Bu rehberimizde, VMware vSphere Hypervisor ESXi 8.0b’nin yeni bir sanal makineye nasıl kurulacağını ve kurulacağını size göstereceğiz. Bunu yapmak için iki popüler sanallaştırma programını kullanacağız: VMware Workstation 17 Pro ve Oracle VM VirtualBox 7.0.
Fiziksel Bir Sunucuda VMware vSphere ESXi Kurulumu
VMware ESXi, vSphere yapısını kullanarak bir hiper yönetici sanallaştırma katmanı oluşturur. Böylece birçok misafir işletim sistemini aynı fiziksel makine üzerinde çalıştırmanıza olanak tanır.
VMware şirketi, ESXi’yi VMKernel adlı Linux çekirdeğini kullanarak bir işletim sistemi olarak geliştirdi. Windows PC’ye veya başka bir sisteme yüklemeniz gerekmez. Bunun yerine doğrudan güçlü bir IBM veya HP sunucusuna gider. Bu, sunucunun gücünden en iyi şekilde yararlanmasını sağladığı için maliyetlerin azaltılmasına yardımcı olur.
ESXi, kendi başına duran ve Hypervisor olarak çalışan özel bir işletim sistemi türüdür. Gerçek donanım ile kullanmak istediğiniz sanal makineler arasında bulunur. Ancak gerçek bir sunucuya ihtiyaç duymak yerine VMware veya VirtualBox gibi sanallaştırma yazılımlarını kullanarak ESXi’yi bilgisayarınıza kurabilirsiniz.
Bu yazılımı kullanıyorsanız bilgisayarınızın daha hızlı çalışması gerekebilir. Dolayısıyla, fiziksel PC’niz daha iyi donanıma sahipse daha iyi performans gösterecektir.
VMware tarafından 11 Ekim 2022’de yayımlanan ESXi sunucu sanallaştırma platformunun son sürümü 8.0 (8.0b)’dir.
Sürüm 8.0 temel olarak şu yeni özelliklere sahiptir:
- vSphere Dağıtılmış Hizmet Motoru
- Tanzu ile vSphere’de iyileştirmeler
- Sisteminizin yaşam döngüsünü yönetmenin daha iyi yolları
- Yapay zeka ve makine öğrenimine yönelik geliştirmeler
- Yeni konuk işletim sistemleri ve donanım sürümleri için destek
- Geliştirilmiş bir Dağıtılmış Kaynak Zamanlayıcı (DRS)
- Güvenlik özelliklerine yükseltmeler
8.0b sürüm notlarını ve yeniliklerini incelemek için bu web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Sistem Gereksinimleri
- Bilgisayarınızın en az iki CPU çekirdeğine sahip olması gerekiyor.
- Eylül 2006’dan sonra piyasaya sürülen 64-bit x86 işlemcilere uygun çalışır, bu da birçok çok çekirdekli işlemciyi içerir. Desteklenen işlemci modellerinin tam listesini bu adresten kontrol edebilirsiniz.
- CPU‘nuzun NX/XD bit’inin BIOS‘ta etkin olduğundan emin olun.
- En az 4GB fiziksel RAM‘e ihtiyacınız olacak. Düzenli üretim ortamlarında sanal makineleri çalıştırmak için en az 8GB RAM önerilir.
64 bit VM’leri desteklemek için x64 CPU’larınızda donanım sanallaştırmanın etkinleştirilmiş olması gerekir (Intel VTx veya AMD RVI).
Bir veya daha fazla Gigabit veya daha hızlı Ethernet denetleyiciniz olmalıdır. Desteklenen ağ bağdaştırıcısı modellerinin listesi için bu adresteki VM Uyumluluk Kılavuzu’na bakın.
VM’ler için bölümlenmemiş alana sahip bir SCSI diskine veya yerel, ağ dışı bir RAID LUN’a ihtiyacınız vardır.
Seri ATA (SATA) kullanıyorsanız diskin, desteklenen SAS denetleyicilerine veya desteklenen SATA denetleyicilerine bağlanması gerekir. SATA diskleri uzak olarak kabul edildiğinden yerel değildir. Varsayılan olarak bu diskler uzak olarak görüldükleri için bölüm olarak kullanılmazlar.
Server Üzerinde ESXi Kurulum
Mevcut sunucunuzun ESXi platformunu destekleyip desteklemediğini öğrenmeniz en iyisi olacaktır. Bu nedenle geliştirici uyumluluğu web sayfasını kontrol edin. Daha sonra kurulum medyasını hazırlayıp kurulum adımlarına geçebilirsiniz.
Adım 1
ESXi ISO dosyasını bu linkten bilgisayarınıza indirdikten sonra Rufus programını kullanarak indirdiğinizde ISO dosyasını flash belleğinize yazın. Daha sonra flash belleğinizi fiziksel makinenize takın. Daha sonra açılış ekranında ESXi-8.0b-21203435-standard Installer seçeneğinde Enter tuşuna basın.
ESXi yükleyicisi yüklenirken bekleyin.
Adım 2
Kurulum gerçekleşirken sistem, işlemi tamamlamak için gerekli dosyaları kopyalıyor. Başarılı bir kurulum sağlamak için sıkı durun ve kopyalama işleminin tamamlanmasını bekleyin.
Adım 3
Kuruluma devam etmek için Welcome to the Installation (Kuruluma Hoş Geldiniz) penceresi sizden bunu yapmanızı istediğinde Enter tuşuna basın.
Adım 4
Son kullanıcı lisans sözleşmesini kabul etmek için F11 tuşuna basın.
Adım 5
Şu anda sisteminizdeki cihazlara bakıyor. Her şeyi taramayı bitirene kadar bekleyin.
Adım 6
Lütfen yüklemek istediğiniz diski seçin ve ardından Enter tuşuna basın.
Adım 7
Beğendiğiniz klavye stilini seçin ve seçiminizi onaylamak için Enter tuşuna basın.
Adım 8
Sisteminizi güvende tutmak için güçlü bir root şifresi oluşturun. Büyük harf ve özel karakterlerin olup olmadığını kontrol edin ve emin olduktan sonra Enter tuşuna basın.
NOT: Root parolayı ayarladığınız ana bilgisayarınızdaki klavye düzeninin ESXi tasarımıyla eşleşip eşleşmediğini kontrol edin. Aksi taktirde web tarayıcısı ile sanal sunucuya bağlandığınızda root şifre hatası alırsınız.
Adım 9
İşleri istediğiniz gibi ayarladıktan sonra diskinizin değiştirilmesini kabul edin. Daha sonra kuruluma başlamak için F11 tuşuna basın.
NOT: Bilgisayarınızın işlemcisinin gelecekteki ESXi sürümleriyle çalışmayabileceğini belirten bir mesaj görebilirsiniz. Uyarıyı yok saymak ve düzeltmeye devam etmek için Enter tuşuna basın.
Adım 10
Sihirbaz, ESXi 8.0.0’ı bilgisayarınıza veya sunucunuza yüklüyor. Sadece sıkı durun!
Adım 11
Kurulum tamamlandığında, yeniden başlatmadan önce kurulum medyasını kaldır yazan seçenekte Enter tuşuna basın.
Adım 12
Sunucu kısa bir süreliğine kapanacak ve ardından tekrar açılacaktır. Hizmette kısa bir kesintiye neden olabileceği için lütfen bu süre zarfında hiçbir şey yapmayın.
Adım 13
Kurulum tamamlandığında ve her şey çalıştığında Chrome, Opera veya Internet Explorer‘ı açın. Daha sonra ESXi sunucu ekranında gösterilen IP adresini kullanarak sunucuya gidin.
Adım 14
Web tarayıcısının URL adres satırına 192.168.184.135 adresini girin. Bundan sonra, “Your Connection Is Not Private” ekranında “Help me understand” seçeneğini genişletin ve “Proceed to 192.168.184.135 (unsafe)” seçeneğini tıklayın.
Adım 15
“Kullanıcı adı” kutusuna ‘root’ yazın ve şifrenizi girdikten sonra Login (oturum aç) tıklayın.
Bazen ilk kurulumdan sonra oluşturduğunuz root hesapla giriş yapmakta sorun yaşayabilirsiniz. Doğru şifreyi yazsanız bile “Cannot complete login due to an incorrect username or password – Yanlış kullanıcı adı veya şifre nedeniyle oturum açma işlemi tamamlanamıyor” şeklinde bir hata görebilirsiniz.
ESXi sunucunuzun root şifresini tekrar değiştirerek giriş sorununu çözebilirsiniz. Şimdi sunucuda F2 tuşuna basın. Daha sonra root şifrenizi yazdıktan sonra Configure Password (Şifreyi Yapılandır) seçeneğinde Enter tuşuna basın.
Şifre penceresine eski şifrenizi yazdıktan sonra yeni şifrenizi oluşturun ve tekrar Enter tuşuna basın. Tekrar giriş ekranında yeni şifrenizle giriş yapmayı deneyin.
Adım 16
vSphere sunucusuna girdikten sonra VMware Host Client’ın geliştirilmesine yardımcı olma şansınız olur. İlgileniyorsanız istediğiniz seçeneği seçin ve devam etmek için Tamam’ı tıklayın.
Adım 17
Sunucunuzda hangi ESXi sürümünün bulunduğunu öğrenmek için Help/About – Yardım/Hakkında bölümüne gidin.
Yeni Bir Datastore Oluşturma
Gerçek sunucunuza veya sanal makinenize başka bir disk eklediğinizi düşünün. Bu ekstra diski yeni bir depolama alanı olarak ayarlayabilir ve üzerine birçok sanal makine yerleştirebilirsiniz. Ayrıca ISO dosyalarınızı saklamak için de kullanışlı bir yerdir.
Adım 1
200 GB’lık yeni bir NVMe disk eklediğimiz için bu diski ESXi’de Datastore olarak tanıtmamız gerekiyor. Bunun için Host Client’ın sol panelindeki Storage seçeneğine tıklayın ve açılan ekranda New Datastore seçeneğine tıklayın.
New Datastore penceresinde Create new VMFS datastore (Yeni VMFS veri deposu oluştur) seçeneğini seçin ve İleri’ye tıklayın.
Adım 2
“Name / Ad” kutusuna beğendiğiniz veri deposu adını yazın ve diskinizi seçtikten sonra Next butonuna tıklayın.
Adım 3
Seçilen diskin tüm kapasitesini kullanmak için Use full disk (Tam diski kullan) seçin ve devam edin.
Adım 4
Ready to Complete (Tamamlanmaya Hazır) ekranında ne yaptığınızı kontrol edin. Bundan sonra, Finish (Bitir) tıklatarak diskin silinmesini onaylayın.
Adım 5
NVMe veri deposunu oluşturduktan sonra lütfen Depolama ekranında ona bir göz atın.
Video
VMware Workstation Pro ile ESXi Kurulumu
ESXi sanallaştırma eğitiminiz veya testiniz için bir sanal makine de kullanabilirsiniz. Yani bunu VMware Workstation Pro veya Player üzerinde yapabilirsiniz. Ancak bilgisayarınızın donanım özelliklerinin yüksek olması gerekmektedir.
Adım 1
VMware Workstation 17 Pro sanallaştırma programınızı başlatın. Yeni bir sanal sunucu oluşturmak için Create a New VM (Yeni VM Oluştur) seçeneğine tıklayın. Açılan pencerede Custom (advanced) – Özel (gelişmiş) seçeneğini seçin ve ardından İleri’ye tıklayın.
Adım 2
VMware donanım uyumluluğunda en yenisini seçtiğinizden emin olun ve ardından Next’e tıklayın.
Adım 3
vSphere ISO dosyasını sanal makineye daha sonra dahil etmek için I will install the operating system later (İşletim sistemini daha sonra kuracağım) seçeneğini seçin ve ardından Next’e tıklayın.
Adım 4
Konuk işletim sistemi penceresinde VMware ESXi’yi seçin. Daha sonra Versiyon kısmından ESXi 7 ve üzerini seçiniz ve Next butonuna tıklayınız.
Adım 5
Sanal sunucunun adını istediğiniz şekilde değiştirin. Daha sonra bilgisayarınızda olmasını istediğiniz yeri ayarlayın ve Next’e tıklayın.
Adım 6
Bilgisayarınızın özelliklerine göre sanal işlemci sayısını artırın ve ardından Next’e tıklayın.
Adım 7
Bilgisayarınızda 16 veya 32 GB RAM varsa sanal makine için bu değerlerin altında bir RAM boyutu ayarlayıp devam edin.
Adım 8
Ağ ekranı için NAT ağ ayarını seçin ve ardından Next’e tıklayın.
Adım 9
Para-virtualized SCSI seçeneğini seçin ve ardından VM oluşturma adımlarına ilerleyin.
Adım 10
Disk türü olarak NVMe’yi seçin ve Next’e tıklayın.
Adım 11
Sunucu için yeni bir disk oluşturmak için Create a new vdisk (Yeni bir vdisk oluştur) seçeneğini seçin ve Next’E tıklayın.
Adım 12
Sanal diskin kapasitesini 40 GB olarak belirtin. Ve Store virtual disk as a single file (Sanal diski tek dosya olarak sakla) seçeneğini işaretleyin ve İleri’ye tıklayın.
Adım 13
Disk dosyasının adını ve konumunu varsayılan olarak olduğu gibi koruyun ve ardından devam edin.
Adım 14
Yaptığınız sanal sunucunun temel donanım bilgilerine bir göz atın. İnceledikten sonra Customize Hardware (Donanımı Özelleştir) tıklayın.
Adım 15
Sanal makine ayarlarında işlemci sanallaştırmasını ve diğer özellikleri açın.
Adım 16
İndirdiğiniz ISO dosyasını sanal sunucunuza eklemeniz gerekmektedir. Bunun için öncelikle CD/DVD seçeneğine tıklayın ve ardından Browse (Gözat) butonuna tıklayın. Daha sonra VMware-VMvisor-Installer-8.0b-21203435.x86_64.iso dosyasını seçin ve Open (Aç) tıklayın.
Adım 17
ESXi sunucusunda guest makineler için USB 3.1 desteğini etkinleştirmenizi öneririz. Bunu yapmak için USB Denetleyici ayarlarında Compatibility (Uyumluluk) değerini ayarlayın.
Adım 18
Tüm ayarları yaptıktan sonra özet penceresinde Finish’e basın.
Adım 19
Sanal sunucuya ikinci bir sanal disk eklemek istiyorsanız Edit Virtual Machine Settings (Sanal Makine Ayarlarını Düzenle) seçeneğine tıklayın. Açtığınız alanda Add (Ekle) butonuna tıklayın. Daha sonra Donanım penceresinde Hard Disk seçeneğini seçiniz ve Next ile devam ediniz.
Adım 20
Vdisk türü olarak NVMe’yi seçtikten sonra devam edin ve Create a new virtual disk (Yeni sanal disk oluştur) seçeneğini işaretleyin.
Adım 21
NVMe sanal diskini tek dosya türü olarak saklamayı seçin ve ihtiyaçlarınıza göre boyutu artırın. Son olarak dosyanın adını düzenleyin ve pencereyi kapatmak için Finish’e tıklayın.
Adım 22
VMware üzerinde ESXi sanal sunucuyu çalıştırdığınızda artık sistem kurulumuna başlayabilirsiniz.
Video
VirtualBox ile ESXi Kurulumu
VMware Workstation ve VirtualBox ile ESXi kurmak ve çalıştırmak mümkündür. Ancak VirtualBox için sanal sunucuyu yaptıktan sonra Nested sanallaştırmayı açmanız gerekmektedir. Eski bir sürüm kullanıyorsanız VT-x özelliği varsayılan olarak açık olmayabilir. Bu yüzden buna kendi başınıza izin vermeniz gerekecek.
Donanım sanallaştırmasının etkin olduğunu göremeyebilirsiniz. Bu durumda CMD veya Powershell’i yönetici olarak çalıştırın ve aşağıdaki komutları çalıştırarak izin verin.
- cd “C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\”
- .\VBoxManage.exe modifyvm “VMwareESXi67” –nested-hw-virt on
NOT 1: VMware şirketi, ESXi 7.0’dan sonra eski Intel Pro/1000 ailesi ağ kartlarına yönelik desteği sonlandırmıştır. VirtualBox’ın son sürümlerinde 7.0U2a ve önceki sürümlerini kurmaya çalıştığınızda “Ağ Bağdaştırıcısı Yok” hatasıyla karşılaşacaksınız.
NOT 2: e1000 (Intel 82545EM Gigabit Ethernet NIC) ağ kartı artık ESXi için desteklenmemektedir. Bu sorunu çözmek için eski ağ bağdaştırıcısı sürücülerini ESXi-Customizer-PS kullanarak Özel ISO dosyasına eklemeyi denesek bile kurulum gerçekleşmeyecektir. Yeni bir çözüm bulduğumuzda makalemizi güncelleyeceğiz.
Adım 1
VirtualBox’ı kurduktan sonra açın ve ardından sunucu sisteminiz için yeni bir sanal makine oluşturmak için New (Yeni) düğmesine tıklayın.
Adım 2
Sanal PC’ye bir isim verin ve ISO dosyasını eklemek için ISO Image’dan Other (Diğer) seçeneğini seçin.
Adım 3
vSphere ESXi 6.7 Update 1’den (6.7U1) başlayarak, VirtualBox 7.0 (7.0.6) üzerine kolayca kurabilirsiniz. Görüntü dosyasını almak için bu bağlantıya tıklayın, bilgisayarınıza kaydedin, pencerede ISO dosyasını seçin ve açın.
Adım 4
ESXi 6.7U1 imaj dosyasını ekledikten sonra Type ve Version kısımlarını düzenleyin. O halde bunları Linux / Diğer Linux (64-bit) olarak yapın ve devam edin.
Adım 5
Sanal sunucunuzun iyi çalıştığından emin olmak için bellek boyutunu 4096 MB (4 GB) olarak ayarlayın. Ayrıca sanal işlemci çekirdeği sayısını 4 olarak seçin. Ayrıca sunucu güvenliği için EFI desteğini açın.
Adım 6
Yeni bir sunucu diski oluşturmak için Create a virtual hard disk now (Şimdi sanal bir sabit disk oluştur) seçeneğini seçin ve disk boyutunu 40 GB olarak değiştirin.
Adım 7
ESXi sanal PC’nin tüm donanım ayarlarını içeren özet penceresini kapatmak için Finish’e tıklayın.
Adım 8
vSphere Hypervisor sanal sunucusunun ayarlarına gidin.
Adım 9
Sistem ayarlarında Önyükleme sırasında Disketi devre dışı bırakın ve optik sürücüyü ilk sıraya koyun. Chipset (Yonga Seti) donanım türünü ICH9 olarak değiştirin ve Pointing (İşaretleme) aygıtının PS/2 Mouse olduğundan emin olun.
- Chipset: ICH9
- Pointing Device: PS/2 Mouse
Adım 10
CPU ayarlarının Extended Features (Genişletilmiş Özellikler) bölümünde “Enable Nested VT-x/AMD-V” seçeneğini açın.
Adım 11
Son olarak, Acceleration (Hızlandırma) sekmesinde Hardware Virtualization (Donanım Sanallaştırma) özelliği olan Nested Paging (İç İçe Sayfalamayı) açın. Bu, daha iyi bellek yönetimine yardımcı olur.
Adım 12
Storage (Depolama) aygıtı ayarlarında IDE Controller (Denetleyici) için Host I/O Cache (Ana Bilgisayar G/Ç Önbelleği) açın.
Adım 13
Benzer şekilde, SATA Denetleyicisi için Host I/O Cache açın.
Adım 14
Son olarak, Attributes (Nitelikler) altında Katı Hal Sürücüsünü (SSD) kontrol edin. Bu, ESXi.vdi disk dosyasının performansını artırır.
Adım 15
Bridged Adapter (Köprülü Bağdaştırıcı) için Kablosuz veya Ethernet ağ bağdaştırıcısını seçebilirsiniz. Ancak vSphere sanal makinesi için ağ kartını Bridged Adapter olarak ayarlayın. Daha sonra Name bölümünde internete bağlı olan ana makinenizdeki ağ bağdaştırıcısını seçin.
Ayrıca Bağdaştırıcı Türü ayarının Intel PRO/1000 MT Masaüstü (82540EM) olduğunu bir kez daha kontrol edin.
Adım 16
Konuk makinelerde USB 3.x aygıtlarını kullanmak için sanal sunucuda USB 3.0’ı (xHCI Denetleyici) etkinleştirin.
Adım 17
Oracle VirtualBox uygulamasında VMware vSphere ESXi vPC’yi başlatın.
Adım 18
Kuruluma başlamak için sanal sunucunuz başlatıldığında önyükleme menüsünden “Installer” seçeneğini seçin. Bundan sonra aşağıdaki resimde gösterildiği gibi sunucunun IP adresini göreceksiniz.
Video
ESXi Sunucu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
- ESXi’yi yüklemek için sistem gereksinimleri nelerdir?
- ESXi’yi nasıl indirebilirim?
- ESXi’yi sanal makineye kurabilir miyim?
- ESXi’yi bir USB sürücüsüne yükleme işlemi nedir?
Eski Sürümlerin Kurulumu
Sonuç
Sonuç olarak, VMware vSphere Hypervisor ESXi 8.0b’yi kurmak sanallaştırma yeteneklerinizi artırır. Ayrıca, bu kılavuzdaki adımları takip ederek kolayca kurulum yapabilirsiniz. Sunucunuzun gerekli sistem gereksinimlerini karşıladığından emin olun. Bununla birlikte, ESXi 8.0b’nin en son özelliklerini kullanabilirsiniz.
Ek olarak, gelişmiş güvenlik özellikleri ve yapay zeka desteği sunar. Sonuç olarak, modern sanallaştırma ihtiyaçlarını karşılar. VMware vSphere ESXi’yi kullanmak, sanal makineleri verimli yönetmenizi sağlar. Ayrıca, BT altyapınızı optimize eder.