PC ve Laptop Üzerinde Windows 11 & 10’da Ekran Parlaklığı Sorunu Çözümü

Microsoft Windows 11 & 10 kullanıcısıysanız bilgisayarınızda ekran parlaklığı sorunları yaşıyorsanız yalnız değilsiniz. Birçok kullanıcı, sistemlerinde ekran ışığını ayarlamaya çalışırken sorunlarla karşılaşıyor. Sorunun kaynağı genellikle grafik kartı sürücüsü olsa da bazen sistem ayarlarından da kaynaklanıyor.

Bilgisayarınızın ekran parlaklığı & ışığını değiştiremiyorsanız, çözüm olarak bu rehberi sizin için hazırladık. Bu şekilde PC’nizdeki LCD parlaklık seviyesini ayarlayabilirsiniz.

Windows Ekran Parlaklığı Sorunu

Windows Sistemlerinde Ekran Parlaklığı Hatası Neden Oluşur?

Bilgisayarınızda Windows 11, 10 & 8 çalıştırıyorsanız parlaklığı ayarlayamamanızın birkaç nedeni vardır. Öncelikle sebeplerden biri elbette eski veya uyumsuz grafik kartı sürücüleri. Bilgisayarınızı yakın zamanda formatladıysanız GPU kartınıza en taze sürücüyü yüklemeniz gerekir. Yani eğer çok eski bir sürücü yüklediyseniz monitör parlaklık sorunları yaşayabilirsiniz.

Diğer neden ise bilgisayarınızın güç ayarlarını doğru yapmamış olmanızdır. Ayarlarla hata yaptıysanız veya gücü yönetmek amacıyla başka program kullanıyorsanız bu durum meydana gelir. Bunun nedeni, sisteminizin güç ayarlarını izleyen bir üçüncü taraf programının monitörünüzün parlaklığını ayarlamanıza izin vermemesidir.

Ayrıca, yüklü başka programınız varsa, programın ayarları ekranınızın parlaklığını ya da loşluğunu etkiler. Dolayısıyla Windows 11 & 10 kullanarak monitörünüzü daha parlak veya daha loş hale getiremeyebilirsiniz. Kısacası eylemleriniz herhangi bir yanıt vermeyebilir bunun sonucunda parlaklık düzeyi değişmeyebilir.

Dizüstü bilgisayar kullanıcıları ışığı ayarlarken FN + Parlaklık Yukarı/Aşağı tuşlarını kullanır. Ancak bu yöntem de işe yaramıyorsa yazımızdaki çözümleri deneyebilirsiniz.

Windows 10 & 11 Üzerinde Ekran Parlaklığı Değişmiyor Sorunu Nasıl Düzeltilir?

1. Yöntem: Ekran Kartı Sürücüsünü Windows Update Aracılığıyla Güncelleyin

Yapmanız gereken ilk şey, bilgisayarınızın GPU sürücülerini son sürüme güncellemektir. Modelinizi bilmiyorsanız Windows Update üzerinden yenileyebilirsiniz. Bunu yapmak istiyorsanız Device Manager (Aygıt Yöneticisi) kullanmanız gerekir.

Basit ifadeyle grafik sürücülerinizin güncel olduğundan ayrıca iyi çalıştığından emin olmak için şu adımları izleyin:

  • Win tuşuna & X harfine aynı anda basın. Ardından açılan seçeneklerden Aygıt Yöneticisi‘ni seçin.
  • Donanım listesinde Ekran Bağdaştırıcıları yazan bölüme gidin.
  • Harici ya da dahili grafik kartınızda sağ fare düğmesine dokunun. Ardından Update Driver (Sürücüyü Güncelle)‘yi seçin.
  • Hemen peşinden Windows Update’i kullanarak GPU’nuza en güncel yazılımı yükleyin.
  • GPU’nuzu güncelleme sonrasında ekran parlaklığı değişip değişmediğini kontrol ederek bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Harici Grafik Kartını Windows Update ile Güncelleme

NOT: Yerleşik grafik kartınıza yeni sürücü bulma konusunda yardıma ihtiyacınız varsa üreticinin web sitesine gidin. AMD veya NVIDIA‘dan bir şey kullanıyorsanız modelinize uygun olanı arayın. Daha sonra bilgisayarınıza indirdiğiniz sürücüyü yönetici ayrıcalıklarıyla kurun.

Özetlemek gerekirse, Windows ekran parlaklığı hatasını düzeltmenin ilk yolu grafik kartınıza doğru sürücüyü almaktır. Son sürüm sürücüyü yüklediğinizde, çoğu zaman bazı şeylerin birlikte iyi çalışmadığı sorunları çözebilirsiniz. Ancak bilgisayarınızın daha iyi çalışmasını sağlayabilirsiniz.

2. Yöntem: Güç Planı Seçeneklerinden Otomatik Parlaklık Kontrolünü Kapatın

GPU kartı sürücüsünü düzelttiğiniz halde sorun devam ediyorsa güç ayarlarını inceleyin. Windows 10 veya 11 PC’nizde monitör güç ayarlarını yapmak için:

  • Öncelikle Win tuşuna + klavyenizdeki X harfine basın. Ardından Power Options (Güç Seçenekleri) seçin.
  • Güç Seçeneklerini açar açmaz mevcut Güç planınızın yanındaki Change Plan Settings (Plan Ayarlarını Değiştir) seçeneğiyle devam edin.
  • Ardından Change advanced power settings (Gelişmiş güç ayarlarını değiştir) yazan seçeneğe basın.
  • Görüntü seçeneğini açarak Enable Adaptive Brightness (Uyarlanabilir Parlaklığı Etkinleştir) bulun ve onu da açın.
  • Hem On battery (Pilde) hem de Plugged in (Fişe takılı) seçeneklerini Kapalı olarak ayarlayın. Ardından değişiklikleri yapmak sebebiyle Uygula > OK’un üzerine basın.

Güç Planı Seçeneklerinden Ekran Parlaklığı İçin Otomatik Parlaklık Kontrolünü Kapatma

3. Yöntem: Son Yüklenen Şüpheli Programları Kaldırın

PC’nizin parlaklığını değiştiremiyorsanız bunun nedeni yazılım sorunları olabilir. Özellikle bazı programlar görüntü ayarlarına müdahale eder. Sonuç olarak belirli sistem ayarlarındaki çakışmalar bunun gibi sorunlara yol açar.

Basitçe sorun, yeni uygulama yükledikten sonra başladığını varsayalım. Durum böyleyse yazılımdan kurtularak görüntü sorununu giderin.

  • Çalıştır iletişim kutusuna “control” yazarak Denetim Masasını açın. Ayrıca Başlat menüsünden de arayabilir, bulabilir ve açabilirsiniz. Windows 11’de Windows Tools (Windows Araçları) yazıp listelenen kısayollardan bulabilirsiniz.
  • Ardından Programs and Features (Programlar & Özellikler) tıklayarak kaldırma aracını açın.
  • Soruna neden olduğunu düşündüğünüz programdan ya da yüklediğiniz programdan kurtulup kurtulamayacağınıza veya düzeltip düzeltemeyeceğinize bakın.

Son Yüklenen veya Şüpheli Programları Kaldırma

4. Yöntem: Sisteminizi Önceki Bir Duruma Geri Yükleyin

Yukarıdaki açıklamaların hiçbiri işe yaramazsa System Restore (Sistem Geri Yükleme) kullanabilirsiniz. Böylece sisteminizi parlaklık sorununun olmadığı tarihe geri döndürebilirsiniz.

  • Sistem Geri Yükleme aracına ulaşmak amacıyla SystemPropertiesProtection yazın sonra da çalıştırın.
  • Sistem Özellikleri’ni açtıktan sonra System Restore’ye tıklayın.
  • System Files and Settings (Sistem Dosyaları & Ayarları) adlı sihirbazda İleri’ye basın. Sonrasında geri dönmek istediğiniz tarihi seçin.
  • Ardından devam ederek son adımda geri yükleme noktasını onaylayarak Finish (Son) basın.
  • Lütfen bilgisayarınızın yeniden başlatılmasını bekleyin. Bu arada sihirbaz, sisteminizi önceki durumuna geri yükleyecektir.

Sisteminizi Önceki Bir Duruma Geri Yükleme

5. Yöntem: Dahili Intel HD Graphics’i Güncelleyin veya Önceki Sürücüye Geri Dönün

Windows 11 & 10 PC’nizde dahili grafik kartında ekran parlaklığı değiştirememek söz konusu olabilir. Yapılacak en önemli şey Intel (R) HD Graphics 4000 veya sahip olduğunuz modelin sürücüsünü güncellemektir.

Intel HD Graphics cihazını güncellemek için aşağıdaki adımları sırasıyla izleyin:

Adım 1

Windows + X tuşlarına basın ve Aygıt Yöneticisi’ne basın. Açılan Device Manager penceresinde Ekran Bağdaştırıcılarını açın. Bundan sonra özelliklerini görmek için Intel Graphics öğesine sağ veya çift tıklayın.

Yerleşik Intel Grafik Kartının Özelliklerini Görüntüleme

Adım 2

Intel Graphics özelliklerinde Sürücü sekmesine basın. Sonrada grafik kartı sürücüsü bilgilerini içeren pencerede Sürücüyü Güncelle seçimi yapın. Bu durumda eğer Windows servisi aktif ise sizin için sürücüyü güncelleyecektir.

Intel HD Grafik Kartı için Sürücüyü Geri Alma

Adım 3

Grafik kartı driver güncelledikten sonra bilgisayarınızı kapatıp yeniden başlatın. Windows PC’nizde ekran parlaklığı ayarını değiştirip değiştiremeyeceğinize bakın. Hala çalışmıyorsa Roll Back Driver (Sürücüyü Geri Al) seçeneğine tıklayın. Bu sefer yerleşik grafik kartının eski sürücüsünü yükleyin.

Sürücüyü Geri Al penceresinde “Uygulamalarım bu sürücüyle çalışmıyor” seçeneğini seçin. Daha sonra önceki sürücü paketini yüklemek için Evet’e tıklayın.

Uygulamalarım bu sürücüyle çalışmıyor

Bundan sonra, sürücü en son sürüm olmasa da monitör ışığını değiştirmeyi deneyin. Yine de olmuyorsa, sürücüyü daha da iyi hale getirmek için üreticinin web sitesinden en yeni paketleri yükleyin.

6. Yöntem: Windows Ekran Parlaklığı Değiştirmiyor İçin Regedit Düzenleyin

Beş düzeltmenin hiçbiri faydalı olmazsa sistemin Kayıt Defteri Düzenleyicisi’nde (Regedit) bazı şeyleri değiştirin.

  • Çalıştır araç kutusunu açın, içine regedit yazın ve Tamam’a tıklayın.
  • Kayıt Defteri Düzenleyicisini açtığınızda HKEY_LOCAL_MACHINE öğesine tıklayın.
  • Karşınıza çıkan seçeneklerden SYSTEM (SİSTEM) seçeneğine tıklayın. Daha sonra içindeki ControlSet001’e tıklayın.
  • ControlSet001’de Control > Class’a gidin.
  • Class altında, {4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318} kaydında 0001’e tıklayın.
  • Son olarak sağdaki listede FeatureTestControl seçeneğini bulun ve üzerine çift tıklayın.
  • Açılan DWORD değeri düzenleme penceresinde Decimal (Ondalık) seçeneğini seçin.
  • Ondalık’ı seçtikten sonra Değer’de 61440 sayısını 61512 olarak değiştirin.
  • 61512 değerini girdikten sonra OK butonuna tıklayınız.
  • FeatureTestControl’ü değiştirdikten sonra bilgisayarınızı kapatın ve yeniden başlatın. Artık, sorunu çözmelisiniz.

Windows Ekran Parlaklığı İçin Regedit Düzenleme

Ayrıca, monitör ya da ekran parlaklığı sorununu hızlı bir şekilde düzeltmek için önceden hazırlanmış reg dosyası kullanın. Hazırladığınız Reg dosyasını aşağıdaki butonu kullanarak bilgisayarınıza indirin. Ancak dosyayı çalıştırmadan önce Regedit’i yedeklemeyi unutmayın!

REG Dosyasını İndir

NOT: Regedit ayarlarında {4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318} adresinde iki dizin vardır. Bunlar 0001 ve 0000’dir. Sorun devam ederse, FeatureTestControl için 0000 değerini 0001’den değiştirin.

Alternatif Çözüm: Ekran Donanım Sorunlarını Giderme

Eğer bahsettiğim yazılım tabanlı çözümler de sorununuzu gidermediyse, artık donanım sorunlarını düşünmelisiniz.

  • Ekran Kablolarını ve Bağlantılarını Kontrol Edin

Öncelikle, monitörünüze bağladığınız tüm kabloların sağlam olduğundan emin olun. Çünkü, hasarlı veya gevşek bir kablo aralıklı ekran sorunlarına yol açtığını unutmayın. Bu nedenle, farklı bir kablo ya da bağlantı noktası kullanmayı deneyin.

  • Monitör Ayarları ve Kontrolleri

Çoğu monitörde, parlaklık ve kontrast gibi ayarları kontrol edebileceğiniz yerleşik menüler görürsünüz. Bu ayarları incelemek için monitörünüzün menüsünü açın. Eğer parlaklık kontrolü çalışmıyorsa, monitörünüzün donanımında bir sorun olabilir.

  • GPU ve Video Kartı Denetimi

GPU’yu ve video kartını hasar veya aşırı ısınma açısından kontrol edin. Aslında, aşırı ısınma ekran sorunlarına da neden oluyor. Bu sebeple, kartın anakarta düzgün oturttuğunuzdan emin olun. Diğer yandan PC’niz laptop ise anlık donma ve kilitlenme yaşamadığınızı kontrol edin.

  • Alternatif Donanımla Test Edin

Bilgisayarınızı farklı bir monitöre bağlayarak problemin kaynağını tespit etmeye çalışın. Bu yöntemle, sorunun monitörde mi yoksa bilgisayarda mı olduğunu hızlıca anlayabilirsiniz.

  • Monitör Yazılımı veya Sürücü Güncellemeleri

Üreticinin web sitesinden monitör yazılımını veya sürücüleri güncelleyin. Ayrıca, taşınabilir bir monitör kullanıyorsanız ve USB ile bağlıyorsanız, sürücülerin güncel olanını kurduğunuzu doğrulayın.

  • Profesyonel Yardım Alın

Tüm bu adımlar işe yaramazsa, profesyonel bir teknisyenle iletişime geçin. Sonuç olarak, GPU veya monitör gibi bileşenlerde daha derin bir inceleme gerekebilir.

Windows Parlaklık Sorunlarını Giderme Hakkında SSS

  1. Ekranım neden en yüksek parlaklıkta bu kadar karanlık?
Ekranınızı gerçekten parlak hale getirdiğinizde garip bir şekilde karanlık görünebilir. Yani düşük ışıkta saatiniz çok karanlık görünebilir. Öncelikle PC monitörünüzü doğru şekilde kurduğunuzdan emin olun. Ardından harici veya dahili grafik kartınızı güncelleyin. Ayrıca Windows Update’i kullanarak bir sistem güncellemesi yapın.
  1. Ekranımı normal parlaklığa nasıl geri getirebilirim?
Ekranınız çok karanlık olabilir. Dizüstü bilgisayarınızın klavyesindeki özel tuşların parlaklığı gerçekten en üst seviyeye çıkardığından emin olun. Masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız monitörünüzün menüsüne bakın. Ayrıca Windows sisteminde ayarları bulmak için “parlaklık” yazabilirsiniz. Bu, donanımınızı kontrol etmenize ve sistem ayarlarını yönetmenize yardımcı olur.
  1. Windows’um neden düşük parlaklıkta takılıp kalıyor?
Windows’unuz düşük parlaklık veya arka ışıkla sorun vardır. Bu durumlarda pil tasarrufu sağlayan ayarlar için güç seçeneklerine bakın. Becerikliyseniz cihazınızı parçalara ayırabilir ve donanım kontrolleri yapabilirsiniz. Ekran panelindeki ışık iyi durumdaysa donanımınız iyi durumda demektir. Ayrıca ekran parlaklığını yönetmek için işletim sisteminizi temiz bir harici bellekle başlatmayı deneyin.
  1. Windows otomatik parlaklığımı nasıl düzeltirim?
Windows, parlaklığı ortam ışığına göre değiştiren uyarlanabilir bir parlaklık özelliğine sahiptir. Ancak bu bileşen sizi rahatsız ediyorsa kapatabilirsiniz. Bu sayede göz stresinizi azalır ve daha rahat çalışırsınız.

Sonuç

Özetle, Windows sistemlerde ekran ışığı sorunuyla uğraşmak can sıkıcıdır. Ancak grafik kartı sürücüsünü güncelleyerek düzeltebilirsiniz. Ayrıca yeni eklenen programları da kaldırabilirsiniz.

Başka bir seçenek de iyi çalıştığı zamana geri dönmektir. Çevrimiçi ortamda en yararlı çözüm Regedit değerinin ayarlanmasıdır. Yine de bazı kullanıcılar basit güncelleme adımlarıyla sorunu çözerler.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir