan sanal makine üzerinde yapılan değişiklikler ana sanal makineyi etkilemez. Ayrıca, disk üzerinde az yer kapladığı için disk alanı tasarrufu da sağlar.

2. Full Clone (Tam Klon)

Full Clone (Tam Klon), ana sanal makineden tamamen bağımsız tam bir yedekleme oluşturur ve diğer türe göre işlem süresi uzun sürer. Bu yöntem hostun diski üzerinde daha fazla alan gerektirir, fakat tam klon oluşturulması tavsiye edilir.

VMware Üzerinde Sanal Makine Yedekleme veya Çoğaltma

Clone yapısından bahsettikten sonra, şimdi adım adım bir sanal bilgisayarın bu özellik vasıtasıyla nasıl yedekleneceğini inceleyelim.

Daha önce VMware ile bir Windows işletim sistemi kurmadıysanız öncelikle aşağıdaki bağlantılardan ilgili yazılarımıza göz atınız.

VMware Clone özelliği kullanımı için sanal makine ve Windows 10 kurulum gereksinimlerini tamamladıktan sonra aşağıdaki adımları sırasıyla takip ediniz.

Adım 1

Workstation Pro üzerinde kurduğunuz bir sanal sistem için clone alarak tam kapasiteli bir yedek oluşturabilirsiniz. Öncelikle, araç menüsünden VM / Manage / Clone yolunu takip ediniz ve ilgili seçeneğe tıklayınız.

VM / Manage / Clone

Adım 2

Sanal makine sihirbazında aşağıdaki görüntüdeki gibi bir uyarı ile karşılaşacaksınız, çünkü VM çalışıyorken clone oluşturamazsınız. Bu durumda VM’yi kapatmanız veya suspend duruma almanız gerekir.

Sanal Makine Açıkken Clone Alınamaz Uyarısı

Adım 3

Windows 10 VM’yi kapattıktan sonra VM / Manage / Clone seçeneğine veya araç menüsünden mavi ikonlu ayar butonuna tıklayınız. Sanal makine kopyalama işlemini başlatmak için Clone butonuna tıklayınız.

Sanal Makineyi Kapattıktan Sonra Clone Sürecini Başlatma

Adım 4

Açılan wizard penceresi size diğer kullanıcılar için clone oluşturmak istiyorsanız, VM’nin ayarlarından Template Mode etkinleştirebileceğinizi bildiriyor.

Clone Sihirbazı

Adım 5

Clone kaynağı penceresinde, daha önce VM için bir snapshot oluşturmadıysanız An existing snapshot seçeneği pasif olacaktır. Bu pencerede, sanal makinenin geçerli durumundan veya varolan bir snapshot durumundan sistem klonlama yapabilirsiniz.

Windows 10 makinenin geçerli durumunu klonlamak için The current state in the virtual machine seçeneğini işaretleyiniz ve Next butonuna tıklayınız.

Sanal Makinenin Geçerli Durumu

Adım 6

Yukarıda açıkladığımız türlerin yapısına göre projeniz için uygun seçeneği belirleyiniz. Bu yazımızda, tam bir kopya oluşturmak için Create a full clone (Tam klon oluştur) seçeneğini işaretleyiniz ve ardından Next’e tıklayınız.

Create a Full Clone

Adım 7

Klonlanacak sanal makineye bir ad belirleyiniz ve depolamak istediğiniz sürücüyü seçtikten sonra Finish (Bitir) butonuna tıklayınız.

VM'nin Konumunu Değiştirme

Adım 8

Sanal makine kopyalanıyorken bekleyiniz.

VM Klonlanıyor

Adım 9

Klonlama işlemi tamamlandıktan sonra Close (Kapat) butonuna tıklayarak pencereyi kapatınız.

Klonlama Tamamlandı

Adım 10

Gördüğünüz gibi sanal makine başarıyla kopyalandıktan sonra ana makinenin sağ tarafında otomatik olarak açıldı. Şimdi, Close butonuna tıklayarak Snapshot Manager kapatınız.

Snapshot Manager Penceresini Kapatma

Adım 11

Klonlanan sanal bilgisayarın konumuna gidiniz ve oluşturulan klasör ve dosyaları kontrol ettiğinizde ana makine ile aynı boyuta sahip olduğunu görebilirsiniz.

Klonlanan VM'nin Konumunu İnceleme

Klonlanan Sanal Makinenin SID Değerini Değiştirme

Clone ile kopyalanan bir sanal makinenin işletim sisteminin kullanıcı hesabının SID numarasını değiştirmeniz gerekir. VMware Workstation üzerinde doğru bir şekilde sanal makine kopyalamak için sistem klonlama sonrası SID değerinin ana makine ile aynı olmaması gerekir.

Eğer sanal makinenin SID numarasını değiştirmezseniz, bazı gelişmiş işlemlerde şu hatayı alabilirsiniz:

The name or security ID (SID) of the domain specified is inconsistent with the trust information for that domain

Ayrıca, SID değiştirmeden VM’yi kullanırsanız şu işlemleri yapamayacaksınız:

  • Active Directory domain ortamına giriş yapamayacaksınız.
  • Ağ üzerinde paylaşılan sürücülere erişemeyeceksiniz.

Windows işletim sistemlerinde SID değiştirmek için Sysprep aracını kullanmalısınız. Sysprep ile sisteminizi yeni bir kullanıcı için hazırlarken eski kullanıcı adını kullanmamanız gerekir.

Adım 1

Ana sanal makine üzerinde komut istemini açmak için Windows + R tuşlarına basarak Run/Çalıştır açınız ve cmd yazdıktan sonra OK butonuna tıklayınız.

Kullanıcı hesabının SID numarasını öğrenmek için “whoami /user” komutunu yürütünüz.

whoami /user

Sanal Makinenin SID Değerini Kontrol Etme

Adım 2

Klonlanana sanal makine üzerinde de SID numarasını kontrol ediniz. Aşağıdaki görüntüde gördüğünüz gibi kopyalanan VM’nin SID değerli aynıdır.

Klonlanan Sanal Makinenin SID Değerini Kontrol Etme

Adım 3

Windows SID değiştirmek için Sysprep aracını kullanmanız gerekiyor. Windows’u kurduğunuz sürücüye gidiniz ve Windows / System32 konumunda sysprep aracını yönetici olarak çalıştırınız.

Windows 10 Üzerinde Sysprep Çalıştırma

Adım 4

System Preparation Tool aracını çalıştırdıktan sonra, System Cleanup Action kısmındaki Generalize seçeneğini işaretleyiniz ve ardından OK butonuna tıklayınız.

System Preparation Tool

Adım 5

Sysprep sisteminizde gerekli hazırlıkları yaparken bekleyiniz. Bu işlem tamamlanınca sanal pc yeniden başlayacaktır.

Sysprep Çalışıyor

Adım 6

Windows 10’u ilk kurulum ekranına yönlendirildiğinizde, VM’nin bölge ayarlarını yapılandırınız ve Yes’e tıklayınız.

Windows 10 Bölge Seçimi

Adım 7

Kullanacağınız klavye düzenini seçiniz ve tekrar Yes’e tıklayınız.

Klavye Düzeni Seçimi

Adım 8

İkinci bir klavye düzeni eklemek istiyorsanız, Add Layout butonuna tıklamanız yeterlidir, aksi halde Skip ile bu adımı atlayınız.

İkinci Bir Klavye Düzeni Ekleme

Adım 9

Windows 10 lisans anlaşmasını onaylamak ve ilerlemek için Accept butonuna tıklayınız.

Windows 10 Lisans Anlaşması

Adım 10

Active Directory ortamına sahip değilseniz, Set up for personal use (Kişisel kullanım için ayarla) seçeneğini seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Kişisel Kullanım İçin Kurulum

Adım 11

Hesap ayarları ekranında bir Microsoft hesabına sahip değilseniz Offline Account (Çevrimdışı Hesap) seçeneğine tıklayınız.

Çevrimdışı Hesap Oluşturma

Adım 12

Çevrimdışı hesap oluşturmaya devam etmek için Limited Experience (Limitli Deneyim) seçeneğine tıklayarak devam ediniz.

Limitli Deneyim

Adım 13

Kullanıcı adı belirleme ekranında daha önceki kullanıcı hesabı adını yazarsanız farklı bir isim yazmanızı belirten bir uyarı ile karşılaşacaksınız.

Kullanıcı Adı Yazma

Adım 14

Eğer Windows 10 sisteminize bir parola koymak istiyorsanız, bu ekranda güçlü bir parola oluşturunuz ve Next’e tıklayınız.

Sistem Parolası Oluşturma

Adım 15

Windows gizlilik ayarlarındaki seçenekleri istediğiniz gibi yapılandırarak devam ediniz.

Windows 10 Gizlilik Ayarlarını Yapılandırma

Adım 16

Cortana’yı kullanıp kullanmayacağınıza karar veriniz.

Cortana Kullanımını Onaylama

Adım 17

Bu aşamada bilgisayarınızı kapatmayınız ve biraz bekleyiniz.

Bilgisayarınızı Kapatmayınız

Adım 18

Sisteminiz açıldıktan sonra tekrar whoami /user komutunu kullanarak SID numarasını kontrol ettiğinizde artık kullanıcı hesabı değerinin değiştiğini görebilirsiniz. Bu işlemden sonra artık sanal bilgisayarınızı doğru olarak kopyalamış oldunuz.

Klonlanan Sanal Makinenin SID Değerinin Değiştirilmesi

Video

Eski Sürümlerde VM Kopyalayarak Çoğaltma

VMware Pro’nun 12, 14, ve 15 sürümlerinde de VM kopyalama işlemi aynıdır.

Workstation Pro Sürümleri ve Kaynaklar
Workstation ProYouTube VideoSlayt
12 ProİzleGörüntüle
15 ProİzleGörüntüle
16 Proİzle

 

Sonuç

Bu yazımızda, tam bir yedekleme ve kopyalama işlevi sunan Clone özelliği nasıl kullanılır ve sistemler arasındaki çakışmanın olmaması için Windows 10 sisteminde kullanıcı hesabının SID değeri nasıl değiştirilir inceledik.

Clone ile Snapshot arasındaki temel fark, birinin çoğaltma diğerinin anlık yedekleme hizmeti sunmasdırı. Snapshot özelliğini kısaca, Windows işletim sistemlerindeki Sistem Geri Yükleme işlemine benzetebilirsiniz. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!

14 Comments

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir