VMware Workstation 17 Üzerinde Windows 10 Kurulumu

Bu yazımızda, sanallaştırma özelliği bulunan bir bilgisayar üzerinde VMware Workstation 17 Pro kullanarak yeni bir sanal makine üzerinde Microsoft Windows 10 nasıl kurulur ve yapılandırılır inceleyeceğiz.

VMware Workstation ile Windows 10 Kurulumu

PC/Laptop’ta VMware Workstation 17 Pro ile Sanal Makine Üzerinde Windows 10 22H2 Nasıl Kurulur?

VMware Workstation programını kullanarak bir ağ ortamı veya bir test ortamı oluşturacaksanız, Windows 10, 7, 8 ve 8.1 işletim sistemlerinden birini veya Linux dağıtımlarından birini bilgisayarınıza yüklemeniz gerekebilir.

Sanallaştırma programlarını kullanarak çeşitli işletim sistemlerini fiziksel (host) bilgisayarınıza kurabilir ve çalıştırabilirsiniz. Ek olarak, bilgisayarınız üzerinde VMware Pro yazılımı haricinde sanal bir bilgisayar oluşturmak için Hyper-V veya Oracle VM VirtualBox programlarından birini veya birkaçını kullanabilirsiniz.

Eğer Oracle sanallaştırma yazılımını kullanarak Windows 10 yüklemek istiyorsanız, bu yazımıza göz atabilirsiniz.

VMware Workstation sanallaştırma programı ücretsiz bir program olmamasına rağmen ücretsiz VirtualBox programına göre daha yaygın kullanılmaktadır. VMware Pro’yu 30 gün boyunca ücretsiz olarak denedikten sonra satın almanızı öneririz.

Windows 10 İçin Yeni Sanal Makine Oluşturma

Workstation Pro programının en güncel sürümü ile sanal makine oluşturduktan sonra, sanal bir bilgisayar oluşturacağız ve ardından Windows 10 22H2 sürümünü kuracağız ve son olarak guest makinenin daha verimli çalışabilmesi için VMware Tools yükleyeceğiz.

Sanal bilgisayar üzerinde Windows işletim sistemi yükleme adımlarına geçmeden önce bu yazımızı ziyaret ediniz ve Windows 10’un en güncel sürümünü bilgisayarınıza indiriniz.

Adım 1

Şimdi, VMware 17 Pro yazılımını açınız ve Create a New Virtual Machine (Yeni Bir Sanal Makine Oluştur) seçeneğine tıklayınız ve sanal makine sihirbazını açınız. Daha sonra, sanal makine oluşturma sihirbazında gelişmiş bir VM hazırlamak için Custom (Advanced) / Özel (Gelişmiş) seçiniz ve devam ediniz.

Yeni Sanal Makine Oluşturma Sihirbazında Custom (Advanced) Seçeneği

Adım 2

Donanım uyumluğu penceresinde Workstation 17.x veya daha yeni sürümü seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Donanım Uyumluluğunu Yapılandırma

Adım 3

Guest makine kurulumunda ISO imaj dosyasını sanal makineye daha sonra eklemek için “I will install the operating system later” seçeneğini işaretleyiniz ve Next’e tıklayınız.

ISO Dosyasını Daha Sonra Ekleme

Adım 4

Guest işletim sistemi seçim penceresinde kuracağınız sistem türünü ve versiyonunu yapılandırmanız gerekir. Bu adımda, Microsoft Windows işletim sistemini ve Version kısmında Windows 10 x64 seçiniz.

Guest İşletim Sistemi Seçimi

Adım 5

VMware ile bir Windows, Linux veya macOS işletim sistemi kurmak istediğinizde, sanal makine kurulum lokasyonunu başka bir harddisk üzerinde yapılandırmanız performans açısından oldukça faydalıdır. Hatta, bir SSD veya NVMe disk üzerine sanal makine kurulumu yaparak daha fazla performans elde edersiniz.

Sanal Makine Adını ve Lokasyonunu Yapılandırma

Adım 6

Firmware Type penceresinde varsayılan olarak seçili UEFI ile devam ediniz. Bu adımda, Secure Boot’u etkinleştirebilir veya daha sonra bunu VM’nin ayarlarından yapabilirsiniz.

UEFI Firmware Seçimi

Adım 7

Processor Configuration (İşlemci Yapılandırma) penceresinde ise sanal makineye eklemek istediğiniz CPU miktarını ve işlemci başına Core (Çekirdek) değerini yapılandırınız.

İşlemci Sayısı ve Çekirdeği Ayarlama

Adım 8

Sanal makineye bilgisayarınızın kapasitesine bağlı olarak minimum veya maksimum bir değer atayabilirsiniz. Eğer hostunuzda 32 GB RAM varsa, burada 8 GB veya 16 GB’lık bir RAM boyutu ayarlamanız performans açısından faydalı olacaktır.

VM İçin RAM Miktarı Ayarlama

Adım 9

Network Type (Ağ Türü) penceresinde hostunuzun IP adresi aralığından ayrı bir IP bloğu kullanmak için NAT seçeneğini seçiniz ve Next’e tıklayınız.

NAT Ağ Bağdaştırıcı Seçimi

Adım 10

Select I/O Controller Types penceresinde Windows 10 tarafından destekli varsayılan olarak seçili LSI Logic SAS disk türü ile kuruluma devam ediniz.

I/O Kontroller Seçimi

Adım 11

VMware Workstation Pro’nun yeni özelliklerinden biri NVMe disk türüdür. NVMe disk türü ile kurulum yaptığınızda oldukça fazla bir performans elde edeceksiniz.

NVMe Disk Türü

Adım 12

Select a Disk (Bir Disk Seç) penceresinde, Windows 10 için yeni bir sanal disk oluşturmanız veya daha önceden kurmuş olduğunuz bir sanal diski eklemeniz gerekiyor. Temiz bir Windows kurulumu için “Create a new virtual disk” seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Yeni Bir Sanal Disk Oluşturma

Adım 13

Specify Disk Capacity (Disk Kapasitesini Belirt) penceresinde VMware programı Windows 10 için önerdiği değer 60 GB’dir. Bu değeri maksimum değerde tutmak bazen kullanılışlı olabilir fakat hostunuzun diskinde büyük bir alan kaplayabilir.

Bu yüzden, VMware ile sanal makine üzerinde Windows 10 kurulumu’nu sadece test için yapıyorsanız, 50 GB bir disk alanı yapılandırınız ve diski tek dosya olarak depolayınız.

Sanal Diski Tek Dosya Olarak Yedekle

Adım 14

Specify Disk File (Disk Dosyasını Belirt) penceresinde, VMDK uzantılı sanal diski farklı bir konuma yedeklemek için konumu değiştirebilirsiniz. Buradaki değeri değiştirirseniz daha sonra sanal makinelerin konumunu bulmakta zorlanabilirsiniz. O yüzden, VM’nin kurulacağı konuma disk dosyasının depolanmasını sağlamak için buradaki değeri varsayılan olarak bırakınız ve Next’e tıklayınız.

Sanal Diski Adlandırma

Adım 15

Sanal makinenin donanım ayalarını yapılandırmak için Customize Hardware (Donanımı Özelleştir) butonuna tıklayınız.

Donanımı Özelleştirme

Adım 16

Windows 10 sanal makinenin donanım ayarlarında Processors bileşeni üzerine tıklayınız ve sağ bölümde Virtualization Engine kısmındaki tüm seçenekleri işaretleyiniz.

  • Virtualize Intel VT-x/EPT or AMD-V/RVI
  • Virtualize CPU Performance Counters
  • Virtualize IOMMU (IO Memory Management Unit)

Sanallaştırma Özelliğini Etkinleştirme

Adım 17

Sanal pc’nin donanım ayarlarında New CD/DVD (SATA) sekmesinde Use ISO image file (ISO imaj dosyası kullan) seçeneğini işaretleyiniz ve ardından Windows ISO dosyasının konumuna gitmek Browse (Gözat) butonuna tıklayınız. Açılan pencerede, PC’nize indirdiğiniz Windows 10 işletim sisteminin imaj dosyasını seçiniz ve Open (Aç) tıklayınız.

Windows 10 ISO Dosyasının Konumunu Seçme

Adım 18

Host sisteminizden sanal bilgisayarınıza flash belleğinizi kullanarak dosya boyutu yüksek dosyalarınızı hızlı bir şekilde kopyalayabilmek için USB aygıtının ayarlarından uyumluluk modunu 3.1 olarak ayarlayınız.

USB 3.1 Kontrolör Türü

Adım 19

Display (Görüntü) sekmesinde, 3D Graphics / Accelerate 3D Graphics seçeneğini etkinleştiriniz ve Graphic Memory (Grafik Belleği) miktarını bilgisayarınızın destekleyebileceği şekilde yapılandırınız veya minimum 3 GB video belleği atayınız.

Windows 10 Sanal Makinede 3D Grafik Özelliğini Etkinleştirme

Adım 20

Gerekli ayarları yapılandırdıktan sonra Finish (Bitir) butonuna tıklayarak donanım özelleştirme penceresini kapatınız.

Sanal Donanım Penceresini Kapatma

Adım 21

Power on this virtual machine veya yeşil renkli başlat butonuna tıklayarak sanal makineyi çalıştırınız. Bu adımda, Windows 10 işletim sistemi için UEFI önyüklemesi için Secure Boot’u Options / Advanced konumunda Firmware Type ayarlarından etkinleştirebilirsiniz.

Sanal Bilgisayarı Çalıştırma

VMware ile Windows 10 Kurulumu

Windows sistemlerini yüklemek kolay olsa da VMware gibi diğer sanallaştırma yazılımlarından birinin üzerine onları kurarken bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle aşağıdaki Windows kurulum adımlarını takip etmeniz faydalı olacaktır.

Adım 1

Windows 10 makineyi kurulum için hazırladıktan sonra, VM’yi çalıştırınız ve “Press any key to boot from CD or DVD” mesajını gördüğünüzde klavyenizden herhangi bir tuşa basınız.

CD veya DVD'den Boot Etmek İçin Bir Tuşa Basın

Adım 2

Windows işletim sistemi için kullanmak istediğiniz sistem dilini, klavye düzenini ve zaman dilimini yapılandırınız ve Next butonuna tıklayınız.

Windows 10 Sistem Dili, Zaman Dilimi ve Klavye Düzenini Seçme

Adım 3

Install Now (Şimdi Kur) butonuna tıklayarak yükleme sürecini başlatınız.

Install Now

Adım 4

Orijinal bir Windows 10 lisansını sanal makinede kullanmak için ilgili bölüme anahtarınızı yazınız. Test amaçlı sanal işletim sistemi kurulumlarında lisans anahtarına gerek duyulmadığından ötürü “I don’t have a product key/Ürün anahtarım yok” seçeneğine tıklayınız.

Windows 10 Ürün Anahtarı

Adım 5

Kurmak istediğiniz Windows sürümünü (Pro) seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Windows 10 Pro Sürümünü Seçme

Adım 6

Windows 10 lisans anlaşmasını kabul etmek “I accept the license terms” seçeneğini işaretleyiniz ve Next’e tıklayınız.

Lisans Anlaşmasını Kabul Etme

Adım 7

Temiz bir Microsoft Windows 10 yüklemek için Custom: Install Windows only (Advanced) – Özel: Yalnızca Windows’u yükle (Gelişmiş) seçeneği üzerine tıklayınız.

Gelişmiş Windows Kurulum Seçeneği

Adım 8

VMware sanal diski yapılandırmak için New (Yeni) seçeneğine tıklayınız. Tüm diski kullanmak için Size (Boyut) kısmını varsayılan değerde bırakınız ve Apply (Uygula) butonuna tıklayınız.

Windows disk üzerinde ek bölümler oluşturacak bilgi penceresinde OK butonuna tıklayınız.

Yeni Bir Disk Bölümü Oluşturma

Adım 9

Sürücü 0 Bölüm 3 seçiniz ve Next butonuna tıklayarak kuruluma devam ediniz.

İşletim Sistemi Kurulacak Disk Bölümünü Seçme

Adım 10

Dosyalar kurulum için hazırlanırken bekleyiniz. Bu işlem bilgisayarınızın performansına ve sanal makine donanım ayarlarınıza göre biraz zaman alabilir.

Kurulum İçin Dosyalar Hazırlanıyor

Adım 11

Kurulum gerekli dosyaları kopyaladıktan sonra sanal makine otomatik olarak yeniden başlayacaktır.

Şimdi Yeniden Başlat

Adım 12

Gerekli ayarlar yapılıyorken ve aygıtlar hazırlanıyorken bekleyiniz.

Aygıtlar Hazırlanıyor

Adım 13

Bilgisayarınız yeniden başladığında bölgenizi yani yaşadığınız ülkeyi seçiniz ve Yes butonuna tıklayınız.

Bölge Seçimi

Adım 14

Windows 10 sanal sisteminizde kullanmak istediğiniz klavye düzenini seçiniz ve Yes’e tıklayınız.

Klavye Düzeni Seçimi

Adım 15

İkinci ek bir klavye düzeni kullanmak istiyorsanız Add Layout butonuna tıklayabilirsiniz. İkinci bir klavye düzenini sistem kurulumdan sonra da ekleyebilirsiniz. Şimdilik, Skip (Atla) butonuna tıklayınız ve devam ediniz.

İkinci Bir Klavye Düzeni Eklemeyi Atlama

Adım 16

Windows’u hangi amaçla kullanacağınızı bu ekranda seçmeniz gerekiyor. Aşağıdaki görüntüde gördüğünüz gibi Windows’un yeni sürümünde kullanıcılara yeni bir kurulum tipi seçmelerini için bir ekran eklenmiştir. Burada, bilgisayarınızı Personal (Kişisel) veya Organization (Organizasyon) için yapılandırabilirsiniz.

Set up for personal use (Kişisel kullanım için ayarlayın) seçeneğini seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Kişisel Kullanım İçin Kurulum

Adım 17

Bu ekranda, Microsoft hesabınız ile bilgisayarınızda oturum açabilirsiniz. Eğer bir Microsoft hesabınız yoksa, Offline Account (Çevrimdışı Hesap) seçeneğine tıklayınız.

Çevrimdışı Hesap Kurulumu

Adım 18

Bu ekranda eğer bir Microsoft hesabı ile oturum açmaya karar verirseniz Next’e tıklayabilirsiniz. Bu adımda, çevrimdışı veya yerel bir kullanıcı hesabı oluşturmak için Limited Experience (Limitli Deneyim) seçeneğine tıklayınız.

Limitli Deneyim

Adım 19

“Who’s going to use this PC?/Bu bilgisayarı kim kullanacak?” ekranında kullanıcı hesabı adı yazınız ve Next ile devam ediniz.

Kullanıcı Adı Belirleme

Adım 20

Eğer bilgisayarınızı yetkisiz kişilerin kullanmasını istemiyorsanız bir parola oluşturabilirsiniz.

Bir Parola Belirleme

Adım 21

Aygıtınızın gizlilik ayarlarını kişisel fikrinize göre belirleyiniz ve kabul ediniz.

Gizlilik Ayarlarını Yapılandırma

Adım 22

Windows 10’nun yeni kurulum sihirbazında kişisel deneyiminize bağlı olarak PC’nizi çoğunlukla ne amaçla kullanacağınızı seçebilirsiniz. Microsoft tarafından belirtilen Entertainment (Eğlence), Creativity (Yaratıcılık), Gaming (Oyun), Business (İş), School (Okul) veya Family (Aile) kategorilerden bir veya birden fazlasını seçebilir veya bu ayarı atlayabilirsiniz.

Sistemi Deneyime Göre Ayarlama

Adım 23

Cortana’yı kullanmak kullanıcılar için bir tercih olarak sunulmuştur. Eğer onu etkinleştirmek istiyorsanız, Accept butonuna tıklayınız ya da Not Now (Şimdi Değil) butonuna tıklayarak daha sonra onu etkinleştirebilir ve kullanabilirsiniz.

Cortana Kullanımını Onaylama

Adım 24

Bu adımda artık bilgisayarınız hazır hale gelecektir, bu yüzden bilgisayarınızı kapatmayınız.

Kurulum Yapılırken Bilgisayarınızı Kapatmayınız

Adım 25

Windows işletim sistemi sürümünü kontrol etmek için Windows Tuşu + R’ye basınız ve Run (Çalıştır) penceresinde winver komutunu yürütünüz.

winver

Windows 10 Masaüstü Görünümü

Windows 10 Üzerinde VMware Tools Kurulumu

Windows 10’u kurduktan sonra VM Tools kurmanız da gerekiyor. Eğer onu kurmazsanız sanal makineyi tam ekran modunda veya full çözünürlükte kullanamayacaksınız.

Adım 1

Sanal makinede donanım sürücülerini kurmak için menüden VM / Install VMware Tools seçeneğine tıklayınız.

Windows 10 VM'ye VMware Tools'u Kurma

Adım 2

VMware Tools imaj dosyası sisteminizde otomatik olarak açılmazsa, This PC (Bu Bilgisayar) açınız ve aşağıdaki gibi DVD sürücüsü üzerine çift tıklayınız.

VMware Tools Sihirbazını Başlatma

Adım 3

VM Tools sihirbazında devam etmek için Next’e tıklayınız.

Kurulum Sihirbazında Devam Etme

Adım 4

Kurulum türü olarak Complete (Tümü) seçerseniz diğer VMware platformlarında bu sanal bilgisayarı import ederek kullanabilirsiniz.

VMware Tools'un Tüm Özelliklerini Yükleme

Adım 5

Sanal pc araçları kurulumunu başlatmak için Install (Kur) butonuna tıklayınız.

Kurulumu Başlatma

Adım 6

Aşağıdaki görüntüde gördüğünüz gibi Video sürücüsü ve diğer aygıt sürücüleri kuruluyor.

Video Sürücüsü Yükleniyor

Adım 7

Kurulum tamamlanıyorken sanal makinenin ekran çözünürlüğü değişecektir. Kurulum tamamlandığında guest makinenizde değişikliklerin etkin olması için sisteminizi yeniden başlatınız.

Windows 10 VM'yi Yeniden Başlatma

Adım 8

VM’niz açıldığında Windows 10 sanal sisteminizi tam ekran çözünürlükte kullanabildiğinizi kontrol ediniz.

Tam Ekran Çözünürlüğü Kontrol Etme

Adım 9

VM’yi yeniden başlatınız ve host ile guest makine arasında sürükle bırak yöntemiyle dosya kopyalanabildiğini kontrol ediniz.

Host ile Guest Arasında Dosya Transferi

Shared Folder (Paylaşılan Klasör) Yapılandırma

Workstation Pro ile hazırladığınız Windows 10 veya diğer sanal sistemlerinize boyutu yüksek dosyalarınızı daha hızlı bir şekilde kopyalayabilmeniz için Shared Folder yapısını etkinleştirmenizi ve kullanmanızı öneririz.

Adım 1

Windows 10 sanal bilgisayarınızda Shared Folder’ı etkinleştirmek için VM’nin ayarlarını açınız ve Options (Seçenekler) sekmesinde Shared Folders seçiniz ve ardından Sharing (Paylaşım) ayarlarından Always Enabled (Daima Etkin) işaretleyiniz.

Daha sonra host sisteminizin bir konumunda paylaşım klasörü oluşturmak için Add (Ekle) tıklayarak sihirbazı açınız.

Windows 10 Makinede Shared Folder Yapılandırma

Adım 2

Name the Shared Folder (Paylaşılan Klasörü Adlandır) penceresinde Browse tıkladıktan sonra açılan pencerede host sisteminizde paylaşım klasörü oluşturunuz ve seçiniz.

Host Sistemde Paylaşılan Klasör Oluşturma

Adım 3

Oluşturduğunuz klasörü paylaşım için etkinleştiriniz ve sihirbazı kapatınız.

Klasör Özniteliklerini Yapılandırma

Adım 4

Guest makinenizde Network (Ağ) bağlantılarını açınız ve ağdaki diğer bilgisayarlar için dosya paylaşımını etkinleştirdikten sonra “vmware-host / Shared Folders / Windows10SharedFolder” konumunda paylaşım klasörünü görebilirsiniz.

Windows10SharedFolder klasöründe Backup adlı bir klasör oluşturup host sisteminizdeki klasörü açıp görüntüleyerek işlemi kontrol edebilirsiniz.

Shared Folder Sorunsuz Çalışıyor

USB Flash Bellek Kullanımı

Fiziksel bilgisayarınızda kullandığınız USB flash belleklerinizi veya depolama aygıtlarınızı sanal sisteminizde de kullanabilirsiniz.

Adım 1

Öncelikle, fiziksel bilgisayarınızın boş olan USB 3.x portlarından birine flash bellek takınız ve içerisinde Backup adlı bir klasör oluşturunuz.

Sanal Makinede USB Flash Bellek Kullanma

Adım 2

USB belleğinizi VM’ye bağlamak için VMware araç menüsünden VM / Removable Devices (Çıkarılabilir Aygıtlar) / USB’nizin Adı / Connect (Bağla) seçeneğine tıklayınız.

USB'yi VM'ye Bağlama

Adım 3

Windows VM’nizde This PC (Bu Bilgisayar) açınız ve USB’nizin içeriğini kontrol edebilir veya dosyalarınızı kopyalamaya başlayabilirsiniz.

VM'de USB'nin İçeriğini Görüntüleme

Windows 10 Sanal Makineyi Silme

VMware Workstation sanallaştırma yazılımını kullanarak PC’nizde oluşturduğunuz guest işletim sistemlerini artık kullanmamaya karar verirseniz host diskinizi gereksiz yere doldurmamak için belirlediğiniz VM’yi diskten tamamen silebilirsiniz.

Workstation kütüphanesinden silmek istediğiniz sanal makine üzerinde sağ tuşa tıkladıktan sonra Manage (Yönet) / Delete From Disk (Disk’ten Sil) seçeneğine tıklayınız ve açılan pencerede diskinizden tamamen silme işlemini onaylamak için Yes’e tıklayınız.

Windows 10 Sanal Sistemi Host'tan Silme

Video

Eski Sürümler ile Windows Kurulumu

Eski sürüm VMware Pro yazılımlarından birini kullanıyorsanız veya daha önce satın aldığınız versiyon ücretsiz bir yükseltme sağlamıyorsa, sadece yeni sürüm ile bir Windows kurmak zorunda değilsiniz. Aşağıdaki tablodan eski sürümler ile kurulum süreçlerine göz atabilirsiniz.

Workstation Pro Kaynakları
Workstation ProYouTube VideoSlayt
12 ProİzleGörüntüle
14 Proİzle
15 ProİzleGörüntüle
16 ProİzleGörüntüle
17 Pro (YENİ)İzle

Sonuç

Sonuç olarak, gördüğünüz gibi VMware Workstation 17 Pro ile Windows 10 kurmak oldukça kolaydır. Dahası bu sizin için test ortamları oluşturmanızı da sağlar. Belirttiğim tüm adımlar sayesinde VM performansınızı en üst düzeye çıkarabilirsiniz.

Bunlara ek olarak, sanal makinenizin sorunsuz çalışmasını ince ayarlar ile yapabilirsiniz. Çünkü, VMware’in sunduğu esneklik, güvenlik ve izolasyon açısından bir adım öndeyiz. Artı, gelişmiş test ve geliştirme için de olanak tanıdığı için farklı sistem kurulumlarında da ustalaşabilirsiniz.

14 Comments

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir