VTP (VLAN Trunking Protocol), OSI modelinin 2. Katmanında çalışır. Cisco ağ cihazlarında VLAN’ları yapılandırır ve yönetir.
Bir Ağda Switchlerde Kullanılan VTP Protokolü Nedir?
Fiziksel bir ağda, birçok anahtar VLAN’ları birbirine bağlar. Her VLAN, her anahtarda manuel yapılandırma gerektirir. VLAN’lar arasındaki bağlantıyı korur.
Organizasyon büyüdükçe ekstra anahtarların eklenmesi gerçekleşir. Her yeni anahtar, VLAN bilgileriyle manuel yapılandırma gerektirir. Yine de iş yükünü ve iş yükünü yönetme süreci uzar.
VTP özelliği, merkezi bir anahtar üzerinde yapılandırılan VLAN’ları bir etki alanındaki diğer cihazlara otomatik olarak gönderir. Merkezi yönetim, ağdaki anahtarlar üzerinde kontrol sağlar. Oluşturulan konfigürasyonları, aynı VLAN ve etki alanı üyelerine sahip tüm cihazlara gönderir.
Cihazlara fiziksel olarak erişilemediğinde, yöneticiler diğer cihazların yapılandırmalarını kolayca yapılandırabilir. VTP protokolü sayesinde mümkündür. VTP, VLAN Trunk Protokolü anlamına gelir. Anahtarlar arasında VLAN yapılandırmasını basitleştirir. Sonuç olarak, verimli ağ yönetimi sağlar. Trunking protokolü, yöneticilerin anahtarları uzaktan yönetmesine yardımcı olur. Böylece, ağ yönetimi görevlerini kolaylaştırır.
VTP Nasıl Çalışır?
VTP, VLAN’ları düzenleme veya silme işlemini gerçekleştirir. Bunu merkezi bir anahtardan yapar. Bu ana anahtar, ağdaki tüm anahtarları yönetir. Sonuç olarak zamandan tasarruf sağlar. Trunking protokolü, her cihaz için ayrı ayarların yapılmasını engeller. Yöneticiler, VLAN’larla verimli bir şekilde çalışabilir. Ağ yönetimi verimliliğini artırır.
Bir ağda tek bir anahtar üzerinde VLAN’ları yapılandırmak daha kolaydır. Ayrıca, hem büyük hem de küçük ortamlar için geçerlidir. Ancak, tüm anahtarlardaki tüm VLAN’ları yapılandırmak zahmetli olabilir. Bu süreci basitleştirmek için bir VTP etki alanı yapısı oluşturuyoruz. Diğer cihazlar bu etki alanına abone olur. Böylece, tüm anahtarlar ayarları verimli bir şekilde senkronize eder.
Kısacası Trunking, Cisco’ya özel bir Layer 2 protokolüdür. Anahtarların VLAN bilgilerini değiş tokuş etmesini sağlar. Ağdaki merkezi bir noktadan senkronize bir VLAN veritabanı sağlar. Ek olarak, çoklu yayın yoluyla tüm cihazlara güncellemeler gönderir.
Anahtarlar, varsayılan olarak VTP sürüm 1’i kullanır. Ancak sürüm değiştirmek istediğinizde cihazın genel yapılandırma modunda “vtp version” komutunu kullanabilirsiniz.
Birincil avantajı, manuel ağ yapılandırması ihtiyacını azaltmasıdır. Ek olarak, kolayca ölçeklenebilir anahtarlamalı ağ çözümlerine olanak tanır.
VTP Ne İşe Yarar?
Geliştiriciler, VLAN’ları devasa ağ altyapılarında yaymak için Trunking protokolünü geliştirdi. VLAN’ların bütünlüğünü korur. Ayrıca, VLAN bilgilerinin merkezi olarak dağıtılmasını, silinmesini veya değiştirilmesini sağlar. Ek olarak, bu, yönetim görevlerini basitleştirir. Ayrıca, ağ genelinde tutarlı VLAN yapılandırması sağlar.
Kısacası, ağ yönetimini basitleştirir. Ayrıca, VLAN’ları birçok anahtar arasında otomatik olarak dağıtabilir. Ek olarak bu, her bir anahtarda belirli parametreleri yapılandırdıktan sonra gerçekleşir.
Ancak bu özelliğin tek anahtarlı ağlarda etkinleştirilmesi veya yapılandırılması önerilmez. Ek olarak, anahtarı Şeffaf moda ayarlayın. Üstelik tavsiye edilir.
Not: Ağ cihazları, VTP mesajlarını yalnızca trunk arayüzleri üzerinden iletir.
VTP Modları
Ana hat protokolünün üç ana çalışma modu vardır. Bunlar; Server (Sunucu), Client (İstemci) ve Transparent (Şeffaf).
Server (Sunucu)
Anahtarlar varsayılan mod olarak bu moda sahiptir. Bu modda, kullanıcılar kolay bir şekilde VLAN’lar oluşturur, değiştirir veya siler. Ayrıca, ağ yapılandırmasında esneklik sağlar.
Sunucu modunda yapılandırılmış bir Anahtar, yapılandırmasını etki alanındaki tüm Anahtarlara duyurur. Diğer anahtarlar, VLAN veritabanlarını sunucuyla senkronize edecektir.
Bu modu yapılandırmak için ortamdaki en az bir cihazı Sunucu olarak yapılandırmanız gerekir. Ek olarak, bu modda kimlik doğrulamayı kullanabilirsiniz.
Client (İstemci)
Bu moddaki anahtar, VLAN’ları silemez, değiştiremez veya oluşturamaz. Bu modda, yalnızca VTP Sunucusu olarak yapılandırılan anahtardan VLAN bilgilerini alabilir.
Bir VTP İstemcisi, VLAN bilgilerini kaydeder. Tüm etki alanı içindir. Ancak, bu bilgiler cihaz yeniden başlatıldığında silinir ve tekrar alınır.
Transparent (Şeffaf)
Transparent modda VLAN’ları oluşturamaz, silemez veya değiştiremezsiniz. Ancak bunları ağdaki diğer cihazlarla senkronize edebilirsiniz. Bu modda çalışan bir Switch sadece lokal VLAN bilgisini değiştirebilir.
Bu mod, VTP güncellemelerini almaz veya uygulamaz. Alınan güncellemeleri yalnızca aynı etki alanındaki İstemci cihazlara gönderir. Ayrıca bu, saha içinde tutarlı VTP iletişimi sağlar. VTP sürüm 2, cihazların aynı ortamda olup olmadığına bakılmaksızın güncellemeler sunar.
VTP Pruning (Budama)
Pruning (Budama) özelliği bant genişliğinden tasarruf sağlar. Örneğin, aynı etki alanına sahip bir Switch, sunucu cihazından gelen VLAN bilgilerine dayalı olarak bağlantı noktalarını kontrol eder.
Ancak, ilgili VLAN bilgisi için bir bağlantı noktası yoksa, alıcı cihaz, bağlantı noktaları VLAN ile eşleşmediğinden paketleri atar.
Uyumsuz bir VLAN yapısı mevcut olduğunda Trunking protokolü, Pruning’i etkinleştirir. İlgisiz VLAN’lara paket gönderen cihazların aşırı bant genişliği tüketimini önler. Sonuç olarak, ağ performansı artar.
Mesaj Türleri
Summary Advertisements (Özet Duyurular)
Komşu switchlere gönderilen mesajlar cihazın domain bilgilerini ve VTP revizyonunu içerir. Cihaz mesajı alırken yerel ve etki alanı bilgilerini karşılaştırır.
Alan adı eşleşmediği takdirde paketi iptal eder. Aksi takdirde revizyon numarasını karşılaştırır. Bu gibi durumlarda dengeli paketin revizyon numarasının yerel değerden yüksek olmasını ister.
Subset Advertisement (Alt Küme Duyurusu)
Mesajlar güncel bir VLAN veri tabanı içerir. Alt küme mesajları, değişiklikten sonra revizyon numarasını artırır. Dolayısıyla bu mesajlar doğru bilgi alışverişini sağlar.
Advertisement Request (Duyuru Talebi)
Şartlar sağlandığında Özet Bildiri mesajı ve Switchler VTP bilgisi ister. Ek olarak, bu, bileşenler arasında uygun iletişimi sağlar.
VTP Join (VTP’ye Katılma)
Etki alanı adı, parola ve sürüm numarası gereksinimleri karşılar. Ardından, birleştirme mesajı türü, VLAN’ları sunucu ve istemci cihazlar arasında yayar.