VMware Workstation 17 Üzerinde Windows XP Kurulumu

Windows 10 & 11 işletim sistemi üzerinde VMware Workstation 17 Pro sanallaştırma yazılımını kullanarak Windows XP’yi yeni bir sanal makinede kurup çalıştırmayı mı istiyorsunuz? Bu makalede, sanal bir bilgisayarda Windows XP Professional 64 Bit SP1’i kurma sürecinde size yol göstereceğim.

Unutmadan söyleyeyim, Microsoft, Windows XP desteğini sonlandırdı. Buna rağmen, bu eski işletim sistemini çalıştırmanın gerekli olduğu durumlar hala vardır. Özellikle otomasyon makinelerini yönetmek için veya başka işler için. Size XP için yeni bir sanal makinenin nasıl oluşturulacağını göstereceğim. Ardından, donanım uyumluluğunun yapılandırılmasından sanal disk türünün seçilmesine kadar tüm kurulum sürecini anlatacağım. Sonuç olarak ise PC’nizde sanal Windows XP’nizi çalışır duruma getireceksiniz!

VMware Workstation ile Windows XP Kurulumu

VMware Workstation 17 Kullanarak Windows 10 Üzerinde Windows XP Professional 64 Bit SP1 Nasıl Kurulur?

Bildiğiniz gibi Windows XP zamanında popüler bir işletim sistemiydi. Microsoft, XP’ye olan desteğini 2014 yılında tamamen sonlandırdı. Dolayısıyla host bilgisayarınızda daha Windows 10 gibi güncel bir işletim sistemi kullanmak mantıklı bir tercih olacaktır.

Fakat, bazı kurum veya kuruluşlarda kullanılan otomasyon makineleri eski bir tarihte üretildiği için yönetilebilmeleri için Windows XP veya daha eski bir bir işletim sistemine ihtiyaç duymaktadırlar. Bu gibi ihtiyaç durumunda eski donanıma sahip masaüstü veya dizüstü bilgisayarlar üzerinde XP gibi sistemleri çalıştırmanız tavsiye edilir.

Eğer eski bir bilgisayara sahip değilseniz, tabiki güncel bilgisayarınızda VMware gibi sanallaştırma yazılımları kullanarak sanal makineler üzerinde eski işletim sistemlerini kullanabilirsiniz.

Ya da Windows XP’yi eski bir sistem olmasına rağmen hala kullanmak istiyorsanız belirttiğimiz gibi Windows 10 bilgisayarınıza VMware, VirtualBox veya Hyper-V gibi bir sanallaştırma programı kurduktan sonra, sanal makine üzerinde bu sistemi kurabilirsiniz.

Windows XP İçin Host & VM Gereksinimleri

Gerçek PC’nizde VMware Workstation 17 Pro kullanarak Windows XP çalıştırmanız için bazı gereksinimlere sahip olmalısınız. Özellikle bunlar ana bilgisayarın donanım yeteneklerine bağlıdır. Fakat, sanal makinenin özel ihtiyaçlarını bilmelisiniz. Ancak kusursuz bir VM için dikkate almanız gereken genel kurallar şunlardır:

Ana Bilgisayar Gereksinimleri:

  • İşlemci: VMware Workstation 17 Pro, en az 1,3 GHz hızında 64 bit x86 işlemci gerektirir. Ancak, daha yüksek saat hızına sahip modern, çok çekirdekli bir işlemci kullanmanız daha iyi olur.
  • RAM: En az 4 GB RAM öneriyorum. Fakat, daha fazla RAM tahsis etmeniz ciddi derecede performansı arttırır.
  • Depolama: VMware Workstation ve sanal makineler için yeterli boş disk alanına ihtiyacınız var. Ayrıca, VM dosyaları ve XP dosyaları için de alana extra alana sahip olmalısınız.

Sanal Makine Gereksinimleri:

  • İşlemci: Windows XP sisteminizi tek çekirdekli bir işlemci üzerinde çalıştırabilirsiniz. Ancak, birden fazla çekirdek tahsis ederek gücüne güçte katabilirsiniz.
  • RAM: En az 1 GB RAM tahsis etmenizi öneriyorum. Daha iyi performans için RAM tahsisini kendiniz de belirleyebilirsiniz.
  • Disk Alanı: Windows XP için yapacağınız işlere göre yeterli sanal disk alanı ayırın.
    Grafikler: VMware Workstation 17 Pro, 3D grafik hızlandırmayı destekler. Ancak, grafik ayarlarını XP’ye göre yapmanız gerekir.

Sonuç olarak, özel sistem gereksinimleri kullanım amacına göre değişiyor. Fakat siz XP’yi sanal ortamda çalıştırıyorken, host PC’nizin donanımının VMware ile uyumluluğuna dikkat edin. Artı, optimum performans için önerilen ayarlara uymanızı tavsiye ederim.

Windows XP İçin Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma

Kurulum adımlarına geçmeden önce, bilgisayarınıza VMware sanallaştırma programını kurmanız gerekir. Kurulum sonrasında VMware için Windows XP ISO dosyasını aşağıdaki butona tıklayarak host bilgisayarınıza indiriniz ve aşağıdaki adımları takip ederek yeni bir VM oluşturunuz.

Windows XP Pro x86/x64 SP1 ISO + SP2 Installer

Adım 1

VMware Workstation 17 Pro’yu bilgisayarınıza kurduktan sonra programı çalıştırınız ve yeni bir sanal makine kurmak için anasayfasında Create a New Virtual Machine (Yeni bir sanal makine oluştur) seçeneğine tıklayın. Hemen sonrasında VM sihirbazı açıldığında Custom (Advanced) işaretleyiniz ve Next tıklayın.

Gelişmiş Sanal Makine Sihirbazı

Adım 2

Choose the Virtual Machine Hardware Compatibility (Sanal Makine Donanım Uyumluluğu Seç) penceresinde kullandığınız Workstation programının son sürümünü seçiniz. Bu penceresde, bilgisayarınızda mevcut kurulu olan Workstation Pro sürümünü göreceksiniz.

Eğer daha eski bir sürümde kurulum yapıyorsanız, 17.x seçemeyeceksiniz, bu yüzden Workstation Pro’yu güncelleyiniz. Daha sonra, VMware sanal makine uyumluluğu için Workstation 17.x seçiniz ve ardından Next tıklayın.

Sanal Donanım Uyumluluğu

Adım 3

Yeni bir sanal makine kurarken “İşletim sistemini daha sonra kuracağım” seçeneğini seçmenizi tavsiye ediyorum. Bu, kurulumdan önce amaçlanan işletim sistemiyle daha iyi uyum sağlayan gelişmiş ayarları yapmanızı sağlar. Öyleyle, bu seçimi yapar yapmaz “Next” tıklayarak ilerleyin.

İşletim Sistemini Daha Sonra Kuracağım

Adım 4

Sanal makinede XP kurulumu yaparken Select a Guest Operating System penceresinde “Microsoft Windows” seçeneğini seçerek başlayın. Daha sonra Sürüm kısmından “Windows XP Professional” seçeneğiyle ilerleyin.

Guest İşletim Sistemleri Listesi

Adım 5

Name the Virtual Machine (Sanal Makineyi Adlandır) kısmında kuracağınız işletim sisteminin adını yazınız. Location kısmında ise sanal makineyi USB 3.0 veya 3.1 harici disk üzerine depolamak istiyorsanız ilgili konumu yapılandırınız.

VM’nin kurulum lokasyonunu değiştirmek için bu pencerede Browse (Gözat) açarak pencerede ilgili konumu seçiniz.

Sanal Makine Adını Düzenleme ve Kurulum Lokasyonunu Belirleme

Adım 6

Processor Configuration (İşlemci Yapılandırma) penceresinde XP için bilgisayarınızın donanım özelliklerine bağlı olarak işlemci sayısını ve çekirdeğini yapılandırınız.

Eğer hızlı bir PC’ye sahipseniz ve daha hızlı kurulum yapabilmek için sanal makineye 1 adet işlemci ve 8 adet core değeri yapılandırabilirsiniz.

Sanal İşlemci Çekirdek Sayısını Arttırma

Adım 7

Aynı şekilde, fiziksel bilgisayarızın RAM kapasitesine göre sanal bilgisayara 4 GB RAM boyutu atayabilir veya maksimum bellek boyutunu seçebilirsiniz.

Sanal Bellek Boyutunu Yapılandırma

Adım 8

Sanal işletim sistemini yükledikten sonra İnternet’e bağlanmak istiyorsanız, Network Type (Ağ Türü) penceresinde Bridged veya NAT seçeneğini seçiniz.

NAT Bağdaştırıcısını Seçme

Adım 9

I/O Controller (G/Ç Denetleyicisi) penceresinde varsayılan olarak seçili olan LSI Logic seçeneği ile devam etmek için Next’leyin.

LSI Logic I/O Controller Türü

Adım 10

Select a Disk Type (Bir Disk Türü Seç) penceresinde sanal sistemi hangi disk kontrolcüsü ile kurmak istediğiniz seçiniz. Burada, varsayılan olarak seçili olan SCSI disk türünü seçmeniz gerekir. Çünkü, Microsoft, XP’ye desteğini sonlandırdığı için SATA disk yapısı desteklenmemektedir, fakat bazı host’lar SATA türünü ve USB 3.0 desteğini sağlamaktadır.

Ayrıca, XP’yi NVMe disk üzerine kurulamayacağını bildiren uyarıyı görebilirsiniz. NVMe, yeni bir disk kontrolcüsü olduğu için güncel işletim sistemleri tarafından desteklenmektedir.

SCSI Sanal Disk Türü

Adım 11

Select a Disk (Bir Disk Seç) penceresinde, daha önce kurulum yaptığınız sistem diskini burada ekleyebilir veya yeni bir sanal disk oluşturabilirsiniz. Ek olarak, fiziksel bir diski VM’de kullanabilirsiniz.

Temiz bir sistem kurulumu için Create a new virtual disk (Yeni bir sanal disk oluştur) seçeneğiniyle devam edin.

Yeni Bir Sanal Disk Oluşturma

Adım 12

Windows XP Professional için sanal makine kurarken genellikle 40 GB boyutunda bir sanal disk tahsis etmeniz yeterlidir. Ancak, sanal makine temel görevler veya profesyonel işler için farklı olur. Bu yüzden ileri seviye görevlerde disk boyutunu 20 GB veya 50 GB olarak değerlendirmenizi öneririm.

Sanal makine disk dosyasının tek dosya formatında yedeklediğinizden emin olun. Yani, ‘Sanal diski tek dosya olarak sakla’ seçeneğini işaretlediğinizi kontrol edin.

Sanal Diski Tek Dosya Olarak Yapılandırma

Adım 13

Specify Disk File (Disk Dosyasını Belirt) ayar ekranında Windows XP sanal makinenin disk dosyasının adını ve lokasyonunu değiştirebilirsiniz. Fakat, diyelim harici bir diske kurulum yapacaksınız. Bu durumda disk adı, kurulum yapacağınız konuma depolanacak olan ismi ifade eder.

Sanal Disk Dosyasının Adı

Adım 14

Sanal makine kurulumunun son aşamasında VM’ye ISO eklemek ve sanallaştırmayı etkinleştirmek için Customize Hardware (Donanımı Özelleştir) basın.

Sanal Donanımı Özelleştirme

Adım 15

Hardware (Donanım) ayarları penceresinde Processors (İşlemciler) seçeneğine basın ve Virtualization Engine (Sanallaştırma Motoru) kısmındaki tüm seçenekleri işaretleyiniz.

  • Virtualize Intel VT-x/EPT or AMD-V/RVI
  • Virtualize CPU Performance Counters
  • Virtualize IOMMU (IO Memory Management Unit)

İşlemci Özelliklerini Yapılandırma

Adım 16

Sanal bilgisayara ISO dosyasını eklemek için CD/DVD aygıtını seçin ve ardından Use ISO image file (ISO imaj dosyasını kullan) seçeneğini seçtikten sonra Browse basın.

Şimdi Windows XP SP1 ISO dosyası eklemelisiniz. Daha sonra PC’nize indirdiğiniz XP kurulum medyasını eklemek için Open (Aç) butonuna tıklayın.

Sanal Makineye Windows XP ISO Dosyası Ekleme

Adım 17

USB Controller aygıtı ayarlarından USB 2.0 uyumluluğunu seçiniz.

USB 2.0 Kontrolör

Adım 18

Display (Görüntü) aygıtı üzerine tıklayarak 3D grafik hızlandırmayı etkinleştirin. Sornasında Graphics Memory (Grafik Belleği) boyutunu host’unuzun destekleyebileceği bir değerde yapılandırınız.

3D Grafik Hızlandırmayı Etkinleştirme

Adım 19

Gerekli hazırlıkları tamamladıktan sonra sanal bilgisayarın donanım ayarlarını kapatmak için Close (Kapat) tıklayın.

VM Sihirbazını Kapatma

Adım 20

Sanal XP sisteminin kurulumuna artık başlayabilirsiniz! Öyleyse Power on this virtual machine (Bu sanal makineyi çalıştır) seçeneğiyle devam edin.

Windows XP Sanal Bilgisayarı Çalıştırma

VMware Üzerinde Windows XP Kurulumu

Windows XP için yeni bir sanal makine (VM) kurup yapılandırdıktan sonra, VM’yi başlattığınızda kurulum sihirbazı otomatik olarak başlayacaktır. Alternatif olarak, aşağıdaki adımları izleyerek XP’yi fiziksel bir bilgisayara yükleyebilirsiniz.

Adımlar:

Adım 1

Windows Setup sihirbazı açıldığında SATA sürücüleri entegre edilmiş bir ISO dosyasına sahip değilseniz, F6 tuşuna basarak ilgili sürücüleri bu adımda kurabilirsiniz.

Windows XP kurulu bir bilgisayarınız varsa, bu ekranda sisteminizi Repair edebilirsiniz. Aksi halde, sıfırdan bir kurulum için Enter tuşuna basınız.

Windows XP Professional Setup

Adım 2

Windows XP Professional sisteminin kurulumuna devam etmek için lütfen lisans sözleşmesini dikkatlice inceleyin. Sözleşmeyi okuduktan sonra kabul ettiğinizi belirtmek için F8 tuşuna basabilirsiniz.

Windows XP Lisans Anlaşmasını Kabul Etme

Adım 3

Şimdi, XP sanal diski bölümlemek için C tuşuna basın. Kurulumu hemen başlatmak istiyorsanız da ENTER tuşuna basmanız yeterlidir.

Yeni Partition Oluşturma

Adım 4

Sanal PC için atadığınız tüm HDD boyutunu oluşturmak için Enter’a basın.

Yeni Partition Boyutunu Onaylama

Adım 5

Oluşturduğunuz C Partition üzerine XP kurmak için Enter’layın.

C Sürücüsüne Windows'u Kurma

Adım 6

Sanal diskiniz için NTFS formatını kullanmayı unutmayın. Fiziksel bilgisayarınızın sabit sürücüsünün sağlıklı kalması ve zaman içinde iyi çalışması için gereklidir. Düzenli biçimlendirme, sabit sürücünüzün daha uzun süre dayanmasına ve daha iyi çalışmasına yardımcı olabilir.

NTFS Dosya Sistemini Kullanarak Bölümü Hızlı Biçimlendirme

Adım 7

Setup, sanal diski biçimlendiriyorken bekleyiniz.

Disk Formatlanıyor

Adım 8

Setup, XP sistemi için gerekli dosyaları kopyalıyorken bekleyiniz.

Windows Dosyaları Kopyalanıyor

Adım 9

Kurulum sihirbazının ilk aşaması başarıyla tamamlandıktan sonra sanal sistemi yeniden başlatmak için Enter’a basın ya da zaman sayacının bitmesini bekleyiniz.

Bilgisayar Yeniden Başlatılıyor

Adım 10

Windows XP yeniden başladığında Setup devam edecektir.

Microsoft Windows XP x64 Edition

Adım 11

Setup, kurulum için gerekli aygıtları yükleyip hazırlıyorken bekleyiniz.

Aygıtlar Yükleniyor

Adım 12

Regional and Language Options (Bölge ve Dil Seçenekleri) penceresi açıldığında, Customize (Özelleştir) butonuna tıklayarak yaşadığınız ülkeyi ve zaman dilimini yapılandırabilirsiniz. Ayrıca, Details (Ayrıntılar) butonuna tıkladıktan sonra klavye düzeninizi seçebilirsiniz.

Bölge ve Dil Ayarları

Adım 13

Personalize Your Software (Yazılımınızı Kişiselleştirin) penceresinde sisteminizde oluşturulacak kullanıcı hesabı için bir ad yazınız ve ek olarak bulunduğunuz bir organizasyon varsa onunda adını yazarak ilerleyin.

Yazılımı Kişiselleştirme

Adım 14

Your Product Key (Ürün Anahtarınız) penceresinde, Windows XP Pro 64 Bit Service Pack 1 için kurulum anahtarını giriniz ve devam ediniz.

Windows XP Ürün Anahtarı

Adım 15

Computer Name and Administrator Password (Bilgisayar Adı ve Yönetici Parolası) penceresinde, sanal bilgisayarınız için bir isim yazınız ve admin hesabı için bir parola belirlemek istiyorsanız parolanızı yazınız.

Sanal PC'nin Bilgisayar Adı

Adım 16

Data and Time Settings (Tarih ve Zaman Ayarları) penceresinde, yaşadığınız konuma göre ilgili zaman dilimini ve kurulum yaptığınız günün tarihini yapılandırınız.

Tarih ve Zaman Ayarları

Adım 17

Networking Settings (Ağ Ayarları) penceresinde, eğer VM’yi bir domain ortamında kullanmayacaksanız varsayılan olarak seçili Typical Settings (Tipik Ayarlar) seçeneğini işaretleyiniz.

Tipik Ağ Ayarları

Adım 18

Workgroup or Computer Domain (Çalışma Grubu veya Bilgisayar Etki Alanı) penceresinde, aynı şekilde VM’yi bir domain ortamında kullanmayacaksanız Workgroup seçiniz.

Workgroup Seçme

Adım 19

Kurulum sihirbazı geri kalan ayarları yapılandırıyorken bekleyiniz.

Sistem Ayarları Kaydediliyor

Adım 20

Kurulum tamamlandıktan sonra Windows XP masaüstü ekranınız artık hazırdır.

Windows XP Masaüstü Görünümü

VMware Tools Kurulumu

VMware Workstation ile Windows XP kurduktan sonra sanal makineye VM Tools kurarak sanal sisteminizde kurulu olmayan aygıtların sürücülerini kurabilirsiniz. Ayrıca, Shared Folder özelliğini kullanabilir, host ile VM arasında dosya transferi yapabilir ve ekran çözünürlüğünü tam ekran olarak kullanabilirsiniz.

Adım 1

Öncelikle, Bilgisayarım üzerinde sağ tuşa basın ve ardından Manage (Yönet) seçeneğine tıkladıktan sonra aşağıdaki görüntüdeki gibi Device Manager (Aygıt Yöneticisi) üzerine tıklayın ve sağ bölümde kurulu olmayan sürücüleri kontrol ediniz.

Aygıt Yöneticisinde Kurulmayan Sürücüleri Kontrol Etme

Adım 2

Sanal PC’nin sürücülerini kurmak için araç menüsünden VM / Install VMware Tools seçeneğine tıklayın.

VMware Tools Kurulumu

Adım 3

Sanal PC üzerinde VMware Tools kurulum için hazırlanıyorken bekleyiniz. Kurulum sihirbazı açıldığında Next’e tıklayarak bir sonraki adıma gidiniz.

VMware Tools Sihirbazı

Adım 4

Choose Setup Type (Kurulum Türü Seç) penceresinde, sanal makineyi daha sonra diğer VMware ürünleri üzerinde kullanmak istiyorsanız Complete (Tümü) seçeneğini seçiniz.

Complete Kurulum Türünü Seçme

Adım 5

Sanal makine yardımcı yazılımının tüm özelliklerini kurmayı başlatmak için Install (Kur) basın.

Sanal Makine Sürücülerini Kurma

Adım 6

Sanal sisteminizin video ve diğer donanım sürücüleri kuruluyorken bekleyiniz.

Video Sürücüleri Yükleniyor

Adım 7

Sanal bilgisayarınızı yeniden başlatmak için Yes’e basın ve sürücülerin kurulup kurulmadığını kontrol ediniz. Aygıt Yöneticisini tekrar görüntülediğinizde artık sanal sisteminizde VMware SVGA II gibi sürücülerin kurulu olduğunu görebilirsiniz.

Sanal Bilgisayarı Yeniden Başlatma

Adım 8

Workstation araç menüsünden View / Full Screen seçeneğine tıklayınız ve sanal PC’nizin tam ekran moduna uyarlandığını kontrol ediniz.

Tam Ekran Çözünürlüğünü Denetleme

Adım 9

Host cihazınızda yeni bir metin belgesi oluşturunuz ve onu sanal makineye sürükle bırak ile kopyalamaya çalıştığınızda dosya transferinin başarılı bir şekilde yapıldığını görebilirsiniz.

Ayrıca, Internet Explorer tarayıcısını açınız ve Google ziyaret ettiğinizde İnternet bağlantısının sorunsuz çalıştığını görebilirsiniz.

Host ile VM Arasında Dosya Transferi Yapma

Shared Folder (Paylaşılan Klasör) Yapılandırma

Sanal makinelerde Shared Folder oluşturmanın en büyük avantajı host ile VM arasındaki dosya transferini kolaylaştırmaktır. Drag and Drop yöntemi ile dosya kopyaladığınızda bu işlem biraz zaman alabilir, fakat Shared Folder özelliğini kullanarak aynı boyuta sahip bir dosyayı kopyaladığınızda süreç daha hızlı olacaktır.

Adım 1

Kurduğunuz sanal makinenin özelliklerini açmak için Workstation Pro’nun menüsünden VM / Settings tıklayınız.

Virtual Machine Settings penceresi açıldığında Options (Seçenekler) sekmesine tıklayınız ve daha sonra Shared Folders üzerine tıklayınız. Folder Sharing (Klasör Paylaşımı) bölümünde bu özelliği etkinleştirmek için Always Enabled işaretleyiniz ve ayrıca ağ sürücüsü olarak yapılandırmak için “Map as a network drive in Windows Guests” seçeneğini işaretleyiniz ve ardından Add (Ekle) butonuna tıklayınız.

Shared Folder Wizard açıldığında direk olarak Next’e tıklayın.

Shared Folder Sihirbazı

Adım 2

Bu pencerede, paylaşmak istediğiniz klasörü seçiniz, bir isim yazarak devam ediniz.

Host'ta Paylaşım Klasörü Oluşturma

Adım 3

Klasör özellikleri penceresinde eklediğiniz klasörü paylaşmaya açık hale getirmek için “Enable this share” işaretleyerek paylaşımı etkinleştiriniz ve Finish’e tıklayınız.

Paylaşılan klasörün yolunu düzenledikten sonra VM ayarlarını kapatınız.

Paylaşım Klasörü Oluşturma

Adım 4

Bilgisayarım üzerinden Shared Folder kontrol ettiğinizde Network Drives (Ağ Sürücüleri) kısmında aktif olduğunu kontrol ediniz.

Ağ Sürücüsü

Adım 5

Ağ sürücüsü olarak eklenen klasörü açtığınızda ilgili dosyalara erişebildiğinizi görebilirsiniz.

Ek olarak, My Network Places (Ağ Bağlantılarım) üzerine paylaşılan klasörü eklemek için Network Tasks altındaki seçeneklerden Add a network place (Ağ yeri ekle) tıklayınız. Ağ konumu ekleme sihirbazı açıldığında Next’leyin.

Choose another network location (Başka ağ konumu seç) üzerine çift tıklayınız veya ilgili seçenek seçiliyken Next’leyin. Internet or Network Address kısmında Browse (Gözat) butonuna tıklayarak vmware-host içeriğini açınız ve Shared Folders seçiniz ve OK’a tıklayınız.

Ağ üzerinden Shared Folders erişebilmek için konumu seçtikten sonra Next’e tıklayın. Ardından, The Add Network Place Wizard kapatmak için Finish’e tıklayınız.

Daha sonra, Ağ Bağlantılarım’a tıklayınız ve Local Network (Yerel Ağ) penceresinde eklediğiniz konumu kontrol ediniz. Ağ üzerinden Shared Folder içeriğini görüntülediğinizde dosyalara erişebildiğinizi görebilirsiniz.

Shared Folder Kontrol Etme

USB Flash Bellek Kullanımı

Dosya transferi yapmak için Shared Folder özelliğini kullanmak yerine daha hızlı bir çözüm yöntemi olan USB flash bellek kullanımıdır.

Adım 1

Host bilgisayarınızın boş olan USB portlarından birine flash bellek takınız ve içerisinde örnek olarak Backup adlı bir klasör oluşturunuz.

USB Flash Bellekte Klasör Oluşturma

Adım 2

USB diski sanal makineye bağlamak için araç menüsünden VM / Removable Devices (Çıkarılabilir Aygıtlar) / USB’nizin Adı / Connect (Bağla) seçeneğine tıklayınız.

USB'yi VM'ye Bağlama

Adım 3

Sanal sisteminizde USB sürücüleri otomatik olarak kurulduğunda USB’nize erişebilir ve içerisinde oluşturduğunuz klasör ve dosyaları görebilirsiniz.

VM'de USB Diski Kontrol Etme

Windows XP SP2 Yazılım Paketi Kurulumu (SP1’i SP2’ye Yükseltme)

Windows XP 64 Bit SP1’i SP2’ye yükseltmek için hem SP2 dosyaları entegre edilmiş bir ISO dosyası ile sıfırdan kurulum yapabilirsiniz hem de yalnızca SP2 yazılım paketini kurabilirsiniz.

Adım 1

Windows XP SP2 ISO imajını sanal makineye eklemek için DVD aygıtının üzerinde sağ tuşa tıklayınız ve Settings (Ayarlar) tıklayınız. CD/DVD aygıtı seçiliyken Use ISO Image File kısmına SP2 ISO konumunu eklemek için Browse butonuna tıklayınız.

Windows XP SP2 Installer.iso dosyasını seçiniz ve Open butonuna tıklayınız. DVD aygıtını etkinleştirmek için Device Status (Aygıt Durumu) seçeğini işaretleyiniz ve OK butonuna tıklayarak pencereyi kapatınız.

Windows XP'yi Service Pack (SP2) Yükseltme

Adım 2

Service Pack 2 ISO imajı sisteme otomatik olarak mount edildiğinde otomatik olarak Readme sayfasını göreceksiniz. Readme.HTM websayfasını kapatınız ve Bilgisayarım’ı açınız. Removable Storage kısmında mount edilen ISO imajının içeriğini görüntülemek için sağ tuşa ve ardından Open seçeneğine tıklayınız.

Kurulumu başlatmak için CD/DVD medyasının içerisindeki SRSP2 dosyasına Sağ Tuş / Open tıklayınız.

SP2 Kurulum Dosyaları Ayıklanıyor

Adım 3

Windows x64 Service Pack 2 kurulum sihirbazında “Next” butonuna tıklayarak devam edin.

Windows x64 Service Pack 2

Adım 4

Service Pack 2 lisans anlaşmasını kabul etmek için “I Agree” işaretleyiniz ve Next’e tıklayınız.

SP2 Lisans Anlaşmasını Kabul Etme

Adım 5

Select Options penceresinde Uninstall Folder konumunu değiştirmeden Next’e tıklayınız.

Kurulum Seçeneklerini Düzenleme

Adım 6

Windows XP Service Pack 2 kuruluyorken bekleyiniz. Sistem güncelleme süresi biraz zaman alabilir, bu yüzden sisteminizde herhangi bir işlem yapmayınız.

Service Pack 2’yi kurduktan sonra Finish butonuna tıklayarak sanal sisteminizi yeniden başlatınız.

Service Pack 2 Sihirbazını Tamamlama

Adım 7

Windows bilgisayarınızdaki Hizmet Paketi sürümünü kontrol etmek için “Bilgisayarım”a sağ tıklayın ve menüden “Özellikler”i seçin. Hizmet Paketi sürümünü bulmak için açılan pencerede Sistem bölümüne bakın.

Service Pack 2'yi Kontrol Etme

Windows XP Sanal Makineyi Silme

Fiziksel bilgisayarınızda VMware ile hazırladığınız guest makineleri kullanmamaya karar verirseniz host diskinizden VM dosyalarını tamamen silmenizi öneririz.

Workstation Pro’nun sol panelinden guest sisteminiz üzerinde sağ tuşa tıkladıktan sonra Manage (Yönet) / Delete From Disk (Disk’ten Sil) seçeneğine tıklayınız ve açılan uyarı penceresinde Yes’e tıklar tıklamaz tüm VM dosyaları host diskinizden tamamen silinecektir.

Host'tan VM'yi Tamamen Silme

Video

Eski Sürümlerin Kurulumu

Windows XP işletim sistemini Workstation Pro’nun 12, 14, 15 veya 16 sürümleri üzerine de kolayca kurabilir ve kullanabilirsiniz.

Eski Workstation Pro Sürümleriyle Windows XP Yüklemeleri
Workstation ProYouTube VideoSlayt
12 Proİzle
14 Proİzle
15 ProİzleGörüntüle
16 ProİzleGörüntüle
17 Pro (YENİ)İzle

 

Sık Sorulan Sorular (SSS / FAQ)

  1. Windows XP, VMware Workstation ile uyumlu mudur?
Evet, VMware yazılımı konuk işletim sistemi olarak Windows XP’yi destekliyor. Bu hem yeni hemde eski sürümleri içinde geçerli bir durumdur. Yani, bu sistemi sanallaştırma yazılımıyla herhangi bir uyumluluk sorunu yaşamadan kurabilirsiniz.
  1. Windows XP’yi sanal makineye nasıl kurarım?
Sanal PC’nizi hazırlar hazırlamaz XP’yi kurmak için öncelikle ISO imajını edinin. Hemen ardından ise bu imaj dosyasını VM’nizin CD/DVD donanımından bağlayın. Sonrasında XP kurulum yönergelerini takip ederek başarıya ulaşabilirsiniz. Kurulum esnasında ürün anahtarını girerek işlemi tamamlayabilirsiniz.
  1. Windows XP için VMware Tools kurmam gerekiyor mu?
Evet, kesinlikle XP guest sisteminize VMware Tools kurmalısınız. Çünkü, VMware Tools, temel sistem sürücülerini ve yardımcı programlarını yükler. Böylece VM performansınızı arttırır ve daha iyi grafiklere sahip olursunuz.
  1. XP sanal makine için yapılandırmam gereken herhangi bir özel ayar var mı?
Sanal sisteminizi yüklendikten sonra ağ bağlantısı, ekran çözünürlüğü ve diğer sanal donanımları özelleştirebilirsiniz. Bu ayarları host PC’nize uygun olarak belirleyerek maksimum performansı elde edebilirsiniz. Kısacası, Workstation içinden sanal makine ayarlarına erişerek bunları halledebilirsiniz.

Sonuç

Sonuç olarak, modern bir bilgisayarda Windows XP’yi çalıştıracak bir sanal makine kurabilirsiniz. Böylece, eski sistemleri yönetmek için pratik ve etkili bir çözüm elde edersiniz. Sağladığım ayrıntılı adımlarla XP’nin özel gereksinimlerini karşılayan bir sanal ortamı güvenle oluşturabilirsiniz.

Bu yaklaşımla, mevcut işletim sisteminin avantajlarını korurken eski yazılımın sürekli kullanılabilirliğini sağlarsınız. Ayrıca, VMware Workstation 17 Pro gibi sanallaştırma teknolojilerinden yararlanarak eski ve modern bilgi işlem ortamları arasındaki boşluğu sorunsuz bir şekilde kapatabilirsiniz.

14 Comments

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir