Sanal makine oluşturmak, teknoloji meraklıları için önemli bir beceri haline geldi. Ayrıca, bu yöntem yazılım testleri ve çoklu sistem çalıştırmak için idealdir. Dahası, izole ortamlarda uygulama geliştirmek için güçlü bir çözüm sunar. VMware Workstation 17 Pro, bu süreci oldukça basitleştiren bir yazılımdır.
Ek olarak, Windows 10 64-bit & 11 sistemlerinizi etkili bir şekilde kullanmanıza olanak tanır. Açıkçası, rehberimizle kurulumunuzu performans ve verimlilik için nasıl optimize edeceğinizi öğreneceksiniz. Yeni başlıyor olsanız da ihtiyaçlarınıza uygun bir sanal makine oluşturmayı başarabilirsiniz.
Windows 10 Üzerinde VMware Workstation 17 Pro ile Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma
VMware Workstation üzerinde bir Windows veya Linux gibi bir işletim sistemi kurmadan önce yeni bir sanal makine oluşturmanız gerekir. Bu yazılım ile yeni bir VM hazırlamak diğer yazılımlara göre daha kolaydır ve daha profesyonel seçenekleri size sunar.
Bilgisayarınızın işlemci donanımının özelliklerini üretici websitesinden kontrol ederek sanallaştırma desteğini öğrendikten sonra masaüstü veya dizüstü bilgisayarınızda yeni bir sanal makine oluşturabilmek için öncelikle Workstation yazılımını sistemine kurmanız gerekir. Eğer bilgisayarınızın sanallaştırma özelliğini etkinleştirmek istiyorsanız bu yazımızdaki adımları takip ederek VTx desteğini açabilirsiniz.
Eğer bir Linux tabanlı Ubuntu / Linux Mint / Debian işletim sistemi kullanıyorsanız aşağıdaki bağlantılardan ilgili yazılarımıza ulaşabilirsiniz.
Windows 10 İçin Sanal Makine Oluşturma
Windows bilgisayarınıza VMware kurduktan sonra aşağıdaki adımları sırasıyla takip ederek yeni bir VM oluşturabilir ve ardından host ile guest makine arasında temel olarak dosya alışverişi yapmak için VMware Tools yapılandırabilirsiniz. Şimdi, aşağıdaki adımları takip ederek VMware ile sanal makine oluşturma işlemine başlayabilirsiniz.
Adım 1
VMware Workstation Pro’yu açınız ve sihirbazı başlatmak için araç menüsüden önce File sonra New Virtual Machine seçeneğine tıklayınız. Ya da direk olarak ana ekranda gördüğünüz Create a New Virtual Machine seçeneği üzerine tıklayınız ve sanal makine kurulumu ve oluşturma sihirbazını başlatınız.
Adım 2
VM sihirbazında hangi yapılandırma türü ile devam etmek istediğiniz soruluyor. Burada, daha gelişmiş ayarları gözden geçirmek için Custom (Advanced) seçeneğini işaretleyiniz ve ardından Next butonuna tıklayınız.
Adım 3
Choose the Virtual Machine Hardware Compatibility (VM Donanım Uyumluluğunu Seç) penceresinde, VMware Workstation 17 Pro kurulu olduğu için Workstation 17.0 sürümü varsayılan olarak seçilidir. Eğer programın yeni sürümü yayınlandığında güncelleme yaparsanız, bu pencerede yeni sürümü seçmeniz gerekmektedir.
VMware donanım uyumluluğunu yapılandırdıktan sonra Next (İleri) butonuna basarak devam ediniz.
Adım 4
Guest Operating System Installation (Konuk İşletim Sistemi Kurulumu) penceresinde 3 seçenek vardır.
- Installer Disc (Kurulum Diski): Oluşturacağınız sanal makine üzerinde işletim sisteminin CD/DVD kurulum meydasını kullanmak istiyorsanız, Installer Disc seçeneğini seçmeniz gerekir.
- Installer disc image file (iso) – (Kurulum Diski İmaj Dosyası): Sanal makine oluşturmanın ilk adımında bu seçenek ile bir ISO dosyası eklediğinizde, VMware programı seçtiğiniz işletim sistemi türüne göre bazı ayarları otomatik olarak yapılandıracaktır.
- I will install the operating system later (İşletim Sistemini Daha Sonra Kuracağım): İşletim sistemi kurulum medyasını daha sonra VM’ye eklemeyi seçerseniz, tüm ayarları manuel olarak yapılandırmanız gerekir. Bu seçenek daha çok tüm ayarları iyi bilen profesyonel kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir.
Adım 5
Select a Guest Operating System (Konuk İşletim Sistemi Seç) penceresinde öncelikle kuracağınız işletim sistemi türünü işaretlemeniz ve ardından kurmak istediğiniz sürümü seçmeniz gerekir.
Windows 10 işletim sisteminin 64 Bit ISO dosyasına sahipseniz, bu pencerede Version kısmında “Windows 10 x64” seçmeniz gerekir.
Adım 6
Name the Virtual Machine (Sanal Makine Adı) penceresinde kuracağınız işletim sisteminin adını ve versiyonunu yazmanız daha mantıklı ve akılda kalıcı olacaktır.
Ayrıca, bilgisayarınızın depolama aygıtının boyutu yüksek ise varsayılan olarak yapılandırılan konum ile devam edebilirsiniz. Fakat, sanal makineleri bilgisayarınızın fiziksel SSD veya NVMe diski üzerine kurmanız ve depolamanız daha düzenli ve daha performanslı olacaktır.
Adım 7
Firmware Type (Bellenim Tipi) penceresinde, işletim sisteminin önyükleme ayarlarını yapabilirsiniz. Burada, Windows 10’un daha eski build sürümlerinde varsayılan olarak BIOS seçeneği seçiliydi. Windows’un yeni build sürümleri için UEFI daha yaygın olduğu için VMware Workstation otomatik olarak bu seçeneği seçmiştir.
Ek olarak, sanal sisteminizi daha güvenli hale getirmek için Secure Boot (Güvenli Önyükleme) seçeneğini de işaretleyiniz ve devam ediniz.
Adım 8
Processor Configuration (İşlemci Yapılandırma) penceresinde, bilgisayarınızın donanım özelliklerine göre işlemci sayısını ve çekirdek sayısını yapılandırınız ve Next butonuna tıklayınız. Burada, ortalama bir değer olarak bir adet işlemci ve dört adet çekirdek sayısı yapılandırabilirsiniz.
Adım 9
Memory for the Virtual Machine (Sanal Makine İçin RAM) penceresinde, VM’ye atayacağınız RAM boyutunu seçiniz ve Next butonuna tıklayınız. Eğer bilgisayarınızda 16 GB RAM varsa ve sadece tek bir sanal makine kullanacaksanız, burada 8 GB RAM değeri belirleyebilirsiniz.
Adım 10
Network Type (Ağ Tipi) penceresinde sanal makinenin ağ ayarlarını yapılandırabilirsiniz. VMware’in Virtual Network Editor (Sanal Ağ Editörü) arayüzünde yapacağınız değişiklikler kurduğunuz sanal bilgisayarların ağ ayarlarını etkileyecektir. Daha detaylı VMware ağ ayarları için aşağıdaki yazılarımıza göz atabilirsiniz.
Genellikle temel kulanım amacına uygun olması nedeniyle varsayılan olarak Use network address translation (NAT) seçili durumdadır. Eğer VM’leri farklı ağ projeleri için kullanacaksanız burada Host-Only türü size çok yardımcı olacaktır. Burada yaptığınız değişiklikleri daha sonra tekrar değiştirebilirsiniz.
Adım 11
Select I/O Controller Types (G/Ç Kontrolçü Tipi Seçme) penceresinde, varsayılan olarak seçili LSI Logic SAS seçeneğini seçiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 12
Select a Disk Type (Disk Tipi Seç) penceresinde, Windows 10 için sanal disk türü için NVMe seçili durumdadır. VMware programının son sürümlerinde NVMe seçeneği eklenerek sanal makinelerde ciddi derecede performans artışı sağlanmıştır.
Adım 13
Select a Disk (Bir Disk Seç) penceresinde, aşağıdaki görüntüden de görebileceğiniz gibi üç seçenek mevcuttur. Buradaki disk seçenekleri birbirinden çok farklı amaçlar üzerine geliştirilmiştir.
- Create a New Virtual Disk (Yeni Bir Sanal Disk Oluştur): Bu seçenek kuracağınız sistemi için temiz bir yeni disk oluşturmanızı sağlar.
- Use an Existing Virtual Disk (Varolan Bir Diski Kullan): Bu seçenek daha önce kurduğunuz bir sanal makinenin diskini eklemenize izin verir.
- Use a Physical Disk (Fiziksel Bir Disk Kullan): Bu seçenek gelişmiş kullanıcılar için önerilmektedir. VM’ye fiziksel bir disk ekleyerek daha fazla performans elde edebilirsiniz. Bu seçenek ile ESXi kurarak onun içerisinde VM’ler oluşturmak daha verimli olacaktır.
Adım 14
Bir önceki adımda Create a New Virtual Disk (Yeni Bir Sanal Disk Oluştur) seçeneğini seçtikten sonra, sizi aşağıdaki gibi disk kapasitesi penceresi karşılayacaktır. Bu adımda, VM için oluşturacağınız diskin yapılandırma ayarları vardır.
- Allocate all disk space now (Şimdi tüm disk alanını ayır): Bu seçenek, VM için belirlenen disk alanı, hostun disk alanından ayrılacaktır. Böylece VM üzerinde yapılan işlemlerden dolayı ek disk gereksinimi ihtiyacı duyulduğunda sanallaştırma yazılımı bilgisayarınızı VM için ek disk alanı oluşturmak için yormayacaktır.
- Store virtual disk as a single file (Sanal diski tek bir dosya olarak depola): Bu seçenek VM’nin disk dosyasını bütün bir dosya olarak depolanmasını sağlar.
- Split virtual disk into multiple files (Sanal diski çoklu dosya olarak böl): Bu seçenek ise VM’nin disk dosyasını çoklu parçalara böler, ancak kurulum lokasyonunda birden fazla dosya oluşturacağı için karışıklığa sebep olmaktadır. Çok eski bir bilgisayara sahipseniz, bu seçeneği etkinleştirerek biraz performans artışı elde edebilirsiniz, fakat günümüzdeki yeni teknolojiye sahip bilgisayarlar için buna gerek yoktur.
Performans açısından önemli olsa da sadece test amaçlı kurulumlarda “Allocate all disk space now” seçeneğini işaretlemenizi önermiyoruz.
Bu pencerede yalnızca Maximum Disk Size (GB) kısmında sanal diskin boyutunu yapılandırınız ve “Store virtual disk as a single file” seçeneğini işaretleyiniz.
Adım 15
Specify Disk File (Disk Dosyasını Belirt) penceresinde, sanal diskin depolanacağı konumda nasıl isimlendirileceğini belirleyebilirsiniz, fakat sanal disk dosyasının adını varsayılan olarak bırakınız ve Next’e tıklayınız.
Adım 16
Sanal bilgisayar kurulum adımlarının son aşamasında işlemci sanallaştırma özelliği, ISO imajı ekleme veya yeni bir donanım ekleme veya kaldırma gibi işlemleri yapılandırmak için Customize Hardware (Donanımı Özelleştir) butonuna tıklayınız.
Adım 17
Processors (İşlemciler) penceresinde, sanal makine performansı için önemli seçenekler mevcuttur.
- Virtualize Intel VT-x/EPT or AMD-V/RVI: Intel ve AMD tabanlı host makinelerde guest makineler için sanallaştırma özelliğini etkinleştirir. Eğer hostunuz sanallaştırmayı desteklemiyorsa, bu seçenekler guest için çalışmayacaktır.
- Virtualize CPU Performance Counters: Bu seçenek, genellikle yazılım geliştiricileri tarafından sanal makinede çalıştırılan yazılımlar tarafından kullanılmaktadır. VMware firmasının bu dökümanda belirttiği gibi, bu ayarı etkinleştirirseniz, VM’yi yalnızca uyumlu performans sayaçlarına sahip bir host bilgisayara taşıyabilirsiniz. Ayrıca, ESXi host makinenin BIOS yazılımında Fault Tolerance özelliği etkinse ve Performance Counter kullanılıyorsa, VM üzerinde bazı sanal sayaçlar uygun çalışmayabilir.
- Virtualize IOMMU (IO Memory Management Unit): Bu seçenek, host makinenin I/O aygıtlarını direk olarak VM ile etkileşime sokar. Yani, bir ekran kartı gibi yüksek işlem gücüne sahip donanımlar, belleğe doğrudan erişirken DMA yapısını kullanır. Sanal makinelerde DMA, yazılım tarafından remapping (yeniden eşleme) yapılır, fakat sanal ortamda DMA aygıtları başarısız olabilir. Bu yüzden, IOMMU özelliği remapping yönetimi yaparak host cihazın aygıtlarını guest makinelerde kullanılmasını sağlar.
Burada, sanallaştırma ve bellek yönetimi özelliklerini etkinleştirmek için aşağıdaki görüntüdeki gibi tüm seçenekleri işaretleyebilirsiniz.
Adım 18
Hardware (Donanım) penceresinde, VM üzerinde kullanmak istemediğiniz bir aygıt varsa silebilirsiniz. Örneğin, printer (yazıcı) ve sound card (ses kartı) aygıtlarını kaldırabilirsiniz.
Artık, hazırladığınız sanal makineye bir Windows 10 ISO dosyası eklemek için New CD/DVD (SATA) aygıtına ve ardından Use ISO Image File seçeneğindeki Browse butonuna tıklayınız.
Bilgisayarınıza indirdiğiniz veya sahip olduğunuz ISO dosyasını seçiniz ve Open butonuna tıklayarak programa ekleyiniz.
Adım 19
Host ile VM’niz arasında daha hızlı dosya transferi yapabilmenizi kolaylaştırmak için USB aygıtı ayarlarından uyumluluk modunu 3.1 olarak değiştiriniz.
Adım 20
Display (Ekran) sekmesinde 3D Graphics altındaki “Accelerate 3D Graphics” seçeneğinin etkin olduğunu kontrol ediniz. Bu özellik, ekran kartınızın gücünü kullanarak VM’yi daha fazla performanslı kullanmanızı sağlar. Ayrıca, yüksek işlem gücüne sahip yazılımları VM içerisinde çalıştırabilmenize olanak tanır.
Graphics Memory kısmında varsayılan olarak seçili 8 GB değerini görebilirsiniz. Buradaki değeri tam olarak kullanabilmek için sanal makinenin RAM değerini 16 GB yapmanız gerekmektedir, aksi takdirde bu özellik devreye girmeyecektir. Host makinenizin RAM kapasitesi 32 GB olursa sanallaştırma anlamında çok fazla verim elde edebilirsiniz.
Adım 21
Sanal makinenin donanım özellikleri ve kurulum lokasyonu gibi bilgiler özet penceresinde yer almaktadır. Finish (Bitir) butonuna tıklayınız ve ardından Windows kurulumuna geçiniz.
Adım 22
Aşağıdaki görüntüdeki gibi hem “Power on this virtual machine” seçeneği ile hemde direk olarak yeşil başlat butonuna tıklayarak her iki yöntem ile VM’yi çalıştırabilirsiniz.
Adım 23
Start butonuna tıkladıktan sonra sanal bilgisayarın eklediğiniz ISO dosyası ile boot ettiğini görebilirsiniz.
VMware Tools Kurulumu
Yeni bir sanal makine oluşturup yapılandırıp sonra bir Windows 10 sistemi kurduktan sonra, guest makinenin performansını geliştirmek için VMware Tools kurmanız gerekir.
VMware Tools kurmadan guest işletim sistemini kullanırsanız, önemli derecede performans kaybı yaşayacaksınız ve sanal makinenin ekran çözünürlüğü tam ekrana sığmayacaktır. Ya da host bilgisayar ile guest bilgisayar arasında sürükle bırak yöntemiyle dosya transferi yapamayacaksınız.
Adım 1
Windows 10 sanal makine üzerinde VMware Tools kurmak için öncelilkle araç menüsünden VM’ye ve ardından “Install VMware Tools” seçeneğine tıklayınız.
Adım 2
İşletim sisteminin sağ alt köşesinde kurulum sihirbazı açılmazsa, This PC (Bu Bilgisayar) açınız ve aşağıdaki görüntüdeki gibi DVD sürücüsüne çift tıklayınız.
User Account Control (Kullanıcı Hesap Denetimi) penceresinde VMware Tools aracının sisteminizde değişiklik yapmasına izin vermek için Yes (Evet) butonuna tıklayınız.
Adım 3
VMware Tools Wizard penceresi açıldığında Next butonuna tıklayarak devam ediniz.
Adım 4
Choose Setup Type (Kurulum Türünü Seç) penceresinde oluşturduğunuz VM’yi diğer VMware ürünlerinde de kullanmak için Complete (Tümü) seçeneğini işaretleyiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 5
Kurulum ayarlarında değişiklik yapmak istiyorsanız, Back (Geri) butonuna tıklamanız yeterlidir. Bu pencerede, kurulumu başlatmak için Install butonuna tıklayınız.
Adım 6
Durum kısmında host makine kullandığınız aygıtlar için gerekli sürücüler kuruluyorken görebilirsiniz.
Adım 7
Sanal bilgisayar araçlarını kurduktan sonra Finish’e tıklayınız. Sanal bilgisayarınızda yaptığınız değişikliklerin etkin olması için sistemi yeniden başlatınız.
Adım 8
Kurulum sonrası tekrar VM menüsünü görüntülediğinizde artık ilgili yazılımın başarıyla kurulduğunu görebilirsiniz. Ayrıca, Windows 10 guest makineyi tam ekran modunda çalıştırmak için View / Full Screen seçeneğine tıkladığınızda ekranın genişlediğini kontrol edebilirsiniz.
Adım 9
VMware Tools yazılımının çalışıp çalışmadığını doğrulamak için host üzerinden guest makineye bir text dosyasını sürükleyip bırakınız. Eğer aşağıdaki görüntüdeki gibi mouse imleci yanında “+” işareti çıkıyorsa, dosyanın sanal makineye kopyalanabileceği anlamına gelmektedir.
VMware Üzerinde Sanal Makine Silme
Tüm yaptığınız işlemlerden sonra eğer VMware sanallaştırma yazılımı ile kurduğunuz sanal makineyi silmeye karar verirseniz ya da bilgisayarınızın depolama aygıtı üzerinde yer kaplamasını istemiyorsanız onu sisteminizden tamamen silmeniz gereklidir.
Yukarıdaki adımları takip ederek harici bir host diskiniz üzerine kurduğunuz sanal makinenin kurulum dosyaları C:\ sürücüsü içerisindedir. Virtual Machine Details kısmında Configuration File (Yapılandırma Dosyası) etiketinde VM’nin kurulu olduğu lokasyonu görebilirsiniz.
VMware Workstation üzerinde sol kısımda Library (Kütüphane) alanında kurduğunuz VM’lerin listesini görebilirsiniz. Şimdi, kurduğunuz Windows 10 x64 üzerinde sağ tuşa tıklayıp Remove (Sil) seçeneğini seçerseniz kurduğunuz VM’yi yalnızca Library’den silersiniz. Fakat, kurulum konumundan VM’yi tekrar Workstation üzerine eklemek isterseniz .VMX dosyasına çift tıklamanız yeterli olacaktır.
Şimdi, VM’yi host bilgisayarınızdan tamamen kaldırmak için Windows 10 x64 üzerinde sağ tuşa tıklayınız ve açılan seçeneklerden Manage (Yönet) tıklayınız. Daha sonra tüm dosyaları host makinenin diskinden silmek için “Delete From Disk” seçeneğine tıklayınız.
Aşağıdaki gibi uyarı penceresinde zaten bu işlemin önemli olduğuna dair bir mesaj alacaksınız. Sanal makine silme işleminin geri alınamayacağını bildiren uyarı penceresinde Yes butonuna tıklayınız. Bu kez, sanal bilgisayarın kurulu olduğu lokasyonu kontrol ettiğinizde bu kez tüm dosyaların silindiğini görebilirsiniz.
Video
Eski Sürümlerde Sanal Bilgisayar Oluşturma
VMware Pro yazılımının eski veya yeni sürümlerini kullanarak yeni bir sanal bilgisayar oluşturmak neredeyse tamamen aynıdır. Sadece yeni sürümlerde belli başlı özellikler vardır. Eğer eski bir VMware Pro lisansına sahipseniz bu yazımızdaki adımları takip ederekte yeni bir VM hazırlayabilirsiniz.
Version | YouTube Video | Slayt |
---|---|---|
12 Pro | İzle | Görüntüle |
16 Pro | İzle | Görüntüle |
17 Pro (YENİ) | İzle | – |
Sık Sorulan Sorular (SSS / FAQ)
- VMware’de sanal makine oluşturmak için temel gereksinimler nelerdir?
- VMware’de sanal makine oluşturmaya nasıl başlarım?
Temel gereksinimleriniz tamamsa, sanal makine oluşturmak belli başlı temel adımlar vardır. Sırasıyla önce VMware Workstation veya Player’ı açın. Sonrasında, Yeni Sanal Makine Oluştur”a tıklayın. Standart bir yapılandırma için “Tipik”i seçin ve “İleri”ye tıklayın. Daha sonra işletim sisteminiz için kurulum yöntemini seçin (ISO dosyası veya fiziksel ortam kullanın).
Bu aşamalardan sonra işletim sistemi sürümünü ve VM adını & konumunu belirtin. Artı, donanım kaynaklarını yapılandırın (gerektiğinde RAM, CPU ve disk tahsisini değiştirin). Sonunda, VM’nizi oluşturmak için “Bitir”e tıklayın.
- VM’nin donanım ayarlarını özelleştirebilir miyim?
- Yeni sanal PC’me bir işletim sistemi nasıl yüklerim?
- VM başlamazsa ne yapmalıyım?
- Daha fazla yardım veya kaynağı nerede bulabilirim?
Sonuç
Kısaca özetleyecek olursam, Windows 11 & 10 bilgisayarınızda VMware Workstation 17 ile sanal makine kolayca oluşturabilirsiniz. Bu sayede sisteminizde esneklik elde ederek sanallaştırmanın faydalarından yararlanabilirsiniz.
Dahası, rehberimizdeki adımlar sayesinde kendinize özel bir sanal ortam oluşturabilirsiniz. Böylece ortamınızda yazılım testi, geliştirme veya öğrenme için bir adım atabilirsiniz.
Üstelik, VMware Workstation yazılımının gelişmiş ayarları ve özelleştirme seçenekleri her seviyeden kullanıcıya uygundur. Bununla birlikte, hem acemi hem de profesyonellere göre tam bir sanallaştırma çözümüdür diyebilirim.
Sonuç olarak, sanal makinenizi hazırladığınızda VMware Tools yüklemenizi tavsiye ediyorum. Çünkü bu araç ana ve konuk sistemleriniz arasında sorunsuz etkileşim sağlar.
Tesekkur ederim
Rica ederim, ayrıca yorumunuz için çok teşekkürler!
harika bir çalışma emeğinize sağlık. vmware de çalışan lisanslu bir program var bunu yerel bilgisayara çıkarma şansımız varmıdır yada aynı bilgisayarda vmware açmadan masa üstündeki tıklayarak otomatik o program açılabilirmi teşekkür ederim